AI Index 2019: Yapay Zeka Alanındaki En Kapsamlı Çalışma

AI Index raporu, bugüne kadar yapay zeka ile ilgili yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri. Yapay zeka toplumun bir çok yönüne dokunduğundan, Index, ulusal ekonomilerden iş büyümesine, araştırmaya ve kamu algısına kadar her şey üzerindeki geniş küresel etkisi hakkında desen tasarlayıp analiz ederek disiplinlerarası bir yaklaşım benimsiyor. Projenin amacı, uygulayıcılara, endüstri liderlerine, politikacılara, fon sağlayıcılara, genel kamuya ve onu bilgilendiren medyaya hizmet ederek yapay zeka tartışmasını veriye oturtmaktır.

Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü’nde bağımsız bir girişim olan rapor üçüncü yılındadır ve disiplinlerarası bir uzmanlar grubu olan AI Index Yönlendirme Komitesi tarafından yürütülen işbirliğinin bir sonucudur.

İlk iki rapor, yapay zeka ile ilgili en önemli veri kaynağı Index’i oluşturdu. 2019 sürümü, pozisyonu güçlendiriyor ancak 2018 sürümünden üç kat daha fazla veri seti izleyerek de kapsamı önemli ölçüde genişletiyor. Yapay zekanın tüm yönlerinde önceki önlemlerin yanı sıra çok sayıda yeni önlemin güncellenmesini içerir.

Bu veri büyüklüğünde gezinmek zor olabileceğinden, hem ülkeler arası bir bakış açısı hem de ülkeye özgü bir detaylandırma da dahil olmak üzere ülkelerin küresel faaliyetlerini karşılaştıran etkileşimli bir araç olan Global AI Vibrancy Tool oluşturuldu.

Ayrıca yapay zekadaki teknik ilerlemelerle ilgili en güncel verileri aratmak için bir arama motoru olan AI Index arXiv Monitor de yayınlandı. Rapor için kullanılan ham veriler, Google Drive‘da herkese açıktır. Graphics klasörü, tüm grafikler için yüksek çözünürlüklü görüntüler içerir.

AI Index Raporundan Bazı Bölümler

Bu yılki AI Index, yapay zekanın önemli boyutlarını kapsayan dokuz bölüme ayrılıyor. Rapordan küçük bir analiz örneği:

  • 1998-2018 arasında, hakemli AI makalelerinin hacmi %300’ün üzerinde büyümüştür. Hakemli dergilerin tüm yayınlarının %3’ünü ve yayınlanan konferans gazetelerinin %9’unu oluşturmaktadır.
  • Çin, 2006 yılında ABD’yi geçtikten sonra yılda Avrupa kadar çok sayıda AI dergisi ve konferans bildirisi yayınlamaktadır. ABD yayınlarının Saha Ağırlıklı Atıf Etkisi hala Çin’inkinden %50 daha fazladır.
  • Yapay zeka konferanslarına katılım önemli ölçüde artmaya devam ediyor. NeurIPS, 2019’da 2018’e göre %41, 2012’ye göre ise %800’lük bir artış bekliyor. AAAI ve CVPR gibi konferanslar da bile yıllık %30 civarında bir büyüme görüyor.
  • WiML atölyesi 2014 yılında olduğundan sekiz kat daha fazla katılımcıya sahiptir. AI4ALL 2015 yılındakinden 20 kat daha fazla mezunlara sahip. Bu artışlar AI alanında kadınları ve az temsil edilen grupları dahil etmek için gösterilen bir çabayı yansıtıyor.
  • Bir buçuk yılda, büyük bir görüntü sınıflandırma sistemini bulut altyapısı üzerinde eğitmek için gereken süre, Ekim 2017’de yaklaşık üç saatten Temmuz 2019’da yaklaşık 88 saniyeye düştü. Aynı dönemde, böyle bir sistemi eğitme maliyeti de benzer şekilde düşmüştür.
  • SuperGLUE ve SQuAD2.0 kriterlerinde ele alındığı gibi, bazı geniş kapsamlı doğal dil işleme (NLP) sınıflandırma görevlerinde kaydedilen ilerleme oldukça hızlı olmuştur; AI2 Akıl Yürütme Mücadelesi veya Omniglot Mücadelesi gibi insan düzeyinde konsept öğrenme görevi gibi muhakeme gerektiren bazı NLP görevlerinde performans hala düşüktür.
  • ABD’de AI işlerinin payı 2012’de %0,3’ten 2019’da toplam işlerin %0,8’ine yükseldi. AI işgücü talebi, özellikle yüksek teknoloji hizmetlerinde ve imalat sektöründe büyüyor.
  • Küresel olarak, yapay zeka girişimlerine yapılan yatırım istikrarlı yükselişini sürdürüyor. 2010 yılında toplam 1.3 milyar dolardan 2018’de 40.4 milyar dolara yükselmiştir. Yıllık ortalama büyüme oranı%48’in üzerinde arttı.
  • Yüksek lisans düzeyinde, yapay zeka Amerika’da bilgisayar bilimi öğrencileri arasında en popüler uzmanlık alanı haline gelmiştir
  • Dünya genelinde kongre kayıtları, komite raporları ve yasal transkriptlerde AI ile ilgili mevzuatta önemli bir artış var.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi.