jQuery kütüphanesi, 10 yılı aşkın süredir yaygın olarak kullanılan bir JavaScript kütüphanesidir.
Bir web geliştiricisi olarak yüksek ücretli, iyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk programlama dillerinden biri JavaScript’tir. Ancak JavaScript (JS) öğreniyorsanız, jQuery de öğrenmeniz gerekmektedir.
İçindekiler
jQuery Kütüphanesi Nedir?
John Resig tarafından geliştirilmiş ve 2006 yılında BarCamp NYC toplantısında sunulmuştur.
jQuery, projelerinize ekleyebileceğiniz önceden yazılmış bir JavaScript kod koleksiyonudur. Bu kod koleksiyonunun amacı, web sitenizde JavaScript kullanımını çok daha kolay hale getirmektir.
jQuery, web geliştiricilerinin JavaScript özelliklerini bir web sayfasına eklemelerine olanak tanır, böylece sitelerine özgü, karmaşık özelliklere odaklanmaya daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
JQuery kütüphanesi aşağıdaki özellikleri içerir:
- HTML / DOM işleme
- CSS manipülasyonu
- HTML olay yöntemleri
- Efektler ve animasyonlar
- AJAX
Neden jQuery Kütüphanesi Kullanılmalı?
jQuery’nin ne olduğunu anlamanın yanı sıra, geliştiricilerin onu neden kullandığını anlamak da önemlidir.
jQuery kütüphanesi, programlamayı daha hızlı ve daha verimli hale getirir. jQuery açık bir kaynaktır (yani herkesin katkıda bulunabileceği veya değiştirebileceği anlamına gelir) ve geniş bir kullanıcı topluluğuna sahiptir, yani sürekli olarak geliştirilebilir.
jQuery kütüphanesi, kullanıyor olabileceğiniz diğer tüm JavaScript kütüphaneleriyle çalışabilmektedir. jQuery’nin işlevselliğini gerektiği gibi genişletmenize olanak tanıyan birçok eklenti bulunmaktadır. Bu özellikler, geliştiricilerin jQuery kullanması için yeter de atar.
JavaScript ve jQuery Arasındaki Temel Fark Nedir?
JavaScript ve jQuery’den birbirinin yerine çok fazla bahsedilir. Bu nedenle ikisini ayırmak kafa karıştırıcı olabilir. JavaScript bağımsız bir programlama dilidir, jQuery ise JavaScript kodunun bir koleksiyonudur.
jQuery Kütüphanesi Eklentileri
jQuery, tek tek işlevleri basitleştirmek için yararlı olduğu kadar, eklentiler ile daha da güçlü bir şekilde genişletilebilir. Eklentiler jQuery kullanıcıları tarafından jQuery kitaplığındaki koda göre oluşturulur ve ardından herkese açık olarak paylaşılabilir. Eklentiler birçok yerde bulunabilse de, resmi jQuery UI deposunda bulunanlar, jQuery’nin profesyonel topluluğu tarafından seçildikleri için daha güvenli bir şekilde kullanılabilir. jQuery’nin diğer kullanım alanlarına daha yakından bakmak için, jQuery sitesinde bulunan 10 jQuery eklentisini inceleyelim.
1. Effect
Effect, bir web sayfasındaki ögeye bir dizi animasyon efekti atamanıza izin veren basit bir jQuery eklentisidir. İstenilen efekt seçiliyken atanmış düğmeye basmak, sayfa öğesinin farklı şekillerde davranmasına neden olur.
2. Autocomplete
Autocomplete eklentisi programlama terimleri için otomatik tamamlama önerileri sunmak üzere oluşturulmuştur. Yazdığınız bir harfin devamında yazabileceğiniz anlamlı kelimeleri size gösterir.
3. TaggingJS
TaggingJS, birden çok etiketin kolaylıkla eklenmesine ve kaldırılmasına olanak tanıyan özelleştirilebilir bir jQuery eklentisidir. jQuery komut dosyası, bir JavaScript kütüphanesinde bu eklentiyi çeker ve web sitenizdeki bir gönderiye ilgili konu başlıklarını eklemenizi sağlar.
4. Fine Uploader
Hiç çevrimiçi olarak bu menülerden birini, resmi bir kutuya sürükleyebileceğiniz veya bilgisayarınızdan resim dosyasını seçmek için bir düğmeye tıklayabileceğiniz bir resim yüklemek için kullandınız mı? Bu, JavaScript’in ve uzantı olarak jQuery’nin ne için kullanıldığına dair başka bir günlük örnektir. Fine Uploader eklentisi, web geliştiricilerinin yeni bir yükleyici oluşturma adımlarını atlamasına olanak tanır ve önceden oluşturulmuş olanı doğrudan web sayfanıza aktarmak için jQuery araçlarını kullanır.
5. Scrollmagic
ScrollMagic eklentisi, kaydırma çubuğunun (tarayıcı pencerenizin sağ tarafında bulunan, yukarı ve aşağı hareket etmenizi sağlayan çubuk) konumuna göre web sayfası öğelerini göstermek için kullanılır. Sayfa kaydırılırken bir animasyonun gerçekleşmesine neden olabilir ya da kaydırma konumuyla animasyonu senkronize edebilirsiniz.
6. Blueimp Galerisi
Blueimp Galeri, kaydırılarak kontrol edilebilen bir resim galerisidir. Bu eklenti, görüntülerin veya videoların aynı sayfa içerisinde sadece sağa-sola kaydırılarak görüntülenmesini sağlar. Kaydırma, fare ve klavye gezintisi, geçiş efektleri, slayt gösterisi, tam ekran desteği ve isteğe bağlı içerik yükleme özelliklerine sahiptir.
7. Slick
Slick, Blueimp galerisinden farklı görüntüleme seçeneklerine sahip başka bir resim eklentisidir.
8. Slider
Bir web sayfasındaki ses seviyesini ve diğer seviyeleri ayarlamak için kullanılan kaydırıcılardır. Bu Slider eklentisi, yatay bir çubuğa sayısal değerler atamak için jQuery kütüphanesini kullanır.
9. AnimateScroll
AnimateScroll eklentisi, menü panelini hareketlendirerek standart başlık menülerini canlandırır. Fare sürüklendiğinde, tek tek menü öğelerinin hareketlenmesini sağlar.
10. Infinite Ajax Scroll
Ajax eklentisi, kullanıcı sayfayı yeniden yüklemeden sayfadaki içeriklerin değişmesine olanak tanır. Bu eklenti, kullanıcı sayfayı aşağı kaydırdıkça sayfada ek içerik görünebilmesi için kullanılır. Bu etki bloglarda veya çok uzun yazılı içeriğe sahip sitelerde kullanılır
jQuery Kütüphanesi Öğrenmenin Avantajları
- Olay işleme: Fare tıklaması, form gönderme veya klavye tuş vuruşu gibi kullanıcı eylemleri – uygulamanızın JS mantığının hemen hemen her yerine eklenebilen birkaç kod satırına indirgenmiştir.
- DOM: HTML öğelerinin eklenmesine, silinmesine veya güncellenmesine izin veren bir tarayıcı arabirimidir. jQuery, .replaceAll (), .remove (), .append () gibi yöntemlerde bunu yapmak için birden fazla araç sunar.
- Ajax () Metodu: Sayfayı yeniden yüklemeden sunucuya eşzamansız HTTP istekleri göndermeyi sağlar. Tarayıcıyla kullanılabilen .getJSON (), .load () ve .serialize () işlevlerini içerir.
- Geliştiriciler, jQuery’nin; .hide () / .show (), .slideUp () / .slideDown ve .toggle () gibi çeşitli animasyon yöntemlerini çağırarak uygulamalarında dinamik efektler oluşturabilirler.
- Arama motorları içeriği okumada harika olduğundan, jQuery’deki her şey metin olarak görülür. Bu nedenle, dinamik içerik çoğu arama motoru tarafından okunabilir.
jQuery Kütüphanesi Kullanmanın Dezavantajları
- jQuery’nin en kritik dezavantajı, çok büyük bir kütüphane olmasıdır. jQuery, tüm DOM, olay, efekt ve AJAX bileşenlerini içeren tek bir JS dosyasıdır. Dosya; zamanla ve geliştirmeyle önemli miktarda kilobayt kazandı. İlk çıkan sürüm 1.2 idi ve dosya boyutu 77.40 kilobayttı. En son sürüm olan 3.3.1’in sıkıştırılmamış boyutu 272 kilobayttır.
- Diğer bir dezavantaj, jQuery’nin JS’in karmaşık kısımlarını gizleyerek, JavaScript öğrenmeyi çok daha zor bir hale getirmesidir.