İnternette bize yardımcı olacak birçok hizmet ya da program yer almaktadır. Bu hizmet ve programlar kişilere ya da site sahiplerine hitap edecek şekildedir. Bir siteye sahip olan kişilerin site yönetimini kolaylaştıracak hizmetler mevcuttur. Cloudflare de bu hizmetlerden biridir. Peki Cloudflare nedir?
İnternet sitesinin yönetimi dışarıdan gördüğümüz kadar basit değildir. Ziyaretçi sayısını artırmak, siteye karşı saldırılara engel olmak ve sitenin hızını korumak gibi birçok yönetim şekli vardır. Bu yönetim sırasında site sahipleri işlerini kolaylaştırmak adına bazı hizmetler kullanmaktadır. Cloudflare hizmeti de popüler ve yardımcı olan hizmetler arasında yer almaktadır.
Biz de bu yazımızda daha önce adını duymuş olduğunuz, ancak ne işe yaradığını bilmeme ihtimalinizin olduğu Cloudflare hakkında açıklamalar yapacağız.
İçindekiler
Cloudflare Nedir?
Kendinize ait bir internet sitesine ziyaretçiler giriş yaptığında, sayfanın hızlı bir şekilde açılması önem taşımaktadır. Site sahibinin de sitesinin yüksek performansa sahip olması ve ziyaretçilerin siteden memnun bir şekilde ayrılması gibi beklentileri vardır. Cloudflare tam da bu konuda site sahiplerine ve ziyaretçilere avantaj sağlamaktadır.
İnternet sitelerinin %75’inden fazlasına hizmet veren Cloudflare, ABD merkezli bir şirkettir. Hizmet, kullanıcılarının performans ölçümlerini iyileştirmelerine ve sayfalarını hızlı bir şekilde sunmalarına olanak sağlamaktadır. Cloudflare’ın hizmet verdiği alanlar; sunucu, içerik dağıtım alanı, alan adı sistemi (DNS), DDoS saldırılarına karşı koruma ve internet güvenliğidir.
Cloudflare, hız özelliğini cache özelliği sayesinde kazanmaktadır. Cache özelliği, sitelerin %30 oranında daha hızlı hale gelmesini sağlamaktadır. Bunun yanında Cloudflare çoklu veri merkezlerini kullanarak site performansını iyileştirir ve bu da siteyi daha hızlı yapar. VPN gibi çalışan Cloudflare, site ziyaretçilerini en yakın sunucuya yönlendirir ve internet sitenize erişim sağlar. Veri merkezinin yakın olması ise kullanıcıların internet sitenizi daha hızlı yüklemesini sağlamaktadır.
Aslında Cloudflare, bir İçerik Dağıtım Alanı (CDN) olarak da geçmektedir. Cloudflare, istemci ile içerik yayıncısının internet sitesi arasında yer alır. Aynı zamanda hızlı ve güvenli bir sayfa yönetimi için proxy sunucuları ve uç bilgi işlemi kullanmaktadır. Tüm bunlara ek olarak Cloudflare, zararlı trafik akışına neden olacak spam mail, virüs, şüpheli içerik gibi etmenlerden de sizi korumaktadır.
Cloudflare Hizmetinin Özellikleri Nelerdir?
Yazımızda Cloudflare nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bu hizmetin özellikleri hakkında detaylı açıklama yapmamız iyi olacaktır. Cloudflare; haber sitesi, medya sitesi, internet sayfası, kurumsal siteler ve e-ticaret siteleri gibi birçok kategoriyi içinde barındırmaktadır. Bu kategorilerden birine ya da birkaçına sahip olan siteler Cloudflare hizmetinden yararlanabilir. Çünkü Cloudflare, yoğun trafikli internet sayfalarında trafiğin siteyi çöktürmesine engel olacak bir yapı sağlamaktadır.
Bunun yanında arama motorları üzerinde SEO çalışmaları gerçekleştirirken de Cloudflare işe yaramaktadır. Cloudflare içerisindeki çeşitli yöntemler sayesinde siber saldırıların önüne geçecek bir sisteme de sahiptir. Bu sistem sayesinde trafiği yoğun olan sitelerin verilerini ve ziyaretçilerin bilgilerini koruyarak yüksek bir güvenlik elde etmektedir.
