Görme bozukluklarımızı gidermek amacıyla gözümüze bir mercek takma fikri günümüzden yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Google gibi birçok şirket ve dünyanın dört bir yanından bilim insanları, kontakt lensleri yalnızca görme bozukluğumuzu düzeltmek için değil, aynı zamanda yaşam kalitemizi arttırmanın bir yolu olarak görüyorlar. Bu da akıllı kontakt lens fikrini ortaya çıkartıyor.
Göz küreye yerleştirilecek bir kontakt lens, elektronikleri işlemek için pek iyi bir yer gibi görünmeyebilir. Fakat düşünüldüğünde akıllı lens fikrinin gerçekten refah seviyemizi yükseltme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda üzerinde çalışılan akıllı lenslerle belki de yakın gelecekte karanlıkta rahatlıkla görebileceğiz veya nesnelere sadece bakarak görüntülerini yakınlaştırıp uzaklaştırabileceğiz. Her ne kadar şu anda bir bilim kurgu dizisi fikri gibi gelse de birçok şirket, insan yeteneklerinin ötesine geçmek için akıllı lens teknolojileri üzerinde çalışıyor.
Artırılmış gerçeklik ile çalışan ve sadece göz kırparak o anı yakalamanıza izin veren geleceğin akıllı kontakt lensleri giyilebilir teknoloji harikalarından biri olmak için yolda.
Şu anda üzerinde çalışılan ve çıkması beklenen akıllı kontakt lenslerin beklenen birçok özelliği var. Radyo, amaca yönelik sensörler, veri depolama, otomatik odaklama, bluetooth gibi birçok özellik gelecekte gözünüzdeki minicik bir lenste mevcut olacak gibi görünüyor.
Akıllı Kontakt Lens Pazarı Ne Durumda?
Google, Samsung, Sony gibi birçok şirket ve birçok üniversite şu anda akıllı lens üzerine çalıştığını duyurdu. Akıllı lens pazarının 2023 yılına kadar ciddi oranda büyümesi bekleniyor. Şirketlerin arasındaki giyilebilir teknoloji geliştirme yarışı da bu süreci hızlandırıyor diyebiliriz.
2014 senesinde Google, iki normal kontakt lens katmanı arasına yerleştirilmiş bir kablosuz çip ve minyatür glikoz sensörü içeren bir akıllı lens üzerinde çalıştığını duyurdu. Lense yerleştirilen bu çip, tehlikeli glikoz seviyelerini erken teşhis etmek için ortaya çıktı fakat 4 sene sonra başarısız olduğu için çalışma iptal edildi. Şu anda birçok şirket aynı sorun üzerine yoğunlaşıp bunu çözmeye çalışıyor.
2016 yılında da bu alanda ilginç ilerlemeler yaşandı. Avustralyalı bilim adamları elektriği iletme becerisine sahip biyouyumlu kontakt lensler üretmeyi başardılar. Bu tür kontakt lensler doğru sensörler ile donatıldığında farklı türdeki göz hastalıkları için kişiselleştirilmiş tedaviler sunabilecek potansiyelde. Projeye rehberlik eden Drew Evans konuyla ilgili şöyle diyor; ‘’Fütüristik kontakt lens, sadece bir lens üzerinde yeniden yapılandırılmış bir akıllı telefon olmayacak. Bu yeni ürünlerin kişiselleştirilmiş sağlığın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini görmek için yeni malzemeler, yeni üretim ve yeni fikirlerin bir araya gelmesi gerekecek.’’
Samsung da, görüntüleri önünüze yansıtmanıza ve sadece göz kırparak fotoğraf çekmenize, daha sonra da gözünüzle akıllı telefonunuza bağlanmanıza olanak tanıyan akıllı lensler üzerinde çalışıyor.
Mojo Vision Akıllı Lens
Akıllı lens üzerinde çalışan birçok şirket olduğunu söylemiştik. Kaliforniya merkezli bir şirket de 5 yıldır bu konu üzerinde çalışıyordu ve bu yıl dünyanın ‘’ilk gerçek akıllı lensi’’ projelerini kamuoyuyla paylaştılar. Henüz araştırma ve geliştirme aşamasında olan ürünün piyasaya sürülmesi için birkaç senesi kaldığı konuşuluyor.
Ürettikleri Mojo Vision akıllı lensler, tamamen görünmez bir bilgi işlem sistemi. Şirket ekran bağımlılığını azaltmak istiyor. Önemli işlerinizin ortasında sürekli telefonunuzu kontrol etmenize gerek kalmaması için telefonunuza gelen bildirimleri size bir saniyede gösterecek bir arayüz geliştiriyorlar.
Şirket ürünleriyle ilgili: “Kendiniz olmanıza izin veren, kendinize benzemenizi sağlayan; görünüşünüzü değiştirmeyen; sokakta yürürken tuhaf davranmanıza neden olmayan bir teknoloji yaratmak istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
Şu anda üretmekte oldukları lens, bileğinize taktığınız bir giyilebilir cihaz aracılığıyla güç alıyor ve bu da bilgisayar işlemlerinin çoğunu gerçekleştirmeyi sağlıyor. Lensi takarken herhangi bir yönden köşeye baktığınızda takvim, hava durumu, müzik ve bildirimler gibi arayüzlere ulaşmanız mümkün. Lens sayesinde gözünüzün bir hareketiyle mail okuyabilir, birçok uygulamayı kullanabilir veya video çekebilirsiniz. En azından şirketin planladığı lens bu şekilde. Şirketin tıbbi cihazlardan sorumlu başkan yardımcısı Ashley Tuan, Mojo akıllı lensin aynı normal bir kontakt lens gibi takılacağını ve tam korneanın üzerine oturacağını belirtiyor.
Gelecekte kontakt lenslerimiz aracılığıyla artırılmış gerçeklik deneyimi yaşayabilecek, web tarayıcılarında dolaşabilecek veya yürürken önümüzde harita açabileceğiz. Ve bunlar sadece bugün mümkün olabileceğini ve üzerinde çalışıldığını bildiğimiz projeler. Belki de yakın gelecekte bizi aklımızın bile alamayacağı kadar işlevsel akıllı lensler bekliyor.