Antik Yunanistan’da Teknoloji ve Mühendislik

Antik Yunanistan’da teknoloji ve mühendislik, diğer uygarlıklara yol gösterecek kadar çok gelişmiş durumdaydı. Yunan filozofları dünyaya farklı şekillerde bakmaya başlamış ve bilim insanları ile birlikte dünyanın nasıl çalıştığına dair teoriler geliştirmişlerdi. Ayrıca yaşadığımız doğal dünyanın çalışma yoluyla gözlemlenebilecek ve öğrenilebilecek yasalara uyduğunu düşünüyorlardı. 

Yunanlılar dünyaya birçok icat bahşetti. Bazı kaynaklara göre eski Yunanlılar; çalar saat, bilgisayar, duş, otomatik kapılar, haritacılık vb. birçok şeyden sorumludur. Hiç şüphe yok ki antik Yunan uygarlığı, antik batı uygarlıklarını şekillendiren başarılara ilham verdi. Sanat, bilim, mühendislik, felsefe ve mimarinin dahil olduğu birçok alanda son derece iyi performans göstererek dünyadaki birçok insan tarafından hala kullanılan inanılmaz yenilikleri bize kazandırdılar. 

Antik Yunanistan’da Teknoloji ve Mühendisliğin Şekillendiği Alanlar

Antik Yunanistan'da Teknoloji ve Mühendisliğin Şekillendiği Alanlar
Antik Yunanistan’da Teknoloji ve Mühendisliğin Şekillendiği Alanlar

Antik Yunanistan’da MÖ 5. yüzyılda gelişen teknoloji ve mühendislik Roma dönemine ve sonrasına kadar da birçok alt dala ayrılarak gelişmeye devam etti.

Matematik

Diğer kültürler de matematiğe muhakkak ilgi göstermişlerdi ancak Yunanlıların matematik alanına benzersiz katkısı, matematiği pratik ve günlük problemlere uygulamayı sağlıyordu. Birçok matematiksel teori ve kanıt geliştiren Yunanlılar, matematiği; felsefe, geometri, astronomi ve bilimden ayıramıyordu. 

En ünlü Yunan matematikçiler Thales, Pisagor ve Öklid’di. Özellikle Öklid’in yazdığı geometri kitapları 2000 yıldır konuyla ilgili tarihin en başarılı ders kitabı olarak adlandırılıyor. 

Astronomi

Yunan bilim insanları çevrelerindeki dünyayı açıklayan çözümler bulmaya hevesliydi. Dünya’nın bir küre olduğu, Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğü ve bunun tersinin gerçekleşmediği, Samanyolu’nun yıldızlardan oluştuğu, insanlığın diğer hayvanlardan evrimleştiği vb. birçok teori Yunan bilim insanlarından çıkmıştır.

Tıp

Yunanlılar, hastalıkları iyileştirmenin bilimsel bir yolu olarak tıbbı inceleyen ilk uygarlıklardan biriydi. Hastalıkların semptomları dikkatlice gözlemleniyor, test ediliyor ve kaydediliyordu. En ünlü Yunan doktoru Hipokrat’tı. Hipokrat tarafından yazılmış incelemeler insan vücudunun daha iyi anlaşılmasını sağladı. 

İlaç konusunda da Antik Yunanistan’da birçok gelişme kaydedilmişti. Şifalı bitkiler kullanılarak mükemmelleştirilen ilaçlar sayesinde yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor ve hastalıklar ile din arasında kurulan bağlantı yıkılıyordu. 

Biyoloji

Çevrelerindeki dünyayı incelemeyi seven Yunanlılar, canlı organizmaları da buna dahil etmeyi unutmamıştı. Aristoteles hayvanları çok detaylı incelemiş ve gözlemlerini ”Hayvanların Tarihi” adlı bir kitapta yazmıştı. Hayvanların farklı özelliklerine göre sınıflandırılması zoologları yıllarca etkilemiştir. Daha sonra Yunan bilim insanları, bitkileri inceleyerek ve sınıflandırarak Aristoteles’in çalışmalarına devam ettiler.

Mühendislik ve Mekanik Cihazlar

Antik Yunanistan'da teknoloji ve Mühendislik
Antik Yunanistan’da Mühendislik

Romalılar, en iyi antik mühendisler olarak tüm övgüleri almış olsa da Yunanlılar inanılmaz mekanik cihazlara sahipti. Vinç kullanarak devasa mermer parçalarını hareket ettirebilen Yunanlılar inanılmaz büyüklükte tapınaklar ve şehir duvarları inşa etti. 

Bazı Önemli Buluş ve İcatlar

Yunanlıların yaptığı belki de en büyük yenilik, mekanik cihazların küçük ölçekli üretimiydi. Arşimet vidası, diferansiyel dişliler, vinç, tumbler kilidi, alarm saati, spiral merdiven, kilometre sayacı, birçok ölçüm aracı, rüzgar gülü, otomat ve günümüze ulaşan birçok buluş antik Yunanistan döneminde bulunmuştur.

Usturlap

Gök cisimlerinin rakımları gibi astronomik ölçümler yapmak için kullanılan usturlap, en önemli antik Yunan icatlarından biridir. Buluşun MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nda yaşamış ünlü bir gökbilimci olan Claudius Ptolemy tarafından yapıldığı varsayılmakta.

Çalar Saat

Günümüzde en yaygın kullanılan cihazlardan biri çalar saattir. Ve ilk çalar saatin kökeni antik Yunanistan’a dayanmaktadır. Tabii eski Yunanlılar tarafından kullanılan ilk alarmlar bugünkü gibi değildi. Mühendis ve mucit Ctesibius bir su saatine zamanı belirtmek için kadran ve ibre taktı, bunu ses çıkaracak bir mekanizma ile birleştirdi ve ilk ilkel çalar saat bulunmuş oldu. 

Kaldıraç ve Vinç

Kaldıraçlar ile ilgili en eski yazılardan bazıları MÖ 3. yüzyılda Yunan bilge Arşimet tarafından yazılmış yazılardır. Dayanak noktasında yatan kuvveti, yük ve mesafe oranlarını ve kolların kullanımının önemini yöneten matematiksel yasaları ilk bulan da Arşimet’di. 

Vinçler de eski Yunanistan’da kullanılmaya başlanmış mühendislik harikası mekanizmalardır. Bugün vinçler olmadan inşaat dünyası hayal edilemez. 

Kilometre Sayacı

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan araçlardan biri olan kilometre sayacının ilk temeli de Yunanistan’da çıktı. Modern kilometre sayaçları dijital olsa da, çok daha uzun zaman önce mekanikti ve ilk örnekleri antik Yunanistan’da geliştirilmişti.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.