Proje Yönetimi Nedir? 3 Popüler Proje Yönetimi Metodolojisi

Proje Yönetimi Nedir?

Proje yönetimi; projenin ihtiyaçları doğrultusunda zamanı, kaynakları, bilgiyi en verimli şekilde kullanarak projeyi tamamlamayı amaçlar. Proje yönetimini bir şemsiye gibi düşünebiliriz. Bu şemsiye birçok disiplini içermektedir. Planlama, zamanlama, görev yönetimi, kaynak yönetimi, risk yönetimi gibi.

Yazılım dünyasında özellikle önem arz eden proje yönetimine neden ihtiyacımız var?

Bunun için bir proje tasarlayalım. Proje belediyenin otobüs saatleri hakkında bilgi vereceği bir uygulama olsun. Önümüzde iki yol var: ya projeyi bodoslama dalarak yapacağız ya da önce planlayacağız.

Peki neleri planlayacağız ki? Altı üstü bir uygulama.

İlk yapacağımız planlama adımı; zamanlama olacak. Bu proje ne zaman sonlanacak belirlenmeli ve ardından görev dağılımı yapılmalı.

Ardından bu projeyi kimler kullanacak sorusu sorulmalı. Tüm insanlara yönelik hazırlanmış bir proje olacağından, halkın her kesimi: yaşlı, genç, fiziksel erişimi olanların da kullanabileceği şekilde düzenlenmeli.

Bu doğrultuda uygulama neleri karşılamalı, hangi fonksiyonlara sahip olmalı liste haline getirilmeli.

Projenin ihtiyaçları doğrultusunda kaynak ve risk yönetimi yapılmalı. Hangi teknolojilerin kullanılacağı, alternatif çözümlerin neler olacağı belirlenmeli.

Eğer ilk adımda projeyi bunları düşünmeden yapmaya kalkışsaydık büyük ihtimalle proje asla sonlanmaz ya da istediğimiz gibi herkesin ulaşabileceği bir hale gelmezdi. Bu nedenle proje yönetimine ihtiyacımız var.

Bu doğrultuda tüm kaynakları, zamanı verimli kullanmayı amaçlayan proje yönetimi metodolojileri zaman içerisinde ortaya çıktı. Metodoloji kelime olarak; araştırma, araştırma yöntemleri anlamına gelmektedir.

Proje Yönetimi Adımları

  • Proje planlanması 
  • Proje gelişimi için gerekli zaman, kaynak takibini tutmak ve planlamak.
  • Kaynakları ve görevleri planlı bir şekilde proje ekibine dağıtmak.
  • İletişim ve iş birliğini sağlamak.
  • Dokümantasyonları düzenli ve de güncel tutmak.

Günümüzde en çok kullanılan üç proje yönetimi metodolojisini sizin için derledik.

3 Popüler Proje Yönetimi Metodolojisi

Agile

Proje üretkenliğini amaçlayan Agile, projeyi sürecini belli aşamalara bölerek yöneten bir uygulamadır. Proje süreci boyunca müşteriyle iletişim halinde olmayı tercih eden Agile sistemi, müşterinin istekleri doğrultusunda şekil alır. Kesin kuralları yoktur. Baştan çizilmiş bir plan yerine, değişiklikler ya da farklı ihtiyaçlar doğrultusunda yol değiştirilebilme imkanı sunar. Böylece katı, dümdüz bir proje anlayışının tam tersi; esnek bir yapıya sahiptir.

Proje 2-4 hafta aralıklarıyla müşteriye temsil edilir ve de geri bildirim alınır. Bu sayede projede yapılacak değişimler daha hızlı bir şekilde projeye katılabilir.

proje yönetimi: agile

Waterfall

Doğrusal bir çizgide proje yönetimi anlayışını benimseyen Waterfall yöntemi, bir adım tamamlandığında diğer adıma geçmek üzerine kuruludur. Agile ile aralarındaki en büyük fark da budur. Agile yönteminde gerekirse geriye dönük geliştirme yapılabilirken, waterfall sadece ileri odaklıdır.

Proje müşteriye sonlandığında teslim edilir. Yapım aşamasındayken geri bildirim almak amaçlı projenin bazı bitmiş halleri teslim edilmez.

Disiplinli bir şekilde, her detayın belgelendirildiği projeleri amaçlar.

Kullanımı kolaydır çünkü hemen herkesin adapte olacağı bir sisteme sahiptir. Öte yandan değişikliklerin projeye eklenmesi diğer sistemlere göre daha zordur. Bu sistemin işlemesi için projenin tüm ihtiyaçları proje başında netleştirilmelidir.

proje yönetimi: waterfall

Kanban

Kanban metodolojisi, proje için akış sistemlerini tasarlamanın, yönetmenin ve iyileştirmenin bir yoludur. Akış sistemlerini açarsak:

yapacaklarım,

yapıyor olduklarım,

yaptıklarım

şeklindedir.

Bu şekilde projedeki kişiler sadece yapılacak adımlara odaklanabilirler. Ayrıca bu yöntemin psikolojik olarak daha verimli olduğu söylenmektedir. Kişi yaptıklarını gördükçe bu teşvik edici bir hale bürünmektedir. Ayrıca proje daha görsel bir şekilde çalışanların önündedir.

Değişimlere açık bir proje yönetimidir.

proje yönetimi: kanban

Agile, uyarlanabilir, eş zamanlı iş akışlarına odaklanır. Projeyi küçük adımlara bölerek, proje ihtiyaçlarına odaklanır.

Waterfall, doğrusal bir şekilde tamamlanan projeler için en iyi sonucu verir ve önceki bir aşamaya geri dönmeye izin vermez. İyi bir dokümantasyon ve önceden tüm ayrıntıları belirlenmiş projelerde tercih edilebilir.

Kanban, süreç odaklıdır. Verimin en yüksek düzeyde kullanılmasını amaçlar. Projede değişiklik yapma durumunu karşılayabilir.

Agile yöntemi ortaya çıkana kadar birçok yazılım şirketi Waterfall düzeninde de ilerlemekteydi. Agile’ın ortaya çıkışı Waterfall’ın sıkı sistemine bir tepki olarak doğdu diyebiliriz. Konu yazılım olduğunda daha esnek bir proje yönetimini savunan insanlar olduğu gibi baştan aşağı planlanmış bir projeyi de savunanlar var. 2020 yılında ikisinin de kullanıldığı projeler görmekteyiz. Yazılım projenizin yanında müşterinizle de konuşarak hangi yöntemin uygun olacağı konusunda bir uzlaşmaya varabilirsiniz.

Kanban yöntemi ise iki sisteme de uyarlanabilir bir yapıya sahiptir. Verim odaklı yapısıyla birçok yazılım projesinde tercih edilmektedir. 5-6 kişilik ekiplerden oluşan yazılım projelerinde herkesin neyi yaptığı veya yapacağının belirli olduğu bir tablonun yardımı çok büyüktür. İşler hızlı bir şekilde yürüyor ve de günlük sonuçlar alınabiliyordur.

Daha birçok metodolojinin olduğu proje yönetimi dünyasında “en iyi metodoloji” dediğimiz bir kavram yok. Projenin ihtiyaçları, kaynak ve zaman gibi değişkenler baz alınarak uygun bir metodoloji seçilmelidir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

teknoloji, hayal gücü ve sanat dünyalarını seven, üçünü bir araya getirmeye hevesli bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi.