Adrian Lamo kimdir? Microsoft ve The New York Times gibi büyük şirketlerin sistemlerine gizlice girebilmesi ve ABD’nin en büyük gizli veri sızıntısını ortaya çıkarmasıyla tanınan Kolombiya kökenli bir bilgisayar korsanıdır. Yeteneklerini kritik altyapı ve ulusal güvenlik alanlarında iyilik için kullandığını söyleyen Lamo, yaptıklarıyla binlerce haber makalesinde, birçok televizyon programında, birkaç filmde, bir opera, bir tiyatro ve çok sayıda kitapta yer almıştır.
İçindekiler
Adrian Lamo Kimdir? Erken Hayatı ve Eğitimi
Adrian Lamo, 1981 senesinde Boston yakınlarında bir şehir olan Massachusetts’te dünyaya geldi. Babası aslen Kolombiyalıydı. Lamo’nun ailesi, küçük yaşlardan itibaren oğullarının, bilgisayarlara olan ilgisini, karmaşık problem çözme eğilimini fark etmişti ve bunu destekliyorlardı. Birkaç liseye giden Adrian Lamo hiç mezun olamadı. Fakat mahkeme kararıyla Amerikan River Koleji’nde okumaya hak kazandı. İlk bilgisayar korsanlığı girişimleri, telefon dolandırıcılığı yapması ve bazı oyunları hacklemesiyle başladı.
Adrian Lamo’nun annesi 2003 senesinde verdiği bir röportajda şöyle diyor: ‘’Adrian, gençliğinden beri sahip olduğu analitik zihni ve doğal merakıyla önüne koyduğumuz herhangi bir sorunu bir bilgisayarla hemen çözebilecek birisi. ‘’
Adrian Lamo Ne Yaptı?
Lamo, işlerinin çoğunu; seyahatlerde, terk edilmiş binalarda, kafelerde veya kütüphanelerde yaptığı için “Evsiz Hacker’’ olarak biliniyordu. Lamo’nun gençliğinde, World Wide Web yeni bir yükselişteydi ve bu Lamo’nun dikkatinden kaçmamıştı. Şirketin, başkalarının internet güvenliğini ihmal ettiğini düşünüyordu. Bu yüzden de bilgisayar sistemlerine girmeye karar verdi. Amacı herhangi bir zarar vermek değil, sadece girip güvenlik açıklarını belirlemek ve isterlerse ücretsiz bir şekilde onarmaktı.
Lamo henüz 20 yaşındayken bu girişimleri sayesinde bazı şirketlerin dikkatini çekti. 2002 senesinde yine gizli bir şekilde The New York Times’ın dahili bilgisayar ağına sızdı ve kendi ismini veri tabanına ekledi. Ayrıca araştırma yapmak için gazetenin yasal araştırma şirketinin veri tabanını izinsiz kullandı. Bunun üzerine New York Times şikayette bulundu. 2003 senesinde Lamo’nun tutuklanması için bir emir çıkartıldı. Adrian Lamo bir süre kaçtıktan sonra teslim oldu ve 2004 senesinde yaptığı itirafta Microsoft ve The New York Times’a karşı işlediği bilgisayar suçunu kabul etti. Böylece Lamo, 6 ayı ev hapsi olmak üzere iki yıl gözaltına alındı ve yüklü bir miktar para cezasına çarptırıldı.
Adrian Lamo ve Chelsea Manning
2010 yılında orduda çalışan Chelsea Manning, Lamo ile anlık mesaj yoluyla iletişime geçti. Bağdat’ta 12 kişinin öldürüldüğü bir helikopter saldırısının gizli bir videosunu Wikileaks’e sızdırdığını itiraf etti. Ayrıca Lamo’ya Wikileaks’e 260.000 gizli diplomatik telgraf verdiğini de söyledi.
Lamo, haber yayınlarına gizli veri sızıntısının insanların hayatlarını tehlikeye atması konusunda gerçekten endişeliydi. Bu yüzden Manning’in bilgi hırsızlığını FBI’a bildirdi. Böylece Adrian Lamo kimdir sorusunun cevabı, ABD tarihindeki en büyük gizli veri sızıntısını açığa çıkaran bilgisayar korsanıdır oldu. Soruşturmada Manning, 700.000’den fazla hükümet kaydını sızdırmaktan suçlu bulundu ve 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Lamo bu yaptığından sonra, bazı kesimler tarafından vatansever olarak nitelendirilse de hacker arkadaşları tarafından muhbir olarak adlandırıldı. 2011 yılında Lamo bir haber kuruluşuna, Manning’i açığa çıkardığı ve onu yetkililere teslim ettiği için ölüm tehditleri aldığını bu yüzden de saklandığını söyledi.
Adrian Lamo’nun Çözülemeyen Ölümü
Adrian Lamo, 14 Mart 2018’de bir apartmanda ölü bulundu. Yayınlanan otopsi raporunda ölüm sebebi belirsiz olarak kayıtlara geçti. 10 sayfalık raporda Lamo’nun en son 7 Mart’ta hayatta olduğu belirtiliyordu. Lamo’nun vücudunda birbiriyle karıştırılmış birçok uyuşturucu madde de bulundu. Bazı kanıtlar uyuşturucu kullanımı nedeniyle ölüme işaret etse de otopsi bunu hiçbir zaman yüzde yüz doğrulamadı ve Lamo’nun ölüm nedeni bir sır olarak kaldı.