404 Not Found Nedir?

İnternette gezinen kullanıcılar, bazı zamanlarda hatalarla karşılaşabiliyorlar. Bu durumda kullanıcılar ne yapacaklarını bilmeyebiliyorlar. Çünkü kullanıcılar, bu hatalardan birçoğunun ne anlama geldiğini bilmemektedirler. 404 Not Found da anlamlandıramayacağınız hatalardan biri olabilir. Peki kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı 404 Not Found nedir?



Belirttiğimiz gibi internet kullanıcıları, internette arama yaparken bir sorunla veya hatayla karşılaştıkları zaman ne yapacakları hakkında her zaman yeterli bilgiye sahip olmamaktadır. Bu nedenle, hata aldıkları internet sayfalarından çıkış yapmayı tercih etmektedirler. Ancak yine de web sitelerinin neden hata verdiğiyle ilgili de merak içinde kalma durumları vardır.

Biz de bu yazımızda 404 Not Found nedir sorusunun yanıtını vererek kişileri bu konu hakkında bilgilendirmiş olacağız. Aynı zamanda 404 Not Found hatasının nedenleri ve çözüm önerileri hakkında da bilgi vereceğiz. Böylece konu hakkında daha detaylı açıklamalar yapmış olacağız. İlk olarak 404 Not Found nedir sorusunun yanıtını verelim.

404 Not Found Nedir?

Sadece ‘404’ şeklinde de karşımıza çıkan bu uyarı, internet kullanıcılarının en sık karşılarına çıkan hata mesajlarından birisidir. Bu hata mesajı, web tarayıcıları üzerinden girdiğiniz internet sitelerinde karşınıza çıkmaktadır. Aslında 404 Not Found, internet siteleri tarafından ziyaretçilere yöneltilen bir bilgilendirme mesajıdır.

404 Not Found hata mesajını almanızın temel nedeni, tarayıcı üzerinden erişilmeye çalışılan sitenin sunucuda bulunmamasıdır. Bir başka nedeni ise o sayfada bir sorun olmasıdır. 404 Not Found, standartlaştırılmış bir HTTP durum kodudur. Öncelikle mesaj, internet sunucusundan HTTP isteğini gönderen internet tarayıcısına gönderilir. Daha sonra tarayıcı, bu hata kodunu görüntüler.

404 Not Found Nedir

İnternet üzerinden bir sayfaya her erişmeye çalıştığınızda ya da sayfayı ziyaret ettiğinizde, sunucuya size sayfa göndermesini söylemiş oluyorsunuz. Bunu bir örnek vererek netleştirelim. Mesela YouTube’a girdiğinizde YouTube sunucusuna, sitenin ana sayfasını görmek istediğinizi söylüyorsunuz. Buna sunucuya gönderilen istek deniliyor. Sonra sunucu, size bir sayfayı geri göndererek yanıt vermiş oluyor. Bu iletişim sistemi de HTTP’dir. HTTP iletişim sisteminin nasıl olduğu hakkında da örnekler vererek açıklama yapalım.

HTTP, Nasıl 404 Not Found Hata Mesajı Verir?

404 Not Found nedir sorusunun yanıtının ardından HTTP’nin 404 Not Found hata mesajını nasıl verdiğiyle ilgili de bilgi vermek istedik. 404 Not Found konusu, HTTP ile doğrudan ilişkili olduğu için bu konuyu da detaylandırmak faydalı olacaktır. HTTP iletişim sistemin bir örnek üzerinden anlatarak konuyu pekiştirmeye çalışalım.

Sizin YouTube sayfasını görmek istediğinizi varsayalım. Bunun için YouTube’un adresini tarayıcınıza girerek sunucuya istek gönderiyorsunuz. Daha sonra YouTube sunucusu isteğinize cevap vererek girdiğiniz adresi tarayıcınıza gönderiyor. Bu örnekte sunucu ile sayfanın ziyaretçisi arasında hiçbir sorun yaşanmamış oluyor. Çünkü sayfaya erişim konusunda herhangi bir sorun olmuyor.

HTTP yanıtlarının farklı çeşitleri yer almaktadır. Bu çeşitler; başarılı yanıtlar, bilgilendirici yanıtlar, istemci hataları, yönlendirmeler ve sunucu hataları şeklindedir. Bu türler, HTTP isteğinin başarılı bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığı hakkında bilgi verir.



404 Not Found hatası, aradığınız sayfada sorun çıktığı anlamına gelmektedir. Bu sorun var olmayan bir sayfaya giriş yaptığınızda ya da sayfanın bozuk olduğunda ortaya çıkmaktadır. 404 Not Found hatası, birçok şekilde yer almaktadır. Bunlar:

  • 404 Not Found Error
  • İstenen URL bu sunucuda bulunamadı
  • HTTP 404 Not Found
  • 404 HTTP 404
  • Error 404 Not Found
  • 404- Dosya veya dizin bulunamadı
  • 404 sayfa bulunamadı olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.

