Alışveriş merkezlerinde saatlerce gezip mağazalardan alışveriş yaptığımız günleri çok geride bıraktığımızı söylesek yanlış olmaz. Çünkü online alışveriş, günümüz dünyasının en çok kullanılan yöntemi diyebiliriz. İnternetten alışveriş yapmak artık tüm ürün ve hizmetler için geçerli ve ulaşılabilir olmaya başladı. Bunun yanı sıra kullanıcıların internetten alışveriş yaparken dikkat ettiği önemli bir unsur güvenilir ödeme yöntemleri oluyor. Dijital ödeme sistemleri konusunda güvenilir ve lisanslı finans teknolojileri firmaları arasında İyzico da yer almaktadır. Ödeme altyapısı ve destek hizmeti sunan İyzico’nun kurucu ortaklarından birisi ise Barbaros Özbugutu olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu başarılı girişimin kurucusu olan Barbaros Özbugutu kimdir?
Başarılı kariyer hayatı ile dikkat çeken Barbaros Özbugutu, İyzico platformunun kurucusu olarak yer almaktadır. İyzico ise online alışverişlerini hem alıcılar hem de satıcılar için kolaylaştıran finans teknolojileri şirketi olarak bilinmektedir. On binlerce markanın yer aldığı platformda güvenli alışveriş tanımı korumalı alışveriş ile gerçekleştirilmektedir.
2013 yılında kurulan İyzico’nun kurucu ortağı olan Barbaros Özbugutu kimdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Bizde bu içeriğimizde Barbaros Özbugutu’nun ve İyzico’nun hikayesine değineceğiz. Aynı zamanda İyzico nasıl kuruldu ve nedir bunu anlatacağız. Peki İyzico’nun hikayesi nasıl başladı? Barbaros Özbugutu kimdir?
Eğer Barbaros Özbugutu’nun kariyeri nasıl başladı ve İyzico’nun hikayesi nedir merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Barbaros Özbugutu Kimdir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.
İçindekiler
Barbaros Özbugutu Kimdir?
Barbaros Özbugutu, Türk iş insanıdır. Özbugutu, İyzico kurucu ortağı ve CEO’sudur. Şimdilerde 44 yaşında olan Özbugutu, evli ve iki çocuk babasıdır. Kızları ile vakit geçirmeyi, kitap okumayı seven başarılı bir Türk girişimcidir. Peki Barbaros Özbugutu bunlar dışında kimdir? Başarılı girişimi İyzico’nun hikayesi nasıl başladı? Gelin tüm bunlara yakından bakalım.
Üniversite dönemine Almanya Bremen’de Bremen Sosyal Bilimler Teknik Yüksek Okulu’nda başlamıştır. Ancak bu okulu yarıda bırakarak başka bir üniversiteye gitmiştir. Bu yeni okula da yalnızca iki ay devam etmiştir. Üniversite hayatının kendine çok fazla teorik kaldığını ifade eden Özbugutu, onun yerine gündelik hayatı daha çok merak ettiğini ifade etmiştir. Okul, onun için sıkıcı ve sadece teorik derslerden ibaret olan bir yer olarak gelmektedir.
İki farklı kültürün özelliklerini karakterinde taşıdığını ifade eden Barbaros Özbugutu, pratik ve çözüm odaklı bir insan olduğunu söylemektedir. Alman tarzını da hayatına katan Özbugutu, bu kounda avantajlı olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca tutkulu olduğunu da açıklamalarına ekleyen Özbugutu, inandığı şeyi başarana kadar peşini bırakmadığını söylemektedir.
Özbugutu, iyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Ayrıca hobilerine vakit ayırmayı da ihmal etmemektedir. Boş zamanlarını futbol ve tenis oynayarak geçirmektedir. Aynı zamanda Özbugutu’nun Michael Jordan hayranı olduğu bilinmektedir.
