Raspberry Pi Nedir? Ne İşe Yarar ve Nerede Kullanılır?

Bir cihaz hayal edin. Kredi kartı boyutlarında fakat oldukça yüksek teknolojiye sahip bir cihaz. Ve bu cihaz sayesinde yapabileceklerinizin sınırı ortadan kalkıyor. İşte Raspberry Pi nedir diye sorsak belki de en uygun tanım bu olurdu. Çünkü kendisi küçük, etkisi oldukça büyük. Şimdi gelin Raspberry Pi nedir, ne işe yarar hep birlikte öğrenelim.

Akıllı cep telefonları artık bilgisayarların sahip olduğu birçok özelliğe sahip. Office programlarını kullanabiliyoruz, depolama alanlarının genişliği sayesinde bir çok kişisel verimizi içinde saklayabiliyoruz. Hatta artık GeForce Now teknolojisi ile birlikte üst düzey oyunları bile telefonlarımızda oynayabiliyoruz. Artık onlar için bir nevi cep bilgisayarı diyebiliriz.

Fakat Raspberry Pi bu noktada akıllı cep telefonlarımızdan biraz daha ileri bir konumda. Hatta bunu iki temel özelliği ile söyleyebiliriz. Birincisi cep telefonundan daha da küçük bir boyuta sahip olması. İkincisi ise yapabileceklerinin sınırının olmaması.

Raspberry Pi aslında avcunuzun içine sığan bir çeşit bilgisayar. Her ne kadar bir kesim boyutlarından kaynaklı bilgisayar olarak kabul etmese bile. Fakat hatırı sayılır bir kesim “Raspberry Pi nedir?” diye sorulduğu zaman “Cep bilgisayarı” şeklinde net bir cevap veriyor.

Raspberry Pi Kısaca Nedir?

Birleşik Krallık’ta bulunan Raspberry Pi Vakfı adına Cambridge Üniversitesi profesörü Eben Upton tarafından geliştirildi. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki okullarda eğitim amaçlı kullanmaktı. Hatta ilk kez bilgisayar kullanacak kişilerde de yine eğitim amaçlı olarak kullanıldı.

Hem ucuz, hem küçük hem de oldukça işlevli olan bu cep bilgisayarı üzerinde bulunan portlar sayesinde farklı cihazlara bağlanabiliyor. Hatta her yeni cihaza bağlanması ile birlikte işlevleri de o derece artıyor.

Raspberry Pi nasıl çalışır
Raspberry Pi 3

Üzerinde birkaç adet USB girişi, jak girişi ve ethernet girişi bulunmaktadır. Genel olarak kredi kartı boyutundadır. Python tabanlı bir sisteme sahip. Zaten adındaki “Pi” kısmı da buradan geliyor.

Fakat sadece Python ile kullanılmıyor. Çünkü bu sistem üzerinden pek çok programlama dili de kullanılabiliyor. Bu arada adının ilk kısmındaki Raspberry kısmı ise ahududu demek ve söylentilere göre buradan da Apple’a bir gönderme yapıyor.

Raspberry Pi‘nin Teknik Özellikleri Nelerdir?

Tüm Raspberry Pi modellerinde işlemci, ekran kartı, USB denetleyici bellek mevcut. Ancak bu donanım parçalarını gelenekselin biraz dışında, çip üstü sistem dediğimiz formatta bulunuyor.

Ayrıca yine tüm modellerde SD kart yuvası mevcut. Tabii ufak bir bilgisayar dedik kendisi için. Bu bilgisayarın bir görüntü aktarımı yapabilmesi için yine tüm Raspberry Pi modellerinde HDMI girişi bulunmaktadır.

Kart üzerinde bir işlemci olduğunu da söylemiştik. Bu işlemcinin kalkıp Intel i9 model bir işlemci olmasını bekleyemeyiz. Raspberry Pi Model A ve Model B üzerinde tek çekirdeği olan 700MHz ARM işlemci gününe sahip.

RAM kısmında ise Model A ve Model B değişkenlik gösteriyor. Raspberry Pi Model A 256 MB RAM’e sahip. Model B ise biraz daha iyi. Çünkü Model B’de 512 MB kapasitesinde bir RAM mevcut.

Model A ve Model B sadece RAM konusunda farklılık göstermiyor. Model A üzerinde tek bir USB bağlantı noktası bulunuyor. Fakat Model B’de ise 4 USB bağlantı noktası var. Bunun yanı sıra 3.5mm jak girişi ile beraber bir adet de ethernet girişine sahip.

Gelişen Teknolojiye Ayak Uyduruyor

Raspberry Pi gün geliştikçe daha da fazla teknik özelliklere sahip olmaya devam ediyor. Örneğin Raspberry Pi 4 şu an için en gelişmiş modellerden birisi. Onun teknik özelliklerine baktığımız zaman özellikle Model A ile karşılaştırırsanız aradaki farkı anlarsınız.

Raspberry Pi 4, dört çekirdekli Cortex-A72 işlemciye sahip. Bunun yanı sıra RAM konusunda MB’lardan GB’lara geçişi görüyoruz. 2GB ve 4 GB olmak üzere iki farklı seçeneğe sahip.

