Artırılmış Gerçeklik Kullanılan Alanlar

Teknoloji sayesinde hayatımız gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ve ilginçleşiyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji trendlerinden biri ise hiç kuşkusuz artırılmış gerçeklik. Tanımını yapmak gerekirse artırılmış gerçeklik (İng. augmented reality), gerçek dünyadan alınan nesnelerin bilgisayar tarafından oluşturulan algısal bilgilerinin, gerçek dünyada interaktif bir şekilde duyusal olarak algınlanmasını sağlayan teknolojidir. Kısaca artırılmış gerçeklik, gerçek dünyaya, bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir obje veya girdi ekleyerek çevremizi dijital bir hale getirir. Peki artırılmış gerçeklik kullanılan alanlar nelerdir? Bunlardan bazılarını açıklıyoruz.

Mimari ve İnşaat

Artırılmış gerçeklik mimari alanında projelerin yapılacağı alandaki üç boyutlu görüntüsünün bir önizlemesini gösterebilmek için kullanılmaktadır. Ayrıca sadece projenin dışı değil, iç tasarımının da görülmesi sağlanabilir. Bununla beraber inşa sırasında çıkan sorunların halledilmesini de kolaylaştırabilir. Örneğin, 2011 yılında Yeni Zelanda’da gerçekleşen Christchurch depremi sonrasında Canterbury Üniversitesi tarafından CityViewAR uygulaması yayınlandı. Bu uygulama sayesinde, yıkılan binaların mühendisler ve şehir planlamacıları tarafından artırılmış gerçeklik ile görülmesi sağlandı. Üstelik bu uygulama depremin şiddeti hakkında da bir fikir oluşmasına yardımcı oldu. Bunlara ek olarak, artırılmış gerçeklik sayesinde uzunluk ölçümleri de yapılabiliyor.

Ticaret

Artırılmış gerçeklik ticaret alanında oldukça ilginç ve kullanışlı bir hal alıyor. Örneğin, satın alacağınız bir televizyonun evinizin hangi köşesine daha çok yakışacağına karar vermenizde size destek olabilir. Ya da duvara alacağınız bir tablonun diğer eşyalarla uyumunu size gösterebilir. Üstelik günümüzde bu sadece ev eşyalarıyla da sınırlı kalmıyor. Sanal giyinme odaları, makyaj markalarına ait uygulamalar gibi artırılmış gerçeklik ürünleri sayesinde satın alacağımız nesneleri kullanmadan üstümüzde görme fırsatımız oluyor. Ticaret alanında artırılmış gerçekliğin kullanımının en iyi örneklerinden IKEA firmasının, ülkemizde de kullanılabilen IKEA Place uygulaması gösterilebilir. Bu uygulama sayesinde satılan eşyaların, yukarıda da bahsettiğimiz gibi üç boyutlu halini telefon kameranız sayesinde evinizde görebilirsiniz.

arttirilmis-gerceklik-kullanilan-alanlar-nelerdir
Resim: wired.com

Eğitim

Eğitim alanında artırılmış gerçeklik kullanılması, öğrencilerin sınıf ortamında öğrendikleriyle interaktif bir etkileşime girmesini sağlar. Örneğin, dinozorların işlendiği bir biyoloji dersinde, artırılmış gerçeklik ile sınıfa bir T-Rex getirilebilir. Ya da tarihte yaşanmış bir olay, bilgisayar ortamında tekrar oluşturulduktan sonra, öğrenciler tarafından bizzat deneyimleyerek öğrenilmesi sağlanabilir. Bunların haricinde kimya derslerinde moleküllerin incelenmesi, anatomi derslerinde vücuda detaylı bir göz gezdirilmesi veya mühendislik derslerinde geometri kavramlarının üç boyutlu olarak öğrenilmesinde yardımcı olabilir.

Görsel Sanatlar

Artırılmış gerçekliğin kullanıldığı ilgi çekici alanlardan birisi de sanattır. Sanat eserinin çok boyutlu olarak incelenmesine ve yorumlanabilmesine yardımcı olur. Buna örnek olarak, New York’ta bulunan Modern Sanatlar Müzesi’nde ziyaretçilerin eserleri akıllı telefonlarındaki kameralar sayesinde görebileceği bir sergi yaratabilmek için artırılmış gerçeklik kullanıldı. MoMAR Gallery adlı uygulama sayesinde gezilebilen bu sergide, ziyaretçiler eserlerin gizli yönlerini ve bilgilerini interaktif bir şekilde deneyimleme şansı buldu.

Resim: vrscout.com

Başka bir örnekte ise AR teknolojisi, engelli bir kişinin göz hareketlerini çizimlere dönüştürmek için göz izleme teknolojisinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Arkeoloji

Artırılmış gerçeklik arkeolojik araştırmalarda da araştırmacılara kolaylık sağlar. Alandaki mevcut yapıların, arkeolojik bilgiler ve özellikler ile birleştirilmesiyle arkeologların yapılar hakkında daha güvenilir bir bilgiye sahip olmasını sağlar. Üstelik arkeologların, bu yapıları kolayca tekrar yapılandırmasına da yardımcı olur. Kazı alanlarının bilgisayara aktarılabilmesi sayesinde, arkeologlar evlerinden çıkmadan bile araştırmalarını sürdürebilirler. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin gelişmesiyle, bu uygulamalardan alınan veriler arkeologların işlerini oldukça kolaylaştırabilir.

Sadece çalışılan alanların değil, tarihi açıdan ünlü alanların da artırılmış gerçeklikle desteklenmesi söz konusudur. Örneğin Pompeii’de, artırılmış gerçeklik sayesinde, eski dönemdeki yapılar görülebilir ve medeniyet hakkında daha çok bilgi edinilebilir.

Diğer Alanlar

Tahmin edildiği üzere artırılmış gerçeklik kullanılan alanlar bunlarla sınırlı değildir. Bazı navigasyon sistemleri, yolun canlı görüntüsü üzerinde gidilecek rotayı belirlemek için artırılmış gerçeklik kullanırlar. Başka bir örnek olarak beyin cerrahları gösterilebilir. Ameliyata girmeden önce üç boyutlu bir yansıma üzerinde çalışarak, başarılı bir ameliyat sağlanabilir.

Bunların dışında eğlence sektöründe de artırılmış gerçeklik oldukça sık kullanılır. Örneğin, Instagram, Snapchat gibi sosyal medya uygulamalarının filtrelerinde veya bir spor etkinliği sırasında saha üzerinde detaylı analiz yapmak üzere artırılmış gerçeklik kullanılabilir. Ayrıca Pokémon GO örneğinde olduğu gibi, video oyunlarında da artırılmış gerçeklik kullanılır.

arttirilmis-gerceklik-kullanilan-alanlar-nelerdir
Resim: techcrunch.com

Askeri eğitim ve orduda da artırılmış gerçeklik kullanılabilir. Kaska bağlanabilen ekranlar ya da artırılmış gerçeklik gözlükler sayesinde gerçek zamanlı bir savaş ortamı yaratılabilir. Başka bir örnek olarak ise pilotlar verilebilir. Kasklarındaki ekran sayesinde uçuşla ilgili verileri takip etmeleri kolaylaştırılabilir.

Görüldüğü üzere günümüzde artırılmış gerçeklik kendine oldukça fazla sayıda kullanım alanı bulmuştur ve bulmaya devam etmektedir. Teknoloji ise her geçen an gelişmekten ve biz kullanıcılarını şaşırtmaktan vazgeçmeyecektir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.