Spor yapmaktan hoşlanan Özbugutu’nun 14 yıllık yarı profesyonel bir futbolculuk geçmişi vardır. 6 yaşında futbol oynamaya başlayan Özbugutu, 9 yaşında bir takıma girmiştir. 1999 yılında ise kariyer hayatına başlamadan önce Almanya Landesliga’da futbol oynamıştır. Futbolun bir takım oyunu olarak disiplin ile birlikte kişisel gelişimine katkısının çok önemli olduğunu da vurgulamıştır.
Başarılı bir kariyer hayatına sahip olan Özbugutu, 23 yaşında bir yol ayrımına girmiştir. Bu yol ayrımı kariyer mi yoksa futbol mu arasında bir seçim yapmak olmuştur. Profesyonel futbol oynayan Özbugutu, tercihini kariyerden yana kullanmıştır. Almanya’da futbolun ciddi bir iş olduğunu ifade eden Özbugutu, iş dünyası seçiminden pişman olmamıştır. Kariyer hayatının en önemli kısmını ise girişimci olmak ve bir şeylere sıfırdan başlamak olarak açıklamıştır. Peki futbolu arkasında bırakarak iş dünyasına yönelen Barbaros Özbugutu’nun kariyeri nasıl başladı?
Özbugutu’nun Kariyeri
Kariyer hayatına ilk olarak 1999 yılında başlayan Özbugutu, telekomünikasyon şirketi Telefonica O2’nun call center departmanında çalışmıştır. Yaklaşık 6 yıllık deneyiminden sonra 2005 yılında elektronik ticaret ve ödeme hizmetleri alanında dünya liderlerinden biri olan Firstdata şirketinde çalışmıştır. Bu şirkete Operasyon Birim Müdürü olarak transfer olmuştur. Burada geçen 2 yıl deneyiminin ardından Firstdata ortağı olan Telecash şirketine geçmiştir. Bu şirkette ise KOBİ piyasasından sorumlu Satış Müdürü olarak görev yapmıştır.
Kariyer hayatına hızlı ve başarılı bir giriş yapan Özbugutu, kısa bir süre sonra Telecash şirketindeki ekibi ile birlikte önemli bir başarı elde etmiştir. Barbaros Özbugutu, Telecash şirketinin toplam cirosunun %50’sini oluşturmuştur. Bu başarı sayesinde 2010 yılında Klarna’da Almanya pazarından sorumlu ülke müdürü olarak göreve başlamıştır. Klarna ise alternatif ödeme şirketlerinden biridir. Burada göreve başladığı andan itibaren süregelen iki yıl içerisinde şirketin liderlik yolundaki temellerini atmıştır.
Aynı zamanda Özbugutu bu dönemde Berlin, Köln ve Nürnberg şehirlerinde üç ofis açılmasını sağlamıştır. Hatta 70 kişilik bir ekipten oluşan satış organizasyonun kurulmasına öncülük etmiştir. Özbugutu’nun kariyer hayatı burada sonlanmıyor. Yurtdışında kazandığı 14 yıllık bir iş deneyimi ile edindiği tecrübeler, elektronik ticaret ve ödeme hizmetleri alanında gelişim sağlamıştır. Bu yüzden deneyimlerini Türkiye pazarına taşımaya karar vermiştir. Böylece Barbaros Özbugutu, 2013 yılında online ödeme alma kolaylığını sağlayan İyzico’yu kurmuştur.
İyzico’nun Hikayesi
Ödeme sistemleri ve finans teknolojileri alanında hizmet veren İyzico’nun hikayesi, iki kurucu ortak ile birlikte 2013 yılında başlamıştır. İyzico, 2013 yılında Barbaros Özbugutu ve Tahsin Işın tarafından kurulmuştur. İki kurucu ortak, bir araya geldiklerinde sahip oldukları deneyim ve bilgi birikimlerini Türkiye’de nasıl kullanabileceklerine dair fikir yürütmüşlerdir. Ayrıca bu deneyimlerinin yanında fayda sağlayan bir diğer unsur global ilişkileri olmuştur.
