Chrome Eklentileri: En İyi Google Chrome Eklentileri – 2023

Bilindiği üzere Google Chrome dünyada en fazla kullanıcıya sahip web tarayıcısı. Google Chrome’un bu kadar kullanıcıya sahip olmasının altında tabii ki hızlı ve kullanışlı olması yatıyor. Peki Google Chrome’u bizim için daha verimli hale getirecek olan Chrome eklenti çeşitleri nelerdir? Sizler için 2023 yılının en iyi Google Chrome eklentileri listesi oluşturduk. Günlük kullanımda ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz Google Chrome eklenti listenin yararlı olmasını ümit ediyoruz.

Çeviri ile Uğraşanlar için En İyi Google Chrome Eklentileri

Google Çeviri

Zaten çoğumuzun kullandığı Google Çeviri’yi bir de eklenti olarak kullanmayı deneyin. Yabancı dil içerikli sitelerde fazla vakit geçiriyorsanız size çok kolaylık sağlıyor.  

google translate
Google Çeviri Eklentisinin Tüm Sayfayı Çevir Özelliği

Eklentiyi yüklediğinizde ve kullanmaya başladığınızda eklenti size bu şekilde tüm sayfayı çevirebileceğiniz bir imkan sunuyor. Aynı zamanda çeviriyi kendi dilinize yapıp sayfanın ana dilini değiştirdiğinizde, imleci üzerine götürdüğünüz cümlelerin orijinalini de gösterip size bir test imkanı sunuyor. 

Grammarly for Chrome (Chrome Eklentileri Listemizin Favorisi)

Grammarly, ana diliniz dışında başka bir dilde yazılar yazarken grammar (dil bilgisi) hatalarını sizin için düzeltir. Özellikle tüm yazarlar, öğrenciler ve daha nice yazı yazmakla haşır neşir olan insanların kullanım kolaylığından dolayı vazgeçemediği bir eklenti haline gelebiliyor. 

Grammarly for Chrome - Google Chrome Eklentileri
Grammarly Eklentisinin Çalışması

TransOver

Bu eklenti de aslında Google Çeviri’nin sunduğu bazı imkanları sunuyor, imleci üzerine götürdüğünüz cümlelerin istediğiniz dile çevrilmesi bu eklentide de mevcut. 

TransOver
TransOver Eklentisinin Dil Seçme Özelliği

Google Çeviri’de hangi dile çevireceğinizi bir listeden seçmeniz gerekirken, bu eklentide dili yazmanız yeterli oluyor. 

LinguaLeo

Yine web sitelerindeki kelimeleri tercüme etmenize yarayan bir eklenti, fakat birkaç güzel yanı var. Burada çevirdiğimiz kelimeleri toplu halde tutup kendi sözlüğümüzü yaratabiliyoruz. Diğerlerinden ziyade daha çok İngilizce öğrenmeye yönelik bir uygulama. Hatta bunun için içeriğinde ezberlemenizi kolaylaştıran görseller, her kelime için en az 5 adet eş anlamlı kelime, sesli telaffuz gibi özellikleri bulunuyor.

Google Chrome Eklentileri - LinguaLeo
LinguaLeo Eklentisinin Dil Öğrenme İçin Sunduğu Avantajlar

Film İzlemeyi Sevenler için En İyi Google Chrome Eklentileri

Right-Click Search IMDB

Film izlemeyi seviyorsunuz ve tekrar bir film izlemeden önce hemen IMDB puanına bakıyorsanız, bu eklenti gerçekten beklentinizi karşılayacaktır. Eklenti size filmin üzerine ‘sağ tıklayıp’ bu eklentiyle aradığınızda IMDB puanını hızlı bir şekilde sunuyor. 

Search on Youtube

Bu eklenti de filme başlamadan önce film hakkındaki videolara ulaşıp kolayca film hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor.Youtube’a gidip filmi aramanız, ilgili videoları bulmanız için zaman harcamıyorsunuz. Direkt olarak ‘search on Youtube’ kısmına basıyorsunuz ve eklenti sizin filminiz için Youtube’da araştırma yapıyor. 

