Grace Hopper kimdir? Yazılım dünyasının ünlü isimlerinden biri olan Grace Brewster Murray Hopper, 9 Aralık 1906 yılında New York’ta doğmuştur. Erken yaşlarından itibaren, onunla tanışan herkes Hopper’ın çok zeki ve meraklı bir çocuk olduğunu belirtmiştir.
Grace henüz yedi yaşındayken bir çalar saatin nasıl çalıştığını öğrenmeye başlamıştır. Çalar saatin içini açıp kendi yöntemleriyle incelemiş ve nasıl çalıştığını araştırarak öğrenmeye çalışmıştır.
İçindekiler
Eğitim Hayatı
Grace Hopper, New Jersey’de bulunan The Wardlaw Hartridge School isimli okulda eğitim hayatına başladı ve üniversiteye kadar bu okulda eğitimine devam etti. Daha sonra 1924’te Vassar Üniversitesi’ni kazandı.
Vassar Üniversitesi’ni 1928 yılında matematik ve fizik dalında lisans derecesi ile bitirip 1930 yılında Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Grace Hopper 1931 yılında, daha önceden öğrenim gördüğü Vassar’da bu kez matematik öğretmeye başladı. 1934 yılında Yale Üniversitesi’nden matematik doktorası kazandı ve dünyaca ünlü başarılı üniversitede o ana kadar doktora kazanan birkaç kadından biri oldu. 1941 yılında da doçentliğe yükseltildi. Grace Hopper kimdir sorusunun cevabını ünlü yazılımcı, anlaşıldığı üzere kariyerine gizledi.
Programlama Öncüsü
1949 yılında Hopper, kıdemli bir matematikçi olarak Philadelphia’daki Eckert-Mauchly Computer Corporation’a katıldı. Kısa süre sonra Remington Rand ve sonra Sperry Rand tarafından satın alınan şirket, ordu sözleşmeleri kapsamında ilk elektronik bilgisayarı (ENIAC) kurdu. 1950’lerin başında Eckert-Mauchly, ilk ticari elektronik bilgisayar olan Evrensel Otomatik Bilgisayarı (UNIVAC I) geliştiriyordu. UNIVAC I ve II üzerinde çalışırken, Hopper otomatik programlama fikrine öncülük etti ve bilgisayarı kodlamak için kullanmanın yeni yollarını keşfetti. 1952 yılında matematiksel kodu makine tarafından okunabilen koda çeviren A-0 adlı ilk derleyiciyi geliştirdi. Bu, modern programlama dilleri oluşturmak için atılan önemli bir adımdı.
1953 yılında Hopper, programları sembollerden ziyade kelimelerle yazma fikrini önerdi ancak ona bu fikrinin işe yaramayacağı söylendi. Bununla birlikte, İngilizce bir derleyici üzerinde çalışmaya devam etti ve 1956 yılında ekibi, kelime komutlarını kullanan ilk programlama dili olan FLOW-MATIC’i çalıştırdı. Matematiksel semboller kullanan FORTRAN veya MATH-MATIC’in aksine, FLOW-MATIC düzenli İngilizce kelimeler kullandı ve veri işleme amacıyla tasarlandı. Ayrıca programların İngilizce dışındaki kelime tabanlı dillerde nasıl yazılabileceğini de gösterdi. Hopper’ın kelime tabanlı diller yaratma projesi bilgisayar kullanıcıları topluluğunun genişlemesine yardımcı oldu.
Bilgisayarları mühendislik veya matematik geçmişi olmayan kişiler için erişilebilir hale getirmek bilgisayar şirketlerinin ürünlerini özel sektöre pazarladığı bir zamanda çok önemliydi. Sembollerden ziyade kelime komutları kullanan programlar geliştirerek Hopper, daha fazla insanın özellikle bordro gibi iş uygulamaları için bilgisayar kullanırken rahat hissedeceğine inanıyordu.
Bilgisayar dillerinin sayısı arttıkça, standartlaştırılmış iş diline olan ihtiyaç arttı. 1959 yılında Hopper, amacı endüstriler ve sektörlerde kullanılabilecek ortak bir iş dili geliştirmek olan Veri Sistemleri Dilleri Konferansına (CODASYL) katıldı. Bitmiş ürün, COBOL isimli bir programdı ve bu “ortak iş odaklı dil” demekti. 1970’lere gelindiğinde, COBOL dünyada en yaygın kullanılan bilgisayar dillerinden oldu.
COBOL Nedir?
COBOL 1950’lerin sonunda ve 1960’ların başında ortaya çıktı. Dilin geliştirilmesi, ABD Savunma Bakanlığı (DoD) sponsorluğunda, IBM, Honeywell, Sperry Rand ve Burroughs gibi bilgisayar şirketlerinin konsorsiyumunu içeren bir projeydi. Amaç, aşağıdaki özelliklere sahip bir programlama dili oluşturmaktı:
- Bilgisayar sistemleri arasındaki taşınabilirlik sayesinde, hem donanım nesillerinde hem de donanım üreticileri arasında yazılımın taşınmasını kolaylaştırmak,
- Operasyonel hız pahasına olsa bile, daha geniş bir kitlenin programlamasını teşvik etmenin bir yolu olarak diğer dillere göre daha geniş bi sözcük kapasitesine sahip olmak.