Kurucu ortaklar, kendilerini heyecanlandıran şeyin etki yaratmak olduğunu söylemiştir. Bu nedenle de bir şeye sıfırdan başlamak ve inandıkları şeyin peşinden gitmenin önemli olduğunu vurgulamışlardır. Tüm bunların sonunda Türkiye’de ödeme sistemleri konusunu iyice araştırma yapıp ihtiyaca odaklanmışlardır. E-ticaret alanındaki güncel durumu da analiz ettikten sonra yenilikçi çözümlere ihtiyaç olduğu fark etmişlerdir. Bu amaç ile çıktıkları yolda İyzico’yu kurmaya karar vermişler.
Proje şekillendikten sonra bankalar ile görüşmeye giren iki ortak, ilk zamanlar da pek hoş olmayan süreçler yaşadıklarını belirtiyorlar. Bankalara projeyi anlattıklarında kendilerinin zaten bunu yaptığını ifade etmişlerdir. Böylece bu projeye ihtiyaç duymamışlardır. Yaklaşık 1 yıl sonra ilk onay özel bir bankadan alınmıştır. Takip eden süreçlerde ise diğer bankalarda eklenerek büyüme gösterilmiştir.
İyzico Nedir?
Yerli fintech girişimi olan İyzico, dijital ödeme sistemlerinden benzersiz özellikleri ile adından sıkça söz ettirilen bir platformdur. Bireysel kullanıcılar, e-ticaret firmaları ve pazaryerleri için ödeme altyapısı sunan bir girişim şirketidir. Binlerce şirketin dijitalleşmesinde öncü olan İyzico, 2019 yılında 165 milyon dolara PayU tarafından satın alınmıştır. 2013 yılında kurulan İyzico’nun kurucuları Tahsin Işın ve Barbaros Özbugutu’dur. Şirketin merkez ofisi İstanbul Üsküdar’da bulunan İyziPark’dır.
E-ticaret dünyasında sanal POS hizmeti ve yapay zeka tabanlı ödeme teknolojileri sunmaktadır. Basit ve güvenilir bir portal olan İyzico, karmaşık ödeme süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Türkiye’nin online ödeme sistemi olan İyzcio, 40 binden fazla internet sitesi için yapay zeka tabanlı ödeme sistemi altyapısı sağlamaktadır.
Bu nedenle çok daha hızlı ve güvenli bir alışveriş deneyimi sunmak için çalışmaktadır. Çok sayıda marka, İyzico ödeme altyapısını kullandığından internet sitelerinden yaptığın alışverişlerin kart ekstresinde İyzico ismi görünmektedir.
İyzico Özellikleri Nelerdir
Birçok konuda fark yaratan İyzico, banka hesabı olmayan kullanıcılar için alışveriş yapabilme özelliği sunmaktadır. Böylece İyzico bakiyesi oluşturulur ve banka hesabın aracılığı olmadan alışveriş yapılmaktadır. Ayrıca İyzico mobil uygulama üzerinden 7/24 canlı destek ve iptal/iade süreçleriyle ilgili destek hizmeti verilmektedir. İyzico’nun sunduğu ödeme sistemi ile bankacılık hizmeti olmayan kullanıcılar için, İyzico Korumalı alışveriş özelliği ile güvenli alışveriş yapabilmektedir.
İyzico’nun hizmete sunmuş olduğu bir diğer özellik ise “Hemen Öde” olarak karşımıza çıkıyor. Şirket, bu ödeme sistemini Türkiye’nin standart ödeme sistemi haline getirmeyi hedeflemektedir. Alışveriş sepetinde bulunan ürünü satın alacağı zaman Hemen Öde seçeneğine basan kullanıcılar, İyzico’ya yönlendirilmektedir.
Bu işlemin ardından SMS kodu alınmaktadır. Daha sonra ise İyzico’nun sunduğu kredi kartı, EFT ve İyzico bakiye ile ödeme gerçekleştirilmektedir. EFT işlemi de tıpkı diğer ödeme seçenekleri gibi korumalı özelliktedir. EFT yolu ile müşteriler, aslında ödemelerini İyzico’ya yapmaktadır. Böylece ürün teslimatı sorunsuz bir şekilde gerçekleşirse işletmelere aktarılmaktadır. Nakit ödeme de dijitalleştirilerek büyüme yaratılacaktır.
