Robotlara Dokunma Duyusu Kazandıracak Yapay Deri

Singapur Ulusal Üniversitesi, robotlara dokunma duyusu özelliği kazandırmaya çalışıyor. Intel Nöromorfik Araştırma Topluluğu’nun bir üyesi olan Singapur Ulusal Üniversitesi, Intel’in nöromorfik işlemcisiyle birlikte olaya dayalı dokunma algılama özelliğini robotlara kazandırabileceklerini dair yeni bulgular sundu. Robotlara nesnelerin sertliğini, şeklini ve dokunmayı tespit etmeyi öğretmeye çalışıyorlar. Robotlara dokunma duyusu getirmenin günümüz görsel sistemlerine kıyasla robotların yetenek ve işlevselliğini önemli ölçüde geliştirecek. Ayrıca, bu çalışmalar nöromorfik işlemcilerin duyusal verileri işlemede geleneksel yöntemlerden daha iyi performans gösterdiğini de vurgulamaktadır.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma, bilgiyi birden fazla şekilde birleştirerek olay odaklı bir şekilde hem algılayıp hem de işlenmesini sağlıyor.

İnsan dokunma hissi, yüzeyler arasındaki farkı hissetmek için yeterince hassastır. Singapur Ulusal Üniversitesi araştırmacıları robotların insan sinir sisteminden 1.000 kat daha hızlı algılayabilmesi için çalışıyor. Nesnelerin şeklini, dokusunu ve sertliğini göz kırpmasından 10 kat daha hızlı belirleyebilen yapay deri kullanarak başarmayı umuyorlar.

robotlara-dokunma-duyusu

Robotlara insan benzeri bir dokunma hissi kazandırmak, işlevselliği önemli ölçüde artırabilir ve yeni kullanım durumlarına yol açabilir. Örneğin, suni deri ile donatılmış robotik kollar, fabrikada üretilen ürünlerdeki ani değişikliklere kolayca uyum sağlayabilir. Çevreyi hissetme ve daha iyi algılama yeteneği, robotlara dokunma hissini vererek cerrahi alanda robotların daha kritik görevlerde kullanılmasına olanak sağlayabilir.

Suni cilt bu vizyonu hayata geçirmenin bir adımı olsa da cildin duyusal verilerine dayanan doğru sonuçları doğrudan dağıtabilecek kadar güçlü ve verimli bir şekilde çalıştırabilecek bir çip gerekiyor. Kısaca, Algı ve öğrenmeyi yapacak yapay bir beyne ihtiyaç var.

Intel Loihi Nöromorfik Çipi 21 Kat Daha Hızlı

Singapur Üniversitesi ekibi, Intel’in Loihi nöromorfik araştırma çipini kullanarak yapay deriden duyusal verileri işlemeyi planlıyor. İlk deneylerinde araştırmacılar, Braille alfabesini okumak için yapay deri ile donatılmış robotik bir el kullandılar. Dokunsal verileri Loihi’ye geçirerek el tarafından hissedilen mikro tümsekleri anlamlı bir hale dönüştürdüler. Loihi, standart bir Von Neumann işlemcisinden 20 kat daha az güç kullanırken, Braille harflerini sınıflandırmada yüzde 92’den daha fazla bir doğruluk elde etti.

Bu çalışmayı temel alan ekip, hem görme hem de dokunma verilerini, sivri bir sinir ağında birleştirerek robotik algılama yeteneklerini daha da geliştirdiler. Bunu yapmak için, robota yapay deriden duyusal girdiler yolladılar ve olay tabanlı bir kamera kullandılar.

Bu duyusal veriler yakalandıktan sonra ekip, işleme yeteneklerini karşılaştırmak için GPU ve Intel’in Loihi nöromorfik araştırma çipiyle iki deney yaptı. Intel Loihi duyusal verileri en iyi performans gösteren GPU’dan yüzde 21 daha hızlı işlerken 45 kat az güç gereksinimi duydu.

“Bu sonuçlar bizi heyecanlandırıyor. Nöromorfik bir sistemin, robot algısını iyileştirmek için çoklu sensörleri birleştirmek bulmacanın umut verici bir parçası olduğunu gösteriyor. Bu, beklenmedik durumlarda hızlı ve uygun bir şekilde yanıt verebilen, güç tasarruflu ve güvenilir robotlar oluşturma yolunda büyük bir adım ”dedi Harold Soh.

Araştırma için henüz erken günler olsa da, bu çalışma robotlara gelecekte yeni çalışma alanları sunabilir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.