Dijital sanat, teknolojinin gelişmesiyle birlikte son dönemde oldukça ilgi çekmeye başladı. Dijital sanatçılar da yaptıkları 3D animasyon çalışmaları ve illüstrasyonlar ile dikkatleri hem temsil ettikleri konulara hem de kendi üzerlerine çekmekte. Biz de sizler için ilginç çalışmaları olan bazı dijital sanatçıları derledik.
İçindekiler
Rek0de
Rek0de, bizi teknolojinin günlük yaşamın bir parçası haline gelmesinin ötesine bakmaya davet ediyor. Yaptığı çalışmalar 3 boyutlu ve sıra dışı olan Rek0de, gerçeklik ve sanallık arasında fütüristik sahneler oluşturarak bizi her kompozisyonda, doğru ve yanlış konusunda şüpheye düşürmeyi başarıyor. Rek0de’nin izleyicileri rahatsız eden çalışmaları aslında tam olarak bunu amaçlıyor. Bize insanlık olarak nereye gittiğimizin derin bir yansımasını veriyor.
Rek0de’nin çalışmalarında balon sürüleri etrafı keşfediyor, dev insanlar binaların arasından geçiyor ve hatta köpekbalıkları aramızda dolaşıyor. Sanatçının büyüleyici 3 boyutlu görüntüleri özellikle yerleşik kentsel mimarinin akışını kesintiye uğratmayı amaçlıyor. Gerçeküstücülük, Rek0de’nin çalışmalarında açıklanamaz olanın etrafındaki sıradanlığı kusursuz bir sahneye dönüştürmeyi başarıyor.
Ondrej Zunka
Hayali 3D animasyonlarıyla tanınan Ondrej Zunka, aslında ekonomi ve sistem mühendisliği bölümünde okudu. Bölümüyle ilgili hayal kırıklığı yaşayan Zunka, tasarım ve dijital sanat deneyleriyle ilgilenmeye başladı. Dünya’nın dört bir yanındaki çeşitli saygın tasarım stüdyoları ile çalıştıktan sonra şimdi sanatçı, Londra’da kendi tasarım projelerini yürütüyor. Sanatçının; Apple, Burberry, MTV, Nike, Puma, Prada gibi birçok büyük marka ile iş birliği gerçekleşti.
Nike
3D taramanın yaratıcı gücünü ve esnekliğini kullanmak isteyen Nike Jordan ekibi, tamamen sanal bir fotoğraf çekimi hazırlamak için Ondrej Zunka ile anlaştı. Zunka’nın rolü, giysi ve dijital avatarı birleştiren görsel bir dil bulmak ve aynı zamanda ürünün otantik görünümünü korumaktı. Ekip birlikte; Londra, Paris ve Berlin’de çeşitli sanatçılar ve müzisyenlerle bir araya gelerek projeyi gerçekleştirdi.
MTV
MTV, sanatçılara markayı özelleştirmelerine ve yeniden yaratmalarına izin verme konusunda uzun süreli bir geleneğe sahip. Bu da sanatçının yaratıcılığını tam olarak gösterebilmesini olanak tanıyor. 2018’de MTV, Ondrej Zunka’dan MTV Global içeriğine yeni bir dizi sanatsal kimlik eklemesini istediler. Tamamen sıfırdan özel animasyonlu bir ortam yaratan Zunka, harika bir iş yarattı.
Santi Zoraidez
Santi Zoraidez, yenilikçi dijital efektlerle izleyicilerini büyüleyen bir tasarımcı ve sanat yönetmeni. Buenos Aires’te doğan sanatçı, renk ışık ve hayal gücünü kullanarak yaptığı hareketli animasyonları ve dijital illüstrasyonları ile dijital gerçekliği gözler önüne seriyor. Mükemmel illüstrasyonu, harika dijital efektlerle birleştirme yeteneği sanatçıyı birçok marka için de iş birliği yapmak isteyecekleri bir konuma getiriyor. Apple, Nike, LG, Ikea gibi dünya çapındaki markalar Zoraidez’in birlikte çalıştığı markalardan birkaçı.
Jesper Lindborg
Dijital sanatçılar içinde yaptığı incelikli ve hassas işler ile tanınan Jesper Lindborg, yaptığı animasyonları, detayların hakim olduğu, neredeyse mükemmel bir estetikle donatan İsveçli tasarımcıdır. Hareketi muhteşem dokularla birleştiren sanatçı, birçok marka ve ajans ile işbirliği içerisinde çalışmakta. Sanatçının yaptığı animasyonlar, izleyiciyi teknolojinin insani ve kırılgan tarafına yaklaştırmayı hedefliyor.
Sanatçının oldukça ses getiren çalışmalarından biri olan Plastik Keşif, basit bir malzeme olan plastiğin dokuya taşınması üzerine. Plastik 3D ortamda gerçekleştirilmesi zor olan malzemelerden birisi. Sanatçı plastiği ikna edici göstermek adına yaptığı çalışma ile aynı zamanda onun doğada yok olmaması gibi sorunlar üzerinde de duruyor.
Sanatçının diğer bir çalışmasının ismi ise Sirkülasyon. Sürdürülebilir modanın geleceği baz alınarak yapılan çalışmada; markaların iklime, suya ve ormanlara verdiği zararı neredeyse sıfıra indirmelerini sağlayan giysiler yaratmalarına yardımcı olmaya odaklanıldı.