Bilgisayar denilince akla Windows ve MacOS işletim sistemleri gelmektedir. Kullanıcıların birçoğu bilgisayar satın alacakları zaman bu iki işletim sistemlerine yönelmektedir. Ancak bunların yanında başka işletim sistemleri de oldukça gelişmiştir. Bunlardan birisi de Chrome OS olarak karşımıza çıkmaktadır. Chrome OS işletim sistemi ise Chromebook’larda kullanılmaktadır. Peki Chromebook nedir?
İşletim sistemi bir bilgisayar için oldukça önem taşımaktadır. Her ne kadar piyasada FreeDOS adında işletim sistemi olmayan bilgisayarlar olsa da çoğu bilgisayar bir işletim sistemine sahiptir. Popüler olan işletim sistemleri Microsoft ve MacOS olsa da Linux da oldukça iyi bir işlev görmektedir.
Chromebook da içeriğinde Linux tabanını kullanmaktadır. Dolayısıyla Chromebook, kullanıcıların tercih sıralamalarında yerini almayı başarmaktadır. Biz de bu yazımızda Chromebook nedir sorusunun yanıtını vererek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
İçindekiler
Chromebook Nedir?
Chromebook, adından da anlaşılacağı üzere Google’a ait bir bilgisayar çeşididir. 2011 yılından beri piyasada olan Chromebook’ların tamamı dizüstü bilgisayar olarak bulunmaktadır. Bu dizüstü bilgisayarların en önemli özelliği, standart bir dizüstüne göre daha hafif ve taşınabilir olmasıdır. Bunun yanında Chromebook, Microsoft yerine Google’ın geliştirmiş olduğu Chrome OS işletim sistemine sahiptir.
Google, bu bilgisayar çeşidinin işlerinizi daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapmanıza yardımcı olmak için tasarlandığını iddia etmektedir. Bunun yanında Chromebook daha çok Google uygulamalarına ve web sitelerine odaklanmaktadır. İçeriğinde yer alan Google uygulamalarıyla Chromebook adını desteklemiş olmaktadır.
Chromebook Hangi Özelliklere Sahiptir?
Yazımızda Chromebook nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu cihazın özellikleri hakkında da detay vermemiz faydalı olacaktır. Chromebook, Google’ın oluşturduğu bir cihaz olduğu için Google’ın hizmetleri bu bilgisayarda yer almaktadır. Bunlardan en önemlisi de Google Play Store olarak karşımıza çıkmaktadır. Google Play Store ile kullanıcılar Android tabanlı birçok uygulamadan faydalanabilmektedir.
Bunun yanında Microsoft Office, Google Fotoğraflar, Skype, Gmail, Google Drive, YouTube Music gibi hizmetler de Chromebook bilgisayarların içinde bulunmaktadır. Kullanıcılar Microsoft Office hizmetlerini Chromebook ile verimli bir şekilde kullanma imkanına sahiptir.
Bunun haricinde kullanıcıların, Google Fotoğraflar ile de cihazlarında yer alan fotoğrafları ve videoları aktarma seçenekleri vardır. Ayrıca kullanıcılar, dosya depolama hizmeti olarak da Google Drive’dan faydalanabilirler. Bunların yanı sıra Chromebook’un ekran boyutu ise 11 ile 15 inç arasında değişmektedir. Bu da Chromebook’ların diğer cihazlara göre daha küçük olduğunu göstermektedir.
Chromebook’ların depolama alanı ve RAM kapasiteleri genellikle düşüktür. Bu da cihazın düşük bir performansa sahip olduğunu göstermektedir. Ancak bu cihaz ile çoğu işinizi internet üzerinden halledeceğiniz için depolama alanı çok da sorun yaratmayacaktır. Ayrıca kullanıcılar bu depolama alanını harici disk ve SD kart gibi ek donanımlarla yükseltme imkanına sahiptir.
Tıpkı Windows 10 işletim sistemli cihazların bazılarında olduğu gibi Chromebook’larda da dokunmatik ekran desteği yer almaktadır. Kullanıcılar dokunmatik ekran sayesinde cihazlarını bir tablet gibi kullanma şansına sahiptir. Ayrıca cihazlarının ekranını klavyeden çıkarma işlemiyle de tablet formunu daha çok yakalama seçeneğine sahiptir. Ancak bu özellik her Chromebook cihaz için geçerli değildir.
