Android, dünya genelinde en çok kullanılan mobil işletim sistemlerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Birçok akıllı telefon ve tabletin işletim sistemi kısmında Android yer almaktadır. Android, kolay kullanımı sayesinde birçok kullanıcısını memnun etmeyi başarıyor. Ancak çoğu işletim sisteminde olduğu gibi Android’de de bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Android cihazlarda en çok yaşanan sorunlardan birisi kasma yani donma sorunu oluyor diyebiliriz.
Bundan dolayı Android kullanıcıları, bu kasma sorunun sebeplerini ve nasıl çözülebileceğini öğrenmek istiyorlar. Bizler de bu yazımızda sizler için Android cihazlarda yaşanan kasma sorununu inceleyeceğiz. Bu sorunun hangi sebeplerden kaynaklandığını ve nasıl çözülebileceğini açıklamaya çalışacağız.
Bu sorunun detaylarına değinmeden önce kasma sorununun hangi sebeplerden kaynaklandığını açıklamak daha doğru olacaktır. Şimdi gelin hep birlikte Android cihazlarda kasma sorunu neden oluşuyor daha yakından bakalım.
İçindekiler
Android Cihazlarda Kasma Sorunu Neden Oluşur?
Telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar artık insan yaşamının vazgeçilmez parçaları oldular diyebiliriz. Bundan dolayı insanlar, bu cihazları kullanırlarken yüksek performans almak istiyorlar. Ancak bu durum her zaman mümkün olmayabiliyor. Her ne kadar günümüzde teknolojik cihazlar, üst seviyelere ulaşmış olsalar da bazı noktalarda yetersiz kalabiliyorlar.
Performans konusunun kullanıcılar için oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Bazı durumlarda cihazlar, yazılımdan veya donanımdan kaynaklı sebeplerden dolayı performans kayıpları yaşayabiliyorlar. Bu durumlarda kullanıcılar, cihazlarının sağlığı için endişelenmeye başlıyorlar. Bunun için de kasma sorunuyla karşılaşan Android kullanıcıları bu sorunun neden ortaya çıktığını araştırıyorlar.
Bu noktada kullanıcıların karşısına birçok neden çıkacaktır. Bu nedenleri temel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Virüsler Cihazlarda Kasma Sorununun Oluşmasına Sebep Olurlar
Virüsler, teknolojik cihazların en büyük düşmanlarından birisi olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu zararlı yazılımlar, bilgisayarlardan telefonlara kadar birçok yerde kullanıcılara zarar vermeye çalışıyorlar. Bu zararlar, veri kayıplarından cihazlarda yaşanan teknik sorunlara kadar oldukça çeşitleniyorlar.
Teknolojik cihazlarda yaşanan kasma sorunu başta olmak üzere birçok sorun, virüslerden kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı Android cihazınız, birden yavaşlamaya başladıysa ve donma sorunlarıyla karşılaşıyorsanız cihazınıza virüs bulaşma ihtimali oldukça fazladır.
Yoğun Kullanımda Kasma Sorunu Oluşabilir
Telefon ve tabletler, günümüzde vazgeçilmez cihazlar olarak insan yaşamında yer edindiler. İnsanlar, günlük işleri başta olmak üzere birçok işlemi bu cihazlar sayesinde kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. Bundan dolayı insanların gün içinde telefon ve tabletleri kullandıkları süreler oldukça fazla oluyor.
Her teknolojik cihaz gibi telefon ve tabletlerin de belirli bir kullanım sınırı var. Bu sınırı geçen kullanıcılar, cihazlarında donma ve ısınma başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşıyorlar. Eğer sizler de Android cihazınızda donma problemiyle karşılaştıysanız bu sorunun cihazı yoğun kullandığınız için ortaya çıkabileceğini unutmamalısınız.
Yazılım Kaynaklı Kasma Sorunu Ortaya Çıkabilir
Android, en stabil çalışan yazılımlardan birisi olarak kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor. Ancak bir yazılım, ne kadar başarılı olursa olsun bazı sorunlara sahip olabiliyor. Android de bu yazılımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Bazı Android güncellemeleri, cihazlarda sorun yaratabiliyorlar. Sistem güncellemesinin yanı sıra güncellenmemiş uygulamalar da cihazlar için problem oluşturabiliyorlar. Bu noktada yaptığınız bir güncellemeden sonra cihazınızın donmaya başladığını fark edebilirsiniz. Eğer belirttiğimiz gibi kasma sorunu, belirli bir güncellemeden sonra ortaya çıktıysa sorunun kaynağının yaptığınız güncelleme olma ihtimali çok yüksek.
Eskiyen Cihazlarda Kasma Sorunu Görülebilir
Kullanıcılar, teknolojik cihazları maliyetleri sebebiyle uzun süreli kullanmak istiyorlar. Teknoloji şirketleri de buna uygun olarak uzun süreli kullanıcılarını memnun edecek cihazlar üretmeye gayret ediyorlar. Ancak bu cihazların da belirli bir kullanım ömürlerinin olduğunu unutmamak gerekiyor.
