1997 yılında başlayan bir efsane Age of Empires sonunda yeni oyunu ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Artık Age of Empires 4 için sayılı günler kaldı. Peki oyuna dair neler biliyorsunuz? Sistem gereksinimleri, hikayesi, çıkış tarihi, fiyatı… İşte bu içeriğimizde sizlere Age of Empires 4 hakkında bugüne kadar çıkan bütün bilgileri vereceğiz. Hazırsanız başlayalım.
İçindekiler
Age of Empires Serisi Ne Zaman Başladı?
Yeni oyuna gelmeden önce Age of Empires’ın geçmişi hakkında biraz bahsetmek fena olmaz. İlk olarak 1997 yılında karşımıza çıktı. Oyunu, Esemble Studios geliştirdi, Microsoft yayınladı. Tıpkı Counter Strike, FIFA ve Need For Speed serisi gibi köklü bir geçmişe sahip. Hatta bu geçmiş 24 yılı aşıyor.
Bu süreçte neler görmedik ki? The Rise of Rome, The Age of Kings, The Forgotten, The Asian Dynasties, The African Kingdoms, Lords of the West gibi bir çok versiyonu ile karşımıza çıktı. Fakat bunlardan özellikle bir tanesi belki de en uzun süre oynanan oyunu diyebiliriz.
Age of Empires II’den bahsediyoruz. Özellikle ülkemizde uzun süre boyunca etkisini devam ettirdi. “Usta”, “Yaparım”, “Oduncu” gibi Türkçe diyalogları da zaten bizi kendisine bağlamıştı. Oyunlarda Türkçe dil seçeneğini göremediğimiz zamanları düşünecek olursak basit birkaç cümlenin oyun içinde telaffuz edilmesi çok keyif vericiydi. Hatta günümüzde bile oyuncular tarafından kendi aralarındaki diyaloglarda mutlaka kullanılır.
Yıllar geçtikçe Age of Empires serisi de kendisini geliştirdi. Tarihin farklı dönemlerinde farklı topraklarda mücadele ettik. Ve kendisini geliştirdikçe oyuna olan bağlılığımız da arttı. Her yeni çıkacak olan oyunu dört gözle bekledik. Tıpkı şu anda Age of Empires 4 oyununu beklediğimiz gibi.
Hayatımızda Age of Empires’ın yeni oyunu olmadan geçirdiğimiz en uzun süre 4 yıl. 2007 yılında çıkan Age of Empires: The Asian Dynasties oyunundan tam 4 yıl sonra 2011 yılında Age of Empires Online çıktı.
Aslında her iki oyun için de yeni demek biraz yanlış olur. Çünkü Age of Empires: The Asian Dynasties aslında 2005 yılında çıkan Age of Empires 3 için çıkan ek bir paketti. E tabii diğeri de online oyun. Yani diğer Age of Empires serisi oyunları gibi değil.
Age of Empires 3 ile sonrasında çıkan ana oyunlardan birisi olan Age of Mythology: Extended Edition arasında ise tam 9 yıl var. Ne kadar da GTA tarzı bir davranış, değil mi?
Eskiye Dönüş Başlıyor
Age of Mythology oyunundan sonra son ana oyun Age of Empires: Castle Siege çıktı. Beklendiği etkiyi yaratamadı. Bu dakikadan sonra Microsoft kendi oyuncu kitlesini mutlu etmeyi düşündü ve çareyi eski oyunları yenilemekte buldu.
Castle Siege’den sonra sırasıyla Age of Empires: Definitive Edition ve Age of Empires 2: Definitive Edition çıktı. Eski oyunlar birazcık güncelleme yapılarak piyasaya çıktı ve aslında oyuncular bu durumdan da memnun oldu.
İlk iki oyunun yenilenmiş halinin satışlarından memnun kalan firma 2020 yılında Age of Empires 3: Definitive Edition ile oyuncuların karşısına çıktı. Bu oyun 13 Nisan 2021 tarihinde United States Civilization adındaki ek paketi ile satışa sunuldu.
Dilerseniz şimdi çok vakit kaybetmeden Age of Empires 4 hakkında ortaya çıkan bütün haberler ve detaylardan bahsedelim.
Ne Zaman Çıkacak?
Uzun zamandır beklediğimiz oyun Age of Empires 4 için sürekli olarak “ne zaman çıkacak?” sorusu soruluyor. Age of Empires 4 çıkış tarihi, şirketin belirttiği üzerine 28 Ekim 2021 tarihi olarak gözüküyor. Tabii ki bir aksilik olmaz ve ertelenmezse Age of Empires 4 çıkış tarihinin 28 Ekim olacağını söylemek mümkün.