Böylelikle 404 Not Found nedir sorusunun ardından, HTTP’nin nasıl 404 Not Found hata mesajı verdiği hakkında da bilgi vermiş olduk. Bu hata mesajlarının elbette bazı nedenleri vardır. Şimdi 404 Not Found hata mesajının nedenleri hakkında bilgi verelim.

404 Not Found Hatasının Nedenleri Nelerdir?

404 Not Found hatasının oluşmasındaki nedenlerden biri, sitedeki dosyaların yanlış klasöre taşınmasıyla ilgilidir. Çünkü dosyalar yanlış klasöre aktarılırsa, sitedeki dosyaların dizin yolları da değişecektir. Değişikliklerin bağlantı yönlendirmeleri yapılmadığı takdirde ise sitedeki çeşitli alanlarda 404 Not Found hatası ortaya çıkacaktır.

404 Not Found hatasının oluşmasındaki bir diğer neden ise web sunucusuyla ilgilidir. Web sunucusunda daha önceden kaldırılmış bir dosyanın bağlantı linklerinin sayfada hâlâ yer alması da 404 Not Found hatasına neden olmaktadır. Dolayısıyla artık var olmayan dosyalara erişim sırasında sayfa, 404 Not Found hatası vermektedir. Bunun sonucunda kullanıcı, kaldırılmış dosyanın bağlantısına tıkladığında, ‘Sayfa bulunamadı’ uyarısıyla karşılaşıyor.

404 Not Found Hatasının Nedenleri Nelerdir

Benzer şekilde dosya adının değiştirilmesi de 404 Not Found hatasına neden olmaktadır. Bir başka deyişle URL değişimine uğrayan içerikler, 404 Not Found hatası vermektedir. Örneğin herhangi bir sitede yer alan ‘Servisler’ sayfası, ‘Hizmetler’ olarak değiştiğinde 404 Not Found hatasıyla karşılaşmanız mümkündür.

Yanlış bağlantı yönlendirmeleri de 404 Not Found hatasına neden olmaktadır. Sitede yer alan başka bir internet sayfası bağlantılarına yazılımcı hatası olan yönlendirmeler eklenirse, 404 Not Found hata mesajı ortaya çıkacaktır. Bir diğer 404 Not Found hata mesajı nedeni ise sitede oluşan arızayla ilgilidir.

Sitede oluşan herhangi bir hatada, sitenin sunucusu kişilerin siteye erişimini sağlayamadığı için 404 Not Found hatasıyla karşılaşmanız olası olacaktır. Bu da çoğu sitede karşılaşabileceğiniz bir 404 Not Found hatası nedenidir.

404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?

Yazımızda 404 Not Found nedir sorusunun ve 404 Not Found nedenlerinden bahsettikten sonra, bu hatanın nasıl tespit edileceğine dair de bilgi vermek istedik. 404 Not Found hatasının tespitini yapmak çok basit değildir. Çünkü herhangi bir sitede çeşit çeşit sayfa ve bağlantı linki yer almaktadır.

Web ölçümleme aracı, 404 Not Found hata tespitinde önem taşımaktadır. Web ölçümleme aracını kullanarak en hızlı ve etkili sonucu almak için ise Google’ı kullanmanız iyi olacaktır. Google’ın hata tespiti için size yardımcı olacağı araçları kullanarak işinizi kolaylaştırmanız mümkündür.

Google’ın uygun web araçlarından birinin üzerine internet sitesini ekleyerek 404 Not Found hatalarını ve diğer hataları tespit edebilirsiniz. Aynı zamanda URL hatalarını ayıklayan araçlarla da 404 Not Found hata kodlarını bulmanız olasıdır. Google arama konsolu ile 404 Not Found hatasını düzeltmeniz mümkündür.



Bunun için öncelikle Google hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ‘Tarama hataları’ seçeneği üzerinden ‘Teşhis’ bölümüne gidin. ‘Not found’ seçeneğine tıkladıktan sonra ise 404 Not Found hata listesine ulaşmış olacaksınız.

Tarayıcı üzerinden 404 Not Found tespiti için ise tarayıcınızın web yöneticisine girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ‘Dizin oluşturma’ seçeneğine gireceksiniz. ‘Aranabilir sayfalar’ üzerinden de ‘Hariç tutulan sayfalar’ seçeneğine girmeniz gerekmektedir. Buraya ise ‘Error HTTP: 404’ yazarak hata veren sayfaları denetlemeniz mümkün olacaktır.

404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?

404 Not Found nedir sorusuna ek olarak 404 Not Found hatasının nasıl düzeltileceğiyle ilgili de bilgi vermemiz gerekmektedir. Sıklıkla karşılaşılan bu hatanın tespitini uygun araçlarla yaptıktan sonra, hata düzeltme aşamasına geçmeniz daha kolay olacaktır.

404 Not Found hatası meydana geldiğinde bu hatanın neden kaynaklandığına dair bilgi verici bir sistem oluşturmak, site ziyaretçileri için daha iyi olacaktır. Aranan kaynağın silinmiş, değişime uğramış veya kullanım dışı olmuş gibi bilgilendirici gerekçeleri yol gösterici olacaktır.

