Uçan Arabalar Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

Geleceğin nasıl olacağını konu alan filmleri düşündüğümüzde neredeyse her zaman arabaların gökyüzünde süzüldüğü fütüristik bir dünya görürüz. Teknoloji artık, bilim kurguda şahit olduğumuz yenilikleri gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Uçan arabalar da bunlardan biri! Onlarca yıllık vaatlerin ardından kişisel hava araçları nihayet ticari bir gerçekliğe kavuşuyor.

Şu anda, dünyanın çeşitli yerlerinde şirketler, piyasaya en yetkin uçan arabayı çıkarabilmek için yarışıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ise yaklaşık 20 çeşit kişisel hava aracının piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor. 

Örneğin, Massachusetts merkezli Terrafugia tarafından üretilen Transition isimli uçan araba kalkış için onaylandı. Forbes raporlarına göre şirket uçuşa elverişlilik sertifikasını aldı. Bu onay ardından, 2006 yılından bu yana uçan araçlar üzerinde çalışan Terrafugia, otomobillerin tasarımı üzerine yapılan 80 günlük testin de tamamlandığını bildirdi.

Terrafugia-Transition
Terrafugia-Transition

Ancak, uçan arabalar piyasaya çıksa da onlara sahip olmak biraz daha zaman alacak. İlk çıkan uçan arabaların, pilotlar ve spor pilotu sertifikasına sahip kişiler tarafından sürülebileceği söylenmekte.

Terrafugia, ürettikleri araç ile ilgili şöyle diyor: ’’Transition, dünyanın ilk pratik uçan arabası. İki koltuğu olan araç yola uygun ve hafif. Ayrıca, bir dakikadan kısa bir süre içinde uçuş ve yerde sürüş modları arasında geçiş sağlayabiliyor.’’

Terrafugia’nın başkan yardımcısı ve genel müdürü Kevin Colburn’e göre araç 2022’de piyasaya sürülmeye hazır olabilir. 

Uçan Arabalar Otonom Olacak mı?

Otonom uçuş, otonom sürüşten daha kolaydır çünkü gökyüzündeki engeller daha azdır ve basit bir radarla tespit edilebilirler. İlk çıkan uçan arabalar insan sürüşlü olsa da hava trafiğindeki yerleri arttıkça ve teknoloji geliştikçe otonom olmaları mümkündür.

Her uçan araba ile sürekli iletişim halinde olacak bir otomatik hava trafik yöntemi sistemi, gökyüzündeki uçan araba sahasını kontrol etmek ve düzenlemek için kullanılabilir. 

Uçan Arabaları Sürmek Pahalı Olmayacak mı?

Uçan arabaların çoğunda, pervanelerin enerjisi onları havada tutmak yerine kalkıştan sonra ileriye doğru itmek için kullanılmakta. Elektrikli bir uçan VTOL (Vertical Take-Off and Landing) aracının mil başına enerji kullanımı ise teorik olarak elektrikli bir arabanınki ile karşılaştırılabilir. Yani, bizi aşırı yüksek fiyatlar beklemiyor.

Uçan arabalar üzerinde çalışan Uber de belirli rotalar için uçan bir arabaya binmenin aslında oldukça ucuz ve hızlı olabileceğini gösteren raporlara sahip.

Uçan Arabalar Üzerine İddialı Olan Şirketler

Terrafugia gibi bir düzineden fazla şirket, uçan araba fikirleri üzerine senelerdir çalışmalar sürdürüyor. Bu şirketlerden bazıları ise şu şekilde:

Uber

Uçan Araç Temsili
Uçan Araç Temsili

Havacılıkta lider olan Boeing ile ortaklık kuran Uber, uçan arabalar üzerine çalışan şirketlerden. Çalışmalarının başlangıç noktası ise bir hava taksi hizmetleri kurabilmek. Tasarladıkları bu ticari araçlar, geleneksel araç çağırma hizmetleri ile aynı anda birden fazla yolcu taşıyabilen uçan taksiler olarak görev alacak.

Şirketin araçları piyasaya sürmeyi planladığı tarih ise 2023.

SkyDrive

SkyDrive Uçan Araba
SkyDrive Uçan Araba

2012 yılında Japonya’da başlayan SkyDrive projesi yerden dikey olarak kalkabilen bir tek kişilik aracı temsil ediyor. Geçtiğimiz haftalarda araştırmacılar, SkyDrive ile ilk başarılı uçuşu gerçekleştirdi. Araç, dikey kalkış ve kesintisiz iniş yapabildiği için uzun iniş pistlerine ihtiyaç duymuyor.

Projeye devam etmek için 37 milyon dolarlık finansman edinen şirket, uçan aracı 2023’te piyasaya sürmeyi 2030’da ise ticari kullanıma açmayı umuyor.

Porsche

Porsche Uçan Araba Temsili
Porsche Uçan Araba Temsili

Kısa süre önce, Uber ile birlikte çalışan Boeing şirketi, Porsche ile de bir işbirliği kurdu. Şirketlerin hedefi; birinci sınıf kentsel hava mobilite pazarı oluşturmak ve şehir trafiğinin hava sahasını sınırların ötesine taşımak. Kısacası ulaşımdaki bu iki lider dikey kalkış ve iniş kabiliyetlerine sahip tamamen elektrikli bir araç geliştirmek için bir araya geliyor. 

Porsche ve Boeing tüm kaynaklarını bu proje için kullanırken Boeing’in yan kuruluşu Aurora Flight Sciences da çalışmalara katılacak. Henüz bir üretim tarihi açıklanmasa da önümüzdeki yıllarda şirketlerin uçan aracı tamamlaması ve piyasaya sürmesi bekleniyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.