IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Teknoloji ile iç içe olduğumuz bu dönemde hemen hemen herkes internete bağlanıyor. Artık internete, sadece bilgisayar aracılığı ile bağlanmıyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, aydınlatma sistemleri, oyun konsolları derken birçok cihazın internet bağlantısının olduğunu görüyoruz. Tabii bu internet bağlantılarında, her cihaz bir IP adresine bağlı. Peki bu IP adresi nedir ve ne işe yarar? IP adresi sorgulama nasıl yapılır? Bu içeriğimizde sizler için bu konuyu detaylıca inceleyeceğiz.



İçeriğimize geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Bu içeriği oluştururken hiçbir şey bilmeyen okurlarımızın anlaması için her şeyi temelden aldık ve gayet basit bir şekilde anlatmaya çalıştık. Zaten içerik dahilinde yer alan örnekler sayesinde karışık olan kısımları biraz daha basite indirgedik. Bu sayede IP adresinin ne olduğundan tutun nasıl değiştirebileceğinize kadar birçok detayı öğrenebileceksiniz.

Hazırsanız rehberimize “IP adresi nedir?” sorusunun cevabı ile başlayalım. Daha sonra nasıl IP sorgulaması yapıp, IP adresinizi nasıl değiştirebileceğinizin detaylarına değinelim.

IP Adresi Nedir?

IP adresinin asıl adı, Internet Protocol olarak geçmektedir. Teknoloji dünyasında kısaca IP olarak geçiyor. IP adresiniz, ağ donanımınızın adresi olarak bilinir. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse nasıl ki günlük hayatta ikamet ettiğimiz evlerin, iş yerlerinin bir adresi var ise sanal dünyada da hepimizin kimliğini, yerini belirleyen bir adres söz konusu. Bu adres sayesinde bağlantılarımızı daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

Peki dünya üzerinde bu kadar internet kullanıcısı varken nasıl oluyor da IP adreslerimiz başkalarının adresleri ile karışmıyor? Aslında cevap çok basit. IP adreslerimiz tıpkı parmak izlerimiz gibidir. Yani birimizde bulunan IP adresi bir başkasında olmuyor. Çünkü IP adresleri belirli standartlara göre oluşturuluyor. Bu standartları ise Internet Assigned Numbers Authority (IANA) belirliyor.

Bir başka deyişle IP adreslerimizi, cep telefonu numaralarımız gibi de düşünebiliriz. Eğer ki birisi bize ulaşmak istiyorsa bizim telefon numaramızın o kişide olması gerekir. Tabii iletişim tek taraflı olmuyor. O nedenle karşı tarafın da bir telefon numarasına ihtiyacı var. İşte IP adresi de aynı şekilde her iki tarafta da olmalı ki bir iletişim sağlanabilsin.

IP Adresi Ne İşe Yarar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında IP adresleri sanal dünyada bize verilmiş olan benzersiz adreslerdir. Her internet sitesinin bir IP adresi vardır. IP adresini sorgulama yaparak bunları bulmak aslında son derece kolay. Fakat bir o kadar da gereksiz. Çünkü IP adreslerinin ortaya çıkarmış olduğu rakamsal karmaşıklığı alan adları ortadan kaldırmıştır. Nasıl mı?

Örneğin her gün ister istemez kullandığımız dünyanın en çok kullanılan ve bilinen arama motoru Google’ı ele alalım. Google’a ait IP adresi 142.250.179.206 olarak belirlenmiştir. Bunu aklımızda tutmak oldukça zor oluyor.

Kaldı ki internette günlük olarak ziyaret ettiğimiz tek site Google değil. Bu adresi akılda tutmak bir yana bir defterde saklamak bile çok zor. Birden çok internet sitesi için bu tarz uzun uzun oluşmuş rakamları aklımızda tutmak ya da bir yerde kayıt altında tutmak zor olduğundan dolayı bunu ortadan kaldırmak için de alan adları devreye giriyor.



ip adresi nedir

Yani internet tarayıcınıza 142.250.179.206 yazmak yerine google.com yazmanız yeterli oluyor. Hem daha akılda kalıcı hem de daha pratik bir şekilde girmek istediğiniz sitelere girebiliyorsunuz. Fakat biz her ne kadar IP adreslerini aktif olarak kullanmasak da cihazlarımız aslında gayet aktif bir şekilde birbirlerini tanımak için bu numaraları kullanıyorlar.

Kısaca özetleyecek olursak IP adresi, internet üzerindeki trafiğin karışmasını engeller. Bunun yanında herkese özel bir kimlik verir ve bu kimlik sayesinde karışıklıkların ortadan kalkmasını sağlar.

IP Adresi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde aktif olarak kullanılan iki farklı IP adresi çeşidi vardır. Bunlardan ilki 1983 yılında oluşturulan IPv4, ikincisi ise 1999 yılında oluşturulan IPv6. IPv4 32 bitlik sayılardan oluşurken IPv6 ise 128 bitlik sayılardan oluşmaktadır.

