Vulkan Run Time Nedir? Ne İşe Yarar?

Yeni aldığınız bilgisayarınızda bilmediğiniz programları ve yazılımları görebilirsiniz. Hatta bazen yeni format attığınızda kurmadığınız programları da bilgisayarınızda yüklü olarak görebilirsiniz. Kimi zaman bu programların ve yazılımların bir çeşit virüs olduğunu düşünürüz. Bu durum, çok sinir bozucu bir durum olsa da bu programları bilgisayarınızdan silmeden önce ne olduklarını araştırmanızda fayda var. Çünkü bilgisayarınızda gördüğünüz ve sizin bilmediğiniz her program ya da yazılım virüs olmayabilir. Vulkan Run Time da bunlardan sadece birisi. Peki ama Vulkan Run Time nedir?

Bu yazılım, bilgisayarımıza nereden geliyor? Bu yazılım, iznimiz olmadan bilgisayarımıza nasıl yükleniyor? Daha da önemlisi bu program tam olarak ne işe yarıyor? Bu içeriğimizde sizlere bunlardan bahsedeceğiz. Bu içeriği okuduktan sonra Vulkan Run Time isimli yazılımı bilgisayarınızdan silmek konusundaki fikriniz değişebilir!

Vulkan Run Time Libraries Nedir?

Bu yazılımın tam adı Vulkan Run Time Libraries olarak karşımıza çıkıyor. Fakat genel olarak Libraries kısmı çok fazla kullanılmıyor. O nedenle daha çok yazılımı, Vulkan Run Time olarak biliyoruz. Bu yazılım, siz bilgisayarınızı aktif olarak kullanırken size grafik desteği sağlıyor. Aslında kendisi bir API (Application Programming Interface) yani uygulama programlama arayüzüdür. Vulkan Run Time’a geçmeden önce kısaca API’den bahsetmek kafanızda soru işareti yaratmamak adına daha doğru olacaktır.

API, işlem sırasında kodları düzenleyen var olan bileşenleri yeniden kullanılabilir bir hale getiren ve yazılım geliştiricileri için karmaşıklığı ortadan kaldıran bir mekanizmadır. Aslında sadece bilgisayarınızda API’ler bulunmaz. Bunun haricinde Google API, Twitter API, Facebook API gibi farklı API’leri de görebilirsiniz. Hatta arabanızın frenleme sisteminde bile bir API mevcut. Yani aslında fark etmesek de hayatımızın birçok yerinde API görmek mümkün. Buradan anlayacağınız üzere API’ler kötü mekanizmalar değildir. Aksine işlerimizi kolaylaştıran bir yapıya sahiptir.

Şimdi Vulkan Run Time Libraries’e geri dönelim. Kendisi, az önce bahsettiğimiz gibi bir çeşit API olarak bilgisayarımızda yer alıyor. Bu yazılım, temel olarak bilgisayarlara grafik desteği sağlıyor. Tabii yaptığı işlem, sadece bununla da sınırlı değil. Birkaç faydası daha var.

Bu yazılımı siz bilgisayarınıza kurmasanız bile Intel, AMD ya da NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız mutlaka bilgisayarınızda olacaktır. Çünkü kendisi, neredeyse tüm ekran kartlarında bulunan bir yazılımdır. Peki bu üç önemli şirket de ekran kartlarına bu yazılımı entegre ediyorsa bu yazılım, tam olarak ne işe yarıyor?

Vulkan Run Time Libraries Ne İşe Yarar?

Bilgisayarınızda oyun başında sıkça vakit geçiriyorsanız ya da video düzenleme gibi render işlemleri yapıyorsanız bu yazılım aslında oldukça faydalı olacaktır. Çünkü bu gibi işlemler için 3D grafik hesaplamalarını yazılım, kendisi üstleniyor. Bu sayede daha iyi üç boyutlu görüntülere sahip olabiliyorsunuz.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Vulkan Run Time bilgisayarınızda sadece daha iyi üç boyutlu görüntülerin olmasını sağlamıyor. Bunun yanı sıra daha güçlü bir işlemci performansı almanızı da sağlıyor. Yani bu yazılım, sadece ekran kartı kanalında değil aynı zamanda işlemci kanalında da bilgisayarınıza yardımcı oluyor. Sadece buradan bile ne kadar yararlı bir yazılım olduğunu anlayabilirsiniz.

Vulkan Run Time Libraries Ne İşe Yarar

İşlemci kısmına bakacak olursak burada tabii ki bilgisayarınızın kaç çekirdekli bir işlemciye sahip olduğu da önemli. Çünkü çekirdek sayınız ne kadar fazla ise işlem performansı o kadar iyi oluyor. Burada da yazılımın çalışma şekli, aslında basit bir mantığa sahip.

İşlemcinizin 4 çekirdekli olduğunu var sayalım. Bu yazılım o zaman güç harcama performansını 4 çekirdek üzerine dağıtacaktır. Fakat 8 çekirdekli bir işlemciye sahip olursanız o zaman güç harcama performansını 8 çekirdek üzerine dağıtacaktır. Dolayısıyla işlemcinizin daha az yorulmasını sağlayacak.

Vulkan Run Time Nasıl Yüklenir?

Buraya kadar Vulkan Run Time nedir ve tam olarak ne işe yarar bunları gördük. Buradan sonra ise yazılımı bilgisayara yükleme ve bilgisayardan silme işlemleri üzerinde duracağız.

Az önce de bahsettiğimiz gibi Intel, AMD ya da NVIDIA tabanlı bir ekran kartı kullanıyorsanız bu ekran kartlarına ait driver dosyalarını yüklediyseniz çok yüksek ihtimalle Vulcan Run Time da otomatik olarak kendisi yüklenecektir. Çünkü bu şirketler, bahsi geçen yazılımı driver dosyalarının içine entegre ederek daha yüksek performans sağlamayı amaçlıyorlar.

Fakat çok nadir de olsa bu yazılımın bilgisayarınızda olmadığını fark edebilirsiniz. Özellikle yeni bilgisayar alanlar ya da bilgisayarını yeni formatlayanlar bu durumla karşılaşabiliyor. Böyle bir durumda internet üzerinden Vulkan Run Time yükleme dosyasını aratıp herhangi bir site üzerinden indirmenizi tavsiye etmiyoruz. Bu işlem, bilgisayarınıza zarar verebilir. Onun yerine ekran kartınıza ait güncellemeleri yapmanız yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra Vulkan Run Time’ın kendi sitesi üzerinden de yazılımı indirerek kurabilirsiniz.

Bilgisayarınızdan Nasıl Silebilirsiniz?

Peki olur da bu yazılımı bilgisayarınızdan kaldırmak isterseniz bu işlemi nasıl yapacaksınız? Baştan söylemekte fayda var. Vulkan Run Time’ı bilgisayarınızdan kaldırmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu yazılım ekran kartınızla birlikte gelen ve bilgisayarınızın performansını artıran bir yazılım. Bilgisayarınızdan daha iyi performans alabilmeniz için bu yazılımın silinmemesi gerekiyor.

Fakat yine de yazılımı silmeye karar verirseniz o zaman yapmanız gereken çok basit. Diğer programları bilgisayarınızdan sildiğiniz gibi bu yazılımı da aynı işlemleri uygulayarak silebilirsiniz.

Burada unutulmaması gereken bir şey var. Vulkan Run Time yazılımını bilgisayarınızdan kaldırmanız oldukça basit. Fakat tekrar yüklemek aynı şekilde kolay olmuyor. Bu nedenle uygulamayı bilgisayarınızdan kaldırmadan önce iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz.

Vulkan Run Time Geri Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bazen yazılımların ne olduklarını, ne işe yaradıklarını bilmeden bilgisayarımızdan isteyerek ya da istemeyerek kaldırabiliyoruz. Yazılımların ne işe yaradıklarını bilsek bile bazen bir anlık gaflete düşüp yine gerekli uygulamaları bilgisayarımızdan silebiliyoruz. Peki böyle bir durum söz konusu olursa Vulkan Run Time yazılımını bilgisayarınıza tekrar nasıl yükleyebilirsiniz?

vulkan run time ne işe yarar

Bahsettiğimiz gibi bilgisayarınızda bu yazılım yoksa internetten araştırıp rastgele bir siteden setup dosyasını indirip kurmanızı tavsiye etmeyiz. Hatta bunu hiçbir yazılım için tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu gibi durumlarda bilgisayarınızın zarar görme olasılığı oldukça yüksek. Bilgisayarınızı böyle bir riskin altına sokmak çok da mantıklı bir davranış olmaz. Bunun yerine ekran kartınızı güncellemeniz daha mantıklı bir çözüm olacaktır. Fakat zaten en güncel sürümü kullanıyorsanız o zaman ekran kartı sürücüsünü yeniden yüklemeniz yeterli olacaktır.

Sürücüleri Güncelleştirin

Ekran kartı sürücüsünü güncelleştirmeyi bilmeyenler için de bunu nasıl yapabileceklerinden kısaca bahsedelim. Bunun için bilgisayarınızda “Windows Başlat” menüsünden “Ayarlar” sekmesine tıklamalısınız. Açılan sekmede yukarıda yer alan arama kısmına “Aygıt Yöneticisi” yazıp enter’a basın. Buradan Aygıt Yöneticisi kısmına ulaşacaksınız. Daha sonrasında yandaki sekmelerden “Görüntü Bağdaştırıcıları” kısmına gelin ve tıklayın. Tıkladığınız zaman orada ekran kartınızı göreceksiniz.

Ekran kartınızın adının yazılı olduğu kısımda sağ tuşu tıklayın ve “Sürücüyü Güncelleştir” kısmına tıklayın. Bu kısımda açılan pencerede “Sürücüleri otomatik olarak ara” kısmına tıklayarak devam edin. Bu sayede ek bir şey yapmaya gerek kalmadan bilgisayarınız var olan güncelleştirmeleri araştıracak ve varsa güncellemeleri listeleyecek. Sonrasında otomatik olarak güncelleme işlemini başlatacak.

Buraya kadar her şey çok basit. Peki ya herhangi bir güncelleme yoksa? O zaman ne yapmanız gerekiyor? İşte uğraştırıcı kısım tam da burası. Eğer herhangi bir güncelleme bulunamazsa o zaman ekran kartınızın yazılımını silip tekrar yüklemeniz gerekebilir. Fakat bunun için önceden ekran kartınıza ait driver dosyalarını elinizde bulundurmanız gerekiyor. Çünkü var olan driver dosyalarını yükledikten sonra gerekli güncellemeleri de alarak tekrar Vulkan Run Time’a kavuşabilirsiniz.

En başta dediğimiz gibi Vulkan Run Time’ı bilgisayarınızdan silmek aslında çok basit. Fakat tekrar kurmak oldukça meşakkatli bir iş. Bu nedenle silmeden önce iki kere düşünmenizde fayda var.

Hangi Oyunlarda Vulkan Run Time Desteği Mevcut?

Vulkan’dan önce DirectX vardı desek yalan olmaz. İki yazılım da aynı mantıkla geliştirilmiş farklı yazılımlar diyebiliriz. Hatta bunlara Apple’ın geliştirdiği Metal’ı da ekleyebiliriz. Ama bunların içerisinde en popüler olanı tabii ki DirectX oluyor. Çünkü DirectX, senelerden beri bu konuda oyun geliştiricilerine ve bilgisayarlara yardımcı oluyor.

