James Webb Uzay Teleskobu Başarıyla Fırlatıldı

Daha önce ertelemeler ile gündeme gelen James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatıldı. NASA’nın en yeni uzay gözlemevi James Webb Uzay Teleskobu ya da JWST, uzun sürecek yolculuğuna başladı. Bu yolculuk ile evrenin en derinlerine ulaşacak teleskop, daha önce sahip olmadığımız onlarca bilgiyi de gün yüzüne çıkaracak.

Fırlatma yerel zaman diliminde sabah saatlerinde, TSİ ise 15:20’de gerçekleşti. Fırlatma sırasında Ariane 5 roketi kullanıldı. Ayrıca, fırlatma Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’nda gerçekleşti. Başarılı bir şekilde gerçekleşen fırlatmanın arından JWST, zorlu bir yolculuğa başladı.

Önümüzdeki ay boyunca teleskobun Dünya’dan 1 milyon mil (yaklaşık 1.6 milyon kilometre) mesafe uzaklaşması gerekli. Son noktaya ulaşmak üzere hareket ederken kendini yeniden şekillendireceği de belirtiliyor. Bu sürecin evreni gözlemlemek için hayati bir önem taşıdığı ifade ediliyor.

Uzay görevlerinin en zorlu kısımlarından birisi fırlatma aşamasıdır. Ancak James Webb Uzay Teleskobu için yolculuk da pek kolay geçmeyecek gibi gözüküyor. Son konumuna ulaşmadan önce başına gelebilecek en ufak aksaklıklar bile tüm görevin başarısız hale gelmesine neden olabilir.

James Webb Uzay Teleskobu Evrenin Tarihini Gözlemleyecek

JWST’nin başarılı bir yolculuk ile son konumuna ulaşması halinde ise insanlık tarihi boyunca benzeri görülmemiş bir araçla gözlem yapmak mümkün hale gelecek. Üzerindeki özel ekipmanları ile bu teleskop, 13.6 milyar ışık yılı ötesindeki kızıl ötesi ışınları toplayabiliyor. Tüm evrenin 13.8 milyar yaşında olduğunu düşününce bu durumun oldukça etkileyici olduğunu görmek mümkün.

Buna ek olarak teleskop sayesinde bilim insanları, birçok kozmik nesneyi de gözlemleme şansına sahip olacak. Bunların arasında galaksiler, kara delikler, süpernovalar, uzak gezegenler ve daha birçok unsur yer alıyor.

James Webb Uzay Teleskobu Nedir

NASA’nın Bilim Misyonu Direktörlüğü yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen; “şu anda sadece hayalini kurabileceğimiz sürprizler” göreceğimizi belirtiyor. Daha önce böylesine büyük bir etki yaratan uzay aracı ise Hubble Uzay Teleskobu olmuştu. İki uzay aracının da oldukça benzer amaçlara sahip olduğunu belirtmek gerek.

Ancak JWST, teknik özellikleri ile Hubble’dan çok daha marifetli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki NASA konuyla ilgili verdiği örnekte teleskobun Ay’dan daha uzak mesafede yer alan bir arının kızılötesi ışığını yakalayacağını belirtiyor.

James Webb Uzay Teleskobu, geçmişte de birtakım engeller ile karşılaştı. Bunlar arasında yer alan en önemlilerden birisi ise şüphesiz teleskobun geliştirilme sürecindeki zaman ve bütçe sorunuydu. Teleskop, hiç kimsenin beklemediği kadar uzun süreli ve maliyetli bir proje olmuştu. Öyle ki 1996 yılında ilk defa gündeme gelen teleskobun 2007 yılında fırlatılması planlar arasındaydı.

1 milyar dolarlık bir bütçe ile başlayan yolculuk en sonunda 9.7 milyar dolarla son buldu. 2007 yılına planlanan fırlatma ise yaklaşık 14 yıllık bir gecikme ile 2021 senesinin sonunda gerçekleşti. Her ne kadar fırlatma işlemi sona erse de teleskobun işi yeni başlıyor demek yanlış olmayacaktır.

Önümüzdeki aylar boyunca tamamlaması gereken pek çok görevi bulunan teleskoptan ilk görsellerin altı ay kadar bir süre sonunda Dünya’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Henüz görsellerine ne olacağı hakkında bir bilgi mevcut olmasa da NASA, şok edici fotoğraflar ile karşılaşacağımız düşüncesinde.

Fırlatma etkinliğinin tamamını aşağıda yer alan videodan izleyebilirsiniz:

Kaynak: https://www.theverge.com/2021/12/25/22850167/james-webb-space-telescope-jwst-launch-mission-success

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.