OpenSubtitles

Özellikle alt yazısı zor bulunan diziler için çok kullanışlı bir Chrome eklenti. Bazen bunun için saatler bile harcanabilirken eklentiyi açıp sadece filmin, dizinin, belgeselin ismini yazmaya başlayın ve bırakın alt yazıyı sizin için bu OpenSubtitles bulsun. 

Google Chrome Eklentileri - OpenSubtitles

Çok Sekme Kullananlar için En İyi Google Chrome Eklentileri

CrxMouse Gestures 

Bu eklentiyle sekmeler arasında geçiş yaparken özelleştirmeler sağlayabilirsiniz. Sekmeleri açıp kapatma, ya da diğer sekmeye geçişler için özel fare ve tıklama hareketleri oluşturabiliyorsunuz. 

Picture-In-Picture for Chrome

Herhangi bir sitede bir video izliyorsunuz fakat ‘video kenarda dursun ben şuna da bir bakayım’ diye düşünüyorsanız bu eklentiyi rahatlıkla tavsiye edebilirim. Böyle bir durumda bu eklentiyi kullandığınızda videonuz pencerenin sağ altına gelecektir. Siz de başka sekmelerde çalışırken aynı anda videonuzu takip edebileceksiniz. 

Picture-In-Picture for Chrome

OneTab

Diğer eklentiler tarayıcınızı biraz zorlarken bu eklenti bellek dostu sayılabilir. Özellikle birkaç projede çalışıp her proje için fazlaca sekme açıyorsanız bu sekmeleri derli toplu saklayabilirsiniz. Başka bir projeye başladığınızda direkt ihtiyacınız olan seçmelerin açılması eklentiyi bir süre sonra ‘olmazsa olmaz’ yapan nedenlerden. 

Tab Wrangler

Tab Wrangler, kalabalık sekmeler ile çalışmayı sevmeyen kullanıcılar için eşsiz bir nimet. Bu eklenti sayesinde kullanılmayan sekmeler otomatik olarak kapatılıyor ve eklentinin sekme deposunda saklanıyor. Eklentide kaydedilen tüm sekmeleri ister yeniden açabiliyor, isterseniz de silebiliyorsunuz. Ayrıca Tab Wrangler, kilitlenmiş sekmelere herhangi bir müdahalede bulunmuyor.

Tab Resize

Aynı anda birden çok sekmeye bakmanız gerekiyorsa Tab Resize tam size göre. Bu eklenti sayesinde Chrome ekranını bölebiliyor ve sekmeleri yerleştirebiliyorsunuz. Üstelik bunları farklı ölçüler kullanarak kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

Not Tutmak için En İyi Google Chrome Eklentileri

Todoist

Todoist sayesinde, herhangi bir sekmedeyken kolaylıkla not alabiliyor ve yapılacaklar listesi oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca eklenti bir İnternet sitesi ve uygulamaya da sahip. Bu uygulama ile senkronize bir şekilde çalışabiliyor. Son olarak birden fazla kategoride not tutabiliyor ve liste oluşturabiliyorsunuz.

Notion Web Clipper

Bir diğer not tutma eklentimiz ise Notion Web Clipper oluyor. Oldukça başarılı bir not uygulaması olan Notion’ın bu eklentisi, gezdiğiniz İnternet sitelerini kolaylıkla Notion hesabınıza ekleyebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Siteleri kaydetmek için mükemmel olan bu eklentiyi, Notion kullanıcılarına tavsiye ediyoruz.

Momentum

Momentum, organizasyon ve düzenli çalışmak için oldukça başarılı bir eklenti. Her yeni sekme açılışında karşınıza çıkan bir sayfa oluşturan eklenti ile işleriniz hep gözünüzün önünde kalıyor. Yeni sekmede karşınıza günün hedefi ve yapılacaklar listeniz çıkıyor.

en-iyi-chrome-eklentileri-momentum
Momentum ile yeni sekmeler daha işlevsel hale geliyor.

