Raf Düzenleyen Robotlar Japonya’da İş Başında

Raf düzenleyen robotlar ile hızla robotlaşan dünyamızda insanların yaptıkları işler hafiflemeye ve azalmaya devam ediyor.

Ofisler, restoranlar veya alışveriş mağazaları COVID-19 salgının azalmasıyla birlikte kepenklerini kaldırmaya başladı. Firmalar işlerine geri dönmenin en güvenli yollarını bulmaya çalışıyorlar. Japonya’da, FamilyMart marketler zinciri çok farklı bir şey deniyorlar. Mağazanın raflarını dizmek için bazı çalışanlarını robotlar ile değiştirecek.

Sosyal mesafe kurallarına uyan robotlar, Japon robot şirketi Telexistence tarafından üretiliyor. Telexistence insansı Model H robotları stereo kameralar, dokunsal sensörleri ve binoral mikrofonlara sahiptir. Bu robotlar Telexistence tarafından 2018 yılında üretildi.

Bu robotlar insan işgücünün yerini almak için kullanılan bir robot örneği değildir. Telexistence’in robotları, sanal gerçeklik gözlükleri ve dokunsal eldivenlerle insanlar tarafından kontrol ediliyor. Bu işlemin adına teleoperasyon deniyor. Yani bir sistemin veya bir aracın uzaktan bir başkası tarafından kontrol edilme yöntemi. Bu yöntem robotun görevlerini daha etkili ve kolay bir şekilde yerine getirmesini sağlarken, robotları yöneten mağaza çalışanları için de büyük bir kolaylık sağlıyor. Sonuçta malzemelerin ağırlıkları altında yorulma gibi bir şansları yok. Bu girişimlerle VR teknolojisinin ne kadar ileri seviyelere geldiğini rahatlıkla görebilmekteyiz.

Raf Düzenleyen Robotlar

Şirketin web sitesinde yaptığı bir açıklamaya göre; Telepresence, insanları uzay-zaman kısıtlamalarından kurtaracak genişletilmiş bir varlık konsepti olacak.

Raf Düzenleyen Robotlar İlk Telepresence Projesi Değil

Telepresence, bir insanın kendini bir yerde varmış gibi hissetmesine, o yerde var olduğu izlenimi vermesine ya da telerobotikler aracılığıyla o bölgede bir etki oluşturmasına izin veren teknolojiyi ifade eder.

Bu proje Japonya’nın ilk yenilikçi Telepresence projesi değil. Birkaç yıl önce omurilik yaralanmalarından ALS’ye kadar değişen engelli insanlar tarafından kontrol edilen robotların görev yaptığı bir restoran projesinde denenmişti. Projenin amacı, doğrudan müşteri ile etkileşime geçemeyen bireylere çalışmaları için bir imkan tanımaktı. Bu yöntemle fiziksel engeli bulunan insanlar işlerini yürütebilme bağımsızlığı kazanıyorlardı.

Bu sistem ilk olarak 1980 yılında Tokyo Üniversitesi Profesörü Dr. Susuma Tachi tarafından önerilmişti. Operatörün uzakta bulun robotu sensörler yardımıyla uzaktan kontrol etmesini sağlayan son derece ileri görüşlü bir sistem olarak nitelendiriyorlar.

COVID-19’un ortaya çıkması ile birlikte günlük yaşantımız ne kadar kısıtlanmış olsa da teknolojik gelişmeler için insanlara farklı bir bakış açısından bakma imkanı sunduğu su götürmez bir gerçek.

FamilyMart’ın yapmış olduğu girişimin amacı insanları birbirine bağlamaktan ziyade aralarında sosyal mesafe oluşturmak. Telepresence ile raf düzenleyen robotların ne kadar kullanışlı bir yöntem olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Time Out Tokyo’ya göre robotlar bu yaz seçkin FamilyMart mağazalarında daha sık görevde alacaklar. Amaçları 2022 yılına kadar 20 mağazaya robot çalışanlar temin etmek.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.

“Raf Düzenleyen Robotlar Japonya’da İş Başında” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.