3 Milyar Hesap Çalındı! Tarihin En Büyük Veri Sızıntısı

Geçtiğimiz günlerde BGR tarafından paylaşılan haber, tarihin en büyük veri sızıntılarından birinin gerçekleştiğini iddia etti. Habere göre 3 milyar üstünde hesap bilgisi çalındı! Aralarında sizin de hesabınız olabilir.

BGR’nin paylaştığı habere göre çalınan hesapların arasında popüler sitelerde yer alan üyelikler de bulunuyor. LinkedIn ve Netflix ise bu büyük isimlerden sadece bazıları.

Toplanan bu veri grubuna bir isim de verilmiş. “Complition of Many Breaches” ya da kısaca COMB adı verilen veri grubunda 3.2 milyar kullanıcı bilgisi olduğu söyleniyor. Bu verilerin doğrudan gerçekleşmiş bir saldırı sonucunda değil, zaman içerisinde toplanan verilerin toplu olarak çevrimiçi sızdırılmasından kaynaklı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle “Birçok İhlalin Derlenmesi” ismi durumu mükemmel bir şekilde özetliyor.

Bu bilgilerin bir siber korsan forumunda açıklandığı belirtiliyor. Ancak paylaşan kişinin kimliğine ya da adresine dair bir bilgi henüz bulunmuyor.

Bu siber saldırıların gerçekleşmesinin en büyük sebebi, siber korsanların bu bilgiler karşılığında ücret alması. Bir başka deyişle, elde edinilen veriler, korsanlar için para anlamına geliyor.

Siber Saldırılardan Nasıl Korunabilirim?

Bu gibi siber saldırılar oldukça sık bir şekilde gerçekleşiyor. Bu nedenle, böyle saldırılara karşı önlem almak oldukça akıl karı bir iş olacaktır. Peki neler yapabiliriz?

3-milyar-hesap-calindi-nasil-korunurum-1

Öncelikle en basitinden başlayalım. Tüm hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmayın. Böyle bir eylem sonucunda siber suçluların ekmeğine bal sürmüş olursunuz. Her hesabınız için ayrı bir şifre oluşturamıyorsanız bile en azından önemli hesaplarınızda birkaç farklı şifre kullanın. Örneğin, Netflix ve Gmail hesabınızın şifresi aynı olmasın. Özellikle, Gmail adresiniz Netflix’te kayıtlıysa.

Yapabileceğiniz bir başka eylem, eğer kullanmıyorsanız iki faktörlü doğrulama kullanmak olacaktır. Bu sayede ekstra bir güvenlik katmanı ile hesabınız daha iyi korunacaktır. Bu işleme izin veren sitelerde iki faktörlü doğrulama seçeneğini aktifleştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu işlemler haricinde, şifrelerinizi düzenli aralıklarla güncellemek ve değiştirmek son derece işe yarar. Ancak herkes tarafından kullanılan ya da basit şifreler tercih etmemeye çalışın. Örneğin, büyük harfle başlayan, küçük harfle devam eden, sonunda rakamlar ve noktalama işaretleri bulunan bir şifrenin en yüksek güvenliği sağlayacağını söyleyemeyiz.

3 milyar üstünde hesap çalındı fakat bunlardan biri de ben miyim diye düşünüyor musunuz? Hemen gidip CyberNews tarafından oluşturulan “Personal Data Leak Check” üzerinden bilgilerinizin çalınıp çalınmadığını kontrol edebilirsiniz. Çalınıp çalınmadığını merak ettiğiniz e-posta adresini yazarak sonucu kolayca öğrenebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.