PageRank Google Algoritması Nedir?

PageRank web sayfalarını bazı belli başlı faktörlere göre sıralayan ve de onlara puan veren bir algoritmadır. Verdiği puanlar doğrultusunda bir arama yaptığınızda, size konuyla ilgili en alakalı siteleri getirmeyi amaçlar. Adını Google’ın ortak kurucularından olan Larry Page‘den alan bu algoritma, Stanford üniversitesinde 1997 yılında geliştirilmiştir.

Google’un kurucu ortakları olan Sergey Brin ve Larry Page motivasyonlarını şu şekilde aktarmaktadırlar;

Asıl amacımız arama motorlarının kalitesini arttırmaktı.

Buradan bir sonuç çıkarmamız gerekirse arama motorları günümüzdeki kadar verimli değildi. İlk arama motorlarından Yahoo, Altavista gibi isimler istenilen sonucu tam karşılamıyordu. Bu konuda Larry Page ve Sergey Brin’in getirdiği yenilik, herhangi bir web sitesinden ne kadar fazla link (atıf) yapılmış onu ölçmekti. İlhamlarını bilimsel makalelerin öneminin hesaplanma şeklinden almışlardı. Bu hesaplamada bir makale ne kadar fazla diğer bilimsel makaleleri kaynak göstermişse bu onun önemini belirlemektedir. Bunun internet dünyasındaki karşılığı ise web siteleri arasında referansların (linklerin) takibini yapmaktır.

Bu ilhamları ile geliştirilen PageRank algoritması Google’ı en etkin arama motorlarından biri yapmıştır ve hala da öyledir.

PageRank Algoritması Nasıl Çalışır?

PageRank Algoritması

Google’un PageRank için yayınladığı resmi formül şu şekildedir:

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(T)/C(Tn))

Formüldeki terimleri açıklarsak,

A adında bir web sayfası olduğunu varsayalım. T1, T2, T3… Tn olarak adlandırılmış değişkenler A sayfasına kendi sayfalarında link vermiş sayfalardır. A’nın bir gezi rehberi sayfası olduğunu düşünelim. T1, T2, T3 sayfaları da gezi blogu yazan sayfalar olsun. Gezilerinde A sayfasından bahsederlerse, link verirlerse ya da alıntı yaparlarsa T sayfaları A sayfasına linklenmiş olur. C terimi de bu sayfalar kaç defa A sayfasından bahsetmiş, onun sayısını tutmaktadır.

d (damping factor) dediğimiz kavram ise o linke gitme olasılığını bize vermektedir. Bir başka deyişle hayali bir kullanıcının internette gezinirken link tıklama olasılığıdır. Bu tüm sayfalar için sabit bir değişken olduğundan etkisi büyük olmayacaktır. Resmi yayınlanmış makalede değeri 0.85 olarak belirlenmiştir.

Toolbar’ı Neden Artık Göremiyoruz?

Google PageRank ile hesaplanan değerlere göre web sayfalarına 0-10 arasında puan vermekteydi. Amacı önceden dile getirdiğimiz gibi dünya çapında o sayfanın önem derecesini belirlemekti. Bununla birlikte daha verimli bir arama motoru motto’larıydı. PageRank’in ortaya çıkışıyla bu veri Google tarafından internet ile paylaşılabilir bir hale gelmişti. Gelmişti diyoruz çünkü şu an böyle bir veriyi göremezsiniz. Bu verinin paylaşılması sayfalarını daha popüler yapmak veya daha fazla tıklanma almak isteyen insanlar tarafından suistimal edilince Google verileri gizledi. İlk başta kaldırıldı zannedilse de 2017 yılında Google için çalışmakta olan Gary Illyes’in paylaşımından hala kullanıldığını öğreniyoruz. Google’un böyle bir algoritmayı rafa kaldırmayacağı apaçık ortada.

Sayfa Skorunu Göstermeye Yönelik Araçlar Var Mı?

Google bu analiz verilerini gizledikten sonra ona benzer analiz araçları geliştirilmeye ve piyasada görülmeye başladı. Biz sizler için aralarından sıkça kullanılan, önerebileceğimiz analiz araçlarını derledik.

MOZ Page Authority

MOZ, makine öğrenmesi algoritması kullanarak 40’dan fazla faktöre göre belirledikleri puanlama sisteminde kendilerine ait veriyi kullanmaktadır. 100üzerinden puanlandırma sistemine sahiptir. Kendi web siteniz hakkında detaylı analiz almak istiyorsanız ücretsiz bir şekilde sitelerine üye olup bu analizini yapabilirsiniz.

Page Authority

PageRank alternatif MOZ Page Authority

Majestic Trust Flow

Majestic tarafından geliştirilen bu algoritma bir sitenin ne kadar güvenilir olduğunu ölçen bir sistemdir. Güvenilir sitelerden referans verilmiş linklerin takibiyle oluşturulmuş bir puanlama sistemi işlemektedir.

Trust Flow

Ahrefs URL Rank

Bir web sayfası üzerinde backlinks (o sayfadan başka sayfalara verilmiş linkler) sayısı üzerinden bir sıralamaya sahiptir. Bir sayfa ne kadar fazla backlink içeriyorsa o kadar puanı yüksek olacaktır. 7 gün boyunca ücretsiz deneme süresiyle istediğiniz web sayfasının backlink profilini görebilirsiniz.

URL Rank

PageRank alternatif

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

teknoloji, hayal gücü ve sanat dünyalarını seven, üçünü bir araya getirmeye hevesli bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi.