Cep Telefonu Kanser Riskini Artırıyor mu?

Cep telefonu kullanıcılarının birçoğu, sağlığa olası etkileri konusunda endişeli. Bu endişeleri güçlendiren en önemli sebep ise cep telefonlarından gelen radyo frekans radyasyonunun potansiyel kanserojen etkeni olmasıdır. Bazı radyasyon türleri DNA’ya zarar vermekte fakat cep telefonlarındaki de öyle mi? Öyleyse cep telefonu kanser riskini artırıyor mu?



Radyo Frekans Radyasyonu Nedir? İnsanları Nasıl Etkiler?

Elektromanyetik radyasyon şekli olan radyo frekans radyasyonu, iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Elektromanyetik radyasyonun enerjisini, frekansı belirler. İyonlaştırıcı radyasyonlar yüksek frekanslı yani yüksek enerjilidir. İyonlaştırıcı olmayanlar ise düşük frekans ve düşük enerjilidir. İnsan vücudu radyo frekans radyasyonu yayan cihazlardan enerji emmektedir.

Enerji emdiği radyasyon türünün iyonlaştırıcı yani yüksek frekanslı olması insan için çok zararlıdır. Bu tarz radyasyona maruz kalmak DNA’daki kimyasal bağları kopararak kanser riskini büyük ölçüde artırmaktadır. Cep telefonu, mikrodalga fırın gibi iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yayan cihazların ise hücrelerin içindeki DNA’ya zarar vermesi veya direkt kanser riskini artırmasıyla ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Radyo frekans radyasyonun insanlar üzerindeki bilinen tek etkisi ısınmadır. Hatta mikrodalga fırının ısıtarak çalışması buna örnektir diyebiliriz.

Araştırmalar Ne Diyor?

cep telefonu kanser riskini arttırıyor mu
Cep Telefonu Kullanımı

Kanser riski uzun vadeli olarak ölçülebilecek bir şey olduğundan, bu konudaki araştırmalar, uzun zaman alacak gözlemlerle gerçekleştirilir. Uzun yıllar sürecek laboratuvarda ve insan grupları üzerinde yapılan gözlemler sonucu cep telefonunun kanser riskini artırıp artırmadığı öğrenilebilir fakat kontrol edilemeyen ve sonuçlar üzerinde etkili olan çok sayıda başka faktörün de olması net bir sonuca varmayı zorlaştırmakta. Sigara, alkol veya kullanılan herhangi başka bir akıllı cihaz bile sonuçları değiştirebilir.

20 yıl süren ve 420.000 kişinin katıldığı incelemelerden birinde, cep telefonu kullanımı ve kanser riski arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı. Ayrıca cep telefonlarından yayılan radyo frekans dalgaları, vücut dokularını ısıtmak ve DNA’ya doğrudan zarar vermek için yeterli enerjiye sahip değil. Fakat tüm bu bilgilere rağmen hala radyo frekans dalgalarının insanları etkileme ihtimali olduğu düşünülüyor. Bu yüzden 2019’da Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu, radyo frekans enerjisinin kansere neden olup olmadığı konusunda karar vermediğini belirtti.

Cep Telefonundaki Radyasyonun Zararsız Olduğunu Gösteren Bulgular

  • Cep telefonları iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaymaktadır.
  • Radyo frekansı enerjisinin doku ısıtması dışında herhangi bir olumsuz etkisine rastlanmamıştır.
  • Halkta yaşanan sağlık sorunlarının hiçbirinin cep telefonlarından yayılan radyo frekans enerjisiyle bir bağlantısına rastlanmamıştır.
  • 20 yıl süren ve 420.000 kişinin katıldığı araştırmada, beyin tümörleri ile cep telefonları arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Cep Telefonu Kullanımı

Florida Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi’nden profesör doktor Arendash, konuyla ilgili şöyle diyor: ‘’Cep telefonlarının kansere neden olması imkansızdır çünkü ürettikleri elektromanyetik dalgalar DNA’daki kimyasal bağları kıramıyor. Örneğin güneşten gelen UV ışığı cilt kanserine neden oluyor. Ancak cep telefonları, UV ışınları ve X ışınlarından binlerce kat daha zayıf radyasyon yaymakta. Bu da kansere neden olamayacak kadar zayıf demek oluyor. ‘’

Fakat alınan sinyalin zayıf olması, beynin onu almayacağı anlamına gelmiyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki bilim adamları, cep telefonlarından yayılan radyo frekans radyasyonlarının insan beyni tarafından alındığını bildirdi.

İnsanlar Radyo Frekans Radyasyonuna Nasıl Maruz Kalıyor?

radyo frekans radyasyonu
Radyo Frekans Radyayonu

Radyo frekans dalgaları siz telefondan uzaklaştıkça enerji kaybeder. Genellikle görüşme yapılırken telefon başa doğru tutulur ve dalgalara maruz kalma miktarı artar. Kişinin telefonda olduğu süre, en yakın cep telefonu kulesine olan mesafesi, bölgedeki cep telefonu trafiği miktarı, kullanılan telefon modeli gibi etkenler; kişinin aldığı radyo frekans radyasyonu miktarını etkiler. 

Kanser ve cep telefonları  konusunda yıllarca süren çalışmalar çelişkili sonuçlar verdiği için bu ikili arasındaki bağlantı hala oldukça tartışmalı. Şimdilik, cep telefonlarının kansere neden olup olmadığını bilmiyoruz. Devam eden uzun vadeli sonuçların ne olacağını ileride öğreneceğiz.



Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.