Silinen Fotoğrafları Geri Getirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Telefonunda ya da bilgisayarından yüklü olan fotoğrafları kaybetmek birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Yanlışlıkla silinen ya da bir şekilde kaybolan fotoğraflar sonrasında korku dolu anlar yaşarlar. Ancak bu içerikte korkunuza son veriyoruz. Sizlere silinen fotoğrafları geri getirme yöntemlerini anlatıyoruz!

İçeriğimizde hem telefonlar hem de bilgisayarlar için birbirinden farklı yöntemler anlattık. Android telefonlar ve iPhone modellerine ek olarak Mac ve Windows işletim sistemli bilgisayarlarda deneyebileceğiniz yöntemleri sizler için özetledik.

Bu içerikte göreceğiniz yöntemler kimi zaman üçüncü bir parti uygulama gerektirirken bazen de tamamen cihazınızın içinden uygulayabileceğiniz işlemleri içerir. Lafı daha da uzatmadan içeriğimize başlayalım. Ancak önce silinen fotoğrafları geri getirme mümkün mü sorusunun cevabını verelim.

Silinen Fotoğrafları Geri Getirme Mümkün mü?

Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Silinen fotoğrafları geri getirme işlemi kimi zaman mümkün hale gelebiliyor. Bununla ilgili deneyebileceğiniz yöntemleri sizlere aşağıda sıraladık.

Peki ya geri getirmenin mümkün olmadığı zamanlar da var mı? Bu sorunun cevabı ise maalesef evet oluyor. Özellikle cihazınızdan tamamen sildiğiniz fotoğrafları geri getirmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Her koşulda imkansız demek doğru olmasa da işleri oldukça zorlu hale getirdiğini belirtmekte fayda var.

Tabii ki kimi zaman cihazınızdan silinen fotoğrafları geri getirmek pek de zor olmuyor. Ancak, kalıcı olarak sildiğiniz görsellerde durumun çok daha ciddi olduğunu bir kez daha ifade edelim. Yine de sizler için sıraladığımız yöntemlerden bazıları işinizi görebilir.

Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Telefondan silinen fotoğrafları geri getirme işlemi için öncelikle Android cihazlara bakıyoruz. Burada karşımıza çıkan oldukça farklı yöntemler mevcut. Bunların ilki fotoğraf uygulamalarını incelemek oluyor.

Daha sonrasında hafıza kartını kontrol etmemiz gerekiyor. Buna ek olarak üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla da cihazımızdan silinen görselleri geri getirme ihtimalimiz mevcut. Üstelik bu görseller kalıcı olarak silinen fotoğraflar olsa bile bir şansınız olduğunu belirtelim. İlk yöntemin detayları ile başlayalım.

Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Çöp Kutusundan Geri Getirme

Eğer bir Android cihaza sahipseniz telefonunuz Google Fotoğraflar, OneDrive ya da benzeri bir bulut sisteminde fotoğraflarınızı yedekliyor olabilir. Özellikle Google Fotoğraflar’ın cihazınızda yer alma ihtimali oldukça yüksek.

Eğer telefonunuz varsayılan fotoğraf uygulaması olarak Google Fotoğraflar kullanıyorsa yeni silinen fotoğrafları geri getirmek için fazlasıyla yüksek bir şansınız var. Çünkü Google Fotoğraflar silinen görselleri belli bir süre daha bünyesinde saklıyor.

  1. Google Fotoğraflar’dan silinen fotoğrafları geri yüklemek için öncelikle uygulamayı açmanız gerekmekte.
  2. Fotoğraflar uygulamasının menüsünden Çöp Kutusu seçeneğine tıklayın.
  3. Özellikle son sildiğiniz fotoğraflar ve belli bir süreye kadar önce silinen fotoğraflarınız bu menüde karşınıza çıkacak.
  4. Geri yüklemek istediğiniz fotoğrafları seçin ve ekranda yer alan “Kurtar” butonuna tıklayın.
Silinen-Fotograflari-Geri-Getirme-google-fotograflar

Bu işlemin ardından fotoğraflarınız tekrar galeriye dönecek. Buna benzer durumlar diğer bulut sistemleri için de geçerli. OneDrive, Dropbox, Google Drive ve benzeri uygulamalardan sildiğiniz tüm fotoğrafları “çöp kutusu”, “geri dönüşüm kutusu” ya da “silinmiş belgeler” gibi klasörlerde bulabilirsiniz.