Chromebook ile Dizüstü Bilgisayarlar Arasındaki Fark Nedir?
Geleneksel bir dizüstü bilgisayar ile Chromebook bilgisayarlar arasında farklar vardır. Bunlardan ilki, işletim sistemiyle ilgilidir. Geleneksel dizüstü bilgisayarlardaki Windows ve MacOS ile karşılaştırıldığında Chromebook modelleri Chrome OS yerleşik bir işletim sistemine sahiptir. Chrome OS, kullanıcılara bilgisayarın nasıl çalıştığına ve hangi programları çalıştırabileceklerine karar vermede yardımcı olan bir yazılıma sahiptir.
Bir diğer fark ise yerleşik depolama alanıyla ilgilidir. Chromebook, oldukça hafif ve uygulamalarının çoğunun web uygulamaları olduğu düşünüldüğünde çoğu Chromebook dizüstü bilgisayarlarda sınırlı bir depolama alanı yer almaktadır.
Ancak içerisinde bulunan özelliklerden dolayı Chromebook bilgisayarlarda yüksek bir depolama alanına ihtiyaç yoktur. Kullanıcıların ise depolama alanlarını artırmaları için harici disk kullanmaları bir alternatif olarak düşünülebilir. Bunun yanında, Chromebook dizüstü bilgisayarların bazılarında SD kart girişi de yer almaktadır. Bu da depolama alanını SD kart desteğiyle artırmanın bir diğer yolu olmaktadır.
Chromebook’ların diğer dizüstü bilgisayarlara göre klavyesinde de farklılıklar vardır. Büyük harf oluşturacağınız ‘Caps Lock’ yerine ‘Arama’ tuşu yer almaktadır. Arama tuşu, kullanıcıların yazmış olduğu herhangi bir şeyi cihazda ya da internette aramalarına olanak tanımaktadır. Bunun yanında ‘Windows’ ya da ‘Komut tuşu’ olarak geçen tuşun yerine de ‘Google Asistan’ tuşu bulunmaktadır. Kullanıcılar bu tuşa bastıklarında Google Asistan devreye girmektedir.
Chromebook ile diğer dizüstü bilgisayarlar arasındaki farklardan biri de güç ve işlevselliktir. Chromebook’lar çoğunla tarayıcı üzerinden işlerinizi halletmeniz için tasarlanmıştır. Aynı zamanda içinde yer alan Google ek hizmetlerini de kullanmanızı sağlamaktadır. Ancak söz konusu video düzenleme, yüksek boyutlu oyun oynama, görüntü düzenleme veya animasyon oluşturma gibi işlemler olduğunda Chromebook yeterli gelmeyecektir. Bu da Chromebook’u diğer dizüstü bilgisayarlardan ayıran bir durumdur.
Chromebook’un Avantajları Nelerdir?
Yazımızda Chromebook bilgisayarların standart dizüstü bilgisayarla olan farklarından bahsettikten sonra bu bilgisayarların avantajlarından da bahsetmek faydalı olacaktır. Chromebook bilgisayarlar, bazı açılardan avantaja sahiptir. Ancak bazı kullanıcılar için de dezavantaja sahiptir. Şimdi bu konu hakkında açıklama yapalım.
Chromebook cihazların en önemli avantajlarından birisi, öğrencilerin kullanımı ve küçük çaplı ofis işleri için uygun olmasıdır. Chromebook’lar genellikle bir tarayıcıda yapılması gereken işlerde başarılı olmaktadır. Bunun yanında online dersler ya da toplantılar dahil olmak üzere evden çalışma ve e-tablo gibi işlemler için Chromebook oldukça işe yaramaktadır.
Chromebook bilgisayarların bir diğer avantajı ise pil ömrüyle ilgilidir. Bu cihazlar, Windows işletim sistemli bilgisayarlara göre fazlasıyla hafiftir. İşletim sistemleri diğerlerine göre daha hafif olan Chromebook, daha az enerji tüketmektedir. Bu nedenle Chromebook’lar, dolu bir bataryayla en az 8 saat, en fazla 16 saate kadar kullanım ömrü sunmaktadır. Bu batarya avantajı ise uzun seyahatler için oldukça kullanışlı olmaktadır.