Her ne kadar iki farklı tür söz konusu olsa da günümüzde hâlâ IPv4 daha çok kullanılmaktadır. Fakat IPv4’e ait IP adreslerinin de hızlıca tükendiğini biliyoruz. Zaten 1983 yılından 1999 yılına kadar olan süreçte birçok IP adresinin oluşması, internet dünyasında biraz tedirginlik yarattı.

Çünkü IPv4 sisteminden daha fazla IP alınamayacağı ön görüldü. Ve 1999 yılına geldiğimizde kâr amacı gütmeyen ve bir standartlar organizasyonu olan Internet Engineering Task Force, IPv6’yı tasarladı. Bu yeni tasarım ile 340 trilyon adet yeni IP adresi ortaya çıkabiliyor.

IP Adresi Nasıl Oluşur?

Bildiğiniz üzere bilgisayar dünyasında görmüş olduğunuz bütün harfler, karakterler, işlemler 1 ve 0 rakamlarının türemesinden oluşuyor. Aynı durum IP adreslerimiz için de söz konusu. Yukarıda Google’a ait IP adresinin 142.250.179.206 olduğunu söylemiştik. Burada gördüğünüz numaralar öyle sıra ile verilmiyor. Bu numaralar, bir dizi matematik işleminden geçiyor.

IPv4 yukarıda da bahsettiğimiz gibi 32 bitlik sayılardan oluşuyor. Ve bu sayıların aslında tamamı 1 ve 0 rakamlarından ortaya çıkıyor. Örneğin “10000011011010110000000100001100” sayısı 32 bitlik bir sayıdır. İçerisinde 32 adet rakam bulunmaktadır. Fakat bu şekilde okumak bile zor olacağı için bu uzun sayı, 4 farklı 8 bitlik sayı grubuna bölünüyor.

Bu bölümlerin her birine otket denir. Uzun olan bu sayı 8 bitlik oktetlere bölündükten sonra 10000011.01101011.00000001.00001100 şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu oktetlerde bir dizi matematik işleminden geçiyor ve ikilik sistem onluk sisteme çevriliyor. Bu işlemin sonucunda da 131.107.1.12 gibi daha kısa sayılardan oluşan IP adresi ortaya çıkıyor.

IP Adresleri Kaç Sınıfa Ayrılır?

IP adresi sorgulama yaptığınız zaman farklı numaralar görürsünüz. Bu numaraların her birinin bir anlamı var. Özellikle IP adresinin başında bulunan ilk üç rakam, aslında o adresin ne ile alakalı olduğunun ipucunu bizlere veriyor. Zaten sınıf ayrımları da bu ilk üç rakam (ilk oktet) ile belirleniyor. Toplamda 5 farklı sınıf söz konusu ve bunlar harfler ile A,B,C,D ve E olmak üzere bölünmüş durumda.

A sınıfı IP adreslerin ilk okteti 0 ile 127 arasındadır. IBMNET, MILNET gibi büyük ağlar aslında bu sınıfı kullanırlar. İlk oktetten sonraki geri kalan 3 oktet ise bilgisayar numarasını belirler.



B sınıfı IP adreslerinin ilk okteti 128 ile 191 arasında değişmektedir. Okullar ve hastaneler bu özel ağı kullanırlar. İlk iki oktet ağ numarasını belirlerken son iki oktet ise bilgisayar numarasını belirler.

C sınıfı IP adresleri, 192 ile 223 arasındaki sayılardan oluşur. En çok kullanılan ağ sınıfı olma özelliğini taşır. Bu IP adresinde ise ilk üç oktet ağ numarasını verirken son oktet ise bilgisayar numarasını verir.

D sınıfı IP adresleri, tamamen özel kullanım için ayrılmıştır. 224-239 arasındaki sayıları içerir.

Son olarak E sınıfı IP adresleri ise bilimsel araştırmalar için kullanılmaktadır. 240-255 arasındaki sayıları içerir ve internette kullanılmayan IP türleridir.

ip adresi kaç çeşittir

IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dijital ortamdaki adresimiz olan IP adresi ile ilgili birçok bilgiyi sizlere aktardıktan sonra geldik en çok merak edilen kısma. IP sorgulama nasıl yapılır? Burada iki farklı sorgulama yöntemi karşımıza çıkıyor. Bunlardan birincisi kendi IP adresimizi sorgulama, diğeri ise bir web sitenin IP adresini sorgulama oluyor.

İlk olarak kendi IP adresimizi sorgulamayı öğrenelim. Google ya da kullanmış olduğunuz diğer arama motoruna “IP adresi sorgulama” yazdığınız zaman karşınıza binlerce sonuç çıkacaktır. Fakat bunların arasından özellikle birkaç tanesini sizlere tavsiye edebiliriz.