Ancak ufak bir not, bu belgeler belli bir süre sonunda tamamen siliniyor. Genellikle bir ay olan bu süre içerisinde görselleri geri almanız gerekmekte. Aksi takdirde bu fotoğrafları kurtarmak için yüksek olan şansınız giderek düşmeye başlayacak.

Hafıza Kartı ile Fotoğraf Kurtarma

Android cihazınızda bir hafıza kartı kullanıyorsanız silinen fotoğrafları kurtarma şansınız da bulunmakta. Ancak bunun için bir veri kurtarma programı kullanmanız gerekmekte. Bizim bu içerikte ele alacağımız program Disk Drill olacak.

Her ne kadar biz bu program üzerinden anlatsak da piyasadaki diğer yazılımları da tercih edebilirsiniz. Bu programlar yapıları gereği benzer mantıkla çalışmaktadır. Ayrıca, burada kurtarmaya çalıştığımız görseller kalıcı olarak silindiği için tamamen kurtarma şansımız kimi zaman düşük olabilir.

Eğer bilgisayarınızda bir hafıza kartı okuyucu varsa doğrudan hafıza kartını bilgisayarınıza bağlayın. Eğer yoksa hafıza kartını okuyabilecek bir cihaz aracılığıyla bilgisayara bağlamanız da yeterli olacaktır.

  1. Hafıza kartına erişim sağladıktan sonra Disk Drill programını çalıştırın.
  2. Daha sonrasında karşınıza çıkan sürücüler arasından hafıza kartını seçin.
  3. Hafıza kartınızı işaretlemenizin ardından “Kayıp verileri ara” butonuna tıklayın. Bu işlemin peşinden Disk Drill kaybolan verileri taramaya başlayacaktır.
  4. Tarama işlemi tamamlandıktan sonra karşınıza çıkan verileri inceleyebilirsiniz. İsterseniz verileri zamana ya da boyuta göre filtreleyip daha kolay bir şekilde aradığınız dosyayı bulabilirsiniz.
  5. Bu işlemi gerçekleştirirken program size verinin kurtarılma şansını da belirtecektir. Düşükten yükseğe kadar olan bu sıralama size bir ipucu verecektir. Bu işlemin %100 bir şekilde verilerinizi kurtaramayabileceğini tekrar belirtelim.

Üstelik bu adımların aynısını doğrudan telefonunuz için de yapmanız mümkün. Hafıza kartınız yerine telefonunuzdaki sürücüyü seçerseniz daha önce silmiş olduğunuz verileri kurtarma şansınız var.

iOS Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Android cihazların ardından iPhone cihazlarda silinen fotoğrafları geri getirme yöntemlerine geçiyoruz. iPhone ve diğer Apple cihazlar bu konuda biraz daha şanslı ürünler olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun başlıca nedeni bu cihazların varsayılan seçenek olarak yedeklemeyi aktif tutması oluyor. Böylece siz farkında olmadan telefonunuz otomatik olarak yedekler alıyor. Acil bir durumda ya da veri kaybı yaşamanız halinde de geri dönebileceğiniz bir yedeğiniz hazır oluyor. Tabii ki iCloud depolama alnınız yeterli olduğu sürece.

Ayrıca iOS cihazların yerleşik fotoğraflar uygulaması da bu konuda kullanıcılara fazlasıyla yardımcı oluyor. Cihazda yer alan son silinenler seçeneği 40 gün önceye kadar silinmiş olan fotoğraflar için ikinci bir şans sunuyor. Bu iki yönteme daha yakından bakalım.

iphone-son-silinenler

iPhone Telefondan Silinen Fotoğrafları Çöp Kutusundan Geri Getirme

İlk olarak bakacağımız yöntem Apple Fotoğraflar uygulamasında yer alan “Son silinenler” kısmı oluyor. Yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi Apple’ın bu uygulaması belli bir süre kadar daha fotoğrafları cihazda saklıyor.

