Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi nedir? Bulut teknoloji, son zamanlarda çok sık bir şekilde duyduğumuz bir terimdir. Bulut teknolojisi veya bulut bilişim, en kısa şekilde bir nevi çevrim içi hard disk şeklinde tanımlanabilir.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok cihaz İnterneti kullanmaya başladı. İnterneti kullanmaya başlayan bu milyonlarca hatta milyarlarca cihaz İnternet üzerinden ürettiği verileri de paylaşmaya başladı. Veri üretiminin boyutu oldukça büyük bir hale geldi. Durum bu olunca cihazların depolama kapasiteleri de artık yetersiz kalmaya başladı. İşte bulut teknolojisi burada devreye giriyor.

Bulut Bilişim

Bulut teknolojisi pek çok alanda kullanılıyor.

Bulut bilişim, bilgisayar ve İnternete bağlanabilen diğer cihazlar için kullanılan İnternet tabanlı bilişim hizmetlerine verilen genel addır. Bulut bilişim için çevrim içi hard disk denmesinin sebebi ise bilgisayar veya herhangi bir cihazınızda depolamak/kullanmak istediğiniz verilerinizi bulut aracılığıyla çevrim içi olarak saklayabilmenizdir. Böylece cihazınızın depolama alanından bağımsız bir şekilde istediğiniz veriye çevrim içi olarak başka bir yerden de ulaşabilirsiniz.

Bulut bilişim bir ürün olarak değil de hizmet olarak değerlendirilebilir. Yani bulut bilişim, herhangi bir yazılım, işlem veya servis altyapısına ihtiyaç duymadan alınacak hizmeti konu alır. Bulut sistemi, sanal bir makine üzerinde verilerinizin depolanmasıdır. İnternet erişimi olan cihazlar üzerinden dilediğiniz her konumdan bu sanal makinenize erişerek verilerinize ulaşabilirsiniz.

Bulut sistemi kullanılarak çok büyük kapasitede veriler saklanabiliyor. Aynı zamanda ortak kullanım için paylaşılabiliyor. Yani bir bulut sistemi üzerinden aynı dosyaya birçok kişi de ulaşabilir. İş yerleri için bulut teknolojisinin tercih edilme nedenlerinden bir tanesi de budur.

Bulut teknolojisinin avantajları ve dezavantajları vardır.

Bulut Teknolojisinin Bazı Avantaj ve Dezavantajları

Avantajlar

  • Depolama konusunda sıkıntınız olmaz. Elbette kullandığınız bulut servisinin belirlediği bir depolama kapasitesi vardır. Fakat bulut kapasitenizi artırmak cihazınızın depolama kapasitesini artırmaktan daha kolay ve ucuzdur.
  • Dilediğiniz yerden verilerinize hızlı bir şekilde ulaşırsınız. Yani dilediğiniz zaman çok eski bir fotoğrafınıza veya bir belgeye, cihazınız yanınızda olmadan da ulaşabilirsiniz.
  • Sanallaştırma teknolojisi ile sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşılmasına ve kullanılmasına olanak sağlar.
  • Tek bir belge üzerinde aynı anda çalışılabilmesini sağlar.
  • Verilerinizin güvenliği için bulut hizmeti aldığınız sağlayıcınız tarafından geniş bir politika, teknoloji ve denetim kümesi sunulur.

Genel olarak bulut teknolojisi, birçok açıdan kullanıcılarına avantaj sağlar. Bireysel kullanıcılar için bu avantajlar bazı durumlarda pek önemli olmasa da işletmeler için oldukça önemlidir. Büyük ölçekli şirketler için sunulan, hızlı erişim, düşük maliyet, birçok kişinin aynı anda bir belge üzerinde çalışabilmesi gibi özellikler ciddi anlamda avantaj sağlar.

Dezavantajlar

Peki bulut teknolojisinin hiç dezavantajı yok mu? Elbette her şey gibi bulut teknolojisinin de kabul edilen bazı dezavantajları var.

