OLED ve QLED Ekranların Farkı Nedir?

OLED ve QLED ekranların farkı nedir? OLED ve QLED günümüzde yeni bir televizyon satın alınırken tüketicilerde ikileme yol açan bir soru haline geliyor. Tıpkı eskiden olan LCD, CRT ekran ve LCD ekran ve plazma ekran arasındaki ikilem gibi. OLED ve QLED ekranlar ve televizyon modelleri hakkında bilgi sahibi olmayan tüketiciler için de bu durum problem haline geliyor.

Sony, Panasonic, Philips gibi önde gelen televizyon üreticileri OLED teknolojisini televizyonlarında kullanıyorlar ve lansmanlarda sıklıkla övüyorlar. OLED ekranlar tüketiciler tarafından olan yoğun ilginin yanı sıra panel teknolojisinin ilerlemesi ve uygun fiyatlı olmasıyla adından söz ettiriyor. QLED ekranlar ise, Samsung’un yüksek kaliteli, ultra parlak LCD televizyonlara misilleme yapmak için geliştirdiği bir teknolojidir. Bu yazımızda sizlere OLED VE QLED ekranların farkı nedir sorusunu cevaplayıp farklı açılardan inceleyeceğiz.

Organik LED Açısından OLED ve QLED Ekranlar

OLED ve QLED ekranlar arasındaki rekabeti tek bir cümle ile özetleyebiliriz. QLED mevcut olan LCD teknolojisinin bir parçasıdır, OLED ise tamamen farklı yeni bir teknolojidir. OLED (Organic Light Emitting Diode), ekranlarda iki iletken arasında elektrik akımı geçtiğinde kendi ışığını yayan karbon bazlı bir film kullanılır. Piksellerin kendileri ışık ürettiğinden dolayı, ekranda siyah bir görüntü olduğunda tamamen kapanırlar. Bu da kaliteli siyah görüntüler, hızlı yenileme hızları ve LED standartlarına göre filmler için ideal sessiz parlaklık anlamına gelir. OLED televizyonlarda yüksek çözünürlüklü videolar izlemek için size gerçekten iyi bir izleyiş deneyimi sunacaktır. OLED, LED’e kıyasla üretiminin daha küçük ölçeği göz önüne alındığında, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yalnızca birkaç TV boyutunda takılıp kaldı. Ancak LG şimdi 88 inçlik bir LG 8K OLED ekran genişliğine geçti ve izleyicilere sunmak için 48 inç paneller geliştiriyor. 2020 Panasonic ve LG TV’lere takılan yeni ışık sensörleri, OLED’ler parlak ortamlarda henüz kullanılmasalar bile, teknolojik olarak gelişiyor.

OLED ve QLED ekranların farkı nelerdir?

Kuantum Noktaları Açısından OLED ve QLED

QLED her ne kadar yeni bir ekran sistemi olsa da yeni bir televizyon teknolojisi değildir. Geçtiğimiz yıla kadar Samsung amiral gemisi televizyonlarını SUHD olarak adlandırdı ancak umduğu kadar iyi bir performans alamadı. Bu yüzden bu SUHD’ler QLED olarak adlandırılıyor. İlk bakışta OLED’e çok benziyor ve bu yüzden markanın belki de alıcıları kasıtlı olarak QLED ile karıştırmalarını istediğini düşünenler de oldu.  Ancak kuantum noktalı ışık yayan diyot anlamına gelen QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode), OLED’den oldukça farklı. Garip olan şey QLED televizyonların aslında QLED televizyon olmamasıdır. QLED TV, tek tek pikselleri açıp kapatabilmesi için kendinden emisyonlu bir panele sahip olması açısından bir OLED TV gibi olmalıdır. Samsung’un QLED televizyonları bunu yapamaz ve aslında bir LCD arka ışığının önünde bir kuantum nokta renk filtresi mevcuttur. Bundan dolayı onlara QLED ismini vermek için henüz erkendir çünkü aslında QLCD-LED olarak adlandırılmalıdırlar. QLED panelindeki inorganik kuantum noktalı ışık yayan diyotlar kendi ışıklarını yaymaz, bunun yerine herhangi bir LCD TV gibi bir arka ışıkla aydınlatılırlar. Bu yüzden OLED TV’ler kadar ince değillerdir. Yani aslında bu yeni nesil bir ekran teknolojisi değil, sadece LCD TV teknolojisinde bir değişikliktir. Ancak bu durum QLED’in kesinlikle etkileyici olmadığı anlamına gelmiyor.

OLED ve QLED ekranların farkı

Hangi Markalar OLED ve QLED Kullanıyor?

QLED ve OLED arasındaki rekabet aslında markalaşmaya ve aynı zamanda Güney Kore markaları arasındaki bir çekişmeye dayanıyor. Her bir OLED TV’nin içinde bulunan OLED paneli LG Displays tarafından ve her bir QLED paneli de Samsung tarafından yapılıyor.

OLED Tarafı

Çoğu televizyon markası OLED ardında safını alıyor ve bunu görüntü kalitesi açısından en iyisi olduğunu düşünerek yapıyorlar. Buna katılmamak gerçekten zor fakat LG, Sony, Panasonic gibi markalar OLED satmasına rağmen ürünleri piyasaya göre biraz daha pahalı. Üretici LG Display, OLED panelleri daha düşük maliyetle ve hızlı bir şekilde üretemiyor. Bu da OLED televizyonları premium-üst düzey TV teknolojisi gibi gösteriyor. Yeni 48 inç OLED boyutu ve her boyutta panel üretimini artırmak için yapılan uzun vadeli planlarla bu durum şu an değişmekte.

