Android TV Nedir?

Android TV nedir? Televizyonlar uzun süredir hayatımızda bir yere sahip. Ancak her teknolojik cihazda olduğu gibi televizyonlar da gelişmeye devam ediyor. Özellikle ilk çıktığı dönemdeki siyah-beyaz görüntüden bugüne ulaşan gelişmeler bir hayli etkileyici gözüküyor.

Öncelikle renkli televizyonlar ve ardından farklı ekran panelleriyle gelişen görüntü kalitesi televizyon dünyasını etkiledi. Ardından bu cihazlar da telefonlar gibi “akıllı” hale gelmeye başladı. Günümüzde akıllı televizyon artık standart haline gelmiş ev aletlerinden birisi.

Bir televizyonun akıllı olarak nitelendirilmesini sağlayan onlarca sebep bulunuyor. Bunların arasında internete bağlanabilmesi ya da diğer cihazlarla iletişim kurabilmesini saymak mümkün. Bunun ötesinde bazı akıllı televizyonlar kendi işletim sistemini de barındırıyor. Nitekim bu işletim sistemi kimi cihazlarda Android olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki bir televizyonda yer aldığı için buna verilen isim ise Android TV oluyor.

Bu içeriğimizde Android ekibi tarafından geliştirilen işletim sistemi Android TV’yi ele aldık. Android TV ile ilgili merak edilen tüm soruları cevaplandırmaya çalıştık. Android TV nedir, özellikleri nelerdir ve ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını içeriğimizde görebilirsiniz. Ayrıca bu işletim sisteminin alternatiflerine de değinmeyi ihmal etmedik.

Android TV Nedir?

Adından da tahmin edileceği üzere Android TV, telefonlar ile ünlenen Android işletim sisteminin televizyon için özel olarak geliştirilmiş sürümüdür. Tabii ki Android TV ile mobil cihazlarda yer alan Android işletim sisteminin özellikleri bir hayli farklıdır. İçeriğimizde bu işletim sisteminin özelliklerini detaylıca aktarmaya çalıştık.

Google tarafından geliştirilen bu işletim sisteminin ilk ortaya çıkışı 25 Haziran 2014 tarihini göstermektedir. 2014 yılındaki Google I/O etkinliğinde duyurulan işletim sistemi, Google TV’nin yerini almıştır. Google TV işletim sisteminden beklediğini alamayan Google, Android TV ile durumu değiştirmeyi hedeflemiştir. Daha sonrasında ise Google TV isimli bir arayüzün Android TV’ye eklendiğini belirtmekte fayda var.

Android TV, piyasaya çıktığı günden beri gelişimi sürdürmektedir. Günümüzde ise Android TV 13 sürümünü görmek mümkündür. Dahili özellikleri sayesinde Android ekosisteminde yer alan kullanıcılar için oldukça kullanışlı seçenekler sunmaktadır. Ayrıca Chromecast teknolojisini de dahili olarak barındırması birçok cihaz ile ekran paylaşımını kolaylaştırmıştır.

İşletim sisteminin birden fazla dil kullanılarak yazıldığı belirtilmektedir. Ayrıca telefonlar ve tabletlerde olduğu gibi APK paket yönetim sistemi ile uygulamaları ve dosyaları çalıştırmaktadır. Bunun yanı sıra bu işletim sisteminde uygulama indirmek için Google Play Store kullanılmaktadır.

Önemli bir detaya değinmekte fayda var. Belirttiğimiz gibi Android TV bir işletim sistemidir. Bu nedenle televizyonların donanımına doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Her ne kadar adında TV geçse de Android TV bir yazılımdır. Bu nedenle her Android TV’nin performansı aynı olmayacaktır.

android tv nedir

Android TV Özellikleri

Google tarafından geliştirilen Android TV, mobil cihazlarda yer alan Android işletim sistemleri gibi birçok özelliğe sahiptir. Hatta bu özelliklerin bazıları her iki cihaz türü için de sunulmaktadır. Tabii ki Android TV’de yer alan özellikler bir mobil cihazdan çok televizyon temelinde tasarlanmıştır. Şimdi bu özellikleri yakından inceleyelim.

Google Play Store

Android telefonlar ile en büyük ortak noktası şüphesiz Google Play Store olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma mantığı telefonlar ve tabletler ile aynı olan Android TV uygulama marketi ile televizyonunuza birçok uygulama indirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse YouTube indirmek için bu marketi kullanabilirsiniz. Tabii ki birçok cihazda YouTube’un yüklü olarak geldiğini belirtelim.