Çoğu teknolojik cihaz gibi Android telefon ve tabletler de belirli bir süre sonra kullanım sürelerini doldurmaya başlıyorlar. Bunun sonucunda da bu cihazlarda kasma sorunu başta olmak üzere çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Eğer uzun süreli kullandığınız Android cihazınızda kasma sorunu ortaya çıkmaya başladıysa bu durum, cihazınızın eskimeye başladığının bir sinyali olabilir.
Android Cihazlarda Kasma Sorunu Nasıl Çözülür?
Kasma sorunu, birçok Android kullanıcısının başına gelen bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Yazımızın ilk kısmında açıkladığımız gibi bu soruna sebep olan birçok unsur mevcut. Bu unsurları tespit etmek, kullanıcılar için çok zor olmuyor. Çünkü kasma sorunu, genellikle birden ortaya çıkan ve sebebini de kullanıcılarına belli eden bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Kullanıcılar, bu sorunla karşılaştıktan sonra normal olarak bu sorunu nasıl çözebileceklerine dair araştırma yapmaya başlıyorlar. Android cihazlarda yaşanan kasma sorununu çözebilmek adına çok çeşitli çözüm yöntemleri mevcut. Bu noktada doğru çözüm yöntemine odaklanabilmek için öncelikle kasma sorunun temel sebebini tespit etmek gerekiyor.
Daha sonra şu yöntemleri uygulayarak kasma sorunu yaşadığınız Android cihazınızda performans artışı sağlayabilirsiniz:
Cihazınızdaki Virüsleri Temizleyin
Android cihazlarda görülen donma sorununun en temel sebeplerinden birisinin virüsler olduğunu belirtmiştik. Virüsler, kasma sorunu başta olmak üzere bulaştıkları cihazlarda çeşitli sorunlara yol açmaktadırlar. Bundan dolayı cihazınızda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden cihazınızı virüslerden temizlemeniz gerekiyor.
İlk olarak cihazınızda virüs olup olmadığını tespit edebilmek için bir antivirüs yazılımından faydalanabilirsiniz. Bir antivirüs yazılımı kullanmadığınız takdirde cihazınızdaki virüsleri tespit etmeniz oldukça zor olacaktır. Bunun yanı sıra antivirüs yazılımı, virüsleri tespit ettikleri gibi cihazınızı virüslerden temizlemek konusunda da sizlere yardımcı olacaktır.
Virüsleri manuel olarak temizlemek sizler için çok zahmetli olacaktır. Ayrıca manuel olarak virüsleri temizlemeye çalışmak, antivirüs yazılımı ile virüsleri temizlemek kadar etkili sonuçlar vermeyecektir. Bundan dolayı cihazınızda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız bir antivirüs programı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bazı virüsler, antivirüs yazılımlarının temizleyemeyecekleri kadar zorlu olabiliyorlar. Bu virüslerin cihazlara verdikleri hasarlar, diğer virüslere göre daha yüksek seviyelerde oluyor. Bundan dolayı cihazınızda bir virüs olduğunu tespit ettiyseniz ancak bu virüsü antivirüs yazılımı ile silemiyorsanız cihazınıza format atmanız gerekecektir.
Bu noktada bazı kullanıcılar, format işleminin çok zor olabileceğini düşünerek cihazlarına format atma konusunda çekiniyorlar. Ancak Android cihazlara format atma işleminin zor bir işlem olmadığını söylemeliyiz. Eğer bu konuda yeterli bilginiz yoksa sizler için hazırlamış olduğumuz telefona format atma rehberimiz sayesinde Android cihazınızı nasıl sıfırlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Virüsten kaynaklı cihazınıza format atmaya karar verdiyseniz bu işlemi yapmadan önce verilerinizi kaybetmemek için cihazınızı yedeklemenizi tavsiye ediyoruz. Cihazınızdaki verileri yedeklemek için Google Drive, Yandex Disk gibi veri depolama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Yazılımınızı ve Uygulamalarınızı Güncel Tutmaya Özen Gösterin
Yazılımlar, teknolojik cihazlar için en önemli unsurlardan birisi olarak dikkat çekiyorlar. Bir teknolojik cihazın yazılımı ne kadar stabil ve güvenilirse kullanıcıların o cihazdan aldıkları performans aynı ölçüde artıyor. Android, günümüzde en stabil çalışan yazılımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak neredeyse her yazılımda olduğu gibi Android’de de bazı sorunlar mevcut.
Bu sorunlar daha çok yazılım güncellemeleri ile ortaya çıkıyor desek yanlış olmayacaktır. Bundan dolayı Android kullanıcıları, cihazlarına gelen yazılım güncellemesini kurduklarında cihazlarında yavaşlama başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu noktada yazılım güncellemesinden sonra kasma gibi sorunlarla karşılaştığını fark eden kullanıcılar, yazılımlarını eski sürüme düşürebiliyorlar.