OLED ve QLED ekranların farkı. OLED tarafı

QLED Tarafı

Samsung, düşük üretim verimi nedeniyle 2014 yılında OLED TV yapma çabalarından vazgeçti ve 2017’de QLED, Samsung’un gündemi haline geldi. Şimdi ise diğer şirketleri dahil ederek bu teknolojiyi popülerleştirmeye çalışıyor. QLED’in arkasındaki markalar daha az olmasına rağmen, hızla birleşiyorlar. Samsung, Hisense ve TCL, QLED gelişimini ilerletmek ve dünyanın en büyük TV pazarı olan Çin’de daha fazla QLED setini değiştirmek için 2017’de QLED Alliance adı altında bir araya geldi.

Oyuncular İçin QLED mi OLED mi?

Esas olarak oyun oynamak için iyi olan bir televizyonla ilgileniyorsanız, OLED ve QLED’den farklı kategorilere odaklanmanızı tavsiye ederiz. PS5 ve Xbox Series X’in bu yıl çıkmasıyla da birlikte, konsollardan 60 Hz’de 8K video ve 120 Hz’de 4K video taşıyabilen HDMI 2.1 bağlantı noktaları olan bir televizyon setiyle gelecek oyunlara hazır olabilirsiniz. Low Input gecikmesi genelde televizyon ürün sayfalarında belirtilmez ancak yine de buna dikkat etmenizi sizlere tavsiye ederiz. Kuşkusuz OLED televizyon setleri, doğal kontrast elde etmek için en iyi tercih olacaktır. Özellikle Halo Infinite ve Shadow of the Tomb Raider gibi görüntü kalitesi açısından başarılı sinematik oyunları oynarken oldukça zevk alabilirsiniz. LG’nin OLED televizyonlarının ekrandaki oynanışı kolaylaştırmaya yardımcı olmak için Nvidia G-Sync ile geldiğini belirtmekte de fayda var. Bununla birlikte, QLED’ler parlaklık açısından daha memnun edicidir ve oynadığınız oyunlarda pratik görünürlük ve ortamları, oyun içi nesneleri net bir şekilde sizlere yansıtması açısından daha iyi olabilir.

OLED ve QLED ekranların farkı. Oyuncular için hangisi daha iyi?

2020 Yılında Hangisi Tercih Edilebilir?

Üst düzey bir 55 inç televizyon almak istiyorsanız her iki teknoloji de bu boyut ekranda yaklaşık olarak aynı fiyat olduğundan OLED TV almanız daha iyi olabilir. Ancak daha küçük ekran boyutu istiyorsanız veya daha az bütçeye sahipseniz durum biraz karmaşıklaşabilir. LG Displays tüm OLED’leri ve Samsung tüm QLED’leri yaptığından dolayı, hangi teknolojinin oyunlarla daha iyi olduğu ve hangisinin filmlerde daha iyi olduğu hakkında tahminlerde bulunmanın mümkün olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak konumuz bu değildir. Tüm tüketici ürünlerinde olduğu gibi burada da söz konusu olan şey ne kadar harcadığınıza ve hangi markayı tercih ettiğinize bağlıdır. Bundan dolayı sizlere net bir cevap veremesek de LG, Panasonic, Philips, Sony OLED televizyonlarının yanı sıra 2020 yılında piyasaya sürülen çok sayıda Samsung televizyon var. Bundan dolayı bu ve önümüzdeki yılda hisseler değişebilir.

Özetlemek gerekirse bu yazımızda sizlere OLED ve QLED ekranların farkı nedir sorusunu cevaplandırarak farklı açılardan inceledik. Farklarını çeşitli açılardan değerlendirerek herhangi bir sonuca ulaşmak yerine sizlere tercih etmede yardımcı olabilecek bilgilere yer verdik. Yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı amaçlar doğrultusunda her iki teknolojinin de kendine göre avantajı ve dezavantajı bulunmakta. Fiyat açısından belirli ekran boyutlarındaki  televizyonlar arasında büyük bir fark olmamasına rağmen ekranın küçülmesi ve marka tercihinize göre televizyonunuzun performansı farklılık gösterecektir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Okumayı ve eleştirmeyi sever. Motor sporlarının sıkı takipçisi. Petrolhead.

“OLED ve QLED Ekranların Farkı Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. sonuç olarak hangisini almak daha iyi anlamadım ben ? kafam karışıktı daha da karıştırdın 😀

    • Merhaba,

      OLED ekranlar QLED ekranlara göre daha incedir. Ayrıca OLED ekranlı televizyonların yenileme hızı ve görüntü kalitesi biraz daha iyidir. Ancak OLED ekrana sahip televizyonlar QLED ekrana sahip televizyonlara göre daha pahalıdır. Bunun dışında OLED ekrana sahip sadece 3 ekran boyutunda (55,65 ve 77 inç) televizyonlar bulunmaktadır.

      Bu özellikler seçim yapmanız için oldukça önemli. Fakat seçeceğiniz televizyonun markası da ekran seçimi kadar önemli. Markaların kullandığı teknoloji, televizyonun performansını etkilemektedir. Bu yüzden televizyon seçimi yaparken kullanılan ekran teknolojisi kadar marka tercihi ve ekran boyutu tercihiniz de önemli. Eğer bütçe konusunda bir sıkıntınız yoksa ve 55,65 veya 75 inç bir televizyon almayı düşünüyorsanız OLED ekrana sahip bir televizyon almanız daha iyi bir tercih olacaktır.

Yorumlar kapalı.