Ancak sadece Google tarafından geliştirilen uygulamaları indirmek için kullanılmamaktadır. Birçok uygulamayı indirmek için Google Play Store’dan yararlanabilirsiniz. Örneğin Disney+ ya da Netflix gibi içerik platformlarını da Play Store’dan indirebilirsiniz.

Bunun ötesinde Google Play Store üzerinden müzik dinleme uygulamaları da indirmeniz mümkündür. Ayrıca tüm bunların ötesinde oyun indirmek için de Google Play Store’dan yararlanabilirsiniz. Ancak buna sonraki bir alt başlıkta daha detaylı değineceğiz.

Chromecast

Android TV’nin önemli bir diğer özelliği ise Chromecast oluyor. Dahili bir şekilde sunulan Chromecast özelliğini bir cihaz olan Chromecast ile karıştırabilirsiniz. Bu özellik Chromecast cihazına benzer bir şekilde farklı cihazlardan televizyonunuza görüntü ya da ses yansıtmanıza yardımcı oluyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse YouTube’dan bir içerik izlediğinizi varsayalım. Telefonunuzda açtığınız bu içeriği daha büyük bir ekrandan izlemek istiyorsunuz. Bu sırada videonun üst bölümünde Chromecast logosunu görebilirsiniz.

Bu logoya dokunduğunuz anda Chromecast destekli Android TV işletim sistemli televizyonunuz karşınıza çıkacaktır. Daha sonrasında iki cihazı Chromecast ile eşleştirerek içeriği televizyonunuza yansıtabilirsiniz. Böylece hem videoyu televizyonda izlersiniz hem de kontrolleri telefon üzerinden de sağlayabilirsiniz.

YouTube’a ek olarak Netflix, Spotify, Disney+, Prime Video ve daha birçok uygulama Chromecast’i kullanmaktadır. Bu özellik ekrana telefondan televizyona aktarım yapmak istediğinizde inanılmaz bir kolaylık sağlamaktadır. Android TV’lerde bu özelliğin yer alması da oldukça sevindiricidir.

Oyunlar

Bir başka önemli konu ise Android TV’lerde oyun oynamak oluyor. Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz birçok oyun mevcut. Bunların arasında Crossy Road, NBA Jam ve hatta Asphalt 8 gibi yapımlar mevcut. Ancak bunun ötesinde Android TV’lerin oyun oynamak için çok iyi bir başka özelliği daha mevcut.

Dilerseniz bu oyunları telefon ya da tabletinizi kullanarak oynamak mümkün. Ancak Android TV’lerin dört taneye kadar oyun kolu desteklediği de ifade ediliyor. Özellikle GeForce Now gibi bir hizmetle birleştiğinde bu oyun kolu desteği fazlasıyla kolaylaştırıcı hale gelmekte.

android tv ne işe yarar

Sesli Arama ve Google Asistan

Android işletim sisteminin sesli asistanı Google Asistan, Android TV’de de karşımıza çıkıyor. Özellikle televizyon gibi kontrol konusunda biraz daha zorlayıcı cihazlarda sesli asistan desteği zamandan bir hayli tasarruf etmenizi sağlıyor demek yanlış olmaz.

Bu desteği Google, YouTube ya da birçok uygulamada arama yaparken kullanabilirsiniz. Tabii ki Google Asistan’ın arama özelliği sayesinde birçok sorunuza da yanıt bulabilirsiniz. Ayrıca komutlar aracılığıyla farklı uygulamaları da işin içine sokabilirsiniz.

Keşfet Sekmesi

Android TV’lerin ana menüsünde bulunan Keşfet sekmesi çoğu zaman işleri kolaylaştırmaktadır. Bu sekmeler sayesinde en sık kullandığınız uygulamaları kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca işletim sisteminin sizin için seçtiği uygulamaları da görebilirsiniz.

Bunlara ek olarak Android TV’lerde kullandığınız uygulamaların da detaylı içeriklerini ana menüde görmek mümkündür. Örneğin Netflix sekmesinde izlediğiniz son dizi ya da filmi bulabilirsiniz. Buna ek olarak o sırada popüler olan içerikleri de bu sekmeden görebilirsiniz.

Android TV Ne İşe Yarar?

İçeriğimizde şimdiye kadar Android TV’nin ne olduğunu ve özelliklerini sizler için detaylıca inceledik. Ancak Android TV ne işe yarar sorusu hala aklınıza takılıyorsa bir göz atmakta fayda var. Kısaca Android TV, sıradan bir televizyonu alır ve çok daha akıllı özellikler ile donatır.

Bir işletim sistemi olan Android TV, televizyonunuza Android özelliklerini getirmektedir. Bir başka deyişle televizyonu Smart TV kategorisine sokan Android TV işletim sistemi, yalnızca kanal değiştirmekten daha fazlasını yapmanızı mümkün kılar.