Chromebook’un avantajlarından en dikkat çekeni ise ucuz olmasıdır. Chromebook bilgisayarlar, benzer özelliklere sahip Windows işletim sistemli cihazlardan ve MacOS cihazlardan daha ucuzdur. Üstelik Chromebook, işletim sistemini kendiniz yüklediğiniz için ucuz olan FreeDOS cihazlardan bile daha uygun fiyatlıdır.
Chromebook, bazı özellikleri içinde barındırmamasından dolayı içinde var olan özelliklere daha çok yoğunlaşmıştır. Örneğin bu cihazlar internet kullanımı, Google’ın yan hizmetleri ve dizi/film izleme konusunda oldukça başarılı bir durumdadır.
Tüm bunların yanı sıra Chromebook bilgisayarlar dokunmatik bir ekrana da sahip olabilmektedir. Bu da cihazı hem bilgisayar hem de tablet olarak kullanma avantajı sağlamaktadır. Ayrıca Chromebook, içerisinde Google’ın yan hizmetlerini barındırmasından dolayı Android cihaz kullanıcıları için de oldukça kullanışlıdır.
Chromebook’un Dezavantajları Nelerdir?
Yazımızda Chromebook’un avantajlarından bahsettikten sonra bu cihazın dezavantajlarından da söz etmemiz gerekmektedir. Chromebook cihazlarda her aktiviteyi verimli bir şekilde kullanmak mümkün değildir. Örneğin oyun oynamak buna bir örnektir.
Chrome OS dizüstü bilgisayarlarda Android uygulama desteği vardır. Bu nedenle bu cihazlarda mobil oyun seçeneği yer almaktadır. Ayrıca tarayıcı oyunlar da bu cihazlarda mevcuttur. Ancak yüksek profilli bilgisayar oyunları için Chromebook’lar çok kullanışlı değildir. İçerisinde bulut tabanlı sistemden dolayı bazı oyunları oynama şansınız vardır. Ancak bu oyunları oynamanız için güçlü bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekmektedir.
Chromebook cihazlar, yüksek performans gerektiren programlar için de pek ideal değildir. Örneğin fotoğraf düzenlemesi için gerekli olan Photoshop programları ve video düzenleme için gerekli olan programların tamamı Chromebook’larda çok kullanışlı bir şekilde çalışmamaktadır. Dolayısıyla 3D programlar için Chromebook’lar pek tercih edilmemektedir. Bu nedenle Chromebook bir cihaz satın aldıysanız ve 3D programlar kullanacaksanız, çok hızlı bir internete sahip olmanız gerekecektir.
Chromebook’ların asıl kullanım amacı internettir. Yani bu cihazlarda internet olmadan pek bir şey yapmak mümkün değildir. İnternetsiz bir Chromebook’ta kayıtlı videoları izlemek ve Google Dokümanlar üzerindeki dosyalara erişmek gibi kısıtlı eylemler yer almaktadır. Ayrıca Google Dokümanlar üzerindeki dosyalara erişmek için de bu dosyaları bilgisayarınıza indirmiş olmanız gerekmektedir.
Chromebook’ların bir diğer dezavantajı ise web tarayıcısı üzerinden çok fazla sekme açmayı kaldıramamasıdır. Chromebook üzerinden olması gerekenden oldukça fazla sekme açıldığı zaman, cihaz bu görevi gerçekleştirmede zorluk yaşayacaktır. Ancak bazı Chromebook modellerinde bu konu sorun yaratmamaktadır.
Chromebook’ların son dezavantajı ise depolama alanıyla ilgilidir. Bu cihazların depolama alanı diğer markalara göre düşük kalmaktadır. Bu da kullanıcıların indirecekleri dosya boyutunu sınırlamaktadır. Ancak Chromebook üzerinden yüksek boyutlu bir video oynama ya da uygulama kullanma durumu olmayacağı için bu konu büyük bir sorun haline gelmeyecektir. Çünkü kullanıcıların Play Store üzerinden indirecekleri uygulamaların boyutları maksimum boyutları 2-3 GB olacaktır. Ancak yine de yüksek boyutlu film ya da dizi indirip izlemek pek mümkün olmayacaktır.
