Son günlerde popüler olan Banner Saga serisi özünde, BioWare gibi bir oyun devinden ayrılıp Stoic adlı bir firma kuran birkaç oyun yapımcısının geliştirdiği bağımsız bir oyundur. Tabii ki de bir oyun için finansal destek her ne kadar önemliyse Stoic için de durum en başta böyleydi. Ancak yapımcılar, arkasına aldığı oyuncu desteği sayesinde oyunun geliştirilmesi için büyük bir bütçe toplamayı başardı. Bu sayede, Banner Saga isimli uzun soluklu olduğu kadar iz bırakan bir oyun bizlerle buluştu. Peki, Banner Saga serisi neler sunuyor? Gelin hep birlikte bu üçlemeye kısa bir bakış atalım.
İçindekiler
Birbirine Bağlı 3 Farklı Oyun
Aslında, Call of Duty serisi gibi birbirine bağlı hikayelere sahip bir olay örgüsü ortaya çıkarmak son derece riskli bir iş. Çünkü, ilk oyunun beğenilmesi ya da beğenilmemesi diğer oyunların kaderini ister istemez belirliyor. Bu yüzden, birçok oyun firması elindeki bütün hikayeyi tek oyunda kullanmayı ve oyunları bu sisteme göre geliştirmeyi tercih ediyor. Böylece daha uzun soluklu maceralar biz oyunculara sunuluyor. Oyun firmaları ise bu oyun ile elde ettiği geliri diğer oyunlara bir yatırım aracı olarak görüyor.
Ancak bu seride durum tam olarak anlattığımız gibi değil. Banner Saga oyunu, bu risklerin hepsini almış gibi duruyor.
Hikaye olarak birbirine bağlı üç farklı oyunu oyuncularla buluşturan Stoic firması oynadığı kumarın karşılığını da aldı. Çünkü şirket, bazı şeyleri diğer firmalardan farklı yapıyordu.
Her ne kadar basit grafiklere sahip olsa da verdiğiniz kararların bu derece etkili olacağını oyundan beklemeseniz de Banner Saga sizi şaşırtıyor. Temeli strateji oyununa dayanan oyun, adeta satranç tadında verdiği dövüş mekanikleriyle de oldukça iyi işlenmiş bir şekilde bizlerle.
Banner Saga Oyununun Hikayesi
Devlerin, insanların ve büyücülerin olduğu bir dünyada oyuna başlıyoruz. Ancak, bir gün yaşadığımız dünyada güneş artık hareket etmiyor. Ardından, bunu bir fırsat olarak gören Dredge topluluğu insanlar ve devlere saldırmaya başlıyor. Bu yüzden saldırmak veya savunmak ilk seçenek olarak karşımıza çıkmıyor. Tabii hayatta kalmak istiyorsak.
Saldıracak pek bir gücümüz olmadığından halkımızla birlikte kaçacak yer arıyoruz. Bu süreçte her ne kadar kaçıyor olsak da zorlu düşmanlar bizi hiç mi hiç rahat bırakmıyor. Kısacası, uzun bir yolculuk olarak adlandırabileceğimiz bu kaçış hikayesi oyunda yer alan asıl macera diyebiliriz.
Banner Saga Oynanışta İyi İş Çıkarıyor
Oyun oynanışı oldukça basit tutuyor. Bazı strateji oyunlarında olduğu gibi öğrenmesi zor süreçler bu kendini pek göstermiyor. Oyunun oynanışı daha çok diyaloglara dayanıyor. Yol üstünde bir karar vermeniz gerekebiliyor ve bu karar sizin geleceğinizi belirliyor.
Önceden de bahsettiğimiz gibi oyun satranç yapısıyla öne çıkıyor. Diyaloglardan sıyrılıp bir savaş deneyimi istediğinizde tam karşınızda düşmanlarımız olan Dredgeleri görebiliyorsunuz.
Oyunun sunduğu birden fazla karakter ve sahip olduğunuz karakterlerin yetenekleri sayesinde rakiplerinizi alt etmeyi başarabiliyorsunuz. Sıra tabanlı olan bu savaş deneyimini satranca benzetmemizin en büyük nedeni ise, karakterlerin hareketlerindeki kısıtlamalardan geliyor.
Banner Saga Serisi Hakkında Son Görüşümüz
Banner Saga serisi, günümüzün strateji ve hikâye odaklı oyunlara ışık tutacak tarzdan bir oyun. Basit grafiklerle “bir yolculuk nasıl anlatır” cümlesinin en iyi örneklerinden biri diyebiliriz. Öğrenme sürecinin kısa olması ve diyalog kısmında ortaya çıkan güzel iş, oyunun oynanmaya değer olduğunu gösterir nitelikte.
RPG deneyimi açısından da oldukça başarılı olduğunu ekleyelim. Diyaloglar arası verdiğimiz kararların ne kadar önemli olduğunu oyun boyunca çok iyi anlıyoruz. Böylece, karakterimizle özdeşleme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. O nedenle, oyunu oynarken diyaloglara önem vermenizi tavsiye ederiz.
Kısacası, Banner Saga küçük bir ekibin ne kadar güzel işler çıkarabileceğini gösteren bir oyun. İyi bir oyun için müthiş grafiklere sahip olmanın pek de önemli olmadığı da Banner Saga ile bir kez daha karşımıza çıkıyor.
Peki, siz Banner Saga hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyunun hikayesinin 3 oyunda da birbirine bağlı olması sizce mantıklı bir karar mı? Oyunun en beğendiğiniz yönü ne? Bu uzun yolculuğa adım atacak mısınız? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.