Bilgisayar, günümüzde insanlar için en önemli teknolojik cihazlardan birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Teknoloji kullanıcıları, gündelik yaşamlarında birçok işlemlerini bilgisayarları üzerinden halletmektedirler. Bundan dolayı bilgisayarların güvenliği, teknoloji kullanıcıları için büyük önem taşımaktadır. Bilgisayarının tehlikede olduğunu hisseden kişiler, bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır diye merak etmektedirler.
Sanal korsanlar, çeşitli yöntemler ile bilgisayarların güvenliklerini tehdit etmektedirler. Bu yöntemlerin başında da virüsler gelmektedir. Virüsler, birçok yolla bilgisayarlara sızabilmektedirler. Bunun sonucunda virüsler, bilgisayarlara çeşitli zararlar verebilmekte hatta bazı özellikleri kullanılamaz hale getirmektedirler.
Bundan dolayı bilgisayarda virüs olduğunu anlamak için çeşitli yöntemler mevcut. Virüslerin sebep oldukları sorunların birçoğu, başka nedenlerden dolayı da kaynaklanabilmektedirler. Bu yüzden bilgisayarınızda virüs olduğunu düşündüren sebepler, aslında başka durumlardan ortaya çıkabilirler.
Ancak yine de bilgisayarınızda virüs olduğundan şüphe ediyorsanız kontrol etmeniz gereken bazı durumlar mevcut. Sizler de şu durumları kontrol ederek bilgisayarınızda virüs olup olmadığını anlayabilirsiniz:
NOT: Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizde yer alan durumlar, virüs dışındaki bazı sorunlardan ortaya çıkabilirler. Bunun için bilgisayarınızda virüs olup olmadığından emin olmak için bir antivirüs programından faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.
İçindekiler
Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Virüsler, Bilgisayarınızın Yavaşlamasına Sebep Olur
Bilgisayar virüsleri, genellikle bilgisayarların performansını hedef almaktadırlar. Yani sanal korsanlar, geliştirdikleri virüsler ile bilgisayarların yavaşlamasına sebep olmaktadırlar. Bundan dolayı eğer sizler de bilgisayarınızda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız ilk olarak bilgisayarınızın performansını gözden geçirmelisiniz. Çünkü bilgisayarınıza virüs bulaşması durumunda bilgisayarınız büyük bir ihtimalle eskisi kadar hızlı çalışmayacaktır.
Bilgisayar hızında bir değişiklik olması durumunda bu durumu fark etmeniz oldukça kolay olacaktır. Çünkü bilgisayar virüsleri, neredeyse tüm bilgisayar işlemlerini hedef almaktadırlar. Yani eğer bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa tarayıcıyı açmak istediğinizde bile performans kaybıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden bilgisayarınızın performansında hissedilen bir düşüş yaşamanız hâlinde virüslerden şüphe etmeniz gerekiyor.
Bilgisayarınızda virüs mevcutsa bu virüsü tüm dosyaları tek tek inceleyerek bulmanız pek mümkün değil. Günümüzde geliştirilen çoğu virüs türü, dosyalara gömülü bir şekilde bilgisayarlara sızmaktadır. Bundan dolayı dosya inceleyerek bilgisayarınızı yavaşlatan virüsleri bulmanız zor olacaktır.
Bunun yerine güçlü bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratarak bilgisayarınızda virüs olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızdaki performans kaybının sebebi virüsler ise antivirüs programları ile virüsleri temizleyerek bilgisayarınızı eski performansına döndürebilirsiniz.
Bilgisayar Virüsleri, Dosyalarınızı Silebilirler
Veriler, günümüzde teknoloji kullanıcıları için büyük önem taşımaktadırlar. Çünkü insanlar, fotoğraflarından iş dosyalarına kadar birçok veri türünü dijital ortamda saklamaya başladılar. Bu noktada veri saklamak için en çok tercih edilen cihazların başında da bilgisayarlar gelmektedir. Bilgisayarlar, yüksek kapasiteli depolama alanlarıyla oldukça kullanışlı bir veri depolama aracı olmaktadır.