Mobil optimizasyon özelliği olan Cloudflare, sanallaştırılmış görüntüler ile kullanıcı tarayıcısının türünü algılayıp performansını optimize eder. Küresel yük dengeleme özelliği sayesinde Cloudflare, site ziyaretçilerinin kendilerine en yakın sunuculardan içerik almasını sağlamaktadır.
Trafiği en hızlı ağ yolları aracılığıyla yönlendirmek için akıllı yönlendirme algoritmasını kullanmak da Cloudflare’in özellikleri arasındadır. Cloudflare Bypass özelliği sayesinde de sitenize erişen kişilerin gerçek IP adreslerine ulaşmanızı sağlar.
Cloudflare Hizmetinin Ücretsiz Özellikleri Nelerdir?
Yazımızda Cloudflare’in özellikleri hakkında açıklama yapmış olduk. Coudflare, temelde ücretli bir hizmettir. Ancak ücretsiz versiyonunda da birçok hizmet yer almaktadır. Yazımızda Coudflare’in ücretli ve temel özelliklerinden bahsettik. Şimdi ise ücretsiz versiyonunda yer alan özellikler hakkında açıklama yapalım.
Cloudflare’in ücretsiz versiyonunda DNS hizmeti yer almaktadır. DNS, alan adlarını IP adresine çevirmektedir. Cloudflare de DNS kayıt yönetiminde DNS barındırır. Bu sayede Cloudflare kayıtları hızlı bir şekilde işler. İçerik Dağıtım Alanı (CDN) da Cloudflare’in ücretsiz hizmetinde yer almaktadır. CDN, internet sitenizi önbelleğe alan, sitenizin coğrafi konumundaki en yakın sunucu üzerinden hizmet veren ve sitenin hızını artıran bir hizmettir.
Cloudflare, alan adına SSL’yi de ücretsiz bir şekilde sağlamaktadır. Güvenlik duvarı da Cloudflare’in ücretsiz hizmetinde bulunmaktadır. Cloudflare güvenlik duvarı; URI, IP adresi, bot, ana bilgisayar adı ve daha birçoğunu kullanarak trafiği engellemeye çalışır.
Cloudflare’in sınırlı sayıda olmak üzere sayfa kuralları da ücretsiz versiyonda vardır. Sayfa kuralları; HTTPS yeniden yazma, yönlendirme gibi işlevleri sağlamaktadır. Cloudflare’in bazı uygulamaları da ücretsiz sürümde yer almaktadır. Bu uygulamalar da kendi içlerinde birçok işlev barındırır.
Cloudflare analitiği, kayıt şirketi ve çalışan diğer işlevler de ücretsiz sürümde vardır. Analitik sayesinde internet sitenizin analizi sağlanır. Whois ile toptan fiyat konularında fiyat kaydı sağlanır. Son olarak JavaScript, Rust, C ve C++ gibi dillerde çalışan, sunucusu olmayan işlevler de Cloudflare’in ücretsiz sürümünde yer alır.
Cloudflare Paketleri Nelerdir?
Yazımızda Cloudflare nedir ve özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarından sonra bu hizmetin kaç çeşit paketinin yer aldığıyla ilgili de bilgi vermek iyi olacaktır. Cloudflare’in toplamda 4 ayrı hesap türü bulunmaktadır. Ancak biz Cloudflare Türkiye’de yer alan paketler hakkında da açıklama yapacağız
Ücretsiz Paket
Cloudflare’in ücretsiz paketinde, bir önceki başlığımızda da bahsettiğimiz gibi site performansını artırma, trafiği engelleme ve site hızını yükseltme mevcuttur. Bunun yanı sıra siber saldırılar konusunda güvenlik sağlama ve SSL sertifikası sayesinde ziyaretçi bilgilerini saklama imkanları yer almaktadır.
Pro Paket
Cloudflare’in Pro paketi, ücretsiz paketteki bütün özelliklere ek olarak firewall uygulamasına detaylı olarak yer vermektedir. Pro paketiyle site güvenliğini daha çok artırıp SSL desteğinden de otomatik olarak faydalanma şansınız olacaktır. Ayrıca anlık site analizi yapan Cloudflare uygulaması da Pro paketin içinde yer alıyor.
Business Paket
Cloudflare’in Business paketinde ise diğer paketlerdeki özelliklerin yanı sıra %100 uptime garantisi sunuyor. Yani internet sitenizin her zaman maksimum performans sergilemesini sağlıyor. Ayrıca bu pakette düzenlenmiş hata sayfaları ve DDoS saldırıları için güvenlik tedbirleri yer alıyor.