Chromebook Kurulumu Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Yazımızda Chromebook nedir sorusunun yanıtını çeşitli yollardan verdikten sonra bu cihazın kurulumunu nasıl gerçekleştireceğinizle ilgili de bilgi vermemiz iyi olacaktır. Ancak bunu anlatmadan önce bilmeniz gerekenlerle ilgili açıklama yapmamız gerekmektedir. Chromebook dizüstü bilgisayar aldıysanız, bu cihazın kurulumunu gerçekleştirmeden önce yapmanız gereken birkaç işlem olacaktır. Bunlardan en önemlisi Google hesabına sahip olmaktır. Chromebook’lar Google’la bağlantılı olduğu için bu cihazı kullanabilmeniz için bir Google hesabı edinmeniz gerekecektir.
Bunun haricinde Google Drive hizmetinden de yararlanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Herhangi bir dosyayı depolama ve taşıma işlemi için Google Drive sizin için önem taşıyacaktır. Ayrıca fotoğraf ve video depolamak için de Google Fotoğraflar ile bağlantı kurmanız gerekecektir. Son olarak Chromebook kurulumu için ağ bağlantısına ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgilerden sonra Chromebook kurulumunu nasıl gerçekleştireceğinizi anlatmaya başlayalım.
Chromebook Kurulumu Nasıl Gerçekleştirilir?
- İlk olarak Chromebook’unuzu pile takarak kurulum işlemi sırasında kapanmamasını garanti altına alın.
- Daha sonra cihazı açın.
- Cihaz açıldıktan sonra karşınıza çıkan dil seçeneği, klavye ayarları ve erişilebilirlik özelliklerini tercihinize bağlı olarak belirleyin.
- Bulunduğunuz yerde geçerli olan ağı seçin.
- Ardından Hizmet Şartları’nı kabul edin.
- Sonrasında Google Hesabı e-postanızı ya da telefon numaranızı girin. Hemen ardından ise şifrenizi girin. Girmiş olduğunuz bilgilerden sonra ilgili hesabınız, Chromebook için cihaz sahibi olarak ayarlanacaktır.
- Google hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulama etkin ise telefonunuza bir kod gönderilecektir. Bu kodu sisteme girin.
- Sonra ise Chromebook’unuz için profil fotoğrafı belirleyin. Bu işlemlerden sonra oturumunuz açılacaktır. Yer işaretleriniz, uzantılarınız ve uygulamalarınız Chromebook’unuzda otomatik olarak görüntülenecektir.
Genel Değerlendirme
Chromebook, Google tarafından oluşturulan bir bilgisayar çeşididir. Bu bilgisayarlarda Chrome OS işletim sistemi yer almaktadır. Chromebook’larda Google Play Store önceden yüklü halde yer almaktadır. Bu da Play Store içerisinde yer alan çoğu uygulamayı kullanmanıza imkan tanımaktadır. Ayrıca Microsoft Office, Google Drive, Google Fotoğraflar ve daha birçok hizmet de Chromebook için aktif olacaktır.
Chromebook cihazlar birçok markada yer almaktadır. Bunlar; Acer, Asus, Google, HP, Lenovo, Samsung ve Dell şeklindedir. Her markanın Chromebook’u farklı özelliklere ve donanıma sahip olsa da yaklaşık olarak birbirine benzemektedir. Bunun haricinde internet bağlantılı işlevleri gerçekleştirmek için Chromebook’lar yeterli gelmektedir.
Ancak oyun oynama, yüksek boyutlu film, dizi, oyun ve program yükleme gibi işlemler için Chromebook’lar pek kullanışlı olmamaktadır. Eğer işlerinizin birçoğunu internet üzerinden gerçekleştiriyorsanız Chromebook sizin için idealdir. Fotoğraf, video ve önemli dosyalarınızı Google’ın hizmetlerine aktarmayı tercih ediyorsanız da Chromebook bilgisayarlar işinizi görecektir.
Her ne kadar Chromebook bilgisayarlarda çoğu işlem için internet gerekse de çevrimdışı işlemler gerçekleştirmeniz de mümkün olmaktadır. Örneğin çevrimdışı Gmail okuma ve yanıtlama, Google Keep ile not alma, Google Takvim’i kullanma gibi etkinliklerden yararlanma şansınız vardır. Bunun yanında Google Drive uygulamalarıyla doküman, slayt ya da e-tablo oluşturma ve düzenleme imkanına da sahip olabilirsiniz. Ayrıca dahili fotoğraf düzenleyici ve dahili medya oynatıcıyı da kullanmanız mümkün olmaktadır.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Chromebook nedir rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Chromebook hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.