Chromecast Nedir?

İçerik izleme platformlarının gelişmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle televizyonlar ve görüntü cihazları çok daha önemli teknolojik ürünler haline gelmiştir. Ancak yeni teknolojilere sahip televizyonlar, her kullanıcının elinin altında olmayabiliyor. Yine de bu kullanıcılar için hayat kurtarıcı bazı ürünler mevcut. Peki bu ürünlerden birisi olan Google Chromecast nedir?

Bu içeriğimiz Google Chromecast nedir sorusunu sizler için yanıtlayacağız. Ayrıca Chromecast ile alakalı pek çok sorunun yanıtını vermeye çalışacağız. Chromecast sisteminin nasıl çalıştığına, hangi uygulamaları desteklediğine ve nasıl kurulduğuna içeriğimizde yer vereceğiz.

Bunun haricinde Chromecast Built-in nedir sorusunu da yanıtlayacağız. Son olarak ise piyasadaki Chromecast alternatifleri ile Chromecast’i kıyaslayacağız. Ancak hepsinden önce Google Chromecast nedir sorusunun yanıtını verelim.

Google Chromecast Nedir?

Google Chromecast, en basit anlamıyla cihazlar arası içerik aktarımı yapmaya olanak sağlayan bir üründür. Bu ürün sayesinde telefonunuzdan gönderdiğiniz bir içeriği televizyonunuzda oynatabilirsiniz. Bir başka örnek ise kumanda aracılığıyla televizyonda farklı uygulamalar çalıştırmak şeklinde verilebilir.

Google tarafından geliştirilen Chromecast, televizyonunuzun ya da monitörünüzün HDMI girişine takılarak cihazın akıllı özelliklere kavuşmasını sağlar. Bu akıllı özellikler arasında uygulamalar, telefon ile bağlanma, internet desteği gibi unsurlar bulunmaktadır.

Chromecast, ilk olarak 2013 senesinde kullanıcılara sunulmuştur. Ancak zaman içerisinde donanımsal güncellemeler almış ve son haline kavuşmuştur. Gelecek dönemde de cihazın güncelleme alması muhtemeldir. Google’ın en güncel Chromecast modeli ise 2020 yılında piyasaya çıkan Chromecast with Google TV‘dir.

Google, Chromecast Ultra isimli bir cihazı da bu seri kapsamında piyasaya sunmuştur. Bu modelde ise 4K çözünürlük desteği ve daha hızlı bir işlemci kullanmıştır. Bunun haricinde iki cihaz arasındaki önemli bir diğer fark ise Ultra modelinin Ethernet desteği sunmasıdır. Ancak iki ürün arasında çalışma biçimi açısından hiçbir fark yer almaz.

Chromecast’in en önemli özelliklerinden birisi, eski ve internet desteği olmayan televizyonları günümüz teknolojilerine yakın bir hale getirmesidir. Her ne kadar bunu televizyonun özelliklerini artırarak yapamasa da pek çok akıllı televizyon özelliğini Chromecast sayesinde kazanmak mümkündür.

Ayrıca Chromecast’i kumanda ya da telefon ile kullanma imkanı sunulmaktadır. Bu sayede telefondan oynatmak istediğiniz bir içeriği internet üzerinden Chromecast’e ulaştırabilir ve büyük ekranda içeriği seyredebilirsiniz.

yilbasi-hediye-fikirleri-google-chromecast-3

Chromecast Uygulamaları Nelerdir?

Chromecast’in pek çok uygulamaya ve akıllı televizyon özelliğine sahip olduğunu belirtmiştik. Bu konuda biraz daha detaya girmek gerekirse Chromecast ile piyasadaki pek çok dijital içerik platformuna erişim sağlanabileceğini belirtmek yanlış olmayacaktır.

