Bilgisayar internete bağlanmıyor sorunu nasıl çözülür? Bilgisayar kullanıcıları, internet problemleriyle çok fazla karşılaşmaktadırlar. Eğer siz de bilgisayarım internete bağlanmıyor sorunu ile karşılaştıysanız içeriğimizdeki yöntemler ile sorununuzu çözebilirsiniz. Bir teknolojik cihazın internete bağlanmamasına neden olan en yaygın sorunları sizler için bir araya getirdik.
İnternetsiz bir yaşam düşünmek günümüzde neredeyse imkansız. Pek çok kişi gündelik işlerini ve eğitimini internet kullanarak sürdürüyor. Bu nedenle adeta temel bir ihtiyaç haline gelen internet bağlantısının sorunlarla karşılaşması oldukça can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bundan dolayı internet problemiyle karşılaşan teknoloji kullanıcıları, karşılaştıkları sorunları hızlı bir şekilde çözmek istiyorlar.
Kimi zamanlarda internet bağlantısı sorunu kendini farklı şekillerde de gösterebiliyor. Örneğin bilgisayar kablosuz bir ağa bağlı olsa bile internete erişim mümkün olmayabiliyor. Buna ek olarak tamamen internete bağlanamama gibi sorunlar da karşımıza çıkıyor. Biz içeriğimizde iki sorunu da kontrol eden yöntemlere yer verdik.
Biz de bu nedenle bilgisayarım internete bağlanmıyor diyen kullanıcıların yardımına yetişecek yöntemlerden oluşan bir içerik hazırladık. Eğer bilgisayar internete bağlanmıyor diyorsanız içeriğimizdeki yöntemleri denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Şimdi lafı daha da uzatmadan içeriğimize başlayalım.
İçindekiler
Farklı İnternet Sitelerine Erişmeye Çalışın
Eğer bilgisayarınızda halihazırda bir kablosuz ağ bağlantısı ya da kablolu ağ bağlantısı varsa ve internet yoksa farklı bir sayfaya bağlanmaya deneyebilirsiniz. İnternete bağlanamadığınızı sandığınız anda aslında sorunlu bir sayfaya bağlanıyor olma ihtimaliniz de vardır.
İnternete bağlanmadığınız sayfa dışında Google gibi büyük ve neredeyse sürekli açık olan bir sayfaya bağlanmaya çalışabilirsiniz. Kaldı ki bazen bu büyük ve sürekli hizmet veren sayfalar bile çökme sorunuyla karşılaşabiliyorlar. Ayrıca yoğunluk nedeniyle de bir sayfaya erişim sağlayamıyor olabilirsiniz.
Tüm bu olası çeldiricilerin önüne geçmek adına farklı birkaç internet sitesine bağlanmayı denemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer her sitede aldığınız sonuç aynıysa internet bağlantınızın olmadığını varsaymak yanlış olmayacaktır. Bu durumda sonraki adımlara geçebilirsiniz.
Modeminizi Yeniden Başlatın ya da Sıfırlayın
İnternete bağlanamıyor olmanızın bir sebebi de modemden kaynaklı sorunlar olabilir. Üstelik modemler kimi zaman hatalı gösterimlere de neden olabilir. Örneğin bilgisayarınız internete bağlı gibi gözüküyorken bile ağ bağlantısına sahip olmaması muhtemeldir. Böyle bir durumda yapmanız gereken modeminizi kontrol etmektir.
Modemle ya da yönlendiriciyle ilgili yapabileceğiniz iki temel sıfırlama işlemi vardır. Bunlardan ilki modemi yeniden başlatmak olacaktır. Dilerseniz modemin arkasında ya da altında yer alan reset tuşuna basarak (eğer küçükse kürdan ya da toplu iğne gibi bir eşya kullanın) modemi yeniden başlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra modemin fişini çekip 10-15 saniye beklemek de aynı sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.