Fakat bazı durumlarda teknoloji kullanıcıları, bilgisayarlarında yer alan verilerinin kendiliğinden silindiğini ya da değiştirildiğini fark etmektedirler. Eğer sizler de son zamanlarda verilerinizin değiştiğini hatta silindiğini fark ettiyseniz bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir. Çünkü çoğu bilgisayar virüsünün amacı verilere saldırmak ve güvenlik açığı oluşturmaktır.
Bu yüzden bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız cihazınızdaki verilerinizi kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer önemli verilerinizi silmediyseniz ve bu verilere ulaşamıyorsanız cihazınıza virüs bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bundan dolayı verilerinizin güvenliği adına bilgisayarınızın güvenliğini üst düzeyde tutmalısınız.
Bilgisayarınız Fazla Isınabilir
Bilgisayar işlemcileri ve ekran kartları, çeşitli işlemlerden dolayı ısınmaktadırlar. Bu donanımlar, belirli işlemler sırasında fazla derecede ısınabiliyorlar. Ancak bazı bilgisayar kullanıcıların bilgisayarları, anormal bir şekilde ısınabiliyorlar. Eğer siz de bilgisayarınızın fazla ısınmasından şikayetçiyseniz bilgisayarınıza virüs bulaşmış olma ihtimali çok yüksektir.
Çünkü bilgisayar virüsleri, arka planda çeşitli casusluk işlemleri yaptıkları için bilgisayarları yormaktadırlar. Bunun sonucunda bilgisayarlar, anormal bir şekilde ısınabilmektedir. Eğer sizler de bilgisayarınızda tarayıcıya girmek gibi basit işlemler yaparken yüksek sıcaklık problemiyle karşılaşıyorsanız virüslerden şüphelenmeniz gerekiyor.
Fazla ısınan bilgisayarınızda virüs olup olmadığını anlamak için ilk olarak bilgisayarınızın donanımlarını kontrol etmelisiniz. Bu noktada bilgisayarınızın bakımını aksatmadığınızdan emin olmalısınız. Çünkü termal macununuzun yetersiz olması başta olmak üzere çeşitli faktörler de bilgisayarların ısınmasına neden olmaktadır. Bilgisayarınızda bu tür bir sıkıntı olmadığından eminseniz bir antivirüs programı yardımıyla bilgisayarınızda virüs olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Yüklemediğiniz Programlar Karşınıza Çıkabilir
Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız bilgisayarınızdaki programlarınızı kontrol edebilirsiniz. Çünkü bilgisayar virüsleri, çoğunlukla yüklenilen programlar ve indirilen dosyalar üzerinden bilgisayarlara bulaşmaktadır. Bu kapsamda bilgisayarda yer alan virüsler, bilgisayara zarar vermek adına zararlı yazılımlar yükleyebilirler.
Eğer sizler de son zamanlarda bilgisayarınızda sizin yüklemediğiniz bazı programların yüklendiğini tespit ettiyseniz virüslerden şüphelenebilirsiniz. Virüsler tarafından bilgisayarlara yüklenilen programlar, genellikle çok sayıda reklam içermektedirler. Bunun yanı sıra bu programlar, bilgisayarın açılışından itibaren kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Ayrıca bu programları kapatmak veya silmek oldukça zordur.
Sürekli reklam içeren programlarla karşılaşıyorsanız ve bu programları silemiyorsanız bilgisayarınıza virüs bulaşmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bundan dolayı böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir antivirüs programı yardımıyla bilgisayarınızı taramalısınız. Bunun yanı sıra bu tür zararlı virüsler, genellikle kolay bir şekilde silinmedikleri için cihazınıza format atmak durumunda kalabilirsiniz.
