Adobe, yapay zeka destekli yeni bir ses kayıt yazılımı ile gündeme geldi. Project Shasta isimli bu Adobe yazılımı, kullanıcıların tarayıcı üzerinden birçok işlemi kolaylıkla yapmasına olanak sağlıyor. Özellikle podcast kayıtları için geliştirildiği de belirtiliyor.
Bu projenin öncelikle Adobe Labs’de bir deney olarak başladığı ifade ediliyor. Adobe ses departmanının lideri Mark Webster, kullanıcıların tarayıcı üzerinden ses düzenlemesi için yeni yollar aradıklarını ve o sırada bu projenin ortaya çıktığını belirtiyor.
Daha sonrasında ise pandemi etkisiyle kayıt konusunda problemlerin ortaya çıkmasının proje kapsamını genişlettiğini sözlerine ekliyor. İnternet üzerinden gerçekleşen toplantılarda yaşanan bağlantı sorunları ses kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle işlerinde uzman olan kişiler bile kötü bir internet bağlantısından yüksek düzeyde etkileniyor.
Mark Webster, tüm bu bilgi ve düşüncelerin ışığında ses düzenleme ve kaydetme için yeni bir araç ihtiyacının gündeme geldiğinden bahsediyor. Bu doğrultuda vizyonlarının, profesyonel kalitede ses üretmeye olanak sağlayacak bir araç geliştirmek olduğunu da ifade ediyor.
Webster’ın bahsettiği tüm bu bilgilerin sonucunda ortaya Project Shasta çıkıyor. Tarayıcı tabanlı bir yazılım olan Project Shasta, şimdilik Google Chrome ile çalışıyor. Ayrıca, test aşamasında yalnızca İngilizce desteğinin bulunduğu da ifade ediliyor. İlerleyen zamanda farklı dil destekleri ile Türkçe’nin eklenmesi de bir ihtimal taşıyor.
Adobe Project Shasta, Ses Kaydı için Yeni Bir Çağ Başlatıyor
Bu aracın içerisinde ses kaydı üretmek ve düzenlemek için birçok unsur yer alıyor. Üstelik Adobe’nin belirttiğine göre profesyonel ekipman olmadan bile üst seviyelerde sonuç almak mümkün hale geliyor.
Shasta ile alınan tüm kayıtlar, otomatik olarak transkripte de dökülüyor. Üstelik, tüm düzenleme işlemleri transkript üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu metinden silinen cümleler otomatik olarak ses kaydından da temizleniyor.
Bunun haricinde bir projede birden fazla kişiyle ses kaydetmek de mümkün. Proje sahibi, Shasta ile oluşturulan bir projeye istenen tüm katılımcıları davet edebiliyor. Davetliler Shasta projesine giriş yaptığında proje bir toplantı işlevi de görüyor. Kayıt başlamadan da iletişim kurma ve konuşma imkanı mevcut.
Shasta’nın en başarılı unsurlarından birisi de burada devreye giriyor. Farklı bağlantı kaliteleri, aynı kalitede olmayan ekipmanlar gibi unsurlar normal şartlarda ses kaydını fazlasıyla etkiliyor. Ancak Shasta, bu kayıtları senkronize etmeye ve kaliteli hale getirmeye de olanak sağlıyor.
Adobe’nin belirttiğine göre Project Shasta’da yer alan filtreler; ses kalitesini artırıyor, gereksiz sözcükleri temizliyor ve sesi üç boyutlu hale getiriyor. Ancak tüm bu filtrelere erişim sağlamak test aşamasında mümkün değil.
Tüm bunlara ek olarak; projeye müzik dosyası eklemek, arka planda bir ses yürütmek ya da düzenleme sırasında yer tutucular ile hatırlatma sağlamak gibi araçlar da Shasta’da yer alıyor.
Özelliklerinden anlaşıldığı üzere Shasta, temel olarak podcast kaydına odaklanıyor. Ancak podcast haricinde dublaj, videolar için ses kaydı ve daha birçok ses projesini de Shasta ile gerçekleştirmek mümkün.
Mark Webster’ın belirttiğine göre Project Shasta şimdilik geliştirme aşamasındaki yolculuğuna devam ediyor. Adobe’nin resmi sitesi üzerinde Shasta projesine erişim isteme olanağı mevcut. Henüz tüm özellikleri aktif hale gelmese de projeyi test etmek için Adobe’nin sitesine uğrayabilirsiniz.
Ayrıca şu an için Shasta’nın ücretsiz olduğunu da belirtmekte fayda var. Ancak projenin test aşaması sona erince Adobe’nin ücretlendirme hakkında ne düşündüğü henüz bilinmiyor.