Bu alana ulaşmak ise oldukça basit. Birkaç basit adımla son silinen fotoğrafları kurtarmanız mümkün:

  1. Öncelikle iPhone ya da iPad cihazınızın Fotoğraflar uygulamasını açın.
  2. Daha sonra alt kısımda yer alan Albümler bölümüne tıklayın. Albümler sekmesini aşağıya kaydırın ve en altta yer alan Son Silinenler bölümünü açın.
  3. Ardından geri yüklemek istediğiniz görselleri seçin ve Kurtar butonuna tıklayın.

Bu işlemin ardından görselleriniz galeriye geri dönecektir. Bu yöntemin kurtarma oranı %100 olsa da silinmesinin üstünden belli bir süre geçen fotoğrafları bu yolla kurtaramayacağınızı belirtelim. Yaklaşık 40 gün içerisinde görselleri buradan kurtarmanız gerekmekte.

iCloud ve iTunes ile Fotoğrafları Kurtarma

Eğer cihazınızın otomatik yedeklemesi açık ise son zamanlarda kalıcı olarak sildiğiniz bir görselin yedeğini bulut sisteminde depoluyor olma ihtimaliniz mevcut. Bu işlemin doğruluğunu teyit etmek için öncelikle yedekleme işleminin gerçekleştiğini doğrulamamız gerekiyor.

Bunun için iPhone ya da iPad cihazınızın ayarlar menüsüne giriş yapmalısınız. Sonrasında isminizin yer aldığı alana tıklayıp iCloud sekmesine geçmelisiniz. Saklama Alanını Yönet butonu ile devam edip Yedekler ve Fotoğraf sekmelerinde veri olduğuna emin olun. Ayrıca, telefonunuzdaki ayarların fotoğrafları yedeklemek için de aktif olduğuna göz atın.

Daha sonrasında görselleri geri getirmek için uygulayabileceğiniz birkaç farklı adım bulunuyor. Bunlardan en basiti ile başlayalım:

  1. icloud.com adresine gidip ve Apple kimliğinizle giriş yapın.
  2. Karşınıza çıkan seçeneklerden Fotoğraflar butonuna tıklayın.
  3. Daha öncesinde iCloud hesabınıza kaydedilen tüm fotoğraflar burada yer alacaktır.
icloud-fotograflar

Bu fotoğrafları toplu bir şekilde iPhone cihazınıza geri getirmek için de yapabileceğiniz uygulamalar mevcut:

  1. Öncelikle telefonunuzu bilgisayara bağlamanız gerekiyor.
  2. Daha sonra iTunes programını açın.
  3. iTunes telefonunuzu tanıyacaktır. Genel seçenekler arasından “iPhone’u Geri Yükle” butonuna tıklayın.
  4. Daha sonrasında fotoğraflarınızın bulunduğu yedekleme dosyasını seçin ve cihazınıza yüklenmesini bekleyin.

Eğer telefonunuzu tamamen sıfırlamak ve tüm fotoğraflarınızın cihazınıza yüklenmesini istiyorsanız sıradaki işlemi uygulayın:

  1. iPhone cihazınızın ayarlarını açın.
  2. Genel ayarlar başlığı altında Sıfırla sekmesine ilerleyin.
  3. Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil seçeneği ile telefonunuzu temizleyin.
  4. Telefonunuzun temizlenmesinin ardından kurulum sırasında Uygulamalar ve Veriler ekranında iCloud Yedeklemesi ile Geri Yükle seçeneğine tıklayın.
  5. Apple kimliğinizle giriş yapın ve tüm verilerinizin yüklenmesini bekleyin.

Buraya ufak bir not düşmekte fayda var. Eğer iCloud yedeklemesinde bu fotoğraflarınız yer almıyorsa maalesef bu yöntemleri kullanmanız sonuca ulaşmanız için yeterli olmayabilir. Kalıcı olarak silinen fotoğrafları kurtarmak için bir yazılıma başvurabiliriz.