DirectX bu kadar tanınıyorken birçok oyunda DirectX desteği olması da çok normal. Fakat son yıllarda Vulkan’ın biraz daha ön plana çıkması ile beraber yazılımın oyun desteği konusunda da ciddi bir ilerleme içerisinde olduğu görülüyor. Vulkan’ın ön plana çıkmasının sebeplerinden birisi daha bağımsız bir yazılım olması oluyor. Çünkü yazılım, DirectX gibi direkt olarak Microsoft tarafından geliştirilmiş yazılım değil. Tabii bağımsız yazılımlarda da geliştirme biraz daha iyi ilerleyebiliyor.

Hangi Oyunlarda Vulkan Run Time Desteği Mevcut?

Bu geliştirmeler devam ettikçe oyun destek sayısı da aynı oranda artacaktır. Fakat bugün bile oynadığınız birçok oyunda Vulkan desteğini görmek mümkün. Örneğin DOTA 2, Doom, Quake Champions, Rise of the Tomb Rider, GRID Autosports gibi oyunlar Vulkan desteği alan oyunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyorlar.

Fakat listeye biraz daha güncel oyunları ekleyecek olursak o zaman Farming Simulator 22, Crysis serisine ait olan Remastered versiyonları, Quake 2021, Total War: Rome Remastered, Evil Genius 2: World Domination, Red Dead Redemption 2, Tom Clancy’s Ghost Recon Break Point ve Valheim gibi oyunları da ekleyebiliriz. Yani liste hiç de kısıtlı değil. Vulkan Run destekli oyun sayısı oldukça fazla.

Genel Değerlendirme

Vulkan Run Time az önce belirttiğimiz gibi DirectX’e alternatif olarak geliştirilmiş bağımsız bir yazılım olarak ön plana çıkıyor. Fakat bu yazılım günümüzde ekran kartlarının yazılımlarına ek olarak entegre ediliyor. Bilgisayarınızın üç boyutlu modelleme konusunda en büyük yardımcılarından birisi diyebiliriz. Ayrıca Vulkran Run Time, bilgisayarın performansını artırmaya yönelik ciddi bir destekte bulunuyor.

2013 yılında AMD’nin Mantle isimli yazılımı ile başlayan bu yazılım süreci, 2014 yılında Microsoft’un DirectX 12 geliştirmesi ile bambaşka bir hal aldı. Aynı yıl Apple da Metal isimli yazılımı duyurdu fakat kullanım alanı Apple tarafından geliştirilen sistemler ile sınırlı olduğu için kendi kabuğundan dışarıya çok fazla çıkamadı. Yıllar ilerledikçe gelişen teknoloji ile birlikte de son olarak Vulkan’ı gördük.

Bu tarz yazılımlar geliştirildikçe bizler daha iyi üç boyutlu grafiklere ve daha iyi oyun, hatta yazılım performanslarına sahip olacağız. Bu yazılımlar kötü amaçlı yazılımlar olmadığı için bilgisayarınızdan kaldırmanızı tavsiye etmiyoruz. Tabii ki siz yüklemeden bilgisayarınızda gördüğünüz zaman virüs zannedebilirsiniz.

Fakat bu yazımızda sizler için Vulkan Run Time nedir sorusuna cevap vererek genellikle virüs sanılan bu yazılımın ne olduğundan bahsettik. Bunun yanı sıra bu yazılımın nasıl yüklenip silinebileceğine de değindik. Eğer bugüne kadar bu yazılımın virüs veya başka bir zararlı yazılım olduğunu düşünüyorsanız bu yazımızdan sonra yazılımı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Sizler de Vulkan Run Time ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bundan 11 yıl önce Beden Eğitimi bölümünden mezun olan Uğur "Benim burada ne işim var?" diyerek kendini teknolojiye ve oyun dünyasına adamıştır. Daha önceden farklı sitelerde ve dergilerde bildiklerini okuyuculara aktaran Uğur sıra teknoloji.org sitesinde diyor!