Yapay zeka, gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün daha da gelişmeye devam ediyor. Dünya genelinde yapay zeka teknolojileri üzerine çalışmalar yapan şirketlerin sayısı sürekli artış göstermektedir. Bu şirketlerin içerisinde en başarılılarından birisi OpenAI olarak karşımıza çıkmaktadır. OpenAI, 2022 yılının son günlerinde ChatGPT ile teknoloji gündemine damgasını vurmayı başardı. OpenAI tarafından geliştirilen bu teknolojiyi bilmeyen kişiler, ChatGPT nedir diye merak etmektedirler.
Bizler de bu yazımızda sizler için ChatGPT ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. Böylece rehberimize göz atarak ChatGPT ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.
İçindekiler
ChatGPT Nedir?
Arama motorları, günümüzde oldukça işlevsel özelliklere sahipler. Böylece teknoloji kullanıcıları, arama motorları üzerinden erişmek istedikleri bilgilere kolaylıkla erişebiliyorlar. Ancak internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internette yer alan bilgilerin doğruluk oranı azalmaya başladı. Bundan dolayı arama motorlarının sundukları sonuçlar, teknoloji kullanıcıları için yetersiz gelebiliyor. Bu noktada yapay zeka teknolojileri üzerine çalışan OpenAI harekete geçti.
Şirket, teknoloji kullanıcılarının herhangi bir konuda diledikleri bilgiye doğrudan ulaşabilecekleri bir platform üzerine çalışmalara başladı. Bu doğrultuda ChatGPT, Chat Generative Pre Trained Transformer, 2022 yılının son günlerinde teknoloji kullanıcılarının kullanımına sunuldu.
OpenAI, ChatGPT’yi bir sohbet botu olarak tanımlıyor. Yani ChatGPT, sohbet mantığıyla ilerliyor. ChatGPT, sorulan sorulara oldukça başarılı ve hızlı cevaplar veriyor. Bunun yanı sıra bu bot, sadece bilgiye erişim sağlama imkanı vermiyor. Bunun yanı sıra ChatGPT kullanıcıları, bottan Python gibi çeşitli programlama dilleri üzerinden çeşitli işlemlerin yapımını da öğrenebiliyorlar.
ChatGPT, takviyeli makine öğrenimi metodu kullanılarak geliştirilen bir bottur. Bu öğrenme metodunun diğer öğrenme metotlarına göre en büyük avantajı, herhangi bir ön veriye ihtiyaç duymamasıdır. Yani bu öğrenim metodu ile bir bot geliştirmek için hazır verilere ihtiyaç duyulmuyor. ChatGPT, takviyeli makine öğrenimi metodu kullanılmasından dolayı daha hızlı bir şekilde geliştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra botun geliştiricileri, botun geliştirilme sürecinde Reddit başta olmak üzere çeşitli platformlardaki insan görüşlerinin dikkate alındığını belirtiyorlar.
Her ne kadar günümüzde bilgiye hızlı erişimi özelliği ile dikkatleri üzerine çekse de ChatGPT sadece bununla sınırlı kalmayacak. OpenAI, ileride bu botun bir kişisel asistan görevi göreceğini belirtiyor. Yani bot, önümüzdeki süreçte botu kullanan kişilerin maillerine cevap verebilecek, verilen komutlar çerçevesinde planlar oluşturabilecek.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT, sahip olduğu özelliklerle teknolojiyi yakından takip etmeyen kişilerin bile ilgisini çekmeyi başardı. Bunun yanı sıra botun teknoloji gündemine hızlı bir şekilde giriş yapması da bu kadar popüler olmasını sağladı diyebiliriz. Tüm bu etkenler, insanların ChatGPT’ye ilgi göstermelerini sağladılar. Bu botu nasıl kullanabileceklerini bilmeyen kişiler, ChatGPT nasıl kullanılır diye merak etmektedirler.
OpenAI, sohbet botunu ilk olarak ücretsiz olarak kullanıcılara sundu. Çünkü şirket, ilk etapta botu kullanan kişilerin geri dönüşlerine göre botu geliştirmeye devam etmeyi hedefledi. Bu yüzden teknoloji kullanıcıları, ChatGPT’yi ilk etapta tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıldı. Günümüzde gelinen noktada OpenAI, ChatGPT’nin sadece GPT 3.5 sürümünü ücretsiz olarak kullanıcılara sağlıyor. Eğer GPT 4 sürümünü kullanmak isterseniz aylık 20 Dolar karşılığında ChatGPT’ye abone olmanız gerekmektedir.