Diğer En İyi Google Chrome Eklentileri

AdBlocker Plus

Oldukça fazla kullanıcısı olan bu uygulama sayesinde internette gezerken karşınıza çıkan reklamlardan kurtuluyorsunuz. Özellikle siteyi içerikten çok reklamla dolduran çeşitli platformlar için mükemmel olan bu eklentiyi herkese tavsiye ediyoruz.

Dark Reader

Chrome uygulamasını sık sık kullanıyor ancak beyaz ışıktan çok hoşlanmıyorsanız, Dark Reader sizin için muhteşem bir eklenti. Bu eklenti sayesinde gezdiğiniz herhangi bir sayfanın parlaklık ve kontrast ayarını değiştirebiliyor, siteyi karanlık moda alabiliyorsunuz. Gözleriniz bu eklentiyi çok sevecek.

ColorZilla

Tasarım işleriyle meşgul olan kişiler için renk seçmek son derece önemlidir. Ancak kimi zaman bu renkleri tutturmak ya da tahmin etmek kolay olmayabilir. Eğer Chrome’da gezinirken bir sayfada yer alan renk kodunu öğrenmek isterseniz ColorZilla size yardımcı olacaktır.

Bu eklenti sayesinde herhangi bir pikselin rengini öğrenmek mümkün. Buna ek olarak tüm web sayfasının renk analizini de yapabilen ColorZilla bir renk paleti de oluşturuyor. Ayrıca gradyen oluşturucu, renk geçmişi vb. unsurlar da ColorZilla da yer alıyor.

Ecosia

En iyi Chrome eklentileri listemizde yer alan Ecosia aslında bir eklentiden çok arama motoru olarak çalışıyor. Ancak geliştiriciler bu arama motoru ile yapılan her arama sonucunda elde edilen gelirin ağaç dikmek için kullanıldığını ifade ediyor. Üstelik şimdiye kadar milyonlarca ağacın dikildiği de ifade ediliyor.

Yapmanız gereken ise Ecosia arama motoru ile arama yapmak. Ancak bu durumda Google’ın sonuçlarından farklı sonuçlar karşınıza çıkabilir. Eğer Ecosia kullanırken Google’da arama yapmak isterseniz aramanızın başına ya da sonuna “#g” eklemeniz yeterli olacaktır. Ancak ben Google dışında bir arama motoru kullanmak istemiyorum derseniz bu eklentinin size göre olmadığını belirtelim.

Awesome Screenshot

Chrome’da gezerken bir ekran görüntüsü almak isterseniz Awesome Screenshot yardımınıza koşacaktır. Üstelik sunduğu araç takımıyla yalnızca ekran görüntüsü almayı sağlamıyor. Aynı zamanda bu görüntüyü düzenlemek ve not ekleme gibi konularda da size yardımcı olabiliyor. Üstelik dilerseniz ekranın bir bölümünü ya da tamamını da yakalayabilirsiniz.

Bunun haricinde eklentinin bir başka özelliği de video kaydı yapması. Herhangi bir şekilde tarayıcıdan ayrılmadan video kaydı almayı da Awesome Screenshot sayesinde gerçekleştirmek mümkün. Kolay kullanımı ile en iyi Chrome eklentileri arasında yer almaya hak kazanıyor.

WhatFont

En iyi Chrome eklentileri arasında yer alan bir diğer eklenti ise WhatFont oluyor. Özellikle tasarımcıların oldukça işine yarayacağını düşündüğümüz WhatFont, bir web sitesinde yer alan fontları tespit edebiliyor. Oldukça kolay bir şekilde merak ettiğiniz yazı fontlarını WhatFont ile öğrenebilirsiniz.

Forest

Forest, çalışma veriminizi artıracak ve odaklanmanıza yardımcı olacak bir eklenti. Mobil uygulaması da bulunan Forest’da, belirlediğiniz zaman boyunca işinize odaklanabilirseniz sanal bahçenize bir ağaç dikiliyor. Ancak daha önceden yasaklayabildiğiniz sitelerden birine kısa bir süre de olsa göz atarsanız ağacınız ölüyor. İsterseniz tüm siteleri de çalışma süreniz boyunca engelleyebiliyorsunuz.

