CGI Nedir?

CGI nedir? Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız CGI teknolojisi özellikle birçok dizi ve filmde yer almaktadır. Film ya da dizi izlerken karşımıza çıkan özel efektlere verdiğimiz isim de CGI olarak nitelendirilmektedir. Ancak tabii ki dizi ve filmlere ek olarak farklı alanlarda da CGI kullanımı görmek mümkündür.

Bu içeriğimizde merak edilen CGI nedir sorusunun yanıtını sizler ile paylaştık. Günümüz teknolojileri sayesinde izlediğimiz içerikler ya da oynadığımız oyunlarda sıklıkla karşımıza çıkan bu teknoloji yaşadığımız deneyimi çok daha yükseltiyor demek yanlış olmaz.

İçeriğimizde CGI nedir sorusunun yanı sıra hangi sektörlerde kullanıldığına, geçmiş örneklerine ve gelecekte neler yapabileceğine de değinmeye özen gösterdik. Şimdi lafı daha da uzatmadan CGI nedir sorusunun yanıtı ile içeriğimize başlayalım.

CGI Nedir?

Computer generated imagery (ya da Türkçesiyle bilgisayar üretimli imgeleme) bilgisayar yazılımlarından faydalanarak sabit ya da animasyonlu görsel içerik oluşumu sağlayan teknolojinin ismidir. Buna ek olarak CGI teknolojisine 3D görüntüleme ya da 3D Rendering ismi de verilmektedir.

CGI teknolojisi çoğunlukla film, dizi ya da video oyunlarında kendini gösterir. Bu içeriklere özel efektler ile eklenen üç boyutlu karakterler, mekanlar ya da herhangi bir obje CGI teknolojisinden yararlanmıştır. Üstelik bu efektlerin her zaman sanıldığı gibi yoğun aksiyon içerikli olması da gerekemez. Kimi zaman dram filmlerinde bile CGI efektlerinden yararlanıldığı görülmüştür.

CGI efektleri farklı yöntemler kullanılarak ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemler arasında karmaşık örüntüler yaratan algoritmalar, iki boyutlu piksel tabanlı fotoğraf düzenleyiciler ile üretilen vektörel şekiller gibi unsurlar yer alır. Bunlara ek olarak üç boyutlu grafik yazılımları kullanarak da CGI görüntüleri oluşturmak mümkündür. Özellikle üç boyutlu CGI araçlarında ışık, parçacık ve daha birçok unsur kontrol edilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra CGI’ın popüler olduğu alanlardan birisi ise birleştirme tekniğidir. Bu teknik ile bir görüntü farklı bir görüntünün üstüne aktarmaya olanak sağlar. Birleştirme tekniğinde en sık kullanılan araçlardan birisi ise herkesin adını duyduğu yeşil perde yani “green screen” olarak bilinmektedir.

CGI’ın temel kullanım alanları arasında metin, obje, arka plan oluşturma gibi unsurlar yer almaktadır. Tabii ki bu unsurlar iki boyutlu ya da üç boyutlu olabilir. Ancak kötü yapılmış bir CGI efekti son derece yapay görülebilir. Bu nedenle sektörün uzmanları gerçekleştirdiği çalışmalar ile kendini belli etmektedir.

Oldukça farklı meslek grupları tarafından CGI efektleri üretilebilir. Bunların arasında tasarımcılar ve sanatçılar ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak mimarlar, yazılımcılar, iletişim uzmanları, medya uzmanları ve daha birçok meslek grubu CGI üretimi konusunda çalışmaktadır.

cgi-sektor

CGI Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Günümüzde CGI kullanan pek çok meslek grubu ve sektör bulunmaktadır. Bilgisayar ve internet çağında CGI da vazgeçilmez parçalardan biri haline gelmiştir. Öyle ki en umulmadık meslek grupları bile bilgisayar üretimli imgeleme yöntemlerinden yararlanmaktadır.

Tabii ki CGI efektleri denince akla ilk gelen sektör şüphesiz sinema olmaktadır. Günümüzün büyük bütçeli filmlerinin neredeyse tamamında CGI yer almaktadır. Daha çok aksiyon, macera, fantastik ve bilim kurgu türlerinde gördüğümüz CGI efektleri neredeyse her tür filmde karşımıza çıkmaktadır. Kimi zaman bir obje eklemek kimi zaman da arka planda çıkan bir binayı silmek için bile CGI’a başvurulur.

Benzer bir durum televizyon dizilerinde de karşımıza çıkar. Sinema filmlerine kıyasla çok sayıda bölüm içeren dizilerde de CGI sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bir set oluşturmak yerine yeşil perde kullanarak sahne tasarımı yapmak zaman yönetimi açısından oldukça işe yaramaktadır. Ayrıca yine bilim kurgu ve fantastik dizilerde CGI karakterler, nesneler ya da mekanlar sık sık karşımıza çıkar.

