Amerikan e-ticaret sitesi Amazon, kendi bünyesinde çalışan işçilerden güvenlik riskleri nedeniyle Tiktok uygulamasını silmelerini istedi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülke için güvenlik tehdidi oluşturduğu sebebiyle Tiktok uygulamasının ülkede yasaklanacağı düşüncesinden bahsetmişti. ABD Başkanı Trump da bu konuda düşünceleri olduğunu onayladı. Bu söylemlerin ardından Amazon, çalışanlarından e-posta aracılığıyla yaptığı duyuruda, Amazon e-postasına bağlı tüm cihazlardan Tiktok uygulamasının kaldırılmasını ya da e-postalarının değiştirilmesini istedi ve 10 Temmuz’a kadar süre verdi. Ayrıca uygulamayı dizüstü bilgisayarlarındaki tarayıcılardan kullanmaya devam edebileceklerini de ekledi. Konuyla ilgili Tiktok henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Olay gerçekleştikten sonra Amazon, çalışanlarına gönderilen e-postanın yanlışlıkla gönderildiği açıklamasını yaptı. Amazon sözcüsü Kristin Brown konuyla ilgili “Şu anda Tiktok ile ilgili politikalarımızda herhangi bir değişiklik yok.” dedi.
Çin’de ByteDance teknoloji firmasına ait olan Tiktok, haftalarca “Çin hükümetine veri sağlamıyoruz ve bunu yapmadık.” söylemlerine devam ediyor. Daha önceden Tiktok hakkında çıkan bazı iddialarda, uygulama arka planda çalışırken kullanıcı panosunun kopyalandığı ve hassas verilerin kullanıldığı ortaya atılmıştı. iOS 14 ile fark edilen bu durum ardından Tiktok, bu özelliği kaldırdığını belirtti ancak kullanıcılar üzerindeki gizlilik korkusunu yok edemedi.
Hindistan’ın Tiktok’u Yasaklamasının Nedeni de Güvenlik Problemleriydi
Amerika ve Çin arasında tarih boyunca süregelen gerilim dev teknoloji firmalarını da etkiliyor. Çin’e ait ByteDance firmasına ait olan Tiktok, güvenlik açıkları nedeniyle Washington’da incelemede bulunuyor. Bu tarz güvenlik sıkıntılarının ortaya çıkması Tiktok üzerinde adeta bir etiket olarak kaldı. Son zamanlarda gerçekleşen Hindistan ve Çin arasındaki gerginlikten de çokça etkilenen Tiktok, bu kez yönünü Amerika’ya çevirmiş oldu. Hindistan, Çin’den sonra Tiktok’un en çok kullanıcıya sahip olduğu pazarı olarak biliniyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Hindistan’ın Tiktok dahil birçok Çin merkezli uygulamayı yasaklaması olayından sonra Tiktok, en büyük 2. pazarını kaybetmişti. Hindistan’ın Tiktok’u yasaklamasının nedeni, yine büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu Amerika’daki durumla benzerlikler içeriyor. Hindistan hükümeti konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ülkenin güvenliği ve egemenliğini tehlikeye attığı ve Çin’e ülkedeki kullanıcıların verilerinin sızdırıldığı” gerekçesiyle uygulamayı yasakladığını belirtmişti.
Kullanıcıların 15 saniyelik kısa videolar çekmesine ve bunları düzenleyip paylaşmasına izin veren Tiktok, bir video paylaşım platformudur. Tiktok’un ani yükselişinden sonra bu tarz birçok uygulama piyasada geliştirilmeye başlandı. Bunlardan biri de Facebook’a ait Lasso uygulamasıydı. Facebook geçen hafta bu uygulamanın kaldırılacağı bildirimini kullanıcılarını vermişti. Anlaşılabileceği üzere henüz hiçbir video paylaşım uygulaması Tiktok’un tahtına sahip olamadı. Fakat son zamanlarda çokça tartışılan gizlilik problemleri Tiktok için kırmızı alarmı yaktı denilebilir. Amerika’da Tiktok için verilecek kesin karar ilerleyen günlerde belli olacaktır.
Çok hızlı yükselen bir uygulamayı batırmaya yönelik hareketler gibi geliyor bana. Birçok uygulama veri hırsızlığı yapıyor, politik sıkıntılardan dolayı bir uygulamaya yüklenmek ne kadar doğru acaba?
Amazon gibi bir firmanin calisanlarina yanlislikla boyle bir mail atma olasiligi yok gibi geliyor bana. Acaba nabiz mi yokluyorlar?