Apple, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ile App Store konusunda anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu konuda küresel bir mücadele sürdüren teknoloji devi, son darbeyi ise Rusya’da aldı. Apple, App Store modelini korumak için Rusya’ya dava açtı.
Bildiğiniz üzere Apple’ın App Store komisyonları, oldukça uzun bir süredir gündemde. Şirket, App Store üzerinden yaratılan gelirden belli düzeyde kesinti alıyor. Bu kesinti, %15 ile %30 arasında değişiklik gösteriyor. Buna ek olarak şirket, iPhone ve iPad cihazlarında yalnızca App Store üzerinden uygulama yükleme imkanı sunuyor. Sebep olarak ise cihazların güvenliğini gösteren Apple’ın, uyguladığı gelir modeli Rusya’da başına dertler açıyor.
Apple, yalnızca uygulamalar ile değil aynı zamanda bu uygulamalara alınan abonelikler üzerinden de gelir elde ediyor. Örneğin, iPhone uygulaması üzerinden Spotify aboneliği alındığında Apple da komisyon alıyor. Buna karşılık Spotify’ın internet sitesinden alınan bir abonelikte şirket adına bir kesinti yaşanmıyor.
Rusya ise Apple’ın uygulama geliştiricilerine bu konuda bazı haklar tanıması gerektiğini savunuyor. Apple platformlarını kullanan kişilere alternatif ödeme yöntemleri hakkında bilgi verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Apple, bu konuda aynı görüşte değil gibi gözüküyor.
FAS, Süreci Mahkemeye Taşıdı
Rusya’nın tekelleşme karşıtı servisi olan FAS, Apple’a konuyla ilgili bir uyarıda bulundu. FAS, Apple’ın App Store komisyonları hakkındaki politikasını değiştirmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca bu değişiklik için bir son tarih de tanıdı. Uyarıya göre eylül ayında Apple’ın politikayı değiştirmesi gerekiyordu.
Apple bu uyarıyı reddetti ve FAS süreci mahkemeye taşıyarak Apple’a karşı yasal işlem başlattı. Son gelişmelere göre Apple da FAS’ı mahkemeye verdi. Konuyla ilgili RT tarafından paylaşılan habere göre Apple, App Store komisyon politikasını korumak istiyor.
Apple, App Store platformunu kullanan kişilere alternatif ödeme yöntemlerinden bahsetmek için verilen uyarı karşısında bir yargı denetimi istiyor. Ağustos ayında verilen uyarıyı yerine getirmeyen Apple’ın bir para cezası ile karşılaşacağı konusunda da uyarıldığı biliniyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Apple bu durumu yalnızca Rusya’da yaşamadı. Hatta, ABD’de bile benzeri durumlar ile karşılaştığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda şirket, komisyon konusunda bazı değişikliklere de gitti. Ancak bu hamle durumu sonlandıracak gibi gözükmüyor.
FAS’ın şirkete dava açmasının ardından Apple da Rusya’ya karşı bir yasal hamle gerçekleştirdi. Konuyla ilgili mahkemeden çıkan sonuç Apple’ın politika değişikliğini gündeme getirme ihtimali taşıyor.