ChatGPT’yi kullanabilmek için bir OpenAI hesabına sahip olmanız gerekiyor. Bu doğrultuda OpenAI hesabınızı, OpenAI web sitesi üzerinden oluşturabilirsiniz. Sonrasında ChatGPT’nin web sitesine erişmelisiniz. ChatGPT’nin web sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Siteye eriştikten sonra OpenAI hesabınızla giriş yaparak botu kullanmaya başlayabilirsiniz.
OpenAI hesabınızla ChatGPT’ye giriş yaptıysanız karşınıza bir mesajlaşma bölmesi çıkacaktır. Mesajlaşma bölmesi üzerinden yapmak istediğiniz işlemi girmeniz gerekiyor. Sonrasında ChatGPT, en hızlı şekilde belirttiğiniz işlemi gerçekleştirecektir. ChatGPT, mesajlaşma kısmında Türkçe de dahil olmak üzere çeşitli diller üzerinden destek sağlıyor. Böylece sohbet botunu farklı diller üzerinden kullanmak mümkündür.
ChatGPT’nin cevap hızı, kullanılan dile göre değişiklik göstermektedir. Örneğin botu İngilizce kullanmanız durumunda cevapları çok hızlı bir şekilde alabilmektesiniz. Bunun yanı sıra botu Türkçe kullanmak isterseniz bazı sorularınızın cevapları için bir süre beklemeniz gerekmektedir.
GPT 3.5 ve GPT 4 Arasındaki Farklar Nelerdir?
OpenAI, yapay zeka aracı olan ChatGPT’yi sürekli geliştirmeye devam ediyor. Şirket, ilk etapta ChatGPT’yi GPT 3.5 ile birlikte kullanıcılarına sundu. ChatGPT’nin ilk sürümü yayınlandıktan kısa bir süre sonra şirket, GPT 3.5’tan daha güçlü performans gösterecek olan GPT 4’ü geliştirmeye başladığını duyurdu. Bu doğrultuda Mart 2023’de GPT 4, ChatGPT’yi ücretli olarak kullanan kullanıcılara sunuldu. Günümüzde ChatGPT kullanmaya yeni başlayan kişiler, GPT 3.5 ve GPT 4 arasındaki fark nedir diye merak edebiliyorlar.
GPT 4 ve GPT 3.5 arasındaki en büyük fark, GPT 4’ün daha kapsamlı bir dil modeli olmasıdır. Yani GPT 3.5 ile sadece metin üzerinden işlem yapmak mümkün. Bunun yanı sıra GPT 4 ise metin, görüntü ve ses ile işlem yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra GPT 4, GPT 3.5’a göre çoğunlukla daha doğru ve güncel bilgilerle cevap vermektedir.
GPT 4 ve GPT 3.5 arasındaki farklar, bilgi güvenliği ve kapsamı ile sınırlı değil. OpenAI, GPT 4 ile birlikte ChatGPT kullanıcılarının eklenti kullanabilmelerine olanak tanıdı. Yani GPT 4 kullanıcıları, üçüncü taraf yazılımcılar tarafından ChatGPT için geliştirilen eklentileri kullanarak yapay zeka modelinin kullanılabilirliğini artırabiliyorlar.
Son olarak GPT 3.5 ve GPT 4 arasında hız farkı da mevcut. GPT 4, geliştirilmeye devam edilen bir dil modeli olduğu için hız konusunda GPT 3.5 kadar tatmin edici olamayabiliyor. Özellikle İngilizce dışında bir dilde GPT 4 kullanmak istediğinizde GPT 3.5 ve GPT 4 arasındaki hız farkı ciddi bir şekilde kendisini belli ediyor. Bunun yanı sıra GPT 3.5 için herhangi bir ücretli aboneliğe ihtiyacınız yok. Ancak GPT 4 kullanmak istemeniz durumunda aylık 20 dolar karşılığında ChatGPT Plus abonesi olmanız gerekiyor.
ChatGPT Kullanmak Güvenli mi?
Yeni teknolojiler, insanların hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırıyorlar. Bu doğrultuda ChatGPT, sahip olduğu özelliklerle teknoloji kullanıcıları için oldukça kullanışlı olacaktır diyebiliriz. Ancak özellikle yapay zeka tabanlı teknolojiler, insanlar için endişe verici olabiliyorlar. Çünkü teknoloji kullanıcıları, yapay zeka teknolojilerinin güvenlikleri konusunda endişe yaşayabiliyorlar. Bu noktada ChatGPT nedir sorusunun cevabını öğrenen kişiler, bu botu kullanmak güvenli mi diye merak ediyorlar.