İkinci yöntem ise reset tuşuna yaklaşık 60 saniye kadar basılı tutmak olacaktır. Bu yöntem modeminizi tamamen sıfırlar. Bu işlem sonucunda modeminiz fabrika ayarlarına geri dönecektir. Bir başka deyişle ismi ve şifresi kurulum günündeki haline döner. Dilerseniz modem arayüzü üzerinden bunları tekrar değiştirebilirsiniz. Bu yöntemin ardından bilgisayar internete bağlanmıyor sorunu devam ediyorsa sonraki işlemi deneyin.
Farklı Bir Cihazdan Modeme Bağlanmaya Çalışın
Bu adımda denemeniz gereken bilgisayarınızın mı yoksa internetin mi sorunlu olduğudur. Bunu yapmak için ise evinizde bulunan ve Wi-Fi desteği olan herhangi bir cihazı kullanabilirsiniz. Tablet ya da telefon gibi bir cihazı sıfırladığınız modeme bağlayarak internet bağlantısına sahip olup olmadığını kontrol edin.
Eğer internet bağlantısı tablet ya da telefonunuzda sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa sorun bilgisayarınızda olabilir. Bu durumda aşağıdaki dört adımı denemenizi tavsiye ediyoruz. Ancak eğer telefonunuz ve tabletinizde de aynı sorun mevcutsa doğrudan son adıma geçebilirsiniz.
Bilgisayarınızın Uçak Modunda Olmadığından Emin Olun
İnternet erişim problemleri, genellikle basit problemlerden ortaya çıkmaktadır. Bu sorunla karşılaşan kişilerin çoğu, cihazlarını uçak modunda unutmaktadırlar. Bildiğiniz üzere bazı cihazlarda uçak modu Wi-Fi bağlantısını da tamamen kesmektedir. Bu nedenle cihazın uçak modu açık olduğunda Wi-Fi’a ulaşmak mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da bilgisayar internete bağlanmıyor sorunu ortaya çıkar.
Her ne kadar bariz gözükse de birçok kullanıcı cihazı yanlışlıkla uçak moduna almaktadır. Bu nedenle en ufak bir soru işareti kalmaması adına bu yöntemi de denemek önemlidir. Bilgisayarınızda uçak modu ayarının bulunduğu bölüme ulaşın. Daha sonrasında uçak modunun kapalı olduğundan emin olun.
Bilgisayarınızın Wi-Fi’ını Kontrol Edin
Uçak moduna benzer bir başka durum ise Wi-Fi özelliğinin kapalı olmasıdır. Eğer bilgisayarınızın Wi-Fi özelliği kullanım dışıysa ve kablosuz bir ağ kullanarak internete bağlanmaya çalışıyorsanız maalesef olumsuz sonuç alırsınız. Bu nedenle Wi-Fi özelliğinizin de açık olduğundan emin olun.
Bunun için dilerseniz bilgisayarınızın kısayol ya da görev çubuğundaki Wi-Fi ayarını kontrol edebilirsiniz. Dilerseniz de doğrudan ayarlar menüsünden kablosuz ağ bağlantısı ayarlarına göz atabilirsiniz. Her iki durumda da Wi-Fi özelliğinin açık olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
Eğer bir sebepten dolayı Wi-Fi özelliğinizi açamıyorsanız bu durum yazılım ya da donanım kaynaklı bir başka sorunu gösteriyor olabilir. Eğer sorun yazılım kaynaklıysa içeriğimizin devamında değineceğimiz Sorun Gidericisi ile problemi çözebilirsiniz. Ancak cihazınızın Wi-Fi modülü bir şekilde zarar gördüyse bilgisayarın bir uzmana ya da teknik servise gitmesi gerekebilir.
Kablosuz Ağ Kaynağına Yaklaşın
Eğer sorununun bilgisayarınızdan kaynaklı olduğuna eminseniz deneyebileceğiniz bir başka adım da kablosuz ağ kaynağına yani modem ya da yönlendiricinize yaklaşmaktır. Bu adım da sıklıkla göz ardı edilmektedir. Önemli bir nokta ise ağ bağlantısı için sürekli bir sinyalin mevcut olması gerekliliğidir.