Enterprise Paket
Enterprise paketi, Cloudflare’in en geniş kapsamlı paketidir. Bu paket, diğer paketlerdeki bütün özelliklere sahiptir. Diğer paketlerdeki özelliklere ek olarak çözüm mühendis desteği, çoklu kullanıcı erişimi ve bireysel SSL sertifikası kullanmanıza olanak tanımaktadır. Ayrıca internet sitenizin bütün cihazlara uyumlu hale gelmesini sağlayan hizmetleri de mevcuttur.
Cloudflare Türkiye’de ise internet sitesi sahiplerine ücretli ve ücretsiz olmak üzere 4 ayrı paket yer almaktadır. Bu çeşitlilik sayesinde siteniz için en uygun paketi alma imkanınız bulunuyor. Cloudflare paketleri hakkında da açıklama yaptıktan sonra Cloudflare’in avantajları ve dezavantajları hakkında da bilgi vermemiz faydalı olacaktır.
Cloudflare Hizmetinin Avantajları Nelerdir?
Yazımızda Cloudflare nedir sorusuna ek olarak bu hizmetin avantajları hakkında da açıklama yapmamız gerekmektedir. Cloudflare hizmetinin birçok avantajı yer almaktadır. Şimdi bu avantajlar hakkında detaylı açıklamalar yapalım.
Hız
CDN hizmetiyle site hızını en üst seviyeye çıkararak ziyaretçi sayısını artırmak en önemli avantajlarından biridir. CDN hizmeti sayesinde kişiler, düşük hızdaki siteler yerine sizin sitenizi ziyaret etmiş oluyor. Bu da rakip sitelere karşı size avantaj sağlamış oluyor.
İnternet sitenizin belirli alanlarının birden fazla yerinde Cloudflare sunucularının önbellek işlemini gerçekleştirmeniz önemlidir. Çünkü bu işlem sonrasında ziyaretçiler sitenize erişim sağlamak istediğinde, Cloudflare en yakın önbellek alanından isteğinizi gerçekleştirir. Bu işlem sonucunda siteniz, ziyaretçinizin tarayıcısında öncekine göre daha hızlı yüklenmiş olacaktır.
Cloudflare hızına katkı sağlayan bir diğer özellik ise dosya boyutu küçültmedir. İnternet sayfasında yorum, boşluk, blok sınırlayıcı ve yeni satır karakterleri gibi karakterlere ihtiyaç yoktur. Cloudflare; JavaScript, HTML ve CSS dosya küçültme türlerini kullanarak sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır.
Güvenlik
Cloudflare’de güvenlik de diğer en önemli avantajlardan biridir. Bot saldırıları, DDoS saldırıları, veri ihlalleri gibi birçok tehdidi otomatik olarak engelleyen bir Cloudflare hizmeti vardır. Bu yüksek güvenlik sistemi aynı zamanda site arızaları ve kesintilerini de önemli ölçüde azaltacaktır.
Bunun yanında Cloudflare’de özelleştirilmiş bulut tabanlı güvenlik duvarı vardır. Bu güvenlik duvarı sayesinde spam yorumlar da engellenecektir. Bu özellikleri sayesinde bant genişliğiniz ve sunucu kaynaklarınız boşa harcanmamış olacaktır.
Sitenizde DDoS saldırı riski olduğunda ‘I’m under attack’ modu ile bütün site trafiğini kontrol etme olanağınız vardır. DDoS aktifliğinde trafik ağındaki tehlike kontrol edilir ve o sırada ziyaretçileriniz yaklaşık olarak 5 saniye bekletilir. Herhangi bir tehlike yoksa siteye erişim aktif hale gelir.
Ayrıca siteniz Cloudflare hizmetine bağlandığında DNS sistemi de koruma altına girer. Alan adı araması sırasında kişilerin göreceği tek şey, gerçek ad sunucularınız değil, Cloudflare’in sağladığı DNS kümesi olacaktır.
Optimizer
Sayfaların hızlı yüklenmesini sağlamanın en önemli yöntemlerinden biri de siteyi düzenli olarak optimize etmektir. Cloudflare Optimizer hizmeti, ağ bağlantınızı en aza indirip internet sitenizi optimize eder. Bu sayede optimize edilmiş bir ağ bağlantısına da sahip oluyorsunuz.