5G hızına kadar WiFi desteği mevcut. Bununla beraber Bluetooth özelliği de eklenmiş durumda. USB portlarında ise yine 4 tane giriş olduğunu görüyoruz. Bunlardan iki tanesi USB 2.0, iki tanesi ise USB 3.0.

4K 60 FPS desteği bir HDMI girişi ile sağlanıyor. Ayrıca 1 adet kamera portu da bulunuyor. OpenGL ES 3.0 destekli grafik işlemci de mevcut.

Buradan anlayacağınız üzere Raspberry Pi, teknolojinin ilerlemesi ile kendini oldukça iyi bir şekilde güncelliyor. Daha iyi RAM kapasitesi, daha iyi işlemci, daha fazla port ile kullanıcılarına yeni olanaklar sağlıyor.

Raspberry başlangıç kiti
Raspberry başlangıç kiti

Raspberry Pi ile Neler Yapabilirsiniz?

İçeriğin en başından beri Raspberry Pi ile yapabileceklerinizin sınırı olmadığından bahsediyoruz. Fakat hiç örnek vermedik. Şimdi dilerseniz bunları biraz detaylandıralım.

Raspberry Pi ilk kullanım esnasında mutlaka birincil bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor. Bunun yanı sıra en az 4 GB boyutunda bir SD karta, mouse ve klavyeye, internet bağlantısı için ethernet kablosuna ve son olarak da HDMI kablosuna ihtiyaç var.

Çünkü Raspberry Pi ilk geldiğinde içi boş bir bilgisayar ve bunu bir şekilde doldurmamız gerekiyor. İçini doldurduktan sonra da bağlayacağımız cihazlara ihtiyaç duyacak. Diğer donanımlara ihtiyacı olmayacak.

Peki Raspberry Pi nerede ve nasıl kullanılabilir? Örneğin bir bebeğiniz var ve bebek odasında yatan bebeğinizi gözlemlemek istiyorsunuz. O zaman bir bebek monitöründe web kamera sunucusu olarak kullanabilirsiniz. Ya da müzikle uğraşıyorsunuz. Çaldığınız bir enstrümanın arayüzü olarak kullanabilirsiniz. Hatta bir müzik sunucusu olarak bile kullanımı mümkün.

Biliyorsunuz ki günümüzde Bitcoin oldukça yaygın bir durumda. Hal böyle olunca Bitcoin madenciliği de oldukça revaçta. Siz de Raspberry Pi bilgisayarınızı Bitcoin madenciliği için kullanabilirsiniz.

Raspberry Pi akıllı ev sistemlerinde de oldukça sık kullanılan bir teknoloji. Özellikle sensör kısmında kullanıcılara destek olabiliyor. Raspberry Pi sensör sistemi olarak ayarlandığı zaman evinizdeki aydınlatmaları ya da diğer elektronik cihazları daha farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz.

Tabii ki bu kadarla sınırlı değil. İnternet sunucusu, televizyona bağlı internet tarayıcısı, bulut sunucusu, BitTorrent sunucusu, dijital kameranın beyni, mobil işletim sistemi, medya merkezi, yerleşik araç bilgisayarı gibi birçok farklı şekilde kullanmanız mümkün.

Yani anlayacağınız doğru kodlama ve gerekli donanımlar ile Raspberry Pi size sınırsız bir alan sunuyor. Eğer ki kendi teknolojik aletlerinizi yapmanın peşindeyseniz o zaman Raspberry Pi size göre. Hem boyut olarak, hem işlev olarak hem de maliyet olarak oldukça etkili.

Raspberry Pi Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Detay

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Raspberry Pi kaliteli bir bilgisayar ile yapmak istediklerinizi yapabileceğiniz küçük bir bilgisayar. Fakat birincil bir bilgisayar olabilmesi için gerekli RAM ve işlemci gücüne sahip değil.

Yani Raspberry Pi alarak GTA V ya da RDR 2 oynamayı beklemeyin. Fakat basit oyunları da çalıştırabiliyor. Ama unutmayın, kendisi daha çok farklı donanımlarınıza yeni özellikler kazandıracak küçük bir cep bilgisayarı.

Yeni bir hobi sahibi olmak istiyorsanız oldukça uygun bir seçenek. Hem maliyet açısından sizi üzmüyor hem de hayal ettiklerinize kavuşmanızı sağlıyor. Hatta çocuklar açısından da oldukça güzel bir avantaj. Çocuklarının teknoloji konusunda kendisini geliştirmesini isteyen ebeveynlerin çocuklarına sunabilecekleri güzel bir hediye.

Python tabanlı olduğunu söylemiştik. Fakat farklı programlama dillerini de kullanabilirsiniz. Yani sizi tek bir seçeneğe mahkum bırakmıyor.