Android TV işletim sistemine sahip cihazlarda internete bağlanmak mümkündür. Bu sayede en sevdiğiniz içerik platformlarından dilediğiniz içerikleri izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Android TV ile oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir ya da internette arama yapabilirsiniz.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Android TV, Google Asistan desteğine de sahiptir. Bu sayede evinizde bulunan akıllı cihazları da televizyonunuz aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. Örneğin bir film izlerken yerinizden kalkmadan akıllı ışığınızı kapatabilirsiniz.

alternatifleri

Android TV Alternatifleri Nelerdir?

Piyasadaki en büyük Android TV alternatifi şüphesiz Apple TV ve tvOS oluyor. Apple tarafından geliştirilen bu işletim sistemi Apple ekosistemi içerisinde oldukça başarılı özelliklere sahip. Bunun yanı sıra ekstra bir cihazla sahip olunan bu işletim sistemi birçok modern televizyonda sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Apple TV ya da Apple TV 4K cihazları ile tvOS işletim sistemine sahip bir televizyona sahip olabilirsiniz.

webOS ise bir başka Android TV alternatifi oluyor. Linux ile çalışan bu işletim sisteminin sahibi ise LG olarak ifade ediliyor. 2013 yılında bu işletim sistemini satın alan LG’den önce ise HP’nin işletim sistemi olduğunu belirtelim. Günümüzde LG televizyonlarda bu işletim sistemini görmek mümkün.

Android TV’nin en önemli alternatiflerinden bir başkası ise Tizen oluyor. Samsung’un birçok cihazında yer alan bu işletim sistemini televizyonlarda da görmek mümkün. İlk olarak 2012’de piyasaya çıkan bu işletim sisteminin televizyonlarla buluşması ise 2015 yılında gerçekleşmiştir. Samsung akıllı televizyonlarında bu işletim sistemini görmek mümkün.

Android TV işletim sisteminin alternatiflerini bu şekilde özetlemek mümkün. Eğer Android TV dışında bir işletim sistemi kullanmak isterseniz tercihinizi bu markalardan yana kullanabilirsiniz. Ancak geleneksel bir televizyonu akıllı hale getirmek için Android TV içeren kutular ya da cihazlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin Chromecast ya da Mi Stick gibi cihazlar Android TV desteğine sahiptir.

Android TV Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

Android TV ile Smart TV arasındaki fark nedir?

Smart TV ile Android TV arasındaki fark oldukça sık karıştırılmaktadır. “Smart” yani “akıllı” televizyon kavramı Android TV’yi de kapsayacak genişliktedir. Bir başka deyişle Android TV işletim sistemi, akıllı televizyonların arasında yer almaktadır. Ayrıca Android TV bir işletim sistemi iken Smart TV kavramı akıllı tüm televizyonları bir arada tutar. İnternete bağlanabilen ve IoT özelliklerine sahip cihazları akıllı televizyon olarak saymak pek de yanlış olmaz.

Android TV avantajı ne?

Televizyonlarda Android TV işletim sistemine sahip olmanın pek çok avantajı vardır. Google Play Store uygulama marketine Android TV ile erişim sağlayabilirsiniz. Böylece Netflix, Prime Video, Disney+ ve YouTube gibi uygulamaları televizyonunuza indirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Google Asistan’a da Android TV ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Chromecast özelliği sayesinde telefonunuzda, tabletinizde ya da bilgisayarınızda izlediğiniz bir videoyu doğrudan televizyona yansıtabilirsiniz. android tv

Android TV hangi markalarda var?

Ülkemizde satışta olan markalar arasında Philips, Vestel, Sony, Arçelik, Beko, Grundig, Toshiba, TLC ve Xiaomi, Android TV işletim sistemine sahip televizyonlar üretmektedir. Ayrıca Chromecast ve Xiaomi Mi Stick gibi görüntü ve ses aktarıcılar da Android TV işletim sistemine sahiptir.

Android TV ömrü ne kadar?

Android TV donanım konusunda önemli bir farklılık sağlamamaktadır. Bu nedenle televizyonunuzun kullandığı ışık ve panel tipine göre ömrü de değişir. LED televizyonların ömrü ortalama olarak 6-7 yıl şeklinde ifade edilmektedir. Tabii ki bu süre kullanım sıklığına göre farklılık göstermektedir.

Android TV Nedir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde sizler için Android TV hakkında merak edilenleri yanıtladık. Android TV ile ilgili merak ettiklerinizi içeriğimizin sonunda öğrendiğinizi umuyoruz. Bu yazı hakkındaki görüşlerinizi ve Android TV ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.