Yazılım ile Fotoğraf Kurtarma

Bu yazımızın diğer kısımlarında faydalandığımız Disk Drill bu iş için yeterli olacaktır. Ancak piyasadaki diğer veri kurtarma yazılımlarını da deneyebilirsiniz. Yalnızca, bu verileri kurtarabilecek yazılımların olduğunu aklınızda bulundurmanız yeterli.

  1. Telefonunuzdan silinen görselleri kurtarmak için ilk adım bilgisayarı telefona bağlamak oluyor.
  2. Bağlanan iPhone’u Disk Drill uygulamasından sürücü olarak seçiyoruz.
  3. Daha sonrasında “Kayıp verileri ara” butonuna tıklayarak süreci başlatıyoruz.
  4. Sürücünüzün büyüklüğüne bağlı olarak birkaç dakika sürme ihtimali olan bu işlem tamamlanınca karşınıza veriler çıkacak. Ancak bu verilerin tamamen kurtarılabilir olamayabileceğini belirtmemizde fayda var.
  5. Daha detaylı bir arama için filtreleri kullanabilirsiniz.
  6. Seçtiğimiz fotoğrafları “Kurtar” butonu ile bilgisayara geri yüklüyoruz ve işlemimiz tamamlanıyor.
disk-drill-ile-fotograf-geri-yukleme-mac
Görsel: Cleverfiles

Bilgisayardan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Konuyla ilgili değineceğimiz son başlık ise bilgisayardan silinen fotoğrafları geri getirmek için yapabileceklerinizi oluyor. Mac ve Windows için farklı yöntemler anlattık. Ancak genel olarak silinen fotoğrafları geri getirme yöntemleri birbirine fazlasıyla benziyor.

Mac

Mac bilgisayarınızdan sildiğiniz bir fotoğrafı geri getirmek için farklı yollar mevcut. Bunlardan ilki çöp kutusunu kontrol etmek oluyor. Eğer fotoğrafı kalıcı olarak silmediyseniz hala bilgisayarınızdaki çöp kutusunda duruyor olabilir.

  • Eğer aradığınız görsel çöp kutusundaysa görselin üstüne tıklayın.
  • Seçmek istediğiniz farklı görseller varsa hepsini işaretleyin.
  • Daha sonrasında geri yüklemek için sağ tık ile geri yükle seçeneğine tıklayın.

Ancak fotoğraf kalıcı olarak silindiyse yedekleme ve veri kurtarma yöntemlerine başvurmamız gerekmekte. iPhone adımlarında bahsettiğimiz iCloud çözümü burada da işinize yarayabilir. Eğer sildiğiniz görselin tarihi yakınsa icloud.com adresine ulaşıp fotoğrafların varlığını teyit edebilirsiniz.

  • icloud.com adresine gidin ve Apple kimliğiniz ile giriş yapın.
  • Daha sonrasında karşınıza çıkacak olan Fotoğraflar menüsüne tıklayın.
  • iCloud hesabınızda yedeklenmiş olan tüm fotoğraflar burada yer alacaktır.

Bunun haricinde bir yazılım aracılığıyla da fotoğrafları ve diğer verileri geri getirme şansınız mevcut.

  • Disk Drill ya da benzeri bir veri kurtarma uygulamasının Mac sürümünü bilgisayarınıza indirin.
  • Uygulamayı açın ve taramak istediğiniz sürücüyü işaretleyin.
  • Daha sonrasında tarama işlemini başlatmak için “Kayıp verileri ara” butonuna tıklayın.
  • İşlemin sonunda karşınıza çıkan verileri filtreleyerek fotoğraflarınıza daha kolay ulaşabilirsiniz.
  • Bu işlem fotoğraflarınızı kesinlikle geri getirme ihtimali taşımamaktadır. Ancak, kalıcı olarak sildiğiniz fotoğrafları geri getirmek için en yüksek şanslarınızdan birisidir.

