Apple, Prepear uygulamasının armut logosu ile kendi logosunun bir karışıklık yaratabileceğini iddia etti. Apple, kendi ticari marka logosuna çok yakın olduğu için Prepear’a itiraz bildirisi gönderdi. Apple, bu benzerliğin kendi logosunun ayırt edici özelliğini azaltacağını ve tüketicilerin Prepear ile Apple’ın mal ve hizmetlerini ayırt etmesini zorlaştıracağını belirtti. Ayrıca Apple, logo benzerliğinin Lanhman Yasası’na da aykırı olduğunu ekledi.
Prepear uygulaması, kullanıcılarının yeni tarifler bulmasını ve tariflerini saklamasını kolaylaştıran bir uygulamadır. Prepear logosu sağ üst kısmında bir yaprak bulunan armut şeklindedir. Super Healthy Kids hizmetinin bir yan hizmeti olan Prepear, kendilerine ait armut logosunun marka tescili için başvuru yaptı. Apple’ın karşı çıkması bu olaydan sonra başladı. Apple bu sebeplerden sonra Prepear’ı mahkemeye verdi ve dava hala devam etmekte.
Prepear “Armutu Elmadan Kurtarın!” Kampanyası Başlattı
Apple’ın aleyhinde birçok düşünce bulunuyor. Apple ürünleri o kadar ünlü ve anında tanınabilir ki, marka tescili için başvuranın markasındaki benzerlikler her türlü Apple’ın gölgesinde kalacaktır. Bunun gibi Apple karşısındaki düşünceler Apple’ı geri adım attıramadı. Prepear’ın kurucu ortağı Russel Manson bir imza kampanyası oluşturdu. Prepear armut logosu ve Apple elma logosuna atıf yapan “Armutu Elmadan Kurtarın!” sloganıyla başlatılan kampanya, 14.000’den fazla imza aldı. Manson, Apple büyüklüğünde bir şirketle uzun süreli bir yasal savaşı karşılayamayacağını söyledi. Apple ile yasal mücadele Prepear için binlerce dolara mal oldu. Bu maliyetlerin getirdiği ek yük nedeniyle bir ekip üyesini işten çıkarmak zorunda kaldılar. Şirket ortağı Natalie Manson yine de Apple’ın agresif yasal işlemlerine karşı bir tavır almak için kendilerini sorumlu hissettiklerini söyledi. Ayrıca bunun beş çalışanı olan küçük bir işletme için korkunç bir deneyim olduğunu da ekledi.
Prepear, Apple’ın logo konusunda çok katı kurallara sahip olduğunu belirtti. Prepear, Apple’ın küçük işletmeler tarafından yapılan düzinelerce meyvelerle ilgili yapılan marka tescili başvurusuna karşı çıktığını söyledi. Apple bu yüzden Prepear’ın armut logosundan oldukça rahatsız.
Prepear, küçük işletmelerin çoğu Apple ile savaşmanın maliyetli olacağını bildiği için pes ederek logolarını değiştirdiğini de belirtti. Apple sadece küçük işletmeler değil, Norveç’te bulunan bir siyasi bir parti olan Fremskrittspartiet’e de dava açtı. Ayrıca Almanya’da yine elma benzeri logoya sahip bisiklet yolu projesine de dava açmıştı. Elma benzeri ya da herhangi bir meyve logosuna izin vermeyen Apple, neredeyse her davasını kazanıyor.
Prepear’ın ortağı Natalie Manson, “Logomuzu korumak için ahlaki bir yükümlülük hissediyorum.” dedi. Ayrıca “Sadece Apple’a karşı logomuzu korumak için değil, aynı zamanda büyük teknoloji şirketlerine küçük işletmeler olarak zorbalığın sonuçları olacağına dair bir mesaj göndermek için de kendimizi savunuyoruz.” diyerek sözlerine ekledi. Teknoloji devi bir şirkete kafa tutan ufak işletme sahipleri oldukça kararlı ve birçok insan bu konuda Apple’ın karşısında durmakta.