Eğer modeminiz ya da yönlendiriciniz ile aranızda duvar, kapı ya da benzer nesneler varsa sinyallerin kesilmesi muhtemeldir. Üstelik bu durum Wi-Fi ayarlarında kendini göstermeyebilir. Bilgisayarınız modeminizin sinyallerini Wi-Fi ayarlarında göstermesine rağmen ağa bağlanmakta güçlük yaşayabilir.
Böyle bir durumda yapmanız gereken ağ bağlantısına yaklaşmak olacaktır. Eğer dizüstü bir bilgisayarda yani laptop ile internete bağlanma konusunda sorun yaşıyorsanız bu adımı denemeniz gerek. Masaüstü bir bilgisayara sahipseniz de yapabileceğiniz şey odanıza bir adet yönlendirici yerleştirmek olacaktır. Ayrıca kablolu bir bağlantı yönteminden yararlanarak da bu sorunu çözebilirsiniz.
Bilgisayarın Sorun Gidericisinden Yararlanın
Eğer tüm bu adımların ardından hala sorun yaşıyorsanız denemeniz gereken bir başka yöntem de sorun giderici aracını kullanmaktır. Hem Windows hem de Mac cihazlarda bu sorun gidericilerden yararlanabilirsiniz. Eğer Mac kullanıyorsanız bir sorun olması halinde bilgisayar otomatik olarak bu problem çözücüyü size sunacaktır. Wi-Fi Önerileri isimli özellik ile bunu gerçekleştirmek mümkündür. Bu unsur yalnızca bilgisayarda bir sorun oluştuğunda çıkan bir ikondur. Bu önerileri uygulayarak bilgisayar internete bağlanmıyor sorununun önüne geçebilirsiniz.
Windows cihazlarda ise Sorun Giderme özelliğini kullanarak bilgisayarınızın ağ bağlantısında yer alan sorunları çözebilirsiniz. Ağ Sorunlarını Gider isimli özelliği kullanmak için ise şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:
- Öncelikle bilgisayarınızın ayarlar menüsüne ulaşın. Bunun için Başlat’ta yer alan Ayarlar seçeneğine tıklayabilirsiniz.
- Daha sonra arama çubuğuna Sorun Gider yazın. Dilerseniz doğrudan Sorun Gider menüsüne de ulaşabilirsiniz.
- Windows 11 kullanıyorsanız Diğer sorun gidericiler ile devam edin. Bunların arasından İnternet Bağlantıları seçeneğini bulun ve çalıştır butonuna tıklayın.
Bu işlemler ile sonuca ulaşamazsanız arama çubuğundan da internet bağlantıları için sorun giderici aracına ulaşabilirsiniz. Tüm bu aşamaların ardından bilgisayarınız sizin için birkaç ayarı kontrol edecek ve cihazınızın ağ ayarlarında düzenlemeler yapacaktır. Eğer araç herhangi bir sorun bulamazsa internet bağlantınızdaki kesintinin bilgisayardan kaynaklı olmaması muhtemeldir. Bu durumda internet servis sağlayıcınızı ve modeminizi kontrol edebilirsiniz.
Sürücüleri Kontrol Edin ve Bilgisayarı Yeniden Başlatın
Sorun gidericilerin ardından gerçekleştirebileceğiniz bir başka adım ise ağ bağdaştırıcınızın sürücülerini güncel tutmaktır. Bunun için bilgisayarınızda yer alan sürücü güncelleştirmesi aracını kullanabilir ya da bilgisayarınızın üreticisi tarafından paylaşılan güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.
