İnternet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Birçok kullanıcının aklını kurcalayan en önemli sorulardan birisi “internet şifresi nasıl değiştirilir” sorusudur. Günümüzde internetin kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmesi, bu soruyu tetikleyen en önemli faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnternet şifresini değiştirmek konusunu irdeleyeceğimiz bu yazıda tüm okurlarımızın kolaylıkla gerçekleştirebileceği adımları aktaracağız. Buna ek olarak internet ve Wi-Fi şifreleri hakkında genel bilgileri de sizinle paylaşacağız. Ayrıca, internet şifrenizi değiştirmenin öneminden de bahsedeceğiz.

Tüm bunları aktarmaya başlamadan önce internet şifresi nedir konusunun detaylarına bakalım. Daha sonrasında internet şifresi nasıl değiştirilir sorusuna yanıt vereceğiz.

İnternet (Wi-Fi) Şifresi Nedir?

En basit anlamıyla internet ya da Wi-Fi şifresi, kablosuz ağınızın güvenliğini sağlayan paroladır. Bu parola sayesinde şifreyi bilmeyen kişiler kablosuz ağınıza bağlanamaz. Bu nedenle internetinizi de kullanamaz. Kısacası, internetinizin güvenliğini sağlayan en önemli etkenlerden birisi internet şifresidir.

Kullandığınız modemlerin yanı sıra, telefonunuzdan oluşturduğunuz kablosuz bağlantı noktaları gibi unsurlarda da şifre koymak gereklidir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi cihazlarınızın ve bağlantınızın güvenliğini sağlamaktır.

Bildiğiniz üzere bilgisayar korsanlarının yerel ağınıza bağlanması, cihazlarınızı ele geçirmek ya da onlara zarar vermek için potansiyel bir tehdittir. Bu nedenle kablosuz ağ şifrenizin güçlü, kolay tahmin edilemez olması gerekmektedir. Ayrıca, herkes ile bu şifreyi paylaşmamanızı da tavsiye ediyoruz.

Bazı modemler ve bağlantı noktaları bu tehlikenin önüne geçmek için misafir ağları oluşturmaya izin verirler. Benzeri bir sistemi kafelerde de görmek mümkündür. Bu misafir ağı sayesinde yerel ağ bağlantısı korunmuş olur. Böylece, misafirleriniz hem internet bağlantısından faydalanır hem de sisteminizin geriye kalan parçaları güvende kalır.

Modeminizin ilk kurulumu sırasında herhangi bir internet şifresi oluşturmanız gerekmemektedir. Modeminizin üstünde ya da altında yer alan etikette modem ismi (İng. SSID) ve şifre bilgisi yer almaktadır. Bu iki bilgiyi bir bilgisayar aracılığıyla kolayca değiştirmek mümkündür. Ancak bu işleme geçmeden önce farklı internet şifresi türlerine göz atmakta fayda var.

İnternet Şifresi Türleri Nelerdir?

internet-sifresi-turleri

Geçmiş dönemden günümüze kadar farklı internet şifresi türleri ya da Wi-Fi şifreleme protokolleri karşımıza çıkmaktadır. Sizler için WEP, WPA ve WPA2 şifreleme protokollerinden bahsedeceğiz.

WEP

Öncelikle WEP’ten bahsedelim. WEP, şifreleme protokolleri arasındaki en eski şifreleme türü olarak biliniyor. Wired Equivalent Privacy ya da Kablolu Eşdeğer Gizlilik olarak ifade edilen bu protokol, günümüz şartlarının maalesef oldukça gerisinde kalıyor.

Kolay bir şekilde hacklenebilen ve belli başlı bazı güvenlik eksiklikleri olan bu protokol, artık pek tercih edilmiyor. Yine de kendisinin kullanıldığından bahsetmek gerek. Ancak daha modern ve güvenli protokoller günümüzde mevcut.

WPA

İnceleyeceğimiz ikinci protokol ise WPA oluyor. Bu protokolün ortaya çıkışında önemli rol oynayan başka bir protokol mevcut. Bu isim tabii ki WEP’ten başkası değil.

WEP’te bulunan açıklıklar ve eksikler yeni bir şifreleme yöntemi için uygun ortamın oluşmasını sağladı. Daha sonrasında ise ortaya WPA çıktı. Açılımı Wi-Fi Protected Access ya da Wi-Fi Korumalı Erişim olan bu protokol, WEP’in ardından çok daha gelişmiş bir şifreleme protokolü olarak karşımıza çıkıyor.

Öncelikle bu protokolün iki farklı türünün olduğunu belirtmekte fayda var. Bunlardan ilki ön paylaşımlı anahtar türü oluyor. Ön paylaşımlı anahtar (WPA-PSK) türünün daha güvenilir bir koruma yöntemi olduğuna dikkat çekmek gerek.

Buna ek olarak bir başka WPA türü ise TKIP oluyor. WPA-TKIP, (Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü ya da İng. Temporal Key Integrity Protocol) PSK türüne kıyasla daha az güvenilir olsa da yine de başarılı bir seviyede güvenlik sunduğunu belirtebiliriz.

