Akım Korumalı Priz Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektronik aletlerin çalışmasındaki en önemli faktörlerden birisi batarya ve güç üniteleridir. Bu üniteler sayesinde cihazların işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli enerji ilgili birimlere aktarılır. Ancak, gereğinden fazla güç ya da enerji istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bunun önüne geçecek unsurlardan birisi olan akım korumalı priz nedir?

Bu içeriğimizde sizler için akım korumalı priz nedir konusunu irdeleyeceğiz. Akım korumalı prizlerin ne işe yaradığına ve kullanım alanlarına yakından bakacağız. Buna ek olarak akım korumalı priz ile klasik priz arasındaki farkları da anlatmaya çalışacağız.

Tüm bunlara ek olarak akım korumalı priz alırken nelere dikkat edilmeli konusunda da birkaç öneride bulunacağız. Günümüzde teknolojik aletler günlük hayatımızın her noktasında bizlere yardımcı oluyorlar. Bu cihazların herhangi bir sorun yaşamaması için son derece önemli olan akım korumalı prizler gibi önemli unsurlar hakkında sizi bilgilendirmeye çabalayacağız.

Günümüzde teknolojik gelişmeleri takip etmek ve teknolojik aletlerin detaylarına hakim olmak herkes için mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda yardımcı ürünlerden faydalanmak, zarar görmemizi engelleyebilir. Peki, bu yardımcı ürünlerden biri olan akım korumalı priz nedir?

Akım Korumalı Priz Nedir?

Akım korumalı priz, elektrik ile çalışan aletlerin yüksek akım ve voltaja maruz kalmasını engelleyen bir tür elektrik prizidir. Bu alet, cihazın ani enerji dalgalanmaları sonucunda zarar görmesini engelleyecek bir yapıya sahiptir.

Akım korumalı prizin yapısı, dalgalanma anında elektriğin prize bağlı olduğu cihaz yerine doğrudan zemine yönelmesini sağlar. Bir başka deyişle, akım korumalı prizin içerisindeki devre, yüksek voltaj ve akım algıladığı zaman cihazınızı korur.

akim-korumali-priz-nedir

Akım korumalı prizlerin dış görünüşü uzatma kablolarından pek farklı değildir. Üstelik bu yalnızca dış görünüşte değil, aynı zamanda çalışma prensibinde de kendisini gösterir. İlk görüşte anahtarlı bir uzatma kablosundan farkını anlamak pek mümkün değildir.

Ancak, iki ürün arasındaki farkın kullanıcılara ciddi ölçüde bir yarar sağladığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle ucuz olduğu için sıradan uzatma kablolarına yönelmek ani bir dalgalanma sırasında cihazlarınızda büyük hasarlar oluşturabilir.

Akım Korumalı Priz Ne İşe Yarar?

Aslında, akım korumalı priz ne işe yarar sorusundan önce güç dalgalanmasını açıklamak konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Bildiğiniz üzere, evimizdeki teknolojik aletlerin birçoğu gücünü elektrik aracılığıyla sağlar.

Bu elektrik akışının sabit olması cihazların sorunsuz ve hasarsız bir şekilde çalışmasını destekler. Ancak, elektrik kaynağında yaşanacak bir kesinti ya da dalgalanma, kaynağa bağlı olan tüm cihazlar için potansiyel bir tehdit oluşturur.

Güç dalgalanmasının ortaya çıkacağı zamanları tahmin etmek bazen mümkün olsa da kesin bir yorum yapmak pek olası değildir. Yine de bazı durumlar bu dalgalanmaları tetikleyebilecek unsurlar arasında yer alır.

Bunlara verilebilecek en iyi örneklerden biri, kaynağa bağlı cihazların yüksek güç tüketen aletlerden oluşmasıdır. Örneğin, klima, ütü ve bulaşık makinenizin aynı anda çalışması güçte bir kesintiye yol açabilir.