Chromecast ile bir dizi, film izlemek ya da fotoğraflarınızı gözden geçirmek mümkündür. Ayrıca, telefon ve tabletinizde yer alan Chromecast uyumlu uygulamaları da Chromecast aracılığıyla televizyona aktarabilirsiniz. Bunun haricinde bilgisayarınızda göz attığınız bir internet sitesini (Chromecast uyumlu olması şartıyla) televizyon yansıtmanız bir seçenektir.

Tüm bunlara ek olarak Netflix, Prime Video, Spotify, YouTube, Twitch gibi uygulamalar ile Chromecast’i kullanmak mümkündür. Bu uygulamaları televizyonunuz üzerinden izleyebilir ve telefonunuz ya da uyumlu teknolojik aletleriniz ile içeriği kontrol edebilirsiniz. Bunlara ek olarak Android telefonunuzun ekranını da Chromecast aracılığı ile televizyona yansıtabilirsiniz. Bu noktada ürün Miracast teknolojisi ile benzerlik göstermektedir.

Chromecast-Built-in-Nedir
Görsel: Google

Chromecast Built-in Nedir?

Google Chromecast nedir sorusunun yanı sıra Chromecast Built-in nedir sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bazı televizyonlarda ve hoparlörlerde yer alan bu ifade aslında Chromecast’ten çok farklı bir özelliği göstermez. Adından da anlaşılacağı üzere Chromecast Built-in, Chromecast yüklü olarak gelen cihazlarda yer alan bir ifadedir.

Bir başka deyişle bu cihazlarda Chromecast dahili olarak bulunmaktadır. Böylece herhangi ek bir aparat olmadan Chromecast özelliklerinden faydalanmak mümkündür. Chromecast teknolojisinin sunduğu özellikler bu televizyon ve hoparlörlerde de yer almaktadır.

Bu sayede telefonunuzda kullandığınız bir uygulamayı televizyon ya da hoparlörünüze aktarabilirsiniz. Örneğin, Chromecast Built-in teknolojisine sahip bir televizyonda Netflix üzerinden film izleyebilirsiniz. Bunun haricinde bir başka örnek ise Spotify üzerinden verilebilir. Telefonunuzda oynattığınız bir şarkıyı dahili dahili Chromecast bulunduran bir hoparlöre yansıtabilirsiniz.

Google bu noktada kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Ekstra herhangi bir uygulama ya da üyelik olmadan içeriği doğrudan alete aktarma imkanı sunar. Ayrıca telefon ve televizyon gibi cihazlar ile içeriği kontrol etme şansı da tanımaktadır.

Üstelik tüm bunları yaparken telefonunuzu ya da bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Chromecast ile bu uygulamaları bildirim çubuğu üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Chromecast Nasıl Çalışır?

Chromecast’in ne olduğuna değindikten sonra cihazın nasıl çalıştığına da bakabiliriz. Burada en önemli nokta ürünün çalışma prensibini anlamaktır. Bazı kullanıcılar tarafından sanılanın aksine Chromecast çoğunlukla telefondaki içeriği alarak televizyona yansıtmaz.

Bunun yerine telefonun verdiği komutu takip eder ve kendi işlemcisiyle bu uygulamayı oynatır. Daha sonrasında çalıştırdığı uygulamayı televizyona ya da monitöre aktarır. Bu süreçte telefon ile iletişim halinde kalır ve ses açma/kısma, ileri geri sarma gibi komutları takip etmeye devam eder.

google-cast-chromecast

Örneğin, Netflix ile Chromecast üzerinden televizyonunuzda bir dizi oynatmak için öncelikle telefonunuzdan Netflix uygulamasını açmalısınız. Tabii ki bu süreçte televizyonunuzun Chromecast bağlantısına sahip olduğundan ve telefonunuzun da Chromecast ile bağlı olduğundan emin olun.

Daha sonra oynatmak istediğiniz diziyi telefonunuzdan başlatın. Hemen ardından ekranda çıkacak “Chromecast” simgesine tıklayın. Bağlamak istediğiniz Chromecast cihazını seçtikten sonra telefonunuz Chromecast’e komut gönderecektir.