Bu sitelerden en bilindik olanı Google. Evet, yanlış okumadınız. Google da size IP adresinizi verebiliyor. Bunun için tek yapmanız gereken arama kısmına “What is my ip” yazmak. Enter’a bastığınız gibi Google IP adresinizi en üst sırada size gösteriyor.

İkinci sitemiz ise ipsorgu.com adresi oluyor. Bu sefer İngilizce arama yapmak zorunda değilsiniz. Bu adrese girdiğiniz zaman site otomatik olarak size IP adresinizi ücretsiz olarak gösteriyor. Sitenin oldukça hızlı bir şekilde bunu yapması da gerçekten çok güzel. Çünkü bazı IP sorgulama siteleri üzerinde sizi neredeyse 1 dakika beklettikten sonra cevabını veriyor. Otomatik olarak kendi IP adresinizi de ekranda görmeniz büyük kolaylık.

Bir diğer site ise ipadresi.biz sitesi oluyor. Bu site de oldukça basit bir arayüze sahip. Ayrıca site oldukça hızlı çalışıyor. Sitede ekranda direkt olarak ülkenizi, şehrinizi ve IP adresinizi görebiliyorsunuz. Site, ücretsiz bir hizmet sağlıyor ve IP adresi sorgulaması yapan kullanıcılarının bilgilerini de saklanmadığını belirtiyor.

Geçelim başka sitelerin IP adreslerini sorgulama yöntemine. Az önceki gibi kendi IP adresinizi sorgulamak için yapabileceğiniz gibi yine domain sitelerini kullanabilirsiniz. Bu gibi adreslerde her iki sorgulama yöntemi için de imkan var.



ip adresi değiştirmek

IP Adresini Değiştirmek Mümkün mü?

IP adresinizi değiştirmek tabii ki mümkün. Eğer ki internet üzerinde hareket ederken takip edilmek istemiyorsanız o zaman IP adresinizi değiştirmeniz gerekecektir. Bunun yanı sıra bulunduğunuz yerde bazı internet sitelerine girişiniz yerel IP adresinizle engellenmiş olabilir.

Böyle durumlarda da IP adresinizi değiştirerek istediğiniz siteye ulaşabilirsiniz. Buna en güzel örnek, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia diyebiliriz. Bildiğiniz üzere Wikipedia, Türkiye’de bir süre önce erişime kapatılmıştı. Birçok kişinin internet üzerindeki ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ye ulaşmak için kullanıcılar, IP adreslerini yurt dışındaki IP adreslerinden göstererek erişim sağlıyorlar.

Bunu yapmak oldukça basit. IP adresinizi değiştirmek için bir VPN uygulaması ya da web proxy kullanabilirsiniz. Hatta internet tarayıcısı olarak Opera kullanıyorsanız ekstra bir uygulamaya gerek kalmadan Opera web tarayıcısı üzerinden de VPN kullanarak IP adresinizi değiştirebilirsiniz.

Geçtiğimiz dönemde sizler için IP Adresi Değiştirme Nasıl Yapılır? adında bir içerik hazırlamıştık. Bu içerik sayesinde hem bilgisayar hem de mobil cihazlarınızdan (Android ve iOS) IP adresinizi nasıl değiştirebileceğinizi detaylı bir şekilde anlatmıştık. Eğer bu konuda bir yardıma ihtiyacınız varsa mutlaka bu içeriğimize göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

Fakat VPN uygulaması kullanmak isterseniz de En İyi VPN Programları: Premium VPN Servisleri isimli içeriğimizi okumalısınız. Çünkü bu liste içerisinde bulunan uygulamalar, IP adresi değiştirme konusunda size oldukça yardımcı olacak.

Bu içeriğimizde sizlere IP adresinin ne olduğundan, nasıl oluştuğundan kaç sınıfa ayrıldığından, nasıl sorgulanacağından ve nasıl değiştirileceğinden bahsettik. Umarız sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Artık bu içeriğimizi okuduktan sonra IP adresleri hakkında hem daha fazla bilgili olacaksınız hem de rahatlıkla IP adresi sorgulama işlemi yapabileceksiniz.

Peki siz internet üzerinde gezinirken IP adresinizi gizlemek istiyor musunuz? Bunun için hangi uygulamaları ya da programları kullanıyorsunuz? Ve bu zamana kadar hiç IP adresinizi sorgulama işleminde bulundunuz mu? Yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bundan 11 yıl önce Beden Eğitimi bölümünden mezun olan Uğur "Benim burada ne işim var?" diyerek kendini teknolojiye ve oyun dünyasına adamıştır. Daha önceden farklı sitelerde ve dergilerde bildiklerini okuyuculara aktaran Uğur sıra teknoloji.org sitesinde diyor!