Çünkü biliyorsunuz ki pandemi dönemi boyunca bir çok oyunun çıkış tarihi yayıncılar tarafından sürekli olarak ertelendi. Hatta 4-5 kez ertelenen oyunları bile gördük. Ama daha önce de söylediğimiz gibi sorun ertelenmesinde değil. Sorun ertelenmeden eksik bir şekilde piyasaya çıkmasında. Fakat şu an için böyle bir haber ya da açıklama söz konusu değil. Bu da gayet sevindirici bir durum.
Oyunun ilk haberi zaten 2017 yılında verildi. Yani üzerinden 4 yıl geçti ve projenin büyük oranda tamamlanmış olması gerekiyor. 2021 yılının Nisan ayında oyuna dair bir oynanış videosunu YouTube üzerinden yayınladılar. Fakat bu oynanış videosunda çok fazla bir detay yoktu. Hatta birazcık görselleri yenilenmiş Age of Empires 2 bile sanabilirsiniz. İzlemeyenler için aşağıda videosunu ekledik:
Oyundaki Yenilikler Neler Olacak?
Haziran ayında yapılan Xbox etkinliğinde oyuna dair bazı detaylar belli oldu. Bunlardan ilk uygarlıklar hakkında. Age of Empires 4’te 8 farklı uygarlık olacak. Kutsal Roma İmparatorluğu, Ruslar, İngilizler, Çinliler, Moğollar, Delhi Sultanlığı, Fransızlar ve Abbasi Hanedanlığı. Oldukça güzel gözüküyor, değil mi?
Etkinlikte yapılan açıklamaya göre oyunun içerisinde 100 Yıl Savaşları ve diğer tarihi olaylar hakkında birkaç mini belgesel olacak. Age of Empires gibi dünyanın en köklü strateji oyunlarından birisinin içerisinde böyle tarihi detayları görmek gerçekten çok güzel.
Oyunu Relic Entertaiment ve World’s Edge geliştiriyor, Xbox Games Studios yayınlıyor. Burada oyuncuları sevindirecek türden güzel bir detay var. Age of Empires 4’ün çıktığı gün oyunu Xbox Game Pass üzerinde bulabilirsiniz. Yani eğer ki Xbox Game Pass kullanıyorsanız diğer oyunlarda olduğu gibi bir süre beklemek zorunda kalmayacaksınız. Direkt olarak Age of Empires 4 için erişim sağlayacaksınız.
Bunların yanı sıra oyunda 4K uyumluluğu da olacak. Yani bir yandan tarihi savaşlara hazırlık yaparken diğer yandan eşsiz manzaraların tadını çıkartabileceksiniz.
Oyunu çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla 7 kişiye kadar PVP ve PVE oyun modlarında oynayabiliyorsunuz. “Ben oynamak istemiyorum, izlemek istiyorum” derseniz evet bunu da yapabilirsiniz.
Yeni bir detay olmasa da bu başlık altında paylaşmakta fayda var. Age of Empires 4 Türkçe arayüz ve altyazıya sahip olacak. Hatta diğer oyunlarda olduğu gibi “Oduncu” seslendirmesini de belki duyarız. Ne dersiniz?
Age of Empires 4 Sistem Gereksinimleri Nedir?
Age of Empires 4 sistem gereksinimleri için hala çok detaylı bir açıklama yok diyebiliriz. Oyunun Steam sayfasında sadece minimum sistem gereksinimlerinin bilgileri yer alıyor. Henüz önerilen sistem gereksinimleri hakkında bir açıklama söz konusu değil.
Age of Empires 4 minimum sistem gereksinimleri nedir diye bakacak olursak “çöp bilgisayarlar” olarak tabi edilen eski sistemlerin zorlanacağı bir liste karşımızda duruyor.
Öncelikle işletim sistemi konusunda Windows 10 ve 64 bit desteği istiyor. İşlemci kısmında ise Intel’in 6. nesil işlemcisi olan i5 6300U işlemcinin yeterli olacağı belirtilmiş. AMD kullanıcıları bir şey yazmasa da onlar da üzülmesin. Intel i5 6300U işlemci AMD Ryzen 3 3200U işlemci ile eş değer bir seviyede. Yani bu işlemciler ve üstünde bulunanlar oyunu çalıştırmaya yetecektir.
RAM konusunda ise biraz zorlayacak gibi. Age of Empires 4 minimum sistem gereksinimleri ile 8 GB RAM istiyor. Bu muhtemelen önerilen sistem gereksinimlerinde 16 GB olarak karşımıza çıkacaktır. Ve geliyoruz işin en heyecanlı kısmına, ekran kartına. Çünkü bu kısım az önce bahsettiğimiz “çöp bilgisayarları” sevindirecek türden.
Şu an için açıklanan özelliklere göre Intel HD 520 ve üzerindeki ekran kartları oyun için yeterli durumda. Zaten oyunun grafiklerinin geçmişi baz alarak düşünecek olursak o kadar da yüksek olmasını beklemeyiz. Sonuçta bir Assassin’s Creed Valhalla değil.