Bunun yanı sıra güncel olmayan yazılımlar da kasma sorununa yol açabiliyorlar. Bundan dolayı Android kullanıcılarının belirli aralıklarla cihazlarına gelen güncellemeleri takip etmeleri gerekiyor. Bu noktada kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir nokta mevcut.
Belirttiğimiz gibi bazı yazılım güncellemeleri, bazı sorunlarla birlikte gelebiliyorlar. Bundan dolayı bir güncellemeyi kurmadan önce güncelleme hakkında diğer kullanıcı yorumlarını öğrenmeniz faydalı olabilir. Bunun yanı sıra şirketler, güncelleme dağıtmaya başladıklarında güncellemenin içeriği hakkında kullanıcılarına açıklama yapıyorlar. Güncellemeyi kurmadan önce bu açıklamayı da okumanızda fayda olacağını belirtebiliriz.
Yazılımlar kadar güncel olmayan uygulamalar da kullanıcılar için can sıkıcı olabiliyorlar. Eğer cihazınız, bazı uygulamaları çalıştırırken donuyor veya yavaşlıyorsa kullanmak istediğiniz uygulamaya bir güncelleme gelmiş olabilir. Bundan dolayı Google Play üzerinden özellikle çok sık kullandığınız uygulamaların güncellemelerini takip etmenizi öneriyoruz.
Cihazınızı Yenileme Vakti Gelmiş Olabilir
Her teknolojik cihaz gibi telefon ve tabletlerin de belirli bir kullanım ömürleri vardır. Bu süreyi dolduran cihazlar, artık bazı sorunlar göstermeye başlarlar. Bu sorunların başında da donma problemi geliyor. Mevcut teknolojinin gerisinde kalan cihazlar, kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayamamaya başlarlar. Bunun yanı sıra bu cihazlar sadece kullanıcıların değil sahip oldukları yazılımların ihtiyaçlarına da yetersiz gelmeye başlarlar.
Bu durumun temel sebebi cihazın sahip olduğu donanımlar diyebiliriz. Her geçen gün yeni donanımlar geliştirilerek kullanıcılarla buluşturuluyor. Uygulama ve yazılım geliştiricileri de yeni donanımlara uygun uygulama ve yazılımlar geliştiriyorlar. Bundan dolayı eski nesil donanımlar, yeni uygulama ve yazılımlara uyum sağlayamıyorlar. Bunun sonucunda da cihazlarda kasma gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Bundan dolayı uzun süredir kullanmaya başladığınız Android telefonunuz veya tabletiniz kasmaya başladıysa artık cihazınızı yenileme vakti gelmiş olabilir. Bu noktada yeni bir cihaz almanız gerektiğinde ihtiyaçlarınıza uygun bir cihaz tercihinde bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra teknolojinin her geçen gün geliştiğini göz ardı etmeden sahip olduğu donanımla bir süre sizleri memnun edecek bir cihaz tercihinde bulunmalısınız.
Aksi takdirde yeni aldığınız cihazda da bir süre sonra donma gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz mevcut. Bu sorunla karşılaşmamak için yeni bir telefon veya tablet tercihi yaparken hem ihtiyaçlarını hem de teknolojinin her geçen gün geliştiğini düşünerek bir model tercihinde bulunmalısınız.
Android Kasma Sorunu: Genel Değerlendirme
Yazılımlar, teknolojik cihazlar için oldukça önemli roller oynamaktadırlar. Android, günümüzde çoğu telefon ve tabletin yazılım kısmında karşımıza çıkan bir yazılım olarak ön plana çıkmaktadır. Birçok kullanıcı ve teknoloji üreticisi, kullanışlı ve güvenilir olmasından dolayı Android’i kullanmayı tercih etmektedir. Her ne kadar bu yazılım, oldukça stabil çalışsa da bazı zamanlarda kullanıcılarının karşısına sorunlar ile çıkabiliyor. Bu sorunların başında da kasma problemi geliyor.
Android kasma sorunu, birçok kullanıcının karşılaştığı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı Android kullanıcıları, bu sorunun nasıl çözülebileceğini oldukça merak ediyorlar. Sorununun çözümüne geçmeden önce sorunun hangi sebepten kaynaklandığını tespit etmek oldukça önemlidir.
Hazırladığımız bu rehberimizde sizler için Android cihazlarda yaşanan kasma sorununun temel olarak hangi sebeplerden dolayı ortaya çıktığına değindik. Bunun yanı sıra bu sorunlarla karşılaşan kullanıcıların sorunları nasıl çözebileceklerini açıkladık.
Belirttiğimiz gibi sorunun çözümüne geçmeden önce sorunun kaynağını doğru tespit ettiğinizden emin olmalısınız. Çünkü donma problemine sebep olan sorunların çok farklı çözümleri mevcut. Bundan dolayı donma sorununu ortadan kaldırabilmek için doğru sorun tespiti ve doğru çözüm yöntemleri ile ilerlemeniz gerekiyor.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Android cihazlarda kasma sorunu rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Android cihazlarda ortaya çıkan kasma sorunu hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.