Yeniden kullanılabilir poşetlerimizi markete götürmekle ve paket servis kaplarını çaresizce geri dönüştürmekle meşgulken bilgisayar kablolarımızdan uzaktan kumandalara kadar her şeyde plastik maddeler bulunuyor. Her yıl elektronik ürünlerde 10 milyon ton plastik kullanılıyor ve bunun çok az bir kısmı geri dönüştürülebiliyor. Google’daki endüstriyel tasarımcılar bu durumu tersine çevirmeye çalışıyor. Nest mini hoparlörler ve Pixel telefonlar da dahil olmak üzere birçok ürünün paketine geri dönüştürülmüş plastik eklediler ve bu hafta Google, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış örme dokulu yeni bir Pixel telefon kılıfı ürettiklerini duyurdu.
Bu projenin baş tasarımcısı Miguel Harry, ekibin ürünü uzun süre dayanacak şekilde yarattığını söylüyor. Seçtikleri jakarlı kumaş sayesinde telefon kılıfı doku sürtünmeleri, kir ve günlük aşınmadan korunuyor. Ekip aynı zamanda her bir kılıfta ne kadar malzeme kullandıkları konusunda da oldukça net. İki adet su şişesi, beş kılıflık kumaş oluşturmaya yetecek kadar plastik üretiyor.
Sürdürülebilirlik bir yana, telefon kılıfları göz de yormuyor. Kılıflar, siyah, gri veya kırmızı renkte ve hepsi tüvit gibi karışık bir desene sahip. Kılıfın içi ise kamera ve ekranı korumak amacıyla mikrofiberden üretilmiştir. Harry, “Kılıfa rahat bir his vermek istedik,” şeklinde açıklamada bulundu ve “Açıkça makine tarafından yapılmış olmasına rağmen el yapımı bir ürün gibi görünüyor.” sözlerini ekledi.
Elektronik Cihazlarda Geri Dönüşüm
Elektronik cihazlarımızı ne kadar hızlı değiştirdiğimize bağlı olarak ortaya çıkan atık miktarı da artıyor. 2050 yılına kadar üretilen toplam atığın 110 milyon tona ulaşması ve bunun % 20’sinin plastik olması bekleniyor. Şu anda, bu cihazlardaki plastiği; şişeler ve kaplar gibi diğer plastik ürünleri geri dönüştürdüğümüz şekilde geri dönüştürmek veya geri kazanmak için çok az altyapı bulunuyor. Philips, Samsung ve Whirlpool gibi markalar geri dönüştürülebilecek ürünler geliştirmeye yeni yeni başlıyor. Miguel Harry, Google tasarımcılarının ürünleri geri dönüştürülebilir hale getirmeye çalıştıklarını ve yakında geri dönüştürülmüş telefon kılıfı gibi diğer ürünleri de piyasaya sürmeyi umduklarını söylüyor.
Bu, herkes tarafından benimsenmiş bir problem haline gelene kadar, geri dönüştürülmüş plastikten tasarlanan ürünler atık sorununu azaltmanın bir yolu. Geçen yıl konuyla ilgili, BM ve Avrupa Komisyonu, markaları geri dönüştürülmüş plastikten ürünler üretmeye ve tüketicileri de bu ürünleri almaya teşvik etmek için PolyCE adında iki yıllık bir kamuoyu bilgilendirme projesi başlattı.
Harry, tüketicilerin sürdürülebilir ürünlerin de güzel olabileceğini fark etmelerinin önemli olduğunu söylüyor: “Geri dönüştürülmüş plastik için harika tasarımdan ödün vermek zorunda olunmadığını insanların bilmesini istiyoruz.”