Bu sürücülerin güncelliğinden emin olduktan sonra tekrar internete bağlanmayı deneyin. Eğer güncellemeye rağmen bilgisayara bağlanamıyorsanız cihazı yeniden başlatın. Bazı güncellemeler için bilgisayarın yeniden başlatılması gerekebilir. Daha sonrasında yeniden bir ağa bağlanmaya çalışın. Eğer sorun hala çözülmüyorsa sonraki adıma geçin.
İnternet Servis Sağlayıcınız ile Görüşün
Eğer tüm bu adımların sonunda hala internete bağlanamıyorsanız problem büyük ihtimalle sizin çözebileceğiniz bir sorun değildir. İnternet servis sağlayıcınız bir sorun ya da kesinti yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken sorunun çözülmesini beklemek olacaktır. Dilerseniz bunun için internet servis sağlayıcınızı arayarak bir görüşme gerçekleştirebilirsiniz.
Buna ek olarak yapılacak kontroller sonrasında modeminizde potansiyel bir arıza tespiti de gerçekleşebilir. Bu durumda servis sağlayıcınız modemin değişmesini öngörebilir. Özetlemek gerekirse bu durumda işin içine bir uzmanın girmesi muhtemeldir. Hatta dilerseniz bilgisayarınızı kontrol ettikten sonra doğrudan servis sağlayıcınız ile görüşebilirsiniz. Yapacakları uzaktan kontroller aracılığıyla sorunun daha hızlı çözülmesini sağlayacaklardır.
Bilgisayar İnternete Bağlanmıyor: Genel Değerlendirme
Bu adımların haricinde potansiyel birkaç neden de internete bağlanmanızın önüne geçebilir. Bunların arasında sayabileceğimiz nedenlerden ilki VPN ve proxy bağlantı ayarlarıdır. Eğer bu bağlantı ayarlarında bir problem varsa internete bağlanmanız mümkün olmayabilir. Bu durumlarda VPN bağlantısı kullanıyorsanız ödemenin gerçekleştiğini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca VPN bağlantısını kapatıp internete bağlanmaya da çalışabilirsiniz.
İkinci bir potansiyel problem ise donanım kaynaklı sorunlardır. İçeriğimizde de belirttiğimiz üzere donanımdan kaynaklanan bir sorun varsa maalesef bilgisayar üzerinden gerçekleştirebileceğiniz bir işlem bulunmamaktadır. Eğer internet servis sağlayıcınız bir problem olmadığını söylüyor ve farklı cihazlardan internete bağlanmak konusunda bir sorun yaşamıyorsanız bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Cihazınızda yer alan virüsler, zararlı yazılımlar, antivirüs programı ve güvenlik duvarları da internete ya da bir sayfaya bağlanmayı engelliyor olabilir. Bilgisayarınızda yer alan virüsleri temizlemek ve antivirüs ya da güvenlik duvarının soruna neden olup olmadığını kontrol etmek problemi çözebilir.
Eğer kablolu bir şekilde bağlantı kurduysanız kablonuzun zarar görmüş ve çalışmaz hale gelmiş olması da muhtemel bir problemdir. Buna ek olarak bilgisayarınızdaki ve modemdeki Ethernet giriş ve çıkışları da zarar görmüş olma ihtimali taşır. Bu nedenle kontrol etmenizde fayda vardır.
Bir başka problem ise internet faturanızı ödememiş olmanız olabilir. Eğer internet faturanız için gerekli ödemeyi yapmadıysanız modemin ve bilgisayarınızın düzgün çalışmasına rağmen internete erişim sağlayamazsınız. İnternet servis sağlayıcınız ile iletişime geçerseniz faturanızı ödeyip ödemediğiniz hakkında da bir bilgi edinmeniz mümkündür. Eğer listemizdeki tüm adımları gerçekleştirmenize rağmen internete bağlanamıyorsanız bu bölümde belirttiğimiz unsurları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bilgisayar internete bağlanmıyor içeriğimiz burada sona eriyor. Rehberimizde yer verdiğimiz adımlara rağmen internete bağlanamama sorununuz devam ediyorsa cihazınızda donanımsal bir problem olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.