Drone Nedir? Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Son birkaç yılda, drone’lar birçok işletmenin ve hükümet kuruluşunun gözdesi haline gelerek, belirli endüstrilerin geri kaldığı alanları canlandırmayı başardı. Peki drone nedir? Drone, sahip olduğu sensörler ve GPS ile birlikte çalışan insansız hava aracıdır. Sahip oldukları sistemler sayesinde uzaktan kontrol edilebilecekleri gibi otonom olarak da uçabilirler.

Günümüzde drone’lar; hava durumu tespiti, tarımcılık, trafik izleme, arama kurtarma, teslimat gibi amaçların yanında fotoğrafçılık, video kaydı ve eğlence gibi kişisel amaçlar için de kullanılmaktadır.

Drone’lar, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla programlanan koordinatları izleyebilir ve bu rotaya göre otomatik bir uçuş yoluna sahip olabilir. Aynı zamanda akıllı cihazlar aracılığıyla da drone pilinin şarjı gerçek zamanlı bir şekilde kontrol edilebilir ve böylece kazaların önüne geçilebilir.

Drone Nedir? İlk Drone’lar

Kimilerince ilk drone 1800’lerde kullanılmaya başlanan bombalı sıcak hava balonları olarak görülse de günümüzdekine en yakın ve en eski drone adı verilen insansız hava araçları, ilk olarak devlet ve askeri kurumlar tarafından kullanılmaya başlandı. 

drone nedir
Kullanılan İlk Drone’lar

Drone’ların pahalı olması, düşürülmesi ve güvenilmesi zor olması gibi tehlikeler askeri alanda kullanılmasını en başta zorlaştırmıştı. Bu yüzden askeri kuvvetler bu cihazları farklı amaçlara yönelik kullanmayı düşündü.  1930’larda ABD drone’ları casusluk için kullanabilmek amacıyla derin araştırmalara başladı. Vietnam Savaşı geldiğinde geliştirilmiş insansız hava araçları binlerce, yüksek riskli bölgede keşif yaptı ve düşman ateşiyle yok edildi. Fakat oraya gidip ölecek olan pilotların hayatı kurtarılmış oldu.  

Drone’ların kullanımının artması mühendisleri de harekete geçirdi. Gerçek zamanlı gözetim yetenekleriyle donatılan drone’lar yerleşik kameraları sayesinde insan hayatını riske atmadan düşman hatlarına yaklaşıp, hareketlerini ve stratejilerini öğrenebilir konuma geldi.

Yıllar geçtikçe askeri drone’ların kullanımı yaygınlaştı ve hatta savaşlarda düşman saldırısında kullanılır oldu. Tek görevde 500 milden fazla uçabilen, hedeflerini çok kolay bulup silahlı versiyonlarıyla yok edebilen gelişmiş drone’lar savaşlarda kimi ülkelere avantaj, kimi ülkelere ise dezavantaj sağladı.

Drone Nasıl Çalışır?

Manevra yeteneğinin yüksek ve ağırlığının az olması için drone’lar hafif kompozit malzemelerden üretilmişlerdir. Bu hafif kompozit malzemeler drone’ların çok yükseklerde uçabilmesini sağlar. 

İnsansız hava araçları olan drone’ların ön kısmında sensörler ve seyir sistemi bulunur. Cihazın geri kalanı ise alıcı ve vericiler ile diğer teknolojik sistemlerle doludur. Bu cihazlar genellikle kızılötesi kameralar, GPS ve lazer gibi son teknoloji özelliklerle donatılmışlardır.

drone nasıl çalışır
Drone Parçaları

Drone’lar sahip oldukları bir motora bağlı pervaneden oluşan rotorları, havada süzülmek için kullanırlar. Süzülme sırasında aracın aşağı doğru itme kuvveti, ona karşı çalışan yerçekimi kuvvetine eşitlenmiş olur. Rotorlar yerçekiminden daha büyük bir kuvvet ürettiği ve hızlandığı zaman ise drone yukarı doğru havalanır. Hareketin tam tersi durumunda ise alçalma gerçekleşir. Gezinmek için, drone’nun dört rotorundan ikisi saat yönünde, ikisi ise saatin tersi yönünde hareket eder. Böylece aracın momentumunun dengede olması sağlanır. 

Drone’un sahip olduğu ivmeölçer aracın hızı ve yönü hakkında bilgi verir. Altimetre ise makine yüksekliğini bildirir. Bu sayede iniş sırasında aracı aşağı çekecek hız azaltılmış olur ve yavaş, güvenli bir iniş sağlanır.

Drone Teknolojisi Ne Durumda?

drone nedir
Drone Kullanım Çeşitleri

İnsansız hava araçları, insanın ulaşamadığı veya hızlı ve verimli bir şekilde performans gösteremediği yerlerde son derece faydalı bir şekilde kullanılıyor. Kullanılan drone’lar sayesinde iş üretkenliği ile verimliliği artarken; iş yükü ve üretim maliyetlerinin azalması şirketlerin taleplerini karşılıyor. Bunun dışında güvenlik sorunlarının azalması ve müşterilerin aldıkları hizmetten memnun olması da drone teknolojisinin girdiği sektörlerde başarılı olduğunu gösteriyor. 

Artık drone nedir? diye düşündüğümüzde aklımıza bu insansız hava araçlarının kullanıldığı sayısız sektör geliyor. Bu sektörlerden bazılarını şöyle sayabiliriz; hastalık kontrolü, tarım, savunma, kaçak avlanmayı engelleme, afet durumlarında insani yardım, acil durum müdahaleleri, hava tahmini, inşaat planlaması ve kentsel planlama, internet, telekomünikasyon, spor, canlı eğlence, teslimat, habercilik, uzay ve güvenlik…

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.