Hemen ardından Chromecast, Netflix uygulamasını başlatacak ve hangi diziyi oynatmak istediğinizi algılayacaktır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra görüntüyü televizyona aktaracak ve dizinizi başlatacaktır. Daha sonra telefonunuzu kumanda olarak kullanabilirsiniz.

Chromecast Teknik Özellikleri

Bu noktada cihazın teknik kısımlarına da değinmekte fayda var. Chromecast 3. nesil, 40 gram ağırlığında ve yaklaşık 5 x 5 x 1,3 cm ölçülerindedir. Cihazın güç ağlantısı 5V 1A olarak ifade edilmektedir. Ayrıca ürün üzerinde bir Micro-USB ve HDMI bağlantı noktası yer almaktadır.

Chromecast, internet bağlantısı için Wi-Fi kullanmaktadır. Wi-Fi frekansları ise 2.4 GHz ve 5.0 GHz olarak belirtilmiştir. Chromecast Ultra modelinde Ethernet girişi de mevcuttur. Ürünün görüntü özellikleri arasında ise FHD çözünürlük dikkat çekmektedir. 1920 x 1080 piksel çözünürlük sunan ürün Chromecast Ultra modelinde bu değeri 4K’ya çıkarmaktadır.

Ürünün maksimum kare hızı 60 FPS olarak belirtilmektedir. Ayrıca üründe HDR desteğinin bulunmadığına da dikkat çekmek gerekli. H.264 4.2 standardında 1080P 60 FPS görüntü sunmaktadır. Ayrıca Google Asistan, Google Home, Android, Windows, Mac ve iOS platformları ile de uyumludur.

Ancak Chromecast Ultra’da HDR desteği de devreye girer. Buna ek olarak Chromecast Ultra modelinde 1.2 GHz hızında çift çekirdekli bir işlemci de bulunur. Ayrıca üründe 1 GB kapasiteli bir bellek de bulunur. Tüm bu yönleri ile Chromecast Ultra da oldukça başarılı bir seçenektir.

Her iki ürün haricinde en güncel Chromecast sürümünden de bahsetmek gerekir. Ülkemize resmi olarak giriş yapmasa da Chromecast with Google TV, Google’ın en yeni ürünüdür. Bu cihazda 1.9 GHz hızında dört çekirdekli bir işlemci ve 2 GB RAM yer alır. Ayrıca 8 GB depolama alnı da üründe mevcuttur.

60FPS 4K çözünürlük destekli ürün aynı zamanda HDR desteğine de sahiptir. Hatta HDR10, HDR10+ ve Dolby Vision üründe yer alan görüntü teknolojileridir. Bunun haricinde USB-C destekli bu ürün aynı zamanda Google TV kumandasına da sahiptir. Bu cihaz televizyonu bir Android TV’ye dönüştürür demek yanlış olmayacaktır.

chromecast-nest-ve-google-tv-tanitildi
Resim: Google

Chromecast Kullanmak için Gerekli Unsurlar

Chromecast’in eskimiş televizyonları akıllı hale getirdiğinden bahsettik. Ancak tüm televizyonlar için bunu yapması tabii ki mümkün değildir. Chromecast kullanmak için gerekli bazı unsurlara da içeriğimizde yer vermek istedik.

Her şeyden önce televizyonunuzda bir HDMI girişi olduğundan emin olun. Chromecast televizyonunuza HDMI aracılığıyla bağlanacaktır. Bu nedenle HDMI girişi olmayan bir televizyonda Chromecast kullanmak maalesef mümkün değildir.

Bu noktada bir başka konu ise Chromecast için güç kaynağı bulmaktır. Standart Chromecast sürümlerinde bu güç kaynağını televizyonun USB girişinden kullanabilirsiniz. Ancak Chromecast Ultra gibi üst modellerde cihazı doğrudan bir prize bağlamanız gerekebilir.

