Akıllı Telefonların Geleceği Nasıl Olacak?

Günümüzde çoğu insan telefona bakmadan bir gün bile geçirmiyor. Gelecekte akıllı telefonların hayatımıza çok daha fazla entegre olması bekleniyor. Bu sektörde çalışan insanlar akıllı telefonların geleceği konusunda ilginç ve çeşitli fikirlere sahip. Fakat genellikle ortak olan düşünce, gelecekte telefonlarımızın bizi daha çok yöneteceği.

1970’lerde yanımızda taşıyacağımız küçük bir cihazla günümüzdeki gibi iletişim kurma fikri tamamen bilim kurgu dünyasına ait bir fikirdi. 1990 senesinde ise telefonlarla internette dolaşma fikri insanları şaşırtıyordu. Bugün ise sadece akıllı telefonlarımızla, yüzlerce işlemi gerçekleştirebiliyoruz. 

Peki bundan yıllar sonra akıllı telefonlar aklımızın almadığı neler yapabiliyor olacak? Uzmanlar akıllı telefonların geleceği ile ilgili çeşitli tahminlerde bulunuyor. İşte bunlardan bazıları.

Akıllı Telefonların Geleceği Konusundaki Tahminler

Kablosuz Şarj

akıllı telefonların geleceği
Energous Kablosuz Şarj

Kullandığımız akıllı telefonların pil ömürleri ne olursa olsun beklentiyi genelde karşılamıyor. Gelecekte ise bunun değişmesi öngörülüyor. Şu anda Energous isimli bir şirket kablosuz şarj konusunda ilginç bir fikre sahip. Şirket telefonları havadan şarj etmek üzerine bir teknoloji geliştiriyor. Şirketin geliştirdiği fikre göre telefonunuzu gerekli vericinin bir metre yakınında bulundurduğumuzda telefonunuz şarj olabilecek. Gelecekte ise bu fikrin daha da ilginç bir hal alması bekleniyor. Tahminlere göre sokaklara yerleştirilecek vericiler ile telefonunuzu çok daha uzaktan şarj edebileceksiniz. Böylece pil ömrü yüzünden bir daha asla endişelenmenize gerek olmayacak.

Eğitim Araçları

eğitim aracı telefon
Eğitim Aracı Olarak Telefon

Aslında telefonların eğitim aracı olarak kullanılması çok da uzak bir fikir değil. Özellikle uzaktan eğitimin yaygınlaştığı bu dönemde. Okul çağındaki çocukların neredeyse üçte birinden fazlasının cep telefonu var. Akıllı telefonların çok işlevli olmasından dolayı, hem öğretme hem de öğrenme aracı olarak kullanılması yakın gelecekte yaygın görünüyor.

Kameralar

çok lensli kamera
Çok Lensli Kamera

Akıllı telefonların kameralarıyla artık profesyonel çekimler yapmak neredeyse mümkün. Şirketler son yıllarda telefonlara birden çok küçük lens eklemeye çalışıyor. Bu lensler ise aynı anda çekim yaparak daha derin fotoğraflar oluşturuyor. Samsung ve Apple gibi şirketler zaten iki lensle çalışıyor. Fakat üreticiler ve tüketiciler bununla yetinmek istemiyor. Light isimli bir şirketin geçtiğimiz yıllarda dokuz kameralı bir telefon üzerinde çalıştığı duyurulmuştu. Yakın gelecekte belki de bir profesyonel kamera kadar iyi lenslere sahip telefonlar kullanabileceğiz.

Holografik Görüntüler

Holografik görüntüler
Hologramlı Telefon

Hologramlar senelerdir bilim kurgu evreninin üzerinde durduğu bir konu. Kanada’da bir üniversitede araştırmacılar, Holoflex prototipi üzerinde çalışıyor. Holoflex hem holografik hem de esnek, kullanıcıların üç boyutlu ekranı bükmelerine olanak tanıyan bir teknoloji. Hala geliştirme aşamasında olan ve dünyanın ilk holografik, esnek akıllı telefonu olarak lanse edilen Holoflex, geleceğin holografik telefonlarının başlangıcı olabilir.

Çekilip Uzayan Ekranlar

esnek telefon
Esnek Telefonlar

Esnek ekranlar yakın gelecekteki en öngörülebilir şeylerden. Şu anda birkaç şirketin katlanabilir telefonlar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Ekran konusundaki bir sonraki adım esnek ekranlar olacak diye düşünülüyor. 

Telefonunuzu cebinizden çıkartıp iki köşesinden çekerek ekranı büyüttüğünüzü düşünün. Kullandıktan sonra ise aynı şekilde küçülterek cebinize koyduğunuzu. Böyle bir teknolojinin gerçekleşmesi için sadece ekranın değil içindeki bileşenlerin de esnetilebilir olması gerekiyor. Bu şu an için zor gibi görünse de Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar gerilebilir elektronikler için bir gelecek olduğunu öngörüyorlar.

Çevre Dostu Akıllı Telefonlar

akıllı telefonların geleceği
Güneş Enerjisi ile Şarj

Telefon üreticileri de diğer sektörler gibi çevre dostu bir üretim benimsemek isteyen sektörlerden. Araştırmacılar, daha temiz şarj enerjisi ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler arayışında.

2009 senesinde, kinetik enerjiyle çalışan, 2016’da ise güneş enerjisiyle çalışan telefon prototipleri üretilmişti. Hala geliştirme aşamasında olan bu fikirlerin gelecekte telefonlarımıza kazandırılacağı uzmanların tahminleri arasında.

Giyilebilir Telefonlar

giyilebilir telefonlar
Giyilebilir Akıllı Telefon

Arayüzlere yönelik araştırmalar, ileride fiziksel bir ekran ve mikrofona ihtiyacımız olmayabileceğinin ihtimalini gösteriyor. Gelecekte telefonların, giysiler veya diğer aksesuarlara entegre edileceği tahmin ediliyor. Peki şimdi bu cihazları beyninizle ilişkilendirilmiş bir arayüze bağladıktan sonra uygulamaları ve mesajları sadece düşünce yoluyla okuyup yönlendirdiğinizi hayal edin. Black Mirror dizisinden çıkma bir fikir gibi görünse de akıllı telefonların son 30 yıldaki değişimini göze alırsak gelecekte böyle bir şey mümkün olabilir.

Yazdırılabilir Akıllı Telefonlar

3D yazıcı
3D Yazıcı

3D yazıcıların yetenekleri son birkaç yılda büyük gelişmeler sağladı ve insanların giderek daha ilginç ve karmaşık cisimler üretmesine izin verdi. Kimileri ise bu gelişmeler ışığında 3D yazıcılar ile akıllı telefon üretilebilir mi diye düşünüyor. Bazı şirketlerin teknolojiyi ürünlerine uygulama konseptiyle akıllı telefon basmayı denemeye başlaması bu fikrin hiç de uzak olmadığını göstermekte. İleride 3D yazıcılardan basılmış akıllı telefonlar kullanmamız mümkün görünüyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.