Windows

Son olarak Windows bilgisayarda sildiğiniz fotoğrafları geri getirme yöntemlerine bakalım. Mac’ten çok farklılık göstermeyecek olan bu yöntemlerin Windows ayağını da sizler için anlattık. Fotoğrafları kontrol edebileceğimiz ilk bölüm yine çöp kutusu oluyor.

  • Bilgisayarınızın geri dönüşüm kutusunu açın.
  • Kurtarmak istediğiniz fotoğraflar ya da veriler burada yer alıyorsa işaretleyin.
  • Tüm fotoğrafları işaretledikten sonra herhangi birinin üstüne sağ tıklayın ve Geri Yükle seçeneğini işaretleyin.
  • Fotoğraf bilgisayarınıza geri yüklenecektir.
geri-donusum-kutusundan-fotograf-kurtarma

Bunun haricinde Google Drive ve OneDrive uygulamaları da yardımınıza koşabilir. Bilgisayarınızda kullandığınız bir yedekleme uygulaması bulunuyorsa (Windows standart olarak OneDrive sunar) kontrol edebilirsiniz.

  • onedrive.live.com adresine Microsoft hesabınız ile giriş yapın.
  • Daha sonrasında karşınıza çıkacak menüden Resimler bölümüne devam edin.
  • Eğer yedeklemeler açık ise bilgisayarınızdaki görseller OneDrive’da yedeklenmiş olmalı.

Bunun haricinde üçüncü parti bir yazılım ile de bilgisayarınızdan silinen görselleri kurtarma şansınız mevcut. Ancak, silinmiş eski fotoğraflarda bu ihtimalin çok daha zor olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca, %100 ihtimalle geri getirme ihtimalinizin bulunmadığını da söyleyelim.

  • Disk Drill ya da benzeri bir uygulama aracılığıyla Windows bilgisayarınızdan silinen verileri kurtarabilirsiniz.
  • Disk Drill’in Windows sürümünü bilgisayarınıza kurun ve uygulamayı çalıştırın.
  • Daha sonrasında verileri aramak istediğiniz sürücüyü seçin.
  • “Kayıp verileri ara” seçeneğine tıklayın ve veri arama işlemini başlatın.
  • Bulunan verileri filtreler aracılığıyla daraltın ve geri yüklemek istediğiniz verileri işaretleyin.
  • Ardından “Kurtar” seçeneğine tıklayın ve verileri geri yükleyeceğiniz konumu seçin.
silinen fotoğrafları geri getirme

Tüm bu yöntemlerin haricinde uygulayabileceğiniz bir başka metot da veri kurtarma merkezlerine başvurmaktır. İşlerini profesyonel olarak yapan bu kişiler sizler için diskinizdeki verileri kurtarmaya çalışacaktır.

Fotoğraf Saklama İpuçları

Fotoğraflarınızı daha güvenli bir şekilde saklamak aslında geri getirme yöntemlerinin de önünü açacaktır. Bunun için birkaç ipucunu sizinle paylaşacağız.

Yazının genel hattında sıklıkla kullandığımız yedekleme, fotoğrafları geri getirme konusunda büyük önem taşıyor. Maalesef bir yedek almadıysanız fotoğrafları kurtarmak bazen mümkün olmuyor. Bu nedenle herhangi bir yedekleme aracını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Bunun haricinde gelişmiş teknoloji ile bulut sistemlerinden de faydalanmanız mümkün. Üstelik bulut sistemlerini otomatik olarak yedekleyecek şekilde ayarlayıp hiçbir sorun yaşamadan fotoğraflarınızı yedekleyebilirsiniz. Eğer güvenmiyorsanız bir harici disk de bu konuda size yardımcı olacaktır.

Bunun haricinde alabileceğiniz bir başka sıkı önlem ise şüphesiz birden fazla yedekleme kaynağı oluşturmaktır. Özellikle çok önemli verilerinizi iki ya da daha fazla kaynakta saklamak kayıpların önüne geçme konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Eğer fotoğrafları geri getirme konusunda aklınıza bir soru takıldıysa aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.