Video oyunları da CGI yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığı sektörlerden birisidir. Adı üstünde video oyunu dediğimiz oyun türleri tamamen bilgisayarlar üzerinden kullanıcıya sunulmaktadır. Bu nedenle bilgisayar üretimli imgeler video oyunlarının temel mihenk taşıdır demek pek de yanlış olmaz.

Geçtiğimiz dönemlerde animasyonlar ve çizgi diziler gerçek kağıtlara çizilerek de yapılmaktaydı. Ancak teknolojinin gelişmesi ile animasyonların da bilgisayar ortamında oluşturulması işten bile değil. Kimi zaman çizim yöntemleriyle üretilse de CGI efektleri animasyonlarda da karşımıza sık sık çıkar.

Bu saydığımız alanlar haricinde pek çok sektörde CGI efekti kullanımı görmek mümkündür. Bunların arasında reklamcılığı sayabiliriz. Bir başka örnek ise sık sık tasarım yapılan mimarlık sektörüdür. Ayrıca mühendislikte de CGI’dan yararlanılmaktadır. Tabii ki sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik de bilgisayar üretimli imgelemeden yararlanır. Hatta kimi zaman sanat eserlerinde bile CGI görmek mümkündür.

Kısaca özetlemek gerekirse görsel bir içerik oluşturulan neredeyse tüm alanlarda CGI’dan yararlanılmaktadır. Basit bir YouTube videosundan milyonlarca dolarlık bütçeli filmlere kadar CGI efektleri bizlere sunulmaktadır.

CGI Örnekleri Nedir?

Bir önceki alt başlığımızda belirttiğimiz gibi geçmişten günümüze birçok film ve dizide CGI örnekleri görmek mümkündür. Ancak bazı eserler bu CGI çalışmalarını bir üst sınıfa taşıyarak akıllarda kalıcı yer edinmiştir. Bunların arasında ödüllü filmler ve diziler de yer almaktadır.

2009 yılında kullanıcıların karşısına çıkan James Cameron’ın yönettiği Avatar birçok insan için CGI’ın dönüm noktası olmuştur. Son derece gerçekçi görüntüler ile kullanıcıları adeta büyüleyen film günümüzün en çok gişesine sahip sinema filmi olarak dikkat çekmektedir. Öyle ki filmin neredeyse her yerinde kullanılan CGI efektleri ustaca işlenmiş ve son derece başarılı gözükmektedir.

CGI konusunda başarılı bir başka sinema devini Marvel olarak ifade etmek yanlış olmaz. Avengers, Iron Man, Spider-Man, Doctor Strange ve daha birçok film ile dikkat çeken Marvel, CGI’ı yoğun olarak kullanan şirketler arasındadır. Ayrıca pek çok sahnede kullanılan CGI izleyicinin farkına bile varmayacağı şekilde özenle düzenlenmektedir. Bu nedenle CGI kullanımı konusunda iddialı şirketler arasında Marvel’ı saymak mümkündür.

Birçok izleyicinin yıllarca hayranlık duyduğu ve hala duymakta olduğu Harry Potter serisinde de CGI kullanımı oldukça yoğundur. Uçan süpürgeler, büyüler, sihirler, asalar ve kimi karakterler tamamen bilgisayar kullanılarak oluşturulmaktadır.

Ayrıca filmlerin çıkış tarihi Marvel filmlerinden çok daha eskiye dayansa da alanda uzman kişiler tarafından yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Çünkü filmlerde kullanılan efektler hiç de gerçeklikten uzak gözükmemektedir. Ancak bu filmlerde makyaj ve sahne tasarımından da sıklıkla yararlanıldığını belirtmek gerek.

Günümüze yakın örneklerden birisi ise onlarca ödül alan Game of Thrones dizisidir. Fantastik bir evrende geçen Game of Thrones da görsel efektlerden sıklıkla yararlanılan diziler arasında yer almaktadır. Dizide yer alan mekanlar, karakterler, hayvanlar ve daha birçok unsur bilgisayar teknolojilerinden faydalanılarak yapılmıştır.

Buna ek olarak Game of Thrones’un bilgisayar oyununun da CGI konusunda başarılı bir örnek olduğunu belirtmek gerekir. Hatta oyunun geliştiricileri tarafından yayınlanan bir tanıtım videosu gerçeğe benzerliğiyle izleyicileri şok edebilir. Aşağıda yer alan video tamamen CGI ile oluşturulmuştur.