İlk resmi COBOL spesifikasyonları 1960 yılında çıkmıştır. Önümüzdeki on yıl içinde ve eleştirmenlerinin şaşkınlığı ile COBOL, iş uygulamaları yazmak için varsayılan seçenek haline geldi. Hızlı yayılmasının bir nedeni ağ efektleriydi. IBM’in bilgi işlem dünyasındaki hakim varlığı da COBOL’un benimsenmesine katkıda bulundu.
Grace Hopper ve Donanma Hayatı
Pearl Harbor’ın bombalanmasından ve ABD’nin II. Dünya Savaşı’na girmesinden sonra Hopper, savaşa katılmaya karar verdi. Başlangıçta yaşı ve büyüklüğü nedeniyle reddedildi ancak ısrar etti ve sonunda ABD Deniz Koruma Alanı’na katılmak için feragat aldı. Aralık 1943’te yardımcı doçentlik yaptığı Vassar’dan izin aldı ve Northampton, Massachusetts Smith College’daki Midshipmen Kadınlar Okulu’nda 60 günlük yoğun bir eğitimi tamamladı.
Komisyonunu aldıktan sonra Hopper, Harvard Üniversitesi Gemi Bürosu Hesaplama Projesi’ne atandı. Orada, ABD’deki ilk elektromekanik bilgisayar olan ve MARK I olarak bilinen IBM Otomatik Sekans Kontrollü Hesap Makinesi üzerinde çalışan bir ekibe katıldı. MARK I’i geliştiren Howard Aiken’in rehberliğinde Hopper ve meslektaşları, savaş çabası için gerekli olan çok gizli hesaplamalar üzerinde çalıştılar. Bunlar roket yörüngelerini hesaplamak, yeni uçaksavar silahları için menzil tabloları oluşturmak ve mayın tarama makinelerini kalibre etmek amaçlıdır. İlk üç kodlamacıdan biri olarak anılan Hopper, MARK I için 561 sayfalık kullanım kılavuzunu da yazdı.
Savaş bittikten sonra Hopper, bilgisayarlarla çalışmalarına devam etmek için Vassar’da profesörlüğü reddetti. 1946 yılında, donanma yaşı nedeniyle düzenli bir komisyon talebini reddettiğinde aktif hizmetten ayrıldı, ancak bir deniz rezervcisi olarak kaldı. 1946’dan 1949’a kadar donanma sözleşmeleri kapsamında MARK II ve MARK III bilgisayarlarında çalışmaya devam etti. Üç yıl boyunca araştırma görevlisi olarak çalıştığı Harvard’dan ayrıldı çünkü kadınlar için kalıcı bir pozisyon yoktu.
Üstün Yetenekli Bir Öğretmen ve İletişimci
Grace Hopper kimdir sorusunun cevaplarından biri olan öğretmenlik, donanma ile beraber Hopper’ın kariyerine eklenmiştir.
Hopper sadece mükemmel bir matematikçi ve bilgisayar bilimcisi değildi; aynı zamanda yetenekli bir öğretmen ve iletişimciydi. Donanmaya katılmak için Vassar’daki fakülte pozisyonunu bırakmasına rağmen, eğitim ve öğretim hayatının önemli bir parçası olarak kaldı. 1959’da Hopper, Pennsylvania Üniversitesi’ndeki Moore Elektrik Mühendisliği Okulu’nda misafir ve öğretim görevlisiydi. 1960’larda ve 1970’lerde Penn, George Washington Üniversitesi ve ABD Deniz Koruma Alanı’nda ders verdi. Akademi dışında, bilgisayar ve programlama anlayışını geliştirmek için sayısız çalıştay ve konferanslar düzenledi. Ulusal Teknoloji Madalyası’nı kabul ettikten sonra yaptığı açıklamalarda Hopper, “Bana en çok gurur duyduğum başarıyı sorarsanız, cevap yıllar boyunca eğittiğim tüm gençler olacaktır.” demiştir.
Hopper’ın öğretmen olarak yetenekleri de çok çeşitli izleyicilerle iletişim kurmasına yardımcı oldu. Bunlar teknik uzmanlar, mühendisler, iş liderleri, veri işlemcileri, gençler ve genel halktan ibaretti.
Amiral Hopper, kırktan fazla fahri derecenin alıcısıydı ve onuruna birçok burs, profesörlük, ödül ve konferans verildi.
- 1972’de seçkin mezunlara verilen Yale’nin Wilbur Lucius Cross Madalyası’nı aldı.
- 1973’te İngiliz Bilgisayar Topluluğunun Seçkin Üyesi olan ilk kadın ve ilk Amerikalı oldu.
- 1991’de Başkan George Bush, Hopper’ı Ulusal Teknoloji Madalyası ile “bilgisayar teknolojisini basitleştiren ve önemli ölçüde daha geniş bir kullanıcı evrenine kapı açan bilgisayar programlama dillerinin geliştirilmesindeki öncü başarılarından dolayı” ödüllendirdi. Birey olarak ülkenin en yüksek teknoloji ödülünü aldı.
- 1996’da ABD Donanması, USS Hopper’ı güdümlü bir askeri muhrip olarak görevlendirdi.
- 2016’da Hopper, ölümünden sonra, “bilgisayar bilimi alanındaki yaşam boyu liderlik rolünü” kabul ederek ülkenin en yüksek sivil onuru olan Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası’nı aldı.