Teknoloji geliştikçe uzay hakkında yapılan araştırmalar da gelişiyor. Çin, uzay konusunda en etkili araştırmaları yapan ülkelerin başında geliyor. Bu doğrultuda Çin’in önümüzdeki süreçte uzay çalışmalarını daha da geliştireceğini söyleyebiliriz. Çünkü Çin, yaptığı yeni bir duyuruyla önümüzdeki 5 yılda geçerli olacak uzay araştırma planlarını açıkladı.
Çin’in Ay’ın keşfi için yıllardır epey hevesli olduğunu söyleyebiliriz. Açıklanan 5 yıllık uzay araştırma planları ile birlikte Çin, Ay’ın keşfi için gaza basacak. Yapılan açıklamayla birlikte Çin, öncelikle uzaya insan çıkarmak için yeni nesil bir uzay aracı geliştireceklerini açıkladı.
Sonrasında ise bilim insanları uzayda şu an var olan altyapılarını daha da güçlendirmeye çalışacaklar. Bu hedef, Çin’in uzay planlarının önemli parçalarından birisi olarak dikkat çekiyor. Çin, ek olarak ise Ay yüzeyine nasıl insan indireceklerini araştırmaya devam edecek.
Yayınlanan resmi duyuru ile birlikte Çin’in uzay konusundaki iddiasını uzun bir süre boyunca devam ettireceğini anlıyoruz. Çin, uzun bir süredir uzay araştırmalarının menzilini ve uzaya fırlattıkları araçların sayısını arttırarak uzay niteliklerini arttırmaya devam ediyor.
Çin’in Uzay Keşfi Hedefleri
Çin, Ay’ı keşfetmek için uzun vadeli bir göreve atılıyor. 2019’da Ay’ın uzak tarafına keşif aracı yollayan ilk ülke Çin olmuştu. Yine aynı keşif aracı, 2020’de topladığı örnekleri başarılı bir şekilde Dünya’ya getirmiştir.
Çin, Ay konusunda geniş kapsamlı bir programa sahip diyebiliriz. Bu kapsamda Çin’in Ay’a insan yollama gibi bir planı olduğunu düşünmemiz de mümkün. Yapılan çalışmalar doğrultusunda Çin’in keşif programlarının bir hayli gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Bilim insanları, yürüttükleri uzay programı kapsamında 2021 yılında yeni bir uzay istasyonunun çekirdek kısmını yörüngeye fırlattılar. Bu istasyonda üç adet astronot şu anda yaşamını sürdürmektedir. Şüphesiz istasyon, Çin için gelecekte önemli bir yere sahip.
Ay yüzeyine insan çıkarmak istemelerine rağmen Çin’in bu konuda tedbirli davranacağını biliyoruz. Yetkililer, öyle bir denemeden önce bazı çalışmalar yapacaklar. Bu çalışmalar, Ay yüzeyini sondaj makinalarıyla ve robotlar ile tanımaya çalışmak olarak karşımıza çıkıyor.
Bildiride açıklandığı üzere iki sondaj aracı Ay’ın kutuplarına yollanacak. Bunun sebebi kutupların su barındırdığının düşünülmesi oluyor. İlk aracın görevi, örnekleri alıp inceleme için Dünya’ya getirmek olacak. İkinci aracın görevi ise Ay’ın sonsuz karanlığında “sıçrama algılaması” yapmak olarak belirlendi.
Çin, her ne kadar çoğunlukla Ay üzerinde çalışma yapsa da yapılan çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Bilim insanları, Güneş sistemimizdeki diğer gezegenlere ve Asteroidlere sondaj aracı yollamaya kararlılar. Bunun yanı sıra Çin’in Jupiter’e uzay aracı fırlatmanın yollarını araştırmak gibi düşüncesi de mevcut.
Yayınlanan bildiride Çin’in uzay istasyonunu tamamlama, uydu teknolojilerini güncelleme, roket sistemlerini ve uzay taşımacılığını geliştirme ve yeni roket motorları yapmak gibi hedefleri var. Liste tamamen ileriye dönük ve Çin’in tavrından anlaşılabileceği gibi yetkililer, uzay keşfini oldukça önemsiyorlar.
Uzay istasyonunun ne zaman biteceği ve Çin’in Ay yüzeyine insanları ne zaman indireceği bilinmiyor. Fakat Çin, Ay keşfi yarışında Amerika Birleşik Devletleri’nin gözünden kaçamıyor. Bilindiği üzere NASA, Artemis programı kapsamında 2025’e kadar Ay yüzeyine bir kadın ve bir ten rengi farklı insan indireceğini söyledi. Artemis, Ay’a insan yollamak haricinde Ay yüzeyinde robotların yardımıyla keşif yapacak bir program olarak ön plana çıkıyor.