Sunduğu hizmetlere ek olarak finansal hizmetleri demokratikleştirmeye odaklanmaktadır. Ayrıca herkes için ulaşılabilir olmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Korumalı alışveriş hizmeti sunan İyzico, yeni ürünlerini geliştirdikçe hizmetlerini daha ileri taşımaktadır. Hatta korumalı alışveriş özelliğini, Paypal ve Alipay gibi platformlara göre yaklaşık bir buçuk sene önce yayına almıştır.
Türkiye’nin dijital ticaretini büyütmeyi amaçlayan İyzico, ilk başta KOBİ’lerin ödeme alma prroblemini çözmüştür. E-ticaret alanında yaşanan dönüşüm problemi sebebi ile İyzico’nun e-ticaret alıcılarının 3D Secure yönlendirme süreçleri iyi yönetilmektedir.
Barbaros Özbugutu Kimdir: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde İyzico’nun kurucu ortağı olan Barbaros Özbugutu’nun hikayesine değindik. Aynı zamanda Türkiye’nin dijital ödeme sistemleri İyzico nedir bunu açıklamaya çalıştık. İyzcio 2013 yılından beri geldiği noktada, geliştirdiği erişilebilir, kolay ve yenilikçi teknolojiler ile öne çıkmaktadır. İnternet alışverişlerini hem tüketiciler hem de satıcılar için kolaylaştırmaya devam etmektedir.
Ödemeyi demokratikleştirmeyi amaçlayan İyzico; toplum, kültür ve çevre için iyiden iyiye toplum sloganı ile hizmet vermektedir. Alışveriş esnasında kasada birkaç pos cihazı gördüğümüz dünyanın arka planında çok daha büyük işler yatıyor. Dijital dünyada ise bu bambaşka süreçler izliyor. Dijital ödeme sistemlerini tek bir hesaba toplayan İyzico, kendini bu noktada bir mühendislik şirketi olarak tanımlamaktadır.
Online alışveriş esnasında tüketicilerin en çok korktuğu durum, kredi kartı datasını kaybetmek değildir. Tam aksine ürünlerin nerede olduğuna dair bilgi ve gelmezse nasıl bir yol izleyeceklerine dair endişeleridir. Bu yüzden alışverişlerde güven sorunu yaşanmaktadır. Dolayısıyla geliştirilmiş korumalı alışveriş özelliği kapsamında İyzico, SMS ve Live chat destekleri sunmaktadır. Bu özellik sayesinde de üye iş yerlerinin ciroları artış göstermiştir.
Tüm bu başarılı gelişiminin yanında İyzico, sosyal projeler yürütmeyi de ihmal etmemektedir. İyzico’nun kurucu ortağı ve CEO’su olan Barbaros Özbugutu, geleceğini sosyal girişimcilik alanında görmektedir. Şirketin ve ekiplerin, işlerini sahiplenen ve inanan insanlar olduğunu söyleyen Özbugutu, insanların hayatlarını iyileştiren işlere imza atmayı önemsemektedir. Asıl amacını topluma dokunmak olarak ifade ediyor.
Barbaros Özbugutu’nun gelecekteki hedefi, 15 yıl sonra bir küçük kasabada yaşama hayali değil. Asıl hayali ilham verebilen işlere imza atmak, örnek olmak ve iz bırakmak. Genç girişimcilerin ona danışmasını ve rol model olarak almasının onun için çok önemli olduğunu da ifade etmektedir.
Peki ya siz başarılı bir fintech girişimini hayata geçiren Barbaros Özbugutu hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’nin ön plana çıkan ödeme sistemleri ve finansal teknoloji şirketlerinden biri olan İyzico’yu ne kadar tanıyorsunuz? Sizler de Barbaros Özbugutu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.