Tüm bunlara ek olarak bir internet bağlantısına sahip olmanız da şartlar arasındadır. Hem Chromecast hem de bağlanacağınız telefon ve bilgisayar gibi cihazların hepsi kablosuz ağ üzerinden iletişim kurar. Bu nedenle tüm cihazların kablosuz ağa bağlı olduğundan emin olmalısınız.

Bunun haricinde kullandığınız Chromecast cihazınıza göre Google Home uygulamasını da kurmanız gerekebilir. Ancak bu konuya bir sonraki alt başlığımızda daha detaylı bir şekilde değineceğiz. Genel anlamda bir ağ bağlantısı, HDMI girişine sahip bir görüntü aracı, güç kaynağı ve telefon gibi bir cihaz ile Chromecast kullanabilirsiniz.

Görsel: Google

Chromecast Nasıl Kurulur?

Chromecast özelinde değineceğimiz son konu ise Chromecast’in nasıl kurulduğu olacak. Bu noktada izleyeceğiniz süreç hangi Chromecast cihazını kullanıyor olursanız olun benzerdir. Bu nedenle aşağıdaki adımları takip ederek Chromecast cihazınızın kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz:

  • Öncelikle Chromecast cihazınızı, televizyonunuza ve bir güç kaynağına bağlamanız gerekmektedir. Bunun için Chromecast’i televizyonunuzda yer alan HDMI girişlerinden birine bağlayın. Daha sonra Chromecast cihazınızı kablo aracılığıyla bir güç kaynağına bağlayın. Eğer televizyonunuzda bir USB girişi bulunuyorsa Chromecast’in doğrudan televizyondan güç almasını sağlayabilirsiniz.
  • İkinci adımda telefonunuza bir uygulama indirmeniz gerekmektedir. Google Home uygulaması aracılığıyla Chromecast cihazını kontrol edebilirsiniz. Hem iOS hem de Android cihazlar için uyumlu olan bu uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra Google hesabınıza giriş yapın.
  • Sıradaki adımda Chromecast cihazınızı Google Home uygulamasına eklemeniz gerekmekte. Bunun için uygulamanın sol üst tarafında yer alan “+” butonuna tıklayın. Daha sonrasında ise “Cihaz kur” seçeneği ile devam edin.
  • Bir sonraki işlem olarak ise “Yeni cihaz” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Google Home’un sunduğu yönergeleri takip ederek cihazın kurulum işlemini sürdürün. Daha sonra Chromecast’in sunduğu kod ya da QR kodu eşleştirin.
  • Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Chromecast cihazınızı telefonunuzun bağlı olduğu kablosuz ağ ile eşleştirin. Daha sonrasında kurulumu tamamlamak için yönergeleri takip edin. Tüm bu işlemlerin sonunda Chromecast’iniz kullanıma hazır hale gelecektir.

Chromecast 3. nesil ve Chromecast Ultra için kurulum yönergelerini bu şekilde anlatmak mümkün. Ancak Chromecast with Google TV için süreç biraz daha farklı ilerleyebilir. Yine de cihazın kurulum aşamasında bu yönergelerden faydalanabilirsiniz.

Chromecast Nedir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Google Chromecast nedir, nasıl kurulur ve nasıl çalışır sorularının yanıtlarını vermeye çalıştık. Ayrıca Chromecast Built-in nedir ve Chromecast teknik özellikleri nelerdir gibi soruları da içeriğimizde yanıtladık. Chromecast konusunda aklınızda soru işareti kalmaması için pek çok farklı konuya değinmeye gayret ettik.

Yine de Chromecast nedir konusunda sorularınızı ve Chromecast cihazı ile ilgili yaşadığınız sorunları yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Chromecast cihazı ve içeriğimiz hakkındaki görüşlerinizi de yorumlar kısmından bize iletmeyi unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.