OpenAI, ChatGPT’nin cevaplarının güvenilirliği konusunda oldukça iddialı. Öyle ki şirket, geliştirdikleri bu botun çoğunlukla doğru cevaplar verdiğini iddia ediyor. Bunun yanı sıra OpenAI, ChatGPT’nin henüz geliştirilmekte olduğunu belirterek botun yanlış cevaplar da verebileceğini belirtiyor. Bundan dolayı ChatGPT üzerinden aldığınız cevaplar her ne kadar çoğunlukla doğru olsalar da yanlış olabilme ihtimalleri de var. Bu yüzden önemli konularda araştırma yapmanız durumunda ChatGPT üzerinden edindiğiniz bilgileri farklı kaynaklar üzerinden de doğrulamanızı tavsiye ediyoruz.
ChatGPT’nin bilgi doğruluğunun yanı sıra veri toplaması konusunda da güvenlik endişesi yaşıyor olabilirsiniz. OpenAI, botu ilk defa kullanacak kişilere bir veri bilgilendirme metni gösteriyor. Bu metinde şirket, ChatGPT’nin geliştirilebilmesi için sorulan soruların ve cevapların kaydedildiğini belirtiyor. Yani kısacası ChatGPT kullanıcılarının bot üzerindeki verileri kaydedilmektedir.
Şirket, elde edilen verilerin botun geliştirilmesi amacıyla kullanılacağını belirtiyor. Ancak ilk etapta onaylanması gereken veri kullanım bildirgesinde ChatGPT üzerindeki verilerin şirket tarafından doğrudan kullanılabileceği onaylanıyor. Yani OpenAI, ChatGPT üzerinden elde ettiği verileri başka hizmetlerini geliştirmek için de kullanma hakkına sahip. Eğer kişisel verilerinizin güvenliği konusunda endişe yaşıyorsanız ChatGPT üzerinden kişisel aramalar yapmayarak botun verilerinize erişmesinin önüne geçebilirsiniz.
Ayrıca ChatGPT, insanların veri gizliliğine de önem veriyor. Bu doğrultuda bot üzerinden bir kişiyi aratmak ve onun hakkında bilgi edinmek istediğinizde genellikle “bu kişi hakkında veri bulunamadı” şeklinde bir uyarıyla karşılaşacaksınız. Çünkü ChatGPT, kişi sorgulamalarında olabildiğince detaylı ve bilinen kişilerin sorgulanmasını talep ediyor. Böylece bot, kötü niyetli kişilerin başkalarının verilerini ele geçirmelerini önlemeyi hedefliyor.
ChatGPT Ne Kadar Gelişebilir?
ChatGPT, kullanıma sunulan GPT 3.5 ve GPT 4 teknolojileriyle teknoloji kullanıcılarını kendisine hayran bırakmayı başardı. Çünkü yayınlanan sürümlerde ChatGPT üzerinden aranılan bilgiye doğrudan hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra ChatGPT, akademik makaleler bile yazabilmektedir. Hatta bot yayınlandıktan sonra bu konuda çalışmalar yapan bilim insanları mevcut. Tüm bu özellikler, insanların akıllarına ChatGPT daha ne kadar gelişebilir sorusunu getiriyorlar.
Öncelikle yapay zeka teknolojilerinin gelişimini öngörmek oldukça zor. Çünkü ChatGPT gibi yapay zeka botları, algoritma ve verileri kullanıyorlar. Yani bu botların gelişmesi için algoritmaların ve verilerin gelişmesi gerekiyor. Ayrıca yeni özellikler için yapay zeka botunun öğrenme kapasitesinin de artırılması gerekmektedir. Tüm bu durumlardan ötürü ChatGPT’nin yakın zamanda ne kadar gelişebileceğini belirtmek oldukça zor.
OpenAI, ChatGPT konusunda diğer teknoloji şirketlerinden büyük destek görüyor. Teknoloji devi Microsoft hem ChatGPT hem de diğer OpenAI projeleri için şirketle anlaşma yaptı. Bu doğrultuda Microsoft, OpenAI projelerini desteklemek için belirli bir düzeyde maddi yardım yapma kararı aldı. Microsoft başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin bu tür hamlelerde bulunması, ChatGPT’nin daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra ChatGPT’nin gelişmesinden endişe duyan kişiler de mevcut. Örneğin eğitimciler, ChatGPT’nin eğitim sistemlerine zarar verebileceklerini düşünüyorlar. Çünkü bu bot sayesinde öğrenciler, ödevleri başta olmak üzere çeşitli sorumluluklarını bota yaptırabilecekler. Bundan dolayı bazı ülkelerde eğitimciler, şimdiden ChatGPT’nin ödev ve sınavlarda kullanımının yasaklanması için harekete geçtiler.