Günümüzde sıklıkla kullanılan modem ya da bağlantı cihazları genellikle WPA türünde bir bağlantı noktasına sahiptirler. Bunun haricinde WPA2 de yaygın türlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

WPA2

Adından da anlaşılacağı üzere WPA’nın daha gelişmiş modeli olan WPA2, daha yüksek seviyede şifreleme ve güvenlik sunan bir protokoldür. WPA2’nin en büyük avantajlarından ve özelliklerinden birisi AES kullanmasıdır.

Advanced Encryption Standard ya da Gelişmiş Şifreleme Standardı, sayesinde kablosuz bağlantı noktalarının mümkün olan en yüksek seviyede korunması hedeflenir. Günümüz şartlarında birçok kullanıcının evindeki Wi-Fi’ı korumak için kullandığı protokol WPA2’dir.

Buna ek olarak birçok hükümet de bu standarttan faydalanıyor. Bir ev tipi kullanıcının güvenliğini sağlayabilecek olan WPA2, muhtemelen sizin de modeminizin kullandığı şifreleme türüdür. Peki, bu şifreyi değiştirmek için ne yapmalı?

wifi şifresi öğrenme yöntemleri

İnternet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

İçeriğimizin can alıcı noktasına geldik. İnternet şifresi nasıl değiştirilir sorusu aslında birkaç basit adımdan oluşan bir dizi işlemi gerektiriyor. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bu işlem için ihtiyaç duyacağınız önemli ekipmanlardan birisi ethernet kablosu olacak.

Tabii ki ethernet kablosu olmadan da Wi-Fi şifresi değiştirme işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak işlem sırasında herhangi bir sorun çıkmaması adına ethernet kablosuyla doğrudan modeme bağlanmak daha faydalı olacaktır.

Buna ek olarak farklı modem üreticilerinin farkı modem arayüzleri bulunmaktadır. Bu nedenle anlatacağımız yöntemler kimi modem arayüzleri için birebir aynı olmayabilir. Ancak arada çok büyük bir farklılık olmayacağından emin olabilirsiniz.

Türkiye’de faaliyet gösteren en popüler modem üreticileri arasında Netmaster, TP-Link, Zyxel ve Huawei gibi markalar yer almaktadır. Eğer sizin de modem üreticiniz bu markalardan biriyse aşağıda anlatacağımız yöntemleri uygulamanız, internet şifrenizi değiştirmeniz için yeterli olacaktır.

ethernet-kablosu

Ethernet Kablonuzu Bağlayın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu adım aslında şart değil. Ancak, daha sağlıklı bir süreç yaşamak için bir ethernet kablosu kullanmanız tamamen sizin faydanız olacaktır. Çünkü Wi-Fi şifresi değiştirme işlemi sırasında geçici süreyle kopukluk yaşama ihtimaliniz mevcuttur.

Detaylı açıklamak gerekirse, internet şifrenizi değiştirirken kablosuz olarak bağlandığınız arayüz modeme aittir. Bu işlem sonrasında internet şifreniz değişecek ve modeme bağlantınız da doğal olarak kopacaktır. Bundan dolayı parolayı değiştirip kaydet butonuna tıkladığınız anda modeme tekrar giriş yapmanız gerekecektir.

Ancak, eğer bir ethernet kablosu kullanırsanız modeminizin kablosuz kısmından herhangi bir şekilde yararlanmayacaksınız. Bu sebeple kablosuz bağlantı ayarlarında yapılan bir değişiklik sizi kesinlikle etkilemeyecektir. Tüm bu nedenlerden dolayı internet şifrenizi değiştirirken, bir ethernet kablosu kullanmanızı öneriyoruz.

Modem Arayüzüne Giriş Yapın

İnternet şifresi nasıl değiştirilir sorusunun ana cevabı aslında bu işlemde saklıdır. Bildiğiniz üzere internete bağlanmak için kullandığımız cihazlar vardır. Modem ya da bağlantı noktası adını verdiğimiz bu cihazlar da düzenini ve ayarlarını sağlamak için kullanılan bir arayüze sahiptir.

Bu arayüze bağlanarak modem ile ilgili onlarca işlem yapmak mümkündür. Bunların arasında bazı IP ve MAC adreslerini yasaklamak, bir misafir ağı oluşturmak, SSID değiştirmek, daha önceden yasaklanmış adresleri açmak gibi işlemler yer alır. Ayrıca, internet şifresi değiştirme işlemi de tabii ki bu arayüz sayesinde gerçekleşir.

Eğer teknik konulardan pek anlamıyorsanız bizim talimatlarımızın dışına pek çıkmamanızı tavsiye ediyoruz. Ancak, bu konulara meraklıysanız ve yapacağınız işlemlerin sonuçlarında neler olacağını tahmin ediyorsanız ayarlarınızı değiştirmeniz mümkün. Biz bu içerikte yalnızca internet şifresi ve Wi-Fi adı değiştirme işlemlerini sizler için anlatacağız.