Bilgisayarınız Durduk Yere Kapanabilir
Bilgisayar virüsleri, temel olarak bilgisayar kullanıcılarının bilgilerini sızdırmayı hedeflemektedir. Virüsler, bu süreçte bilgisayarlara çeşitli zararlar verebilmektedirler. Bundan dolayı bilgisayar kullanıcıları, bilgisayarlarının sık sık yeniden başlatılmasına hatta durduk yere kapanmasına maruz kalabilmektedirler. Eğer sizler de bu şekilde bilgisayarınızın durduk yere yeniden başlatılması veya kapanmasıyla karşı karşıyaysanız cihazınıza virüs bulaşmış olabilir.
Tabii ki bilgisayarların yeniden başlatılmasının ve kapanmasının tek sebebi virüsler değildir. Bilgisayarın anakartı ve işlemcisi başta olmak üzere çeşitli donanımlarında meydana gelen problemler de bu soruna yol açabilmektedirler. Bunun yanı sıra işletim sistemi güncellemeleri, kullanıcıların bu problemle karşılaşmasına neden olabilmektedir.
Bundan dolayı bilgisayarınızın sık sık kendiliğinden yeniden başlatılmasının veya kapanmasının sebebinin virüsler olduğuna emin olmak için ilk olarak diğer etkenleri kontrol etmelisiniz. Eğer cihazınızda herhangi bir yazılımsal veya donanımsal problem yoksa karşılaşmış olduğunuz soruna virüsler neden olabilmektedir.
Bu yüzden tüm ihtimalleri gözden geçirdikten sonra virüs olup olmadığından emin olmak için bir antivirüs programından faydalanabilirsiniz. Bilgisayarların performansını bu şekilde etkileyen virüsler, genellikle en zararlı virüsler olmaktadırlar. Bundan dolayı bu tür bir virüsle karşı karşıya olma ihtimalinizi göz önüne alarak güçlü bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratmanızı tavsiye ediyoruz.
Bazı Windows Özellikleri Çalışmayabilir
Microsoft, Windows sürümlerinin içerisinde kullanıcılarına dahili olarak bazı güvenlik özellikleri sağlıyor. Hatta şirket, kullanıcılarına Windows Defender adında bir antivirüs programı üzerinden de hizmet veriyor. Fakat bazı durumlarda bu özellikler devre dışı kalabiliyor. Bunun yanı sıra bilgisayarına virüs bulaşan kullanıcılar, güvenlik özelliklerinin yanı sıra diğer Windows özelliklerini de kullanamayabiliyorlar.
Bundan dolayı çeşitli Windows özelliklerinden faydalanamıyorsanız virüslerden şüphelenmeniz gerekiyor. Bilgisayarlara sızan virüsler, ilk olarak Windows’un güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmaya çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra casus yazılımlar, kullanıcıların güvenliğini tehdit etmek için önemli Windows özelliklerini devre dışı bırakıyorlar.
Eğer sizler de Windows’ta yer alan bazı özellikleri kullanamıyorsanız cihazınızın güvenliği tehdit altında olabilir. İlk etapta Windows Defender ve diğer güvenlik özelliklerini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu özellikler çalışır durumdaysa cihazınızın güvenliğini sağlamak için ek bir antivirüs programından da destek alabilirsiniz. Bu sayede karşılaşmış olduğunuz duruma virüslerin sebep olup olmadığını kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Windows özelliklerini kullanılamaz hale getiren virüsler, çoğunlukla en tehlikeli virüs türleri olmaktadır. Bundan dolayı bu virüs türlerini ortadan kaldırmak genellikle kolay olmamaktadır. Bu yüzden eğer Windows özelliklerini kullanmanızı engelleyen bir virüsle karşı karşıyaysanız bilgisayarınıza temiz Windows kurulumu yapmanız gerekebilir.
