3D Gıda Baskısı Tüketimde Yeni Bir Çağ Açıyor

3D yazıcıların artık bütün sektörlerde hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. 3D baskı teknolojisinin doğasında bulunan faydaları aktif olarak kullanmaya başlayan sektörlerden birisi de gıda sektörü. Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerden 3D gıda baskısı konusunda büyük bir atılım gerçekleşti. 



Genellikle normal bir 3D baskı makinesi gibi çalışan 3D gıda yazıcıları, otomatik bir ekleme süreciyle hazırlanan yemek olarak düşünülebilir. Mesela 2015’te çıkan pizza otomatlarını ele alalım. Hamur hazırlanır, üzerine domates sosu ve peynir eklenir son aşama olarak ise fırına gönderilir. Ve bunların hepsi aynı makinede gerçekleşir. Bu süreci teoride bir bakıma 3 boyutlu gıda baskısı süreci olarak kabul edebiliriz.

3D gıda yazıcıları, malzemeleri pişirmek için değil onlara karmaşık şekil ve tasarımlar vermek için uygundur. Genellikle yazıcıda kullanılan hammadde yenilenebilir yiyecek tozları olur veya çiğ bir şekilde basıldıktan sonra fırında pişirilir.

3D Gıda Baskısı
3D Gıda Baskısı

Dünya çapında tüketilmek üzere üretilen toplam gıdanın 1.6 milyar ton kadarı israf ediliyor. 3D gıda baskısı; kesilmiş etler, meyve sebzeler ve çabuk bozulan besinler gibi gıda ürünlerini kullanarak tüketim aşamasında gıda israfını azaltmak için güzel bir yol olabilir.

3D Gıda Baskısı Kullanım Örnekleri

Şu anda 3D gıda yazıcıları yaygın olarak şık fırınlarda ve moleküler mutfaklarda çoğunlukla gurme yemekler hazırlamak için kullanılıyor. Fakat bazı başka kullanım alanları da mevcut.

2016 yılında iki ödüllü şef tarafından açılan Food Ink isimli bir restoranın açılış fikri sadece 3D baskılı yemekler sunmaktı. Sonrasında çok ileri giden şirket 3D baskılı mobilya bulundurmaya bile başladı!

Dünyanın 3D Baskılı Yemek için Açılan İlk Restorandı Food Ink
Dünyanın 3D Baskılı Yemek için Açılan İlk Restorandı Food Ink

Bir Alman huzurevi; havuç, bezelye püresi ve brokoli karışımından oluşan bir gıda ürünü oluşturmak için 3D yazıcıları kullanıyor. Bu yemek sonrasında yenilebilir tutkalla dondurularak çiğneme konusunda zorluk çeken yaşlılara servis ediliyor. Şu anda Almanya’da binden fazla tesis bu teknolojiyi benimsemiş durumda. 

İsrail’de buzdolabı büyüklüğünde bir 3D yazıcı sayesinde dokuyu tamamen taklit edebilen bitki bazlı biftekler basılmaya başlandı. Teknolojiyi geliştiren şirket bunu protein dünyası için bir sonraki dev adım olarak görüyor.

3D Gıda Baskısının Avantajları

3D Gıda Baskısı
3D Gıda Baskısı

Temiz bir ortamda ve uygun bir makinede hazırlanan 3D basılmış gıdaları tüketmek tamamen güvenlidir. Harika tasarımlar ortaya çıkarmanın yanı sıra 3D gıda baskının başka olumlu yönleri de mevcut. 



  • Kişiselleştirilebilen Yemekler: Dijital talimatları izleyen 3D yazıcıları girdiğiniz verilere göre; vitamin, karbonhidrat ve yağ asidi gibi besin değeri miktarlarını belirleyebilir. Böylece özel diyetler ile beslenmesi gereken hastalar için kişiselleştirilmiş yemeklerin üretilmesi çok daha kolay olur. 
  • Sağlıklı Gıdalar: Hollandalı bir gıda tasarımcısı, zamanla filizlenen sporlar ve tohumlar üretmek için 3D yazıcıları kullandı. Bu gibi doğal taşınabilir ürünlerin kolay üretiminin bir gün gıda endüstrisini değiştireceği düşünülüyor.
  • Geleneksel Olmayan Gıdalar: Daha az metan üreten ve daha az su tüketen böceklerin 3D gıda baskı makinelerinde kullanılması et tüketiminin büyük ölçüde önüne geçecektir.
  • Kolay Tekrarlanabilirlik: Hammadde, baskı ayarları ve uygun ekipmanlar ile ilginç yemekler hazırlamak artık oldukça kolay bir hal alacak.
  • Zamandan ve Çabadan Tasarruf: Eğitimli pasta şeflerinin bile saatlerini alan özel tasarım besinlerin 3D yazıcılar ile kolayca üretilebilmesi zamandan ve çabadan büyük bir tasarruf edilmesini sağlayacaktır. 
  • Gıda Sürdürülebilirliği: Gıda yazıcıları su ile birleştiğinde jel oluşturan kartuşların kullanımı ile gıda israfını en aza indirgeyebilir. Su mercimeği, çimen, böcekler, yosunlar gibi nadiren tüketilen besinlerin 3D yazıcılar ile harika besinler haline gelmesi de gıda sürdürülebilirliğine katkı sağlar. 

3D Gıda Baskısının Dezavantajları

3D Gıda Baskısının Örnekleri
3D Gıda Baskısının Örnekleri
  • Malzemelerin Fiziksel Özellikleri: 3D baskı ile üretilecek yiyeceklerin çeşitliliği kullanılan malzemelerin özellikleriyle sınırlıdır. Gıda malzemeleri genellikle normal bir 3D baskıda kullanılan en zayıf plastikten bile daha yumuşak olduğu için bu basılmış besinleri çok kırılgan bir hale getirir. 
  • Seri Üretimde Yavaşlık: 3d gıda yazıcılarının mevcut hızı, özel tasarımlar veya evde üretim yapmak için uygun olsa da süreç seri üretim için oldukça yavaş işlemekte. Basit tasarımlar 1 ile 2 dakika ayrıntılı tasarımlar ise 7 dakikadan daha uzun sürebilmektedir. 
  • Malzeme Çeşitliliği ile Çalışma: Basılan besinin rengi, aroması ve dokusu çok önemlidir bu nedenle çoğu 3D gıda yazıcısının çok malzemeli baskıyı desteklemesi gerekmektedir. Mevcut yazıcıların malzeme kullanmakta sınırlı kapasitesi karmaşık yemeklerin basılmasını zorlaştırmakta ve üretilebilen gıda ürünlerinin çeşitliliğini sınırlandırmaktadır. 

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.