Depolama kısmında da yeni nesil oyunları düşünecek olursak çok sıkıntı yaratacak gibi değil. 50 GB’lık bir boş alan yeterli olacaktır. Biliyorsunuz ki oyunlarda genelde minimum sistem gereksinimleri ile önerilen sistem gereksinimlerindeki depolama kısmı aynı miktarda oluyor.
Age of Empires 4 Minimum Sistem Gereksinimleri |
---|
İşletim Sistemi: Windows 10 64 bit |
İşlemci: Intel Core i5 6300U |
RAM: 8 GB RAM |
Ekran Kartı: Intel HD 520 ve üstü |
Depolama: 50 GB kullanılabilir depolama alanı |
Age of Empires 4 Fiyatı Ne Kadar?
Az önce yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer ki Xbox Game Pass kullanıyorsanız aylık abonelik ücretinize ek bir ücret ödemeden bu güzel oyuna sahip olabileceksiniz. Fakat Xbox Game Pass kullanmıyorsanız durum çok farklı olacak. Çünkü oyunun satış fiyatı açıkçası hiç de az değil. Üstelik ön sipariş dönemine göre.
Şu anda Steam üzerinden oyunu satın almak isterseniz standart versiyonu için ön sipariş döneminde ödemeniz gereken miktar 299 TL. Ama “Standart sürüm bana yetmez!” derseniz o zaman kesenin ağzını biraz daha açmanız gerekecek. Çünkü Digital Deluxe Edition versiyonu tam 399 TL.
Steam’den oyunun hangi versiyonunu satın alırsanız alın ufak bir “hediye” sizleri bekliyor. Ön sipariş döneminde oyunu satın alanlara Age of Empires II: Definitive Edition “Dawn of the Duke” genişletmesi ücretsiz olarak veriliyor. Yani bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz.
Asimetrik Oynanışa Sahip
Age of Empires 4 asimetrik bir oynanışa sahip olacak. Peki asimetrik oynanış nedir, hiç duydunuz mu? Asimetrik oynanış farklı uygarlıklarla oynarken oyunun gidişatının tamamen farklı olacağı anlamına geliyor. Daha basit anlatmak gerekirse bunu bir örnekle açıklamalıyız.
Örneğin oyun içerisinde Çin uygarlığını aldınız ve akın üstüne akın yapıyorsunuz. Bir taktik geliştirdiniz ve her şey harika gidiyor. Bir sonraki oyunda Moğolları seçtiniz. Önceki oyunda Çinliler üzerinde kullandığınız taktik çok faydalı olduğu için aynısını Moğollar için de uygulamak istiyorsunuz.
Fakat o da ne? Sonuç tam bir felaket! Çünkü her uygarlık için farklı “itemler” olacak. Dolayısıyla hangi uygarlık ile oynuyorsanız ona uygun hareket etmeniz gerekecek.
Bu aslında yeni bir sistem değil. Bir çok strateji oyununda bunu görebilirsiniz. Hatta Football Manager serisinde bile görebilirsiniz. Örneğin Roma takımında kullandığınız bir taktik Everton takımında işe yaramayacaktır. Aynı mantık bu oyunda da kullanılıyor diyebiliriz.
Son Görüşler
Age of Empires ilk çıktığı zamandan beri ciddi bir hayran kitlesine sahip. Dile kolay, 24 yıllık bir serüven. Özellikle şu anda 30’lu yaşlarında olan oyunculardan Age of Empires oynayanlar varsa -ki illa ki oynamıştır- yeni çıkacak olan Age of Empires 4 oyununu heyecanla bekliyordur. Çünkü Age of Empires aslında öyle bir “zehir” ki bir türlü vazgeçemiyorsunuz. Dönem dönem sıkıldığınız zaman bilgisayarınıza kurup stres atıyorsunuz. Ya da daha çok stres sahibi oluyorsunuz. Bu tamamen size kalmış bir durum.
Age of Empires 4 büyük ihtimalle “balon” oyunlardan olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü 2017 yılında ilk kez açıklandı ve o zamandan bu zamana kadar 4 yıl geçti. Geçen 4 yılda tabii ki teknoloji de ilerledi. Microsoft’un da iyi bir teknoloji şirketi olduğunu düşünürsek Age of Empires hayranlarını mutlu etmesini bekliyoruz. Aksi takdirde hayran kitlesinde azalma yaşayabilir.
Tarihler 28 Ekim 2021’i gösterdiğinde aslında aklımızdaki tüm soru işaretlerini gidermiş olacağız. Umarız oyun fiyatına değecek kadar güzeldir. Bu arada oyunu satın almadan önce Xbox Game Pass kullanarak şöyle bir göz gezdirmeniz iyi olur. 300-400 TL bandındaki oyunu aldıktan sonra hayal kırıklığı yaşamanızı istemeyiz.
28 Ekim’e kadar gelişmeleri kaçırmamak için bizi takip edin!