CGI Teknolojisinin Tarihçesi

Yazımızda sıklıkla belirttiğimiz gibi CGI teknolojisi günümüzde vazgeçilmezdir ve birçok alanda karşımıza çıkar. Peki CGI teknolojisinin ilk izleri ne zaman ortaya çıkmıştır? Kaynaklar bu konuda farklı görüşlere sahip olsa da ilk CGI efektinin tarihi 1950’li yıllara kadar gitmektedir.

Alfred Hitchcock’un ölümsüz eseri Vertigo, kimileri tarafından CGI’ın ilk kullanıldığı eser olarak varsayılmaktadır. Filmin girişinde bilgisayar ile oluşturulan bir animasyon eşliğinde oyuncular ve filmin çalışanları tanıtılmaktadır. Bu animasyon CGI’ın ilk örneği olarak ifade edilmektedir.

Fakat Hitchcock tarafından kullanılan bu görüntü iki boyutlu bir CGI örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarih 1972’yi gösterdiğinde ise Edwin Catmull ve Fred Parke’nin elinden çıkan bir kısa film üç boyutlu CGI’ın ilk örneğidir. “A Computer Animated Hand” isimli kısa filmde üç boyutlu bir elin nasıl bilgisayar aracılığıyla üretildiğine dair bilgiler yer almaktadır. Günümüzde sıklıkla gördüğümüz bu efektler 1970’li yıllarda bomba etkisi yaratmıştır demek mümkün.

Daha sonrasında ise CGI efektleri sinema filmlerinde kendini göstermeye başlamıştır. Bunların ilki ise 1973 yapımı Westworld filminde geçen bir sahnedir. Ardından 1976 yılında Futureworld isimli bir filmde Catmull tarafından oluşturulan el animasyonunun kullanıldığı görülmektedir. Buna ek olarak farklı üç boyutlu animasyonlar da bu filmde bizleri karşılar.

Bu örneklerin ardından yoğun CGI kullanımının ilk örnekleri arasında yer alan Star Wars serisi karşımıza çıkmaktadır. George Lucas’ın yönetmenliğini yaptığı serinin ilk filmi 1977 yılında piyasaya çıkmıştır. Star Wars: A New Hope filminde CGI kullanımının büyük bir rol oynadığı görülmektedir. Ayrıca bu teknolojinin neler yapabileceğine sahne olan en önemli filmlerden birisi de Star Wars: A New Hope filmidir. Aslında gelecekte olacakların bir habercisi demek de yanlış olmaz.

Star Wars’un ardından pek çok filmde CGI efektlerini görmek mümkündür. Bunların arasında Alien, Tron, Terminatör, Toy Story ve Matrix gibi yapımları saymak yanlış olmaz. Ayrıca 1993 yapımı Jurassic Park da CGI kullanımında tarihe geçen filmlerden biridir.

CGI’ın Geleceği

Tarihçesinin ardından CGI teknolojisinin geleceği ve geleceğe katkısı hakkında da konuşmak faydalı olacaktır. Günümüzde bazı kesimler özellikle sinemadaki CGI eserlerin geçmişe kıyasla çok daha başarısız olduğunu düşünmektedir. Her ne kadar yüksek bütçeli filmlerde bu pek hissedilmese de bazı filmlerin izleyiciler tarafından yapılan yorumlar bu konuya dikkat çekmektedir.

Her ne kadar bazı eserler için durum böyle olsa da CGI’ın gelişmeye devam ettiğini de söylemek mümkündür. Bilgisayar ile üretilen görüntüler için yeni yazılımlar ve araçlar gün geçtikçe piyasaya çıkmayı sürdürmektedir. Ayrıca günümüzde bilgisayar oyunlarında kullanılan görüntülerin gittikçe gerçeğe yaklaşması da bu durumun önemli göstergeleri arasındadır.

Ayrıca Unreal Engine tarafından geliştirilen MetaHuman Creator ve StageCraft gibi teknolojiler de CGI teknolojisini bir sonraki aşamaya taşıma konusunda büyük rol oynar. Bu teknolojiler sayesinde bilgisayar ile üretilen görüntü teknolojisinin çok daha başarılı hale geldiğini söylemek mümkündür.

cgi-metahuman-creator

Tabii ki yalnızca yazılım değil aynı zamanda CGI teknolojisi, teknolojik aletler için de önem taşımaktadır. Günümüzde video efektlerini eş zamanlı yapmaya olanak sağlayan kameralar karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik cihazları da bilgisayar üretimi görüntülerden yararlanmaktadır.

Sizler için hazırladığımız CGI nedir içeriğimiz burada sona eriyor. Bu teknolojinin gelecekte nelere sahne olacağı hala merak konusu. Ancak uzun bir süre boyunca hayatımızda CGI kavramının yer alacağından şüphemiz yok. İçeriğimiz ile ilgili görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.