Sabit Disk Kullanım Oranı Artabilir
Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız cihazınızın disk kullanımını belirli aralıklarla kontrol etmeniz sizlere yardımcı olacaktır. Çünkü virüsler, genellikle bilgisayarda sabit diskleri yormaktadırlar. Bunun sonucunda da bilgisayarda fazla ısınma, yavaşlama gibi çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden sabit disk kullanımınızın arttığını tespit ettiyseniz bir virüs problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Windows kullanıcıları, sabit disk kullanım oranlarını kolaylıkla takip edebilme imkanına sahipler. Eğer virüs şüphesiyle sabit disk kullanımınızı kontrol etmek istiyorsanız ilk olarak görev yöneticisine erişmeniz gerekiyor. Görev yöneticisine eriştikten sonra “Performans” sekmesi altında CPU, RAM ve disk kullanımı başta olmak üzere çeşitli donanım görevlerini görebilirsiniz.
CPU, RAM veya disk kullanımınızda anormal bir yükseklik varsa bilgisayarınıza virüs bulaşmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda virüs olup olmadığını anlamak için ilk olarak yüksek kullanımın sebebini tespit etmelisiniz. Görev yöneticisi, Windows kullanıcılarına hangi işlemin ne kadar CPU, RAM veya disk kullandığını göstermektedir. Bu sayede bilgisayarınızın donanımlarının performansını etkileyen işlemleri görebilir hatta kontrol edebilirsiniz.
İlk etapta yüksek donanım kullandığını tespit ettiğiniz işlemleri sonlandırmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer bilgisayarınızda virüs mevcutsa bu işlemleri sonlandırmanız oldukça güç olacaktır. Bunun yanı sıra virüsten kaynaklı böyle bir durum yaşıyorsanız bilgisayarınızı yoran işlemleri sonlandırmanıza rağmen bu işlemler tekrardan açılacaklardır. Bundan dolayı böyle bir durum yaşamanız durumunda bilgisayarınızda virüs kontrolü yapmalısınız.
Antivirüs ile Bilgisayarınızı Tarayabilirsiniz
Güvenlik yazılımları üzerinde çalışan şirketler, virüsler ve zararlı yazılımlara karşı çeşitli antivirüs programları geliştiriyorlar. Bu antivirüs programları, bilgisayar virüslerini tespit etmek ve temizlemek için en etkili çözüm yöntemidir. Bundan dolayı bilgisayarınızda virüs olup olmadığından emin olmak istiyorsanız güçlü bir antivirüs programı ile bilgisayarınızda tarama yapmak kesin sonuç almanızı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra çoğu antivirüs programı, bilgisayarların güvenliğini tehlikeye atmamak için belirli aralıklarla bilgisayarlarda tarama yapmaktadır. Bunun sonucunda antivirüs programları, bilgisayarlara sızan ancak kendisini belli etmeyen virüs ve casus yazılımları da tespit edebilmektedirler.
Yani bilgisayarınıza sızmış olan virüsler, bilgisayarınızda her hangi bir olumsuz duruma sebep olmayabilirler. Bundan dolayı bilgisayarınızda virüs olup olmadığından emin olmak için bir antivirüs programı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece virüslere karşı bilgisayarınızın güvenlik önlemlerini artırmış olursunuz.
Genel Değerlendirme
Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır sorusu, birçok teknoloji kullanıcısının cevabını merak ettiği bir sorudur. Bizler de bu yazımızda sizler için bilgisayarda virüslerin neden olabileceği sorunlara değindik. Böylece sizler de bilgisayarınızda virüs olup olmadığından endişe ediyorsanız rehberimizde yer alan durumlara göz atabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda bahsetmiş olduğumuz sorunlarla karşılaşıyorsanız cihazınıza virüs bulaşmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür durumlarda bilgisayarınızın güvenliğini tehlikeye atmamak için bir antivirüs programından faydalanabilirsiniz.
Sizler için bilgisayarda virüs olduğunu anlama yöntemlerinden bahsetmiş olduğumuz rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de bilgisayarda virüs olduğunu tespit etmeye yardımcı olan yöntemleri aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.