ChatGPT ile bazı meslek gruplarının ortadan kalkabileceği endişesi de ortaya çıktı. Çünkü ChatGPT, güncel sürümünde programlama dilleriyle basit işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra botun, önümüzdeki günlerde bir kişisel asistan görevi de görebileceği iddia ediliyor. Bundan dolayı ChatGPT, mesleklerin geleceğe yönelik dönüşümlerini hızlandıracaktır.
ChatGPT Nedir: Sıkça Sorulan Sorular
2022 yılının son günlerinde kullanıma sunulan ChatGPT, OpenAI adındaki yapay zeka şirketi tarafından geliştirilmiştir. 2015 yılında kurulan OpenAI, ABD merkezli bir teknoloji şirketidir. Günümüzün en çok konuşulan teknoloji şirketlerinden olan OpenAI’nin kurucuları arasında ünlü iş insanı Elon Musk da yer almaktadır.
OpenAI, ChatGPT’nin GPT 3.5 dil modeli kullanılan sürümünü ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sağlıyor. Bunun yanı sıra aylık 20 dolar ChatGPT Plus aboneliği karşılığında GPT 4 dil modelini de kullanabilme imkanına sahipsiniz.
Yapay zeka ile oluşturulan chatbotlar, veriler ve algoritmalar sayesinde çalışmaktadırlar. Botları geliştiren kişiler, botları seçtikleri yönteme göre eğitmektedirler. Bunun yanı sıra geliştiriciler, eğitim sırasında verileri ve algoritmaları kullanmaktadırlar. Bunun sonucunda chatbotlar, yapay zekadan faydalanarak belirtilen komutları algılayıp işlem yapmaktadırlar.
ChatGPT, temel olarak bir sohbet botu olarak geçmektedir. Bu bot üzerinden merak ettiğiniz sorulara hızlı ve kolay bir şekilde cevap bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra ChatGPT, çeşitli dillerde belirttiğiniz konular üzerine makaleler yazabilmektedir. Hatta bot, Python başta olmak üzere çeşitli programlama dillerinde belirttiğiniz basit işlemleri de gerçekleştirebilmektedir.
ChatGPT Nedir: Genel Değerlendirme
Bir yapay zeka teknolojileri şirketi olan OpenAI, 2022 yılının son günlerinde ChatGPT adındaki sohbet botuyla teknoloji kullanıcılarının karşısına çıktı. Oldukça işlevsel olan bu bot, kısa sürede çok sayıda kullanıcıya hitap etmeyi başardı. Bunun yanı sıra bu botun ne işe yaradığını ve nasıl kullanılabileceğini bilmeyen kişiler, ChatGPT nedir diye merak ediyorlar.
Bizler de bu yazımızda sizler için günümüzün en popüler botlarından olan ChatGPT hakkında bilgi vermeye çalıştık. Botun geliştirilme sürecini anlatırken aynı zamanda bu botu nasıl kullanabileceğinizi de açıkladık. Sürekli gelişmeye devam eden ChatGPT, sahip olduğu özelliklerle kullanıcılarına çok çeşitli işlemleri yapabilme imkanı sağlıyor.
Microsoft başta olmak üzere çeşitli teknoloji şirketleri, botun geliştirilmesi için OpenAI ile anlaşmalar yapıyorlar. Böylece botun geliştirilme süreci de önemli bir şekilde destekleniyor diyebiliriz. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda ChatGPT her geçen gün gelişmeye devam ederken aynı zamanda kullanıcı sayısını da artırmayı başarıyor. Günümüzde GPT 3.5 ve GPT 4 dil modelleriyle kullanıcılarına hizmet veren ChatGPT, dünya genelinde sürekli popülaritesini artırmaya devam ediyor.
Sizler için hazırlamış olduğumuz ChatGPT rehberimiz burada sona eriyor. Hazırlamış olduğumuz ChatGPT rehberimize göz atarak kısa sürede teknoloji gündemine damgasını vurmayı başaran sohbet botu hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.