Akıllı Teleskop Stellina ile Gökyüzünü Keşfetmek

Teleskoplar, yüzyıllar boyunca zihnimizi büyüleyen ve bilinmeyen evrene açılan kapılar oldular. Akıllı teleskop Stellina da bunu evinizde rahatça gerçekleştirmek için üretilmiş, neredeyse eller serbest, fütüristik, yerleşik bilgisayarlı ve tam otomatik bir astrofotoğrafi dürbünü. Stellina, Fransız bir şirket olan Vaonis tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir cihaz. Projede çalışan 10-15 kişilik ekip, astrofotoğrafi alanının herkes için daha erişilebilir hale gelmesini isteyerek bu yola çıkıyor. Stellina, bir kamera ve bir teleskobun mükemmel birleşiminden oluşuyor.

Akıllı Teleskop Stellina Nasıl Kullanılır?

Bir sırt çantasına sığan Stellina, ışık kirliliği çok yüksek yerlerde bile gökyüzünü gözlemlemenize olanak tanıyor. Stellina, mobil cihazınıza yükleyeceğiniz bir uygulamanın yardımıyla derin gökyüzü nesnelerinin mükemmel fotoğraflarını çekebilen devrim niteliğinde bir cihaz. Dünyanın ilk akıllı teleskopu olan Stellina, astronomi veya bir teleskobun nasıl kullanılacağı hakkında neredeyse hiç bilgi gerektirmiyor. Gözyüzünün çarpıcı görüntülerini yakalamak için ihtiyacınız olan tek şey akıllı telefonunuz ve bu teleskop. 

Akıllı Teleskop Stellina
Akıllı Teleskop Stellina

Cihaz, herhangi bir odaklanmaya ihtiyaç duymuyor. Üzerinde ise sadece açma kapama tuşu bulunuyor. Cihaz kendi yerleşik bilgisayarı sayesinde otomatik olarak gökyüzüne odaklanıyor ve kendini hizalıyor. Yani size sadece nereye bakmak istediğinizi seçmek kalıyor. Telefonun GPS konumundan yararlanan teleskop kendi yıldız alanı tanıma yazılımını kullanıyor ve böylece gece gökyüzünü kolaylıkla kalibre ediyor. Geleneksel bir teleskop olmayan Stellina, dahili kamerasıyla görüntüleri yakalıyor ve akıllı cihazınızda görüntülemenizi sağlıyor.

Akıllı Teleskop Stellina Teknik Özellikleri

Stellina ve aksesuar parçaları büyük bir kutuda gönderiliyor. Kutunun içinden çıkanlar ise şu şekilde: Stellina, koruyucu kılıf, tripod, tripod çantası, tripod anahtarı ve kılavuzu, iki pil ve lens temizleyiciler. İşte astrofotoğrafi için ihtiyacınız olan her şey bu büyük kutuda bulunuyor. 

Stellina
Stellina

Stellina ile birlikte gelen tripod, ünlü bir İtalyan tripod şirketi olan Gitzo tarafından üretilmiş. Şirket; karbon fiber ve alüminyumdan yapılmış bu tripodu, dünyadaki en güçlü ve en sağlam tripod olarak tanımlıyor. 

Stellina, iki pil ile birlikte geliyor fakat yakınınızda priz olduğu takdirde harici bir güç adaptörü ile de kullanılabiliyor. Kutunun üstündeki güçlü tutacak, Stellina’nın gezilerinizde kolaylıkla taşınmasını sağlıyor. Stellina’nın ağırlığı 11 kg, boyutları ise 49 cm x 39 cm x 13 cm.

Sahip olduğu lens, renk sapmasının neredeyse hiç olmamasını sağlıyor bu da yıldızların doğal renklerinde çıkmasına olanak tanıyor. 6.4 milyon piksellik çözünürlüğe sahip olan cihazın hem ışık kirliliği filtresi hem de hedefe bağlı olarak uyarlanan entegre bir alan değiştiricisi bulunuyor. 

Stellina o kadar akıllı ki, gece sıcaklıkta bir düşüş olursa sensörleriyle bunu algılayıp kendi ayarlarını değiştiriyor. Optik sistemde nem algıladığında nem ısıtıcıları otomatik olarak devreye giriyor. Ayrıca eğer yağış olursa lensini korumak için bilgisayar sisteminin teleskobu kapatmasını sağlayacak yağmur sensörleri bulunuyor.

Stellina Uygulaması

Stellina, iOS ve Android sürümlerine sahip bir uygulama ile kullanılıyor. Teleskop, birden fazla kısa poz yakaladığından, hepsini tek bir görüntüde istifliyor ve siz de istiflemenin gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğini izleyebilirsiniz. Stellina’yı çalıştırdığınızda öncelikle otomatik kalibrasyon yapılıyor. Kalibrasyondan sonra uygulama size o anda bulunduğunuz yerden görülebilen astronomik nesnelerin kataloğunu sunuyor. Bunlardan birini seçtiğiniz takdirde akıllı teleskop onu bulmak için otomatik olarak harekete geçiyor. Uygulama ayrıca, uzay görüntülerinizi sosyal medyada hızlı bir şekilde paylaşmanızı da kolaylaştırıyor. 

Stellina Uygulaması
Stellina Uygulaması

Astrofotoğrafiyi mümkün kılan bu akıllı ve pratik teleskop Stellina, ne yazık ki şu an sadece birkaç ülkede satışa sunuluyor. Yakın zamanda Türkiye’de de satışa sunulacağını umduğumuz cihazın fiyatı ise biraz pahalı. Stellina’nın şu anda kendi sitesindeki fiyatı 3999 dolar.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.