LastPass

Aynı zamanda en iyi şifre yöneticileri arasında da yer alan LastPass, kesinlikle bulundurmanız gereken Chrome eklentileri arasında kendini gösteriyor. Birden fazla cihazda şifre senkronizasyonu sağlayan LastPass ile pek çok güvenlik özelliği Chrome tarayıcınıza ekleniyor. Bunların arasında güçlü şifre oluşturma, parmak izi ile giriş yapma gibi unsurları da saymak mümkün.

Her ne kadar çoklu cihaz kullanımında Premium üyelik talep etse de tek cihaz türünde ücretsiz bir şekilde LastPass kullanabilirsiniz. Ayrıca 30 gün boyunca ücretsiz Premium denemesi sunduğunu da belirtmekte fayda var.

Earth View from Google Earth

Kullanışlılık açısından bir faydası var mı tartışılı ama Earth View from Google Earth, yeni sekme arka planı olarak size dünyanın çeşitli noktalarından yüksek kaliteli resimler sunuyor. Her yeni sekme açılışında farklı bir arka plan görebiliyor ve hoş sürprizlerle karşılaşabiliyoruz.

Custom Cursor

Custom Cursor sayesinde Chrome uygulamasındaki fare imlecinin tasarımını değiştirebiliyoruz. Binlerce tasarım içerisinden istediğimizi seçebiliyoruz. Ayrıca imlecin boyutunu da değiştirmek mümkün. Başkaları tarafından yapılmış tasarımları kullanmak istemezseniz de kendi imleç tasarımınızı da yükleyebiliyorsunuz.

Speedtest by Ookla

Chrome eklentileri arasında işe yarayabilecek bir başka eklenti ise Speedtest oluyor. Ookla tarafından geliştirilen internet hızı aracı şüphesiz şu anda en popülerler testlerden birisi. Ancak eklenti sayesinde yalnızca internet hızı değil aynı zamanda sayfa yüklenme hızı da ölçülüyor. Böylece gezdiğiniz sayfanın kaç saniyede yüklendiğini de Speedtest ile görüntülemek mümkün.

Office

Oldukça basit bir eklenti olsa da Office programlarıyla ilgilenen herkes için son derece kullanışlı olabilecek bir araç. Office hesabınızın bağlı olduğu e-posta adresinizle giriş yaptığınızda ana cihaza erişiminiz olmasa bile son kullandığınız dosyaları istediğiniz bilgisayarda açabilirsiniz. Ayrıca, yeni Office belgeleri de oluşturabilirsiniz.

Extension Manager

Eğer takip edemeyeceğiniz sayıda eklentiye sahipseniz bir eklenti yöneticisine de ihtiyacınız olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu noktada yardımınıza koşan eklenti ise Extension Manager oluyor. Özellikleri sayesinde eklentilerinizi oldukça kolay bir şekilde görüntülemeniz mümkün hale geliyor.

Eklentide yer alan arama çubuğu sayesinde aradığınız bir eklentiyi hemen bulabilirsiniz. Aynı zamanda dilediğiniz tüm eklentileri bu yönetici üzerinde açıp kapatabilirsiniz. Eklentinin sunduğu bir başka özellik ise grup olarak eklenti açmak ve kapatmak oluyor. Böylece aynı anda kapatmanız gereken eklentileri grup olarak tutma ve yönetme işlevi sunuluyor.

Bunun haricinde eklenti ismi değiştirme, hatırlatıcı ekleme ve daha birçok eklenti yönetme aracı Extension Manager’da yer alıyor. Kesinlikle Chrome’a eklemeniz gereken eklentilerden biri olduğunu söyleyelim. Konuyla ilgili olarak 106 Chrome Uzantısı Google Tarafından Kaldırıldı adlı yazımızı da okuyabilirsiniz. Sizler için hazırlamış olduğumuz Chrome eklentileri önerileri listemiz burada sona eriyor. Hazırlamış olduğumuz listemize göz atarak Chrome deneyiminizi artıracak eklentileri kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.