Linux işletim sistem kullananlar da rahatlıkla kullanabilirler. Çünkü Raspberry Pi Linux işletim sistemi için de oldukça ideal özelliklere sahip. Burada MacOS kullananlar biraz üzülebilirler. Fakat Windows kullanıcıları için aynı durum söz konusu değil. Windows 7 ve Window 8 versiyonlarını çalıştırabiliyor.

Küçük bir cep bilgisayarı olmasına rağmen e-maillerinizi kontrol etmek ya da internette gezinmek için çok tercih etmeyeceğiniz bir sistem. Çünkü bu konuda oldukça yavaş. Ama sürekli böyle kalacağı anlamına gelmiyor. Raspberry Pi kendisini sürekli geliştiren bir sistem.

Eğer SiriProxy yazılımını kullanırsanız Apple Siri ile Raspberry Pi arasında bir ilişki yaratabilirsiniz. Hatta doğru bir geliştirme süreci sonrasında AirPlay ile birlikte de kullanabilirsiniz. Böylece güçlü bir medya merkezine sahip olabilirsiniz.

Raspberry Pi 4 kutusu
Raspberry Pi 4 için kullanılan bir koruma kutusu

Kullanmaya Nereden Başlamalı?

Eğer bu zamana kadar hiç Raspberry Pi tecrübeniz olmadıysa direkt olarak Raspberry Pi 4 almanızı gerektiren bir durum söz konusu değil. Çünkü en baştan başlamanız daha uygun olacaktır. Zaten internette yapacağınız basit bir araştırma ile başlangıç kitlerine ulaşabilirsiniz.

Başlangıç kiti ile önce Raspberry Pi nedir onu anlayacaksınız. Daha sonrasında yavaş yavaş geliştirmeler gerçekleşecek. Eğer ki memnun kalırsanız ve ilginizi çeken bir alan olduğunu düşünüyorsanız üst paketlere geçiş yapmanız daha doğru olacaktır.

Çünkü gelişmiş olan paketlerin de fiyatları giderek artıyor. Ayrıca başlangıç paketlerinin içerisinde uygulama kitapçıkları da bulunuyor. Bu sayede ilk aşamada tek başınıza neler yapabileceğinizi öğrenmiş oluyorsunuz.

Bunun yanı sıra YouTube’da da yapacağınız basit bir araştırma ile Raspberry Pi için eğitim videolarına da rastlayabilirsiniz. Bu videolar sayesinde kendinizi geliştirmeniz daha kolay olacaktır. Eğer ki hiçbir bilginiz yok ise temel eğitimden başlayarak ilerlemeniz sizin için daha iyi olacak. Çünkü bazı terimleri bilmek oldukça önemli. Bu eğitimlerde zaten bu terimleri öğreneceksiniz.

Sonuç Olarak

Raspberry Pi size bu zamana kadar hayalini kurduğunuz teknolojik gelişmelerin kapısını açıyor. İnanılmaz geniş bir etki alanına sahip. Bu zamana kadar eğer sizde “Keşke şöyle bir teknoloji olsaydı” diyorsanız bunu yapmak artık sizin elinizde. Sadece doğru donanımlar ve doğru kodlar ile hayallerinizi birleştirmeniz gerekiyor.

Bu da gözünüzü korkutmasın. Evet kodlama zaten başlı başına farklı ve çok detaylı bir konu. Fakat temel kodlama bilgisi ile Raspberry Pi birleşince inanılmaz sonuçlar ortaya çıkıyor. Temel kodlama bilgisini de yine internetten alabilirsiniz. Ama YouTube’da bulunan Raspberry Pi eğitim videolarında zaten size gerekli kodlar da veriliyor. Bu şekilde en azından başlangıç aşamasında işinizi görebilirsiniz.

Gün geçtikçe teknolojinin bu kadar ilerlediğini görmek oldukça güzel bir his. Raspberry Pi gibi teknolojiler sayesinde de kendi teknolojimizi yaratabilecek duruma geliyoruz. Bu sayede hayal ettiğimiz teknolojileri başkalarının yapmasını beklemek zorunda kalmıyoruz.

Eğer ki bu alan üzerine bir eğiliminiz, merakınız varsa mutlaka adım atmalısınız. Kim bilir, belki de ileride kullanacağımız çok amaçlı bir teknoloji sizin ellerinizden çıkacaktır. Neden olmasın?

Bu içeriğimizde size basit bir şekilde Raspberry Pi nedir, nasıl çalışır, çalışması için nelere ihtiyaç duyar gibi sorulara yanıt verdik. Bunun yanı sıra bilmeniz gereken detayları da sizinle paylaştık. Raspberry Pi dikkatinizi biraz olsun çekmiştir.

Sizin Raspberry Pi hakkında düşünceleriniz neler? Elinizde imkan olsaydı hangi teknolojileri üretmek isterdiniz? Konuyla ilgili görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bundan 11 yıl önce Beden Eğitimi bölümünden mezun olan Uğur "Benim burada ne işim var?" diyerek kendini teknolojiye ve oyun dünyasına adamıştır. Daha önceden farklı sitelerde ve dergilerde bildiklerini okuyuculara aktaran Uğur sıra teknoloji.org sitesinde diyor!