Modem arayüzüne giriş yapmak için yapmanız gereken işlem çok basit. Herhangi bir tarayıcıya 192.168.0.1 ya da 192.168.1.1 adresini yapıştırın. Daha sonrasında bu adrese gidin. Tabii ki bu işlemi yaparken modeme bağlı olduğunuzdan emin olun. Aksi takdirde herhangi bir sayfa açılmayacaktır.

modem-arayuzu

Bu işlemin ardından modem arayüzünüz sizden bir kullanıcı adı ve bir şifre isteyecek. Bu kullanıcı adı ve şifre maalesef üreticiler arasında farklılık göstermektedir. Ancak genellikle benzer kombinasyonlar ile varsayılan kullanıcı adı ve şifreyi bulmanız mümkün.

En popüler kullanıcı adı ve şifre kombinasyonu admin-admin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcı adının admin olmasının yanı sıra şifre de admin olarak bizleri karşılar. Bunun haricinde admin-password, admin-1234 ya da admin-(internet sağlayıcınızın ismi) gibi kombinasyonlar da modem arayüzüne giriş yapmanızı sağlayabilir.

Kablosuz Ayarlarına Ulaşın

Modemler arası farklılık gösteren bir diğer önemli nokta da burada karşımıza çıkmaktadır. Bazı modem arayüzleri açılış sayfasından bile internet şifresini değiştirmeye olanak sağlamaktadır. Ancak diğer modemler için Kablosuz Ağ Ayarları, Arayüz Ayarı, Kablosuz ya da benzeri isimli bir menüye ulaşmanız gerekmektedir.

Bu menüye ulaştıktan sonra karşınıza yan menüler çıkıyorsa aralarında Güvenlik yazanı tercih edin. Bunun ardından karşınıza parola değiştirmek için bir seçenek çıkacak. Eğer göremediyseniz etrafında WPS-2 ya da WPS veya benzeri bir protokolün ismi yer alacaktır. Ayrıca, SSID yani ağ bağlantınızın ismini de bu sayfadan değiştirmeniz mümkün.

Değişiklikleri Uygulayın ve Çıkış Yapın

Yeni şifrenizi girdikten sonra değişiklikleri kaydetmek için gerekli olan butona tıklayın. Bu buton kaydet ya da uygula isminde olabilir. Ayrıca, birçok modemin sunduğu seçeneklerden birisi de şifreleme türünü değiştirmektir. Eğer eski bir şifreleme protokolü kullanıyorsanız şifrenizin türünü de değiştirebilirsiniz. Özellikle sinyal güçlendirici ya da benzeri bir cihaza sahipseniz bu konuya dikkat etmenizi öneriyoruz.

Buna ek olarak modem şifrenizin güvenliği de oldukça önemli. WPA-2, en az sekiz karakterli bir şifre talep etse de daha güvenli bir bağlantı için siz parolanızı güçlü tutmaya bakın. Başka hesaplarınızda kullanmadığınız, güvenilir bir parola oluşturduğunuzdan emin olun.

Tüm bunları gerçekleştirip değişiklikleri kaydettikten sonra kablosuz ağ bağlantınıza yeniden giriş yapabilirsiniz. Eğer bir ethernet kablosu kullanıyorsanız çıkartıp giriş yapmayı deneyin. İşleminiz başarıyla sonuçlanacaktır.

Şifremi Neden Değiştirmeliyim?

İnternet değiştirme işlemi aslında bu kadar basit. Peki bu şifreyi neden değiştirmek isteyelim ki? Modem halihazırda bir parola ve SSID ile sunuluyorken değiştirmenin bir anlamı var mı?

Aslında modemler güçlü bir parola ile fabrikadan çıkış yaparlar. Oldukça fazla karakterden oluşan bu parolalar kimi zaman işkenceye dönüşebilir. Bu nedenle modem arayüzünüzden kolaylıkla şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Bunun haricinde, evinize gelen misafirler sizden izinsiz bir şekilde ağınıza bağlanabilir. Modemin üstünde yazan bir parola ile internete bağlanmak oldukça kolaydır. Ancak sizin değiştirdiğiniz parola ile internete bağlanmadan önce sizlere sormaları bir zorunluluk haline gelecektir.

Buna ek olarak daha önce şifreyi paylaştığınız ancak artık bağlantınıza dahil olmasını istemediğiniz kişilerden de şifrenizi değiştirerek kurtulabilirsiniz. Kısacası, daha güvenli ve özel bir bağlantıya sahip olmak için internet şifrenizi değiştirmek sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca, bağlantı isminizi de belirli aralıklarla değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Wi-Fi şifresi değiştirmek haricinde daha önce değiştirdiğiniz bir şifreyi öğrenmenin yolları da mevcut. Kayıtlı olduğunuz Wi-Fi şifrelerini öğrenmek için rehberimize göz atabilirsiniz. Rehberimizde iPhone, Android, Mac ve Windows cihazlar için kayıtlı internet şifrelerini öğrenme yöntemlerini detaylıca anlattık.

Konuyla ilgili görüşlerinizi de yorumlar kısmından paylaşmayı unutmayın. Ayrıca, herhangi bir sorunuz varsa yine yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.