  • Verileriniz internet üzerinde saklandığı için, ana cihaz yanınızda değilse farklı bir konumdan verilerinize ulaşamazsınız. Bu durum dezavantaj olarak geçse de, bulut teknolojisi olmadan da başka bir konumdan yanımızda olmayan bir cihazdan verilerimize erişemeyiz. O yüzden bu madde biraz tartışmalıdır.
  • Bulut teknolojisinin kullanımını güvenli kılmak için belirli sistemler vardır. Fakat bir şekilde bulut sisteminize 2. bir kişi erişirse bütün verilerinize de erişmiş olur.
  • Sürekli olarak milyonlarca cihaz tarafından veri üretiliyor. Veri üretiminin boyutu bu kadar büyük olduğu için bulut sisteminin önemi artıyor. Fakat cihazların konum farklılıkları ve başka sebeplerden kaynaklı olarak gecikme sorunu yaşanabiliyor. Bu sorunun çözümünde ise bulut bilişimin içerisinde yer alan sis bilişim devreye giriyor.

Sis Bilişim

Bulut-sis-IoT-ilişkisi
Bulut bilişim ile sis bilişimin ilişkisi.

Sis bilişim, bulut bilişim ile karıştırılmamalıdır. “Bulut teknolojisi nedir” sorusu ile “sis teknolojisi nedir” sorusunun cevabı aynı değildir. Sis bilişim, bulut bilişim içerisinde yer alır. Ama bir merkezi olmayan bir sistemdir. Daha çok akıllı şehir sistemlerinde, akıllı ev sistemlerinde ve araç ağları gibi alanlarda kullanılır. Veri bir noktada analiz edilir ve sadece ihtiyaç duyulan kısmı merkeze gönderilir. Bulut sisteminde, biriken verinin fazlalığından kaynaklı ağda yaşanabilen gecikme ve mesafeden kaynaklı güvenlik sorunlarını sis bilişim bir nevi önlemiş oluyor.

Sis bilişim hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bulut Bilişim Türleri

bulut-teknolojisi-türleri
Bulut bilişimin türleri.
  • Genel Bulut: Bir hizmet sağlayıcı tarafından depolama ve diğer kaynakların genel kullanıcılara sunulmasıdır. Ücretsiz erişim veya kullanım başına ödeme şeklinde ücretlendirilirler.
  • Özel Bulut: Sadece tek bir işletme veya kuruluş için işletilir. Özel bulut, isteğe bağlı olarak iş yerinin veri merkezine fiziksel olarak konumlandırılabilir. Özel bulutta hizmetler ve altyapı özel bir ağda tutulur.
  • Topluluk Bulutu: Özel bir toplulukta bulunan çeşitli organizasyonların arasında altyapının paylaşılmasıdır.
  • Hibrit (Karma) Bulut: İki veya daha fazla bulutun (genel, özel ve topluluk) birbirine bağlanmasıdır. Bu bulutlar ayrı olarak bulunurlar. Veriler ve uygulamalar, bağlanan bulut arasında hareket edebilir.

Bulut Bilişimin Oyun Platformlarında Kullanımı: Cloud Gaming

bulut-teknolojisi-nedir-cloud-gaming

Bulut bilişim, birçok alanda kullanılıyor. Yani sadece veri depolamıyor. Farkında olmadan bile bulut bilişimi kullanıyor olabilirsiniz. Örneğin Windows 10 işletim sistemini kullanan cihazlarda Microsoft OneDrive bulut depolama hizmeti yüklenmiş olarak gelir ve kullanılmaya başlanır.

Bulut bilişim ile oyunu oynayacağınız cihazınızın donanımsal özellikleri dikkate alınmadan, yüksek donanımsal özellikler ile oynanabilen oyunları yüksek çözünürlüklü bir şekilde kendi cihazınızdan oynayabilmenizdir. Bulut sisteminden oyun oynayabilmek için kesintisiz ve yüksek hızda İnternet bağlantısı gereklidir.

Bazı aktif bulut oyun servisleri:

Sonuç

Pek çok kişi tarafından kullanılıyor olsa da “bulut teknolojisi nedir” sorusu hala çok sorulan bir sorudur. Büyük iş yerleri için bulut bilişim yaygın kullanılmaktadır. Birçok avantajı vardır ve kolaylıklar sağlar. Bulut teknolojisi yeni çıkmadı ve şimdilik hayatlarımızdan çıkacak gibi de görünmüyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.