Moleküler Elektronik ile 100 Kat Büyük Diskler Yapılabilecek

Lancaster Üniversitesi Nanoteknoloji ekibinin yaptığı açıklamaya göre gelecekte bilgisayar sabit diskleri moleküler elektronik alanında kullanılan akıllı moleküller ile yapılabilir.

Araştırmacılar ‘switch’ adında bir molekülün bir transistör gibi davranıp ikili sistemde bilgi saklayabileceğini keşfetti. Yani günümüzde bilgisayar sabit disklerinin sakladığı 1 ve 0’lar gibi.

Molekül yaklaşık olarak 5 nanometre kare boyutlarında. Bunun anlamı da insan saçından aldığımız bir tele bu molekülden yaklaşık olarak 1 milyar tane sığdırabiliriz. Molekülü keşfeden araştırmacılara göre 0.0254 metre kare boyutundaki akıllı molekül birleşiminde 250 terabayta kadar veri saklanabilecek. Bu da günümüz sabit disklerinin yaklaşık olarak 100 katı fazlası.

Araştırmacılar keşfettikleri bu yeni molekülün sabit disklerde kullanılacağını beklemese de bu keşifleri ile moleküler elektronik dünyasının kanıtını insanlara sundu.

Çalışmada kullanılan moleküle verilen küçük bir elektrik enerjisi ile parlak ya da karanlık(1 ve 0 gibi) ikili bilgisi tutulabilmekte. En önemli nokta ise bu bilgiler oda sıcaklığında ve normal hava basıncı şartlarında yazılabilir, okunabilir ve silinebilir biçimde tutulmakta. Daha önceki moleküler elektronik deneylerinde moleküller düşük sıcaklıklarda ya da basınç olmayan vakumlarda saklanıyordu. Bu molekülün oda sıcaklığında ve normal hava basıncı şartlarında çalışabiliyor olması onu bu konuda bir ilk haline getiriyor.

Lancester Üniversitesi Elektrokimyasal Yüzey Bilimi Profesörü ve araştırma ekibinin lideri Dr. Stjin Mertens “Bir molekülün moleküler bir bellek olarak yararlı olması için sahip olması gereken bazı özellikler var. Değiştirilebilir olmanın yanı sıra normal ortam koşullarında belirli bir süre karanlık ya da parlak biçiminde stabil olmalı. Bu molekül bu en temel özellikleri taşımakta” açıklamasında bulundu.

Elektrik Akımı ile Bilgi Değişiyor

akilli-molekul
Transistör görevi gören akıllı moleküller

Labaratuvar deneylerinde, araştırma ekibi moleküle Taramalı Tünelleme Mikroskobu ile küçük elektrik akımları yolladılar. Her seferinde molekül karanlıktan parlağa ya da parlaktan karanlığa dönüştü. Bununla birlikte ekip bir buton düzeneği hazırladı. Butona her bastıklarında molekül üzerindeki bilgiyi okuyabiliyor ya da silebiliyorlardı.

Bu akım yollama sürecinde organik tuz molekülündeki anyon ve kaytonlar istiflenerek molekülü parlak ya da karanlık biçime sokmakta. Buradaki en önemli nokta ise molekül bunu günümüzde kullandığımız elektroniklerdeki gibi dışarıdan çok fazla güç gerektirmeden kendi yapmakta.

Profesör Dr. Stjin Mertens yaptığı açıklamada “Kimya, atomik düzeyde çok sayıda ve hassas deneyler yapmamıza imkan tanımakta. Bu nedenle moleküler elektroniğin geleceği parlak gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.