Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Seçmeli Ders İncelemesi

Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi? konusuna değinerek siz değerli okuyucularımızın aklında bulunan bu soruya bir nebze olsun cevap vermeye çalışmıştık. Bu soruyu incelerken ülkemizde, bünyesinde bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümleri barındıran üniversitelerin ders programları üzerinden bir karşılaştırma olanağı sunmuştuk sizlere. Bu tabloda yer alan dersler ilgili bölümlerin zorunlu ders kategorisinde yer alan ve öğrenciye konu hakkında genel çerçeveyi çizen derslerdi. Ancak yazılım ve donanım sektörüne baktığımızda birbirinden çok farklı alanlara ayrılmış ve kendi içinde de branşlaşma gerektiren alt dallar olduğunu görebiliriz.

Örneğin bir öğrenci Algoritma ve Programlama dersinde, bir programlama dili ile kod yazmayı öğrenebilir. Ancak sektörde yerini aldığında bu kodu, bir oyunu programlamak için mi?, bir web sitesini oluşturmak için mi? ya da drone gibi farklı disiplinlerin birlikte koordineli çalışmasını gerektiren teknolojik bir aygıtın uçuş esnasında konumunu belirlemesi için mi yazacak? Tabi ki bunların hepsinin temelinde Algoritma ve Programlama dersi yatar. Ancak oyun programlamaya ilgisi olan bir öğrenci, sektörde yerini almadan önce bu konuda değerli bir öğretim üyesinden ders alamaz mı?

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği İçin Seçmeli Ders Neden Önemlidir?

Bir öğrencinin kariyerini şekillendirmesine yardımcı olabilecek, “değerli bir öğretim üyesinden ders alabilecek mi?” soruna cevap “EVET” olabilir. Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi? yazımızın merkezinde bulunan zorunlu derslerin ötesinde, üniversiteler sizlere sayısı ve önemi zorunlu derslerden hiç de az olmayan “seçmeli ders havuzu” sunarlar. Üniversitedeki seçmeli ders kavramına bakış açınız, kesinlikle ilköğretim ve lise hayatınızdaki bakış açınızdan çok farklı olmak zorundadır. Keza bu dersler sizlere uzmanlaşmak ya da fikir sahibi olmak istediğiniz alanlar üzerinde gerçek bir tecrübe sunacak ve sizin için doğrudan sektöre yönelik bir yatırım olacaktır.

Tabii ki bir ders ile bu alandaki her şeye hakim olmak olanaksız bir durum. Ancak bu dersler size bu alana gerçekten ilginizin olup olmadığını ya da gerçekten istediğinizin bu mu? olduğunu anlamanız için yardımcı olacaktır. Tabi ki her alanda olduğu gibi gerisi sizin azminize ve çalışma yoğunluğunuza bağlı olarak şekillenecek bir süreçtir. Yine üniversite tercihiniz esnasında dikkat edilecek bir başka nokta da üniversitede bulunan öğretim elemanı kadrosunun sizin ilgi duyduğunuz bu alanda size neler katabileceğine dikkat ederek seçiminizi yapmanızdır.

Aşağıdaki tabloda bünyesinde yazılım ya da bilgisayar mühendisliği barındıran birkaç üniversitenin seçmeli ders havuzu karşılaştırmasını göreceksiniz. Yine “bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi?” yazımızda olduğu gibi bu veriler her üniversiteye göre değişecek olup kesin ve bağlayıcı değildir. Zira bu seçmeli ders havuzunda yer alan derslerin ilgili dönemde açılıp açılmaması yine bu derse olacak talebe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bünyesinde bu bölümleri barındıran üniversitelerimizi detaylı bir şekilde tanımak için Yükseköğretim Kurumu Atlası sizler için çok faydalı bir aracı olacaktır.