Sildiğiniz bir dosya varsa ve bununla ilgili 404 Not Found hatası yaşıyorsanız, bu dosyaları farklı bağlantılara yönlendirerek çözüm üretme durumunuz vardır. Örneğin sitenizdeki üyelik formunda bir değişiklik yaptıysanız veya bir maddeyi sildiyseniz, yeni formun yer aldığı linki üyelik formu seçeneğine eklemeniz faydalı olacaktır. Bu nedenle sitenizdeki takipçiler, sitenize üye olurken çelişkiye düşmemiş olacaklardır.

Dosya adı değişimi de en dikkat etmeniz hususlar arasında yer almaktadır. Çünkü değiştirdiğiniz herhangi bir dosya adı, sitedeki birçok alanda yer alacaktır. Dolayısıyla dosya adının yer alacağı bütün alanları düzeltmeniz gerekmektedir.

404 Not Found hatasını yaşamamanın en etkili çözümü ise siteyi sürekli güncellemek olacaktır. Site üzerinden yaptığınız herhangi bir değişikliği düzeltip güncellemeniz durumunda 404 Not Found hatasıyla karşılaşma ihtimaliniz azalacaktır. Sildiğiniz dosyanın bağlantı linklerini anında silmeniz, URL’leri kontrol etmeniz, site içindeki düzensizliği onarmanız takipçilerinizin bu hatayla minimum düzeyde karşılaşmalarını sağlayacaktır.

404 Not Found hatasının siteden değil de sizden kaynaklandığını düşünüyorsanız, internet bağlantınızı kontrol edin. İnternet bağlantınızda sorun yoksa, sitenin URL’sini doğru girip girmediğinizi kontrol edin. URL’de de herhangi bir sorun yoksa, tarayıcınızın önbelleğini temizlemeniz gerekecektir. Tarayıcınızın önbelleğini temizlemek de işe yaramadıysa tarayıcınızın çerezlerini temizlemeniz faydalı olacaktır.

404 Not Found Hatasının Sitelere Dezavantajı Nedir?

Yazımızda 404 Not Found nedir sorusuna ek olarak 404 Not Found’ın dezavantajlarından da söz etmek istedik. 404 Not Found hatası, elbette siteyi belirli oranda etkilemektedir. Sonuçta sitede yer alan bir çeşit hatadır ve kullanıcıların siteyi terk etmelerine neden olmaktadır. Dolayısıyla 404 Not Found hatasının dezavantajlarından biri, kullanıcının güveninin azalmasıyla ilgilidir. Bir siteyi düzenli olarak ziyaret eden kullanıcıların sık sık 404 Not Found hatasıyla karşılaşması, o siteye olan güveni azaltacaktır.

404 Not Found Hatasının Sitelere Dezavantajı Nedir

Bunun yanı sıra 404 Not Found hatasının sitenizde uzun süre yer alması ve düzelmemesi, arama motorlarında sıralama kaybı yaşamanıza neden olacaktır. Çünkü sitenize giren kişiler, 404 Not Found hatasıyla karşılaştığı an siteden hemen çıkış yapacaktır. Bu durum da sitenin puanını düşürecektir. Dolayısıyla sitenizin SEO performansı da olumsuz etkilenmiş olacaktır.



Genel Değerlendirme

404 Not Found hatası, internet kullanıcılarının günlük yaşantılarında internette en çok karşılaştıkları hatalardan birisidir. Bundan dolayı bu hatayla karşılaşan kullanıcılar, bu hatayı nasıl düzeltebilecekleri konusunda araştırma yapmaktadırlar. Ancak tabii ki çözüm aşamasına geçmeden önce hatanın sebeplerini öğrenmek, kullanıcılar için daha faydalı olmaktadır.

404 Not Found, temel olarak internet sitesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Yani sitenin sunucularında yaşanan bazı teknik aksilikler, kullanıcıların 4040 Not Found ile karşılaşmalarına sebep olmaktadır. İnternet kullanıcıları, 404 Not Found hatası veren siteleri güvenilmez olarak düşündürebiliyor.

Ancak bu düşünce her zaman doğru değildir. Çünkü bu hata, genellikle güvenlik konusunda ortaya çıkan aksiliklerden olayı kullanıcıların karşısına çıkmıyor. Hatanın temel sebebi, belirttiğimiz gibi genellikle sitenin sunucularında ortaya çıkan aksaklıklar oluyor. Bundan dolayı yeni kurulan sitelerden uzun süredir yayın yapan sitelere kadar tüm sitelerde bu hatanın ortaya çıkma ihtimali vardır.

Yine de 404 Not Found hatasıyla karşılaşmamak ya da sitenizin bu hataya maruz kalmaması önemlidir. Bunun içinse site sahiplerinin sitelerini ve sunucularını belirli aralıklarla kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu kontroller, ortaya çıkan sorunların erkenden tespit edilip düzeltilmesine olanak sağlamaktadırlar.

Sizler için hazırlamış olduğumuz 404 Not Found rehberimiz burada sona eriyor. Bu yazımızda temel olarak 404 Not Found nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Sizler de 404 Not Found hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.