Bunun haricinde bir yıldırım düşmesi ya da elektrik kaynağına gelen bir darbe de güç dalgalanmalarına ya da elektrik kesintilerine yol açabilir. Ayrıca, bölgenizdeki diğer yapıların kullandığı elektrik de sizin akışınızı bozabilir. Ancak bu gibi durumlar sizin kontrolünüz dışında olduğu için alabileceğiniz önlemler sınırlıdır.

akim-korumali-priz-ne-ise-yarar

Özellikle fırtınalı havalarda ortaya çıkacak yıldırım gibi unsurlar, elektronik aletlerinizin önemli ölçüde zarar görmesine neden olur. Hatta, bu hasarların çoğu zaman geri dönülemez noktalara ulaştığını da belirtebiliriz. Bu nedenle, fırtınalı havalarda cihazlarınızın şarja takılması da önerilmez.

Tam da bu noktada devreye akım korumalı prizler girmektedir. Yazımızın önceki kısmında da belirttiğimiz gibi, akım korumalı prizler olası bir güç dalgalanması sırasında elektrik akışının cihaza yönlendirilmesini engeller. Böylece, cihazların yüksek voltaj ve akıma maruz kalmasının önüne geçilmiş oluyor.

Akım Korumalı Priz ile Standart Prizin Farkı Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse, akım korumalı prizlerin en temel farkı, güç dalgalanmaları sırasında koruyucu etkiye sahip olmasıdır. Sıradan uzatıcı kablolar ile akım korumalı prizler arasındaki en önemli fark budur.

Uzatıcı kablolarının belirli bir güçten sonrasını kaldıramadığını biliyoruz. Bu nedenle aynı güç kaynağına fazla yüklenme durumunda aşırı ısınma ve hatta yangın gibi tehlikelere maruz kalmak mümkün. Bu aynı zamanda cihazlarınızın da zarar görme ihtimalini gün yüzüne çıkartıyor.

Ancak akım korumalı prizler bu gibi durumlarda standart prizden farklı yapıdaki devresiyle cihazların hasar almalarını önleyebiliyor. Öte yandan klasik çoğaltıcı kablolar yalnızca birkaç priz imkânı daha sağlıyor. Herhangi bir ekstra koruyucu devre ya da mekanizma standart prizlerde bulunmuyor.

Standart prizlerin sağladığı kolaylıklar daha fazla cihaza güç vermek ve anahtarı sayesinde tüm akımı aynı anda kesmek ya da dağıtmak oluyor. Ancak, akım korumalı prizlerin de bu fonksiyona sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

standart-priz

Üstelik akım korumalı prizler buna ek olarak olası bir dalgalanma durumunda cihazlarınızı koruyucu bir duvar işlevi görüyorlar. Böylece akım korumalı prizler, istenmeyen durumlar ile karşılaşmanızı engelliyorlar. Buna benzer bir durumu akıllı prizlerde de görmek mümkün.

Tabii ki bu ekstra koruma durumu ürünün maliyetinde de kendini gösteriyor. Ancak bu iki ürün çeşidinin ücretleri arasında ciddi bir uçurum olmadığını da belirtmekte fayda var. Klasik bir üç girişli uzatma kablosunun fiyatı yaklaşık 15-20 TL civarlarından başlıyor. Bunun yanı sıra akım korumalı prizde bu ücretin 60 TL civarlarına çıktığını görüyoruz.

Her ne kadar aynı fiyatta olmasalar da tercih etmek isteyenleri de üzmeyecek bir fiyattan satılan prizler bulmak mümkün. Ancak, marka, Joule değeri ve giriş sayısı değiştikçe bu fiyatların da farklılık gösterdiğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle sizin için en uygun olan priz türüne karar vermeniz hem elektronik aletleriniz hem de bütçeniz için en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır.

Akım Korumalı Priz Nerelerde Kullanılır?