Seçmeli Ders Havuzu Tablosu

DERSLERDers Kodu1234
Internet and Information TechnologiesCEN
Programmable Digital SystemsCEN
Artificial IntelligenceCEN
Principles of Programming LanguagesCEN
E-CommerceCEN
Embedded SystemsCEN
Computer ArchitectureCEN
Introduction to RoboticsCEN
Artificial Neural NetworksCEN
Human-Computer InteractionSE
Professional Software Engineering PracticeSE
Mobile Application DevelopmentSE
Web Application DevelopmentSE
Linux Scripts and ToolsSE
Software MetricsSE
Case Studies in Software Engineering ISE
Parallel ProgrammingSE
Logic DesignCEN
MikroprocessorsCEN
Operating SystemsCEN
Distributed Database SystemsCEN
Wireless CommunicationCEN
Fundamentals of Cloud ComputingCEN
Deep Neural NetworksCEN
Computer VisionCEN
Data ScienceCEN
Introduction to Digital Image ProcessingCEN
Advanced C++SE
Introduction to Computer GamesSE
Advanced Game DevelopmentSE
Game DesignSE
Artificial Intelligence For Computer GamesSE
Mobile Game DevelopmentSE
Natural Language ProcessingSE
Artificial IntelligenceCEN
Computer GraphicsCEN
Seçmeli Ders Karşılaştırma Tablosu

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Seçmeli Ders Tablosu Hakkında

Yukarıdaki tabloda bulunan “Ders Kodu” sütunundaki “CEN” kodu dersin “Bilgisayar Mühendisliği” ; “SE” kodu dersin “Yazılım Mühendisliği” bölümlerince açıldığını ifade eder. Ancak her iki bölümün öğrencileri de bu seçmeli ders havuzundan, dersleri kodundan bağımsız olarak seçebilir. Bu sayede bu iki ayrı gözüken ancak önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi kalın çizgilerle ayrılamayan mühendislik bölümleri hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olma imkanı yakalayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere bilgisayar ve yazılım mühendisliği için zorunlu olan derslerin aksine seçmeli dersler daha çok yazılım ve donanım sektörünün ihtiyacına doğrudan cevap vermek üzere planlanmış bir havuza sahip. Bu da onlara verilmesi gereken önemi bizler için gözler önüne seren bir durum. “Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi?” sorusuna cevap arayan siz değerli okuyucularımızın yapmasını tavsiye ettiğimiz bir husus daha mevcut.

Ders İçerikleri ve Müfredat

Sınav sonrası, tercih döneminde siz de bu soruya cevap arıyorsanız, mutlaka aklınızda bir üniversite vardır ya da birkaç alternatif arasında kararsız kalmış olabilirsiniz. Yapılması gereken, ilgili üniversitenin yazılım/bilgisayar mühendisliği bölümünün sayfasına girerek “Öğretim Planını” incelemeniz.

bilgisayar ve yazılım
Seçmeli Dersler Listesi

Örneğin bilgisayar ve yazılım mühendisliği eğitimi veren üniversitenin sitesine girdiniz ve “Öğretim Planı” ya da “Seçmeli Dersler” listesini görüntülediniz. Yukarıda görüldüğü gibi sol sütunda yer alan mavi yazılı ifadeler, o derse ait ders kodunu ifade eder ve üzerine tıkladığınızda size o dersle ilgili müfredatı ve detayları listeler. SE 364 kodlu “Linux Scripts and Tools” dersinin detaylarına ulaşmak için ilgili ders koduna tıkladığımızda aşağıdaki gibi dersin detaylarına görebiliriz:

bilgisayar ve yazılım
Müfredat

Sonuç olarak amacınızı belirleyip, amacınız doğrultusunda yukarıdaki teknikleri de kullanarak, sizi seçtiğiniz bölümde hayata en iyi hazırlayacak seçimi yapmak, büyük oranda sizin araştırma azminizle bağlantılı. Sınavla elde ettiğiniz başarınızın, yanlış bölümü ya da yanlış üniversiteyi seçerek bir pişmanlığa dönüşmesini engellemek en büyük amaçlarınızdan biri olmalıdır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

30'undan sonra Yazılım Mühendisliği öğrencisi...