Analiz
Cloudflare tüm bu hizmetler ve özelliklerin yanı sıra trafik kayıtlarını da tutmaktadır. Bu hizmetten yararlanmak için Cloudflare Analytics’i kullanabilirsiniz. Cloudflare Analytics sayesinde sitenizin trafiğini kontrol etme, arama botu dışındaki yararlı ziyaretçileri analiz etme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Cloudflare Hizmetinin Dezavantajları Nelerdir?
Yazımızda Cloudflare’in avantajlarından bahsettikten sonra dezavantajlarından da bahsetmemizin iyi olacağını düşündük. Her hizmette olduğu gibi Cloudflare’de de belli ölçüde dezavantajlar yer almaktadır. İlk dezavantaj güvenlik konusundadır. Cloudflare’in güvenlik sistemi, yüksek seviyede siber saldırılara ya da uzman saldırganlara karşı yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle değerli verilere sahip olan sitelerin güvenlik için ek hizmetlere ihtiyaçları olabilir.
Diğer bir dezavantaj ise paketlerin ücretlerinin yüksek olmasıyla ilgilidir. Cloudflare’in tam donanımlı hizmetlerinden yararlanmak isteyen siteler ücretli paketleri tercih etmek istediklerinde yüksek fiyatlarla karşılaşmış olacaklar. Bu da düşük bütçeli internet sitelerini zorlayacaktır.
Cloudflare DNS sağlayıcılarında da yaşayacağınız bazı sorunlar mevcuttur. Örneğin DNS sağlayıcı problemlerinden dolayı siteniz erişime kapanabiliyor. Bu durumda da Cloudflare düzelene kadar siteniz kapalı kalmaya devam edebiliyor.
Siber saldırıları ya da veri hırsızlığını önleme hedefiyle sitenize bot kullanıcı girmesi engellenir. Ancak bu engelleme işlemi anında trafik yoğunluğundan dolayı bazen gerçek kullanıcılar da engellenebiliyor. Bu durum da internet sitenizin trafiğini olumsuz yönde etkilemiş oluyor.
Genel Değerlendirme
Güvenlik risklerini azaltmak için internet sitesine yazılım katmanı ve filtre eklemek gerekmektedir. Ancak bu iki çözüm yolu hem yüksek maliyet hem de büyük yatırım gerektirmektedir. Minimum yatırım ile güvenlik özellikleri barındıran birçok şirket vardır. Bunlar; Fastly, Amazon CloudFront, Microsoft Azure CDN gibidir. Ancak minimum yatırımlı güvenlik özelliğine sahip olan en iyi şirketlerden biri Cloudflare’dir.
Bir internet sitesi sahibi için en önemli iki şey, hız ve yüksek performanstır. Cloudflare de bu iki özelliği ön planda tutmaktadır. Hız ve performansın yanı sıra hizmet, site ziyaretçilerini kontrol etme özelliği ile güvenlik konusunda da oldukça başarılıdır. Ayrıca içeriğimizde Cloudflare’in hizmetlerinden bahsetmiştik. Bu hizmetlere ek olarak; hızlandırılmış mobil sayfalar, video akışı, yük dengeleme, Web güvenlik duvarı (WAF), SSL desteği gibi hizmetlere de sahiptir.
Cloudflare hizmetinin birçok hizmete göre ücretsiz versiyonu oldukça yeterli özelliklere sahiptir. Her hizmette olduğu gibi Cloudflare hizmetinden de en iyi şekilde yararlanmak isterseniz Pro ya da Enterprise paketini tercih edebilirsiniz. Ancak ücretsiz paketi de ihtiyacınızı belli oranda karşılayacaktır.
Günümüzde en büyük bulut ağı platformlarından biri olan Cloudflare, 12 milyondan fazla alan adına sahiptir. Ayrıca internet trafiğinin yaklaşık olarak %10’unu yönetir. İçeriğimizde de yer alan özelliklerini avantajlarını göz önünde bulundurduğumuzda Cloudflare’in oldukça başarılı bir hizmet olduğunu anlamış oluyoruz.
Her internet hizmetinde olduğu gibi Cloudflare hizmetinde de bazı eksik yönler yer almaktadır. Ancak bu eksik yönler çok fazla değildir. Eğer Cloudflare hizmetinden yararlanmayı düşünüyorsanız ancak emin olamıyorsanız, ilk olarak ücretsiz paketi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Cloudflare nedir rehberimiz burada sona eriyor. Siz de Cloudflare hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.