Akım korumalı prizlerin ne olduğuna, ne işe yaradığına ve standart prizler ile arasındaki farka değindik. Sıradaki başlığımızda ise akım korumalı prizlerin nerelerde kullanıldığından bahsedeceğiz. Akım korumalı prize gerçekten ihtiyacınız var mı? Yoksa standart bir uzatma kablosu sizin için yeterli mi?

Akım korumalı prizlerin öncesinde standart prizlerin nerelerde kullanıldığına bakmak gerekli. Eğer kullanacağınız elektrikli cihaz bir masa lambası vb. bir nesneyse standart priz kullanmak sizin için çok daha iyi olacaktır. Dalgalanma sırasında lambanızın alabileceği en büyük hasar patlamak olacaktır. Ya da işletme sahiplerinin ekstra priz oluşturmak için ihtiyaç duyduğu şey, akım korumalı priz yerine uzatma kabloları olabilir.

Peki akım korumalı priz nerelerde kullanılır? Özellikle önem verdiğiniz elektronik aletleriniz için akım korumalı priz kullanmak son derece mantıklıdır. Bunların arasında başlıca sayabileceğimiz cihazlar bilgisayar, televizyon, telefonlar için şarj aletleri vb. ürünler olacaktır. Bu aletlerin akım korumalı bir prize bağlı olarak çalışması sizi büyük tehlikelerden koruyacaktır.

Aslında, akım korumalı priz bir uzatma kablosunun kullanılabileceği her yerde yeterli işlevi fazlasıyla verecektir. Ancak, hassas elektronik cihazların yanlış akım ve voltaja maruz kalmasını engellemek için evinizdeki bazı cihazların akım korumalı prize bağlı olması hasarların önüne geçecektir.

akim-korumali-priz-farki

Özellikle bilgisayarınızı düşünün. İçerisinde yer alan hassas verilerin her biri olası bir güç dalgalanmasında zarar görecektir.

Ufak dalgalanmalar bile bu cihazlara zarar vermektedir. En ufak etkisiyle bir güç dalgalanması bilgisayarınızın ömrünü kısaltacak ya da veri kaybına yol açacaktır. Bilgisayarınızı yeniden alsanız bile eğer yedeklemediyseniz verilerinizle vedalaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Kısaca, akım korumalı priz, hassas ve zarar görmesinin tehlikeye yol açacağı elektronik aletlerin olduğu tüm konumlarda kullanılmalıdır. Bu bir ev ya da işletme olabilir. Özellikle işletmeler için üretilen daha büyük çaplı akım korumalı prizler de mevcuttur.

Akım Korumalı Priz Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tüm bu bilgileri öğrendikten sonra bir akım korumalı priz almaya karar verdiniz. Ancak ne alacağınızı bilmiyor musunuz? Sizler için akım korumalı priz alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatacağız.

Bir akım korumalı priz seçerken dikkat etmeniz gerek en önemli unsurlardan birisi Joule değeridir. Akım korumalı prizlerde yer alan Joule, bir enerji ölçümü birimidir. Joule değerinin yüksek olması akım korumalı prizin koruyuculuk seviyesi için oldukça faydalıdır. Bu nedenle yüksek Joule değerine sahip prizler genellikle daha yüksek fiyattan satılmaktadır.

Akım korumalı priz almadan önce karar vermeniz gereken en büyük unsurlardan birisi de cihazlarınızın güç değerlerinin yüksekliğine karar vermektir. Bu doğrultuda akım korumalı prizdeki Joule değerinin de artış göstereceğini belirtelim. Yani, eğer yüksek güç gerektiren cihazlara sahipseniz Joule değeri yüksek bir akım korumalı priz satın almalısınız.

Buna ek olarak akım korumalı priz alırken dış görünüşe ve fonksiyonlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz, korumanın aktif olduğunu belirten ışık ya da sinyale sahip olan prizleri tercih etmeniz olacaktır. Böylece, devrenin çalışamaz hale geldiğini gözünüzle görebilirsiniz. Bu da istenmeyen sonuçların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Buna ek olarak prize bağlayacağınız cihaz sayısını da göz önünde bulundurmanız gerekli. Böylece gerekli sayıda girişe sahip olacak bir akıllı priz alabilirsiniz. Ayrıca, bu sayıyı göz önünde bulundururken Joule değerini de unutmamalısınız. Daha fazla cihaz bağlamak daha yüksek Joule değerine ihtiyaç duymanıza neden olacaktır.

Akım Korumalı Priz Tavsiyeleri

İçeriğimizin sonuna yaklaşıyoruz. Ama önce bu unsurlar doğrultusunda sizler için birkaç akım korumalı priz de tavsiye etmek istedik. Böylece, karar verememeniz durumunda tavsiyelerden yola çıkarak kafanızda bir fikir oluşacaktır. Sizler için uygun fiyatlı üç akım korumalı priz önerdik:

Schneider Electric APC P43B-RS

Schneider-Electric-APC-P43B-RS

Akım korumalı priz satın almak istiyorsanız bakmanız gereken markalardan birisi kesinlikle Schneider Electric olmalı. Yüksek Joule değeri cihazı öne çıkartıyor. Cihazda yer alan uyarı sistemi de akım korumalı priz isteyenler için harika bir seçenek oluyor.

918 Joule değerinde koruma sağlayan bu dört çıkışlı ürün aynı zamanda çocuk koruması özelliği bulunan prizlere sahip. Ayrıca, alev almaz özel yapısı sayesinde riski minimuma indiriyor. Buna ek olarak bir anahtar ile tüm akımı kesmeniz de mümkün.

Cihazın eksi yanı ise 1 metre uzunluğundaki kablosu oluyor. Ancak, ana güç kaynağına yakınsanız bu bir problem teşkil etmeyecektir. Bu ürünün fiyatı yaklaşık 100 TL’den başlıyor.

Tunçmatik Powersurge TSK5081

Tuncmatik-Powersurge-TSK5081

Listenin ikinci sırasında önereceğimiz akım korumalı priz ise Tunçmatik Powersurge TSK5081 modeli oluyor. Bu cihazın 525 Joule değerinin yanı sıra iki adet çocuk emniyet kilidine sahip prizi mevcut.

Ayrıca, kullanım kolaylığı açısından bir açma/kapama anahtarı da cihazda yer alıyor. Cihazda kullanılan ana maddenin plastik olduğu belirtiliyor. Ancak, bu sert plastik gövdenin olası bir yangına karşı dayanıklı olduğu da ifade ediliyor.

Tunçmatik Powersurge modeli, yaklaşık 60 TL’den başlayan fiyatlara satılıyor. Priz, en uygun fiyatlı akım korumalı prizler arasında yer alıyor.

Polosmart MP07

Polosmart-MP07

Son olarak karşımıza çıkan model ise Polosmart MP07 oluyor. Diğer iki üründen farklı olarak bu cihazın USB girişlerine de sahip olduğunu belirtmek gerek. Ayrıca, cihazın değerleri prizin yüksek koruma sağladığının bir göstergesi oluyorlar.

Cihazın maksimum 2500 Joule değeri olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak toplamda 220V’luk 3 priz ve 3 USB çıkışı cihazda yer alıyor. Cihazda bir açma/kapama anahtarı mevcut. Ancak şirket, kullanılmayan zamanlarda cihazın kapalı kalması gerektiğini belirtiyor.

Bu üründe yer alan en önemli özelliklerden birisi de cihaz tanıma sistemi oluyor. Böylece, cihazın ihtiyaç duyduğu akımı otomatik olarak ayarlıyor. Bu da cihazın zarar görmesinin önüne geçiyor. Polosmart MP07 yaklaşık 70 TL’den başlayan fiyatlara satılıyor.


Sizler için hazırlamış olduğumuz akım korumalı priz rehberimiz burada